Horizon festivaline geri dönmeye hazır mısınız? Oyuncular artık 4 farklı mevsimin de yaşanabileceği İngiltere’den, Forza Horizon 4 ile Horizon festivaline çağrılıyor. Ben de bu çağrıya cevap veren oyunculardan bir tanesi oldum ve bahsettiğim video oyununu deneyimlemeye başladım. Gördüklerim ve hissettiklerim karşısında ise tabi ki ağzım açık kaldı. Sonuçta bir Forza deneyimi yaşıyoruz, değil mi?

Forza Horizon 4

Mevsimler gerçekten de her şeyi etkiliyor

Forza Horizon 4, bizlere 4 mevsimi de gösteren bir tanıtım yarışı ile başlıyor ve ardından da yine kısa bir süre boyunca oyundaki her mevsimi deneyimliyoruz. Artık 250 bin nüfuza ulaştığınız zaman filan tüm mevsimleri derinlemesine deneyimlemiş oluyorsunuz ve ardından da gerçek Horizon deneyimi başlıyor. Bu oyun çıkmadan önce, en başta mevsimlerin tümünü nasıl deneyimleyeceğimi gerçekten merak ediyordum ve oyunun başında kullanılan bu sistemi gerçekten sevdiğimi söyleyebilirim.

Oyunun içerisinde 4 farklı mevsim olunca ve tanıtımlarda da her mevsimin, her şeyi değiştirdiği söylenince buna pek inanmamıştım. Tamam, bazı şeyler değişiyor olabilir ama oyunun tamamı da benzersiz bir hal alamaz, değil mi? Bu konuda yanıldığıma çok sevindim; her bir mevsim ile oyundaki her şey, temelinden değişiyor. Mevsimlerin her biri zaten inanılmaz güzel bir hale sokuyor oyunun evrenini. Bir de üzerine mekaniklerde değişiklik yaşanınca, her mevsimde gerçekten benzersiz deneyimler yaşayabiliyorsunuz. Mevsimlere özel yarışlar, şampiyonalar, unutulmuş araçlar ve çok daha fazlası da bulunuyor.

Forza Horizon 4 oyununun ilk bölümlerinde sürekli olarak nüfus kazanarak, mevsimlere geçiş hakkı kazanıyoruz. İşte bu sırada deneyimlediğimiz mevsimlerden benim favorim kış oldu. Sonbahar, ilkbahar ve yaz gibi mevsimlerde de oyunun evreni değişiyor, sürüş deneyimi farklılaşıyor ama en benzersiz deneyim, bence kış mevsiminde yaşanıyor. Neden mi? Çünkü oyuncuların önce bu mevsimde kışa uygun araçlar kullanması gerekiyor. Tabii ki bu zorunlu değil ama kışa uygun araçlarla çok daha rahat edebiliyorsunuz. Bize soracak olursanız, bu gerçekten güzel ve ince bir dokunuş olmuş oyuna.

Forza Horizon 3 ile Forza Horizon 4 oyunlarının harita büyüklükleri neredeyse eşit. Serinin bu oyununda keşfedecek biraz daha fazla yol bulunuyor. Bu nokta size biraz olumsuz gelebilir ama aslında değil. Geliştirici ekibin haritayı büyütmek yerine mevsim sistemi üzerinde çalışmış olması, bana soracak olursanız bu oyun için verilmiş en iyi karar. Zaten en başta, sadece bu mevsim mevzusu yüzünden bu video oyununu denemenizi bile önerebilirim size.

Forza Horizon 4

Oyunda ilerlemek için birçok farklı yol da bulunuyor

Şimdi, mevsimleri bir kenara bırakalım ama tamamen değil, sadece birazcık. Forza Horizon 3 içerisinde olduğu gibi, serinin bu video oyununda da yapabileceğiniz çok fazla şey bulunuyor. Öncelikle, birçok farklı yarış tipi bulunuyor oyunda. Hatta birkaç yeni yarış tipi de var. Bunların üzerine, gösteri yarışları da geri dönmüş durumda. Oyunda, daha ilk birkaç saatten deneyimleyebileceğiniz birçok farklı gösteri yarışı bulunuyor ve her bir gösteri yarışı, gerçekten epik ve eğlenceli.

