Kendimi bildim bileli video oyunlarını oynarım. Zaman zaman da öyle güzel oyunlar oynarım ki, oturup, “Ya iyi ki video oyunlarına ilgim var.” derim. Bu düşünce çok geçmez aklımdan; bu cümleyi söylettirecek video oyunu karşıma az çıkar. Bugün ise Forza Horizon 4 oyununun demo sürümünü deneyimleme imkanı buldum ve demo açılır açılmaz, iyi ki böyle bir hobim var dedim kendi kendime. Hatta bir noktada gözlerim bile doldu. Herhalde bütün ön inceleme yazımın sonucunu şu an sizlere verdim ama ne yapayım? Forza Horizon 4, demosu kusursuz bir oyun olarak görünüyor!

Forza Horizon 4

Forza Horizon 4, gözlerimizi kamaştıracak kadar güzel görünüyor

Ön inceleme yazımı olabildiğince kısa ama öz tutmaya çalışacağım çünkü belli ki bu video oyunu, efsanevi bir şey olacak. Bu yüzden birçok konudan ana inceleme yazımda bahsetmek istiyorum ama öncelikle şunu söyleyeyim: Oyun inanılmaz güzel görünüyor. Normalde yazılarıma grafik ve performans ile başlamaktan hoşlanmıyorum ama bu yazı için böyle olsun istedim. Değişiklik iyidir, değil mi?

Öncelikle şunu söyleyeyim, bu oyunu Xbox One X üzerinde, 1080p bir televizyonda ve yine 1080p olan AOC I2790PQU monitöründe denedim. Oyun, grafiksel açıdan inanılmaz güzel görünüyor ve eminim ki elimde daha iyi bir monitör olsa, bu oyun kat ve kat daha güzel görünür. Ayrıca oyunun açılışında 4 farklı mevsimde de yarış deneyimi yaşıyoruz ve her mevsimin ayrı ayrı güzel göründüğünü söylemem gerekiyor. Benim favori mevsimlerim ise oyunun içerisinde kış ve yaz oldu.

Oyun, dediğim gibi göz kamaştırıcı görünüyor ve bunun üzerine performans da adeta bir hediye olarak sunuluyor oyunculara. Öncelikle, ben video oyunlarında grafikten önce performansa önem veririm. Bu yüzden tahmin edersiniz ki, FPS değerinin sabit olabilmesi için grafikleri olabildiğince kısarım. Forza Horizon 4 da karşımıza böyle bir seçenek ile geliyor. Oyunu isterseniz grafik modunda, isterseniz de performans modunda oynayabiliyorsunuz. Peki, ne fark ediyoruz?

Performans modunda oyun 1080p/60 FPS olarak çalışıyor. Grafik modunda ise çözünürlük 4K, performans ise 30 FPS oluyor. Bu noktada ben herhangi bir video oyununda performans moduna geçerdim ama Forza Horizon 4, tahmin edemeyeceğiniz kadar stabil bir FPS değeri sunuyor. Bu yüzden ben oyunu genelde 30 FPS ayarında oynadım ve buna rağmen çok stabil bir performans aldım. 60 FPS modunda grafikler her ne kadar biraz kötüleşse de, oyun yine güzel görünmeyi başarıyor. Ayrıca yine 30 FPS gibi, 60 FPS de inanılmaz stabil bir şekilde karşınıza çıkıyor.

Forza Horizon 4

Bir video oyunu, bu kadar ilgi çekici nasıl olabilir ki?

Grafik ve performans gibi konuları kapatalım şimdi. Ana oyundan bahsedelim. Aslında bu video oyununa baktığınız zaman, Forza Horizon serisinden herhangi bir video oyununu rahatlıkla görebilirsiniz; temel aynı. Fakat bu kesinlikle kötü bir şey değil; güzel olan bir şeyi değiştirmenin bir anlamı yok. Güzel olan bir şeyi değiştirmek yerine, o güzellik daha da fazla süslenmeli ve Forza Horizon 4 da tam olarak bunu yapıyor.