Oyunda yapacağınız her şey, belli başlı seviyeleri etkileyebiliyor. Mesela temel olarak karakterimizin bir seviyesi bulunuyor. Bu karakter seviye sisteminde herhangi bir değişiklik bulunmuyor. Fakat bu sistem haricinde, artık oyundaki her yarış tipi için farklı seviye sistemleri bulunuyor. Forza Horizon 3 içerisinde festival alanlarını iyileştirdikçe yeni yarışlar açılıyordu. Forza Horizon 4 içerisinde ise yarış tipi seviyeleri yükseldikçe yeni yarışlar açılıyor. Yani, sokak yarışlarına önem vermiyorsanız, haritanız gereksiz sokak yarışları ile hiçbir zaman dolmuyor. Bence bu çok önemli bir şey; haritanız kısa bir süre içerisinde içinden çıkılmaz bir hale geliyor kalabalık olarak.

Oyunda normal yarış tipleri haricinde hikaye yarışları da bulunuyor. Anladığım kadarıyla, serinin önceki oyunundaki Bucket List tipinin yerine geçmiş olan hikaye yarışlarında, sürekli ilerleyen bir hikaye bulunuyor. Oyuncular ise temelinde basit olan görevleri tamamlayıp, hikayede ilerliyor. Mesela hikayenin ilk 10 ayağında bir film yıldızı için dublör oluyoruz ve bir dublör olarak kariyerimizde yükseliş yaşıyoruz. Sürekli yarış yapmak istemeyen oyuncular için bu hikaye mevzusu gerçekten güzel olmuş. Yine de, Bucket List tipinden biraz daha uzaklaşılmasını tercih ederdim. Ayrıca bu hikaye yarışlarında da 3 yıldız sisteminin bulunması, pek hoşuma gitmedi. Bu noktada da Bucket List tipi bence daha başarılı idi.

Forza Horizon 4, genel olarak Horizon Yaşamım üzerinden de ilerliyor. Bu menü üzerinden oyuncular, oyundaki her şeyin seviyesini takip edebiliyor. Böylece oyunda neler yapabileceğinizi, hangi kategorinin seviyesini nasıl yükseltebileceğinizi daha net bir şekilde görebiliyorsunuz. Horizon Yaşamım ile oyunculara sunulan şeyler, aslında bir kişinin oyunda nasıl ilerleyebileceğini de gösteriyor. Bunların hepsini yapmak zorunda değilsiniz. Sadece bir kategoriye odaklansanız bile oyunda ilerleyebiliyorsunuz ve bu gerçekten güzel bir şey. Bu şekilde oyuncular, yapmak istemediği şeyleri yapmak zorunda kalmıyor.

Forza Horizon 4

Forza Horizon 4 içerisinde ev bile satın alabiliyoruz

Bahsetmiş olduğumuz bu video oyunu, serinin bir önceki oyununa göre gerçekten farklı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Evet, temelde bu oyun ile bir önceki oyun aynı ama önemli olan iki oyunu tamamen benzersiz yapmak değil. Önemli olan, bir önceki oyundaki başarılı şeyleri koruyabilmek ve onların üzerine yeni şeyler ekleyebilmek. Bu oyunda da ev alma sistemi, o başarılı şeylerin üzerine eklenmiş durumda. Peki, bu evler ne işe yarıyor? Aslında pek bir işlevleri yok ama eğlence işte.

Forza Horizon 4 içerisinde tek bir festival alanı bulunuyor ve bu alana girerek, klasik tüm etkileşimleri gerçekleştirebiliyorsunuz. Evlerde ise bu etkileşimlerin yarısı filan bulunuyor. Yine de ev sistemini genel anlamda güzel bulduğumu söyleyebilirim. Oyuncular, ev aldıkça bazı kozmetik ögeler de açılıyor ve bu kozmetik ögeler arabalarımız için değil, direkt olarak karakterimiz için açılıyor. Yani evet, bu oyunda bir karakter özelleştirme sistemi bulunuyor; serinin diğer oyunlarına göre bu yapıt içerisinde karakterimiz de arabamız kadar ön planda.

Karakter özeleştirme üzerinde, karakterimizin birçok kıyafet parçasını değiştirebiliyoruz ve hatta set kıyafetler bile giyebiliyoruz. Kozmetik ögelerin nadirlik seviyesi bulunuyor ve bu ögeler genelde Horizon Wheelspin sistemi üzerinden düşüyor. Bu arada karakterlerimiz için duygu hareketleri, danslar ve çok daha fazlası da bulunuyor. Tabii kişisel özelleştirme haricinde, arabamızı da özelleştirebiliyoruz. Özelleştirme sistemi üzerinde pek bir yenilik bulunmuyor. Renk ve kaplama sistemleri aynı. Serinin bir önceki oyununa göre bu yapıt içerisinde daha fazla hazır Bodykit bulunuyor. Bu da tabii önemli bir şey. Ayrıca, araçlar için hazırlanmış olan kornaların da varlığından bahsetmezsem, olmaz. Hepsi birbirinden güzel.

Bahsetmiş olduğum tüm bu özelleştirme ögeleri, araçların Bodykit ögeleri hariç, şans çarkları ile oyunculara veriliyor. Oyunda artık bir normal şans çarkı, bir de süper şans çarkı bulunuyor. Normal şans çarkında daha az nadir öge bulunuyorken, süper şans çarkı nadirlik olarak daha ileri bir seviyede. Ayrıca süper şans çarkı, tek seferde size 3 farklı öge verirken, normal şans çarkı sadece 1 öge veriyor. Ayrıca bu çarklarda artık herhangi bir VIP etkisi bulunmuyor.

Forza Horizon 4

Böyle bir oyunun incelemesinde, arabalardan bahsetmeden de olmaz

Forza Horizon 4 oynuyoruz, tabii ki arabalardan bahsedeceğiz. Öncelikle, oyunda 450’den fazla araba bulunuyor. Ayrıca artık bu oyunda kamyon ve TIR tipi araçlar da bulunuyor. Bu da güzel bir dokunuş olmuş, böyle bir oyun için. Peki, oyunda bu kadar çok arabanın bulunuyor olması, araçların kalitesini etkiliyor mu? Tabii ki hayır. Öncelikle söyleyeyim, araçların vermiş olduğu kullanım hissi gerçekten çok güzel ve mevsimler ile bu his değişiyor. Yani, aslında her aracın 4 farklı kullanım hissi bulunuyor.

Araba oynanışı, bu video oyunu içerisinde gerçekten çok başarılı ve oyundaki arabaların hem içinin, hem de dışının detaylı bir şekilde sunuluyor olması, bu oynanışı daha da eğlenceli hale getiriyor. Tabii bunlar seri için klasik şeyler. Forza Horizon 3 ile de başarılı bir oynanış sunulmuştu. Bu oyuna özel olan bir öge ise artık her araca ait farklı yetenek ağaçlarının bulunuyor olması. Yani, evet. Oyunda 450’den fazla araç var ve her aracın kendisine ait ayrı bir yetenek ağacı var. Oyun, herhalde bizlerin on binlerce yetenek puanı kazanmasını istiyor. Yine de bu sistemden nefret ettiğimi söyleyemem. Sadece, eski sistemin daha olduğunu söyleyebilirim.

Tüm bunların üzerine unutulmuş araçlar da Forza Horizon 4 ile geliyor. Yine, klasik sistem korunuyor bu öge ile. Oyunculara büyük bir alan veriliyor ve bu alan içerisinde kapalı bir mekan bulunuyor. Oyuncular, o kapalı mekanı buluyor ve içerisinden arabayı alıyor. Bu oyuna özel olan şey ise, mevsimlere özel unutulmuş araçların bulunuyor olması. Evet, mesela sonbahar mevsimine özel bir unutulmuş araç var ve sonbahar mevsimi bitmeden, benim o aracı bulmam gerekiyor. Mevsim değişikliğine verilmiş güzel bir özellik bu bence.

Tabii bir de temel oynanışımız var. Forza Horizon 4, yine klasik olarak simülasyon ve arcade türlerini, hem ayrı ayrı, hem de aynı anda içerisinde bulunuyor. En temele indiğimiz zaman, oynanış açısından çok fazla yenilik bulunmuyor bu oyunda. Temel biraz daha iyileştirilmiş durumda ve işin içine mevsimler girdiğinde de bu oyunu hem arcade, hem de simülasyon tipinde oynamak gerçekten güzel bir zevk veriyor bana.

Forza Horizon 4

Çevrim içi özellikler de Forza Horizon 4 içerisinde bulunuyor

Şu an incelemesini yazmış olduğum bu video oyunu, çevrim içi özellikleri zengin bir yapıt olarak geliyor. Öncelikle, oyunun kendi açık dünyası artık çevrim içi, paylaşımlı bir dünya. Yani, oyuna girdiğiniz zaman en fazla 71 oyuncu ile birlikte bir dünyaya atılıyorsunuz. Bu noktada oyun sizi gerçekten tek başına bile eğlendirebiliyor. Mesela, tanımadığınız bir oyuncu ile birlikte yan yana araba sürmek bile eğlenceli geldi bana. Oyuncular, birbirine vuramıyor ve sayede de en iyi çevrim içi deneyim sağlanıyor.