Forza Horizon 3 oyununu aylarca oynamış biri olarak, temel olarak iki oyunun da benzediğini ama Forza Horizon 4 oyununun mevsim ve iş sistemi ile benzersizlik yakaladığını söyleyebiliriz. Şimdi, mevsimler haftada 1 kez değiştiği için demoda sadece ilkbahar mevsimi aktif olarak oynanıyor ama oyunun başında 4 mevsimi de tadıyorsunuz ve bu tadıma göre söylüyorum, mevsimlerin her şeyi değiştirdiğini ve oyunu benzersiz bir hale soktuğunu.

İş sistemi ise beni ciddi anlamda şaşırttı. Şöyle ki, bu oyunda Horizon Life diye bir sistem bulunuyor. Bu sistemin dahilinde oyunda çalışıyorsunuz ve para kazanıyorsunuz. Oynamış olduğum demoda sadece 1 adet iş bulunuyor. Bu işte, bir aracı alıyoruz ve bir filmin çekimine yardım ediyoruz. Bu konuda, arkada dönen bir hikaye bile bulunuyor ve deneyimlediğiniz iş, gerçekten benzersiz. Ben, bu işleri aslında oyundaki diğer klasik aktiviteler gibi olacak diye düşünüyordum. Mesela işte, belli bir alanda şu kadar hıza ulaş veya şuradan git dümdüz atla. Oyun belki yine onları yapmamızı isteyecek ama arkada sürekli dönen bir hikaye olduğu için, her yaptığınız iş benzersiz görünecek ve bu çok güzel bir şey.

Oyunda ayrıca her yaptığınız aktivitenin bir seviyesi bulunuyor. Mesela sokak yarışlarının, toprak yarışlarının, işlerin ve çok daha fazlasının bir seviyesi bulunuyor. Bu seviyenin yanında, klasik olarak yine bizim kişisel seviyemiz ve fan sayımız bulunuyor. Aktivitelere ait seviyeler atladıkça hediyeler kazanıyoruz, ana seviyemiz atladıkça da benzer şeyler oluyor. Fan sayımız arttıkça da oyunun ana hikayesinde ilerleyebiliyoruz. Mesela demoda 25 bin fana ulaştığınız zaman, sonbahar mevsiminde açılan bir aktivitenin kilidi açılıyor. Bu aktiviteyi oynamak için de sonbahar mevsimini beklemeniz gerekiyor. Bana soracak olursanız, bu çok güzel bir sistem.

Forza Horizon 4

Forza Horizon 4 oyununun başarısız olması imkansız

Bundan birkaç ay önce Forza Horizon 4 ile The Crew 2 karşılaştırılmıştı ve ben bu karşılaştırmalara sadece gülmüştüm. O dönemde sadece The Crew 2 oyununu oynamıştım, doğal olarak bu oyunu oynamamıştım. Şimdi ise Microsoft ekibinin yeni oyununu oynadım ve o dönemlere şöyle bir bakıp, tekrar güldüm. Şu an ön incelemesini yazmış olduğum bu video oyunu, piyasada bulunan herhangi bir yarış oyununu tozun içerisinde bırakabilecek bir seviyede.

Forza Horizon 4 oyununun herhangi bir şekilde başarısız olabileceğini düşünmüyorum, hatta ihtimal bile vermiyorum ve şu an bu oyunun çıkışını da ciddi anlamda merakla bekliyorum. Hatta planlarım arasında bu oyunun Ultimate Edition sürümünü satın almak da var. Aynısını size de öneriyorum. Eğer yarış oyunlarından hoşlanıyorsanız ve Xbox One veya Windows 10 sahibi iseniz, üzerine bir de yarış oyunlarından hoşlanıyorsanız, bu oyunu kesinlikle kaçırmayın. Hatta oyunun demosunu sizler de deneyebilirsiniz şu an. 25 GB civarı bir indirme gerekiyor ama kesinlikle pişman olmayacaksınız.