Oyunun açık dünyasında zaman zaman çevrim içi etkinlikler de gerçekleşiyor. Oyuncular, belirtilen noktaya gidiyor ve bazı tehlikeli işaretler veya alan görevleri yapılıyor. Mesela, bir noktadan sürekli oyuncuların atlanması ve belli bir puanın toplanması isteniyor. Bazen de hız alanında hız yapılarak, gereken puana ulaşılması gerekiyor. Bu etkinlikler, sunucudaki oyuncuları bir araya toplamak için gerçekten güzel düşünülmüş şeyler. Etkinlikler basit ama gerçekten eğlenceli.

Bu etkinliklerin sonunda veya klasik çevrim içi oyun modlarının sonunda, oyuncular Forzathon birimi kazanıyor. Forzathon para birimi ise Forzathon dükkanından öge satın alınırken kullanıyor. Her hafta güncellenen Forzathon mağazası, oyuna güzel bir dokunuş olmuş. Bu mağazada genellikle kozmetik ögeler satılıyor. Mesela incelemeyi yazdığım sırada mağazada bir Sea of Thieves kornası var ve kendisini kesinlikle satın alacağım. Mağazada ayrıca James Bond temalı bir de araç satılmakta. Bunların tümü, sadece Forzathon birimi ile alınıyor. Ayrıca, klasik Forzathon görevleri de oyunda. Bu sefer sadece haftalık değil, günlük görevler de bulunuyor.

Forza Horizon 4 içerisindeki çevrim içi mod ile çevrim dışı mod arasında geçiş yapmak da inanılmaz kolay. Oyuncular, sadece birkaç saniye harcayıp, direkt olarak çevrim içi bir lobiye giriş yapabiliyor veya yine aynı şekilde, yine birkaç saniyede çevrim dışı bir lobiye girebiliyor. Oyunun bu noktada hızlılık ve kolaylık sağlaması da gerçekten taktir edilmesi gereken bir şey.

Forza Horizon 4

Grafiksel açıdan gözlerinize inanamayacaksınız

Forza serisi altındaki tüm video oyunları, çıkışlarını yaptığı dönemlerde grafiksel açıdan oyuncuları etkilemşişti. Forza Horizon 4 da bu geleneği bozmuyor ve beni ciddi anlamda etkiliyor. Oyunu Xbox One X üzerinde, AOC I2790PQU monitörü ve kişisel televizyonum üzerinde deneyimledim ve iki ekrandan da çok güzel sonuçlar elde ettim. Öncelikle, görsel açıdan oyundaki her mevsim de birbirinden güzel, kaliteli ve farklı görünüyor. İngiltere, hangi mevsimde olursa olsun, görselliği ile beni etkilemeyi başardı.

Grafikler genel anlamda kaliteli. Kaplamalar güzel görünüyor. Fakat bunlar genellikle Forza Horizon 3 ile aynı sayılır. Yani, tabii ki iyileştirmeler var ama öyle çok da büyük bir atılım yok. Büyük atılım; gölgelerde, ışıklandırmalarda ve yansımalarda var. Oyundaki gölge kalitesi, gölgelendirmeler veya kısaca gölgeler ile alakalı olan her şey beni etkiledi. Oyun, oldukça kaliteli görünüyor. Gölgeler, iyileştirilmiş ışıklandırma ve yansımalarla da destekleniyor. Bu ögeler de Forza Horizon 4 için ciddi anlamda iyileştirilmiş durumda.

Oyunun evreni gayet güzel görünüyor. Bunu anladık. Peki, performans ne durumda? Oyunun performansı da aynı grafikler gibi kusursuz. Xbox One X sahiplerine 2 farklı grafik modu sunuluyor. Bunlardan birinde oyunu 4K/30 FPS, diğerinde ise 1080p/60 FPS olarak deneyimliyoruz. İki grafik modunda da oyun ciddi anlamda akıcı, kilitli bir FPS değerinde çalışıyor. Yani, eğer 60 FPS değerinde bir oyundan çıkıp, hemen 30 FPS değerinde Forza Horizon 4 oynamaya başlamazsanız, oyunun 30 FPS olduğunu bile anlayamazsınız. O kadar akıcı bir video oyunu var karşımızda.

Son olarak da sesler ve müzikler var tabii. Oyunun sesleri gayet başarılı. Araçların sesleri tatmin ediyor, dış sesler, efektler ve çok daha fazlası da yeterli ama müzikler, ne yazık ki beni tatmin etmedi. Şimdi, yasal yollardan bu sistem nasıl çalışır bilmiyorum ama bence bu video oyununda Spotify desteği bulunmalıydı. Eğer böyle bir şey mümkünse tabii; oyunda gerçekten benim dinleyebileceğim çok az müzik bulunuyor ve oyuna başladıktan 3-4 saat sonra radyoyu tamamen kapatma gereği hissettim. Bu demek değil ki oyundaki müzikler kötü. Sadece bana yetecek kadar fazla müzik bulunmuyor. Bunu sorun yapıyor olmamın nedeni ise video oyunlarındaki müziklerin benim için gerçekten çok önemli olması.

Forza Horizon 4

Geldi yine gönlümüzün efendisi

Forza Horizon 4, sadece birkaç gün sonra çıkışını gerçekleştirecek ve bu oyunu kesinlikle satın almanızı, oynamanızı öneriyoruz. Şöyle bir baktığınız zaman, oyunda olumsuz olan hiçbir şey bulunmuyor. Fakat olumlu bir şekilde baktığınız zaman, oyunda sayamayacağınız kadar olumlu öge bulunuyor. Bunların başını ise bence mevsim sistemi, grafikler ve performans çekiyor. Ben, kişisel olarak grafiklere çok önem vermem ama kaliteli bir tasarım gördüğümde de boş geçmek istemem kendisini.

Bazı oyuncular Forza Horizon 3 ile Forza Horizon 4 arasında çok fazla farkın olduğunu düşünebilir ama öncelikle mekanın değişmesi, ardından da bu mekana 4 farklı mevsim eklenmesi, bence bu video oyununu benzersiz kılmaya yetiyor. Ayrıca, oyunun sunumu da değişmiş durumda. Nüfus sistemi de serinin bir önceki oyunundaki kadar önemli değil. Oyun artık bana biraz daha az, “Grind” havası veriyor ve bu kesinlikle olumlu bir şey.

Son olarak, oyun Türkçe. Evet, bu yapıt karşımıza Türkçe metin desteği ile çıkıyor. Oyunda yerelleştirme yerine çeviri sistemi kullanılmış ve ben çevirileri genel anlamda yeterli buldum. Daha önce birçok Türkçe destekli video oyunu oynadım ve açıkçası çevirileri beğenmemiştim. Bu video oyununda durum daha iyi görünüyor. Bana göre birkaç yerde yanlış çeviriler bulunuyor ama metinler bu video oyununda pek önemli değil. Bu yüzden çeviriye de çok fazla bir şey demek istemiyorum.

Forza Horizon 4, kendisini seneler boyunca oynatabilecek bir video oyunu. Oyunda yeni yarış tipleri, yeni oynanışı etkileyen mekanikler ve çok daha fazlası bulunuyor. Oyun, gayet güzel görünüyor ve başarılı bir performans sunuyor. İngilizcesi zayıf olan insanlar için oyunda Türkçe metin desteği de bulunuyor. Daha ne olsun? Eğer az da olsa yarış oyunlarından hoşlanıyorsanız, bu video oyununu denemenizi öneriyoruz. Yalnız şimdiden söyleyeyim, 1 kere Forza Horizon 4 oynadıktan sonra piyasadaki diğer tüm yarış oyunlarından nefret edeceksiniz.

Forza Horizon 4, şu an piyasada bulunan veya bulunmaya hazırlanan tüm yarış oyunlarının üzerine çıkabilecek bir yapıt. Bu oyun, serinin bir önceki oyunu ile atılmış olan olumlu adımları korurken, bu adımların üzerine birbirinden etkileyici yeni özellikleri katıyor. Bu şekilde de ortaya kusursuza yakın, belki de tamamen kusursuz bir video oyunu çıkıyor. Eğer yarış tipi video oyunlarını az da olsa seviyorsanız, bu şaheseri denemenizi öneriyoruz.
Olumlu
Mevsimler ile alakalı her şey.
Değiştirilmiş olan sunum.
Klasik Forza Horizon güzelliği.
Gerçekçi ve detaylı grafikler.
Türkçe metin desteği.
Olumsuz
Yetersiz müzik.
Geliştirilmemiş fotoğraf modu.
9.8