Forza serisi her zaman benim için özel bir yere sahip olmuştur. Özellikle de Forza Horizon serisi, üçüncü oyunundan itibaren düzenli olarak o kadar şahane deneyimler sundu ki beni diğer tüm arcade tipi yarış oyunlarına karşı soğuk tuttu. Forza Horizon 5, bugüne kadar en çok oynadığım yarış oyunu olmayı başardı. Bir diğer yandan ise Forza Motorsport, Gran Turismo için hoş bir alternatif idi benim için. Sorun şu ki PlayStation Studios cephesindeki o seri, benim için çok fazla profesyoneldi. Xbox Game Studios ise kendi serisi ile motor sporlarını daha eğlenceli ve erişilebilir bir şekilde sunuyordu. Bu yüzden de bu serinin aynı adını taşıyan yeni oyun için heyecanlıydım.

Gran Turismo serisini her ne kadar eğlencesiz buluyor olsam da o serinin de yedinci oyununa bayılmıştım. Yani, ben hayatımda daha önce bu kadar gerçekçi ve tatmin edici bir yarış oyunu oynamadım ama işte uzun vadede beni oyunda tutan şey eğlence oluyor, gerçeklik değil. Bu yüzden Forza Horizon 5 oyununu aralıksız bir şekilde yıllarca oynadım ve daha sonra onu bırakıp, The Crew Motorfest ve yeni Forza Motorsport yapıtlarına geçiş yaptım. Kafamda, bu oyunlardan ilki arcade, ikincisi de simülasyon deneyimini benim için dolduracaktı ama planlarım pek düşündüğüm gibi gitmedi. Ne yazık ki Forza serisinin yeni oyunu, beni biraz hayal kırıklığına uğrattı.

Forza Motorsport, kesinlikle bir motor sporları oyunu ve Gran Turismo gibi ciddi oyunların izinden gidiyor. Burada hiçbir problem yok. Oyun aynı zamanda geçmişinde olduğu gibi eğlenceye de ciddi anlamda önem veriyor, erişilebilir olmaya çalışıyor. Bana soracak olursanız, motor sporlarına giriş oyunu olarak Gran Turismo 7 yerine bu yapıt çok daha erişilebilir bir alternatif ama erişilebilir, ulaşılabilir olmak her zaman iyi bir şekilde sonuçlanmıyor. İncelediğim bu oyun, erişilebilir olmaya çalışırken, sanki simülasyon olma durumunu yarı yolda bırakıyor gibi hissettim ben. Bunu özellikle de yapay zeka ve farklı pist koşullarında hissettim.

Forza Motorsport, kendi serisinin bir önceki oyununa kıyasla kesinlikle ciddi yenilikler bulunduruyor. Belki bilmiyorsunuzdur, serinin bir önceki oyununda farklı lastik opsiyonları ve yakıt sistemi filan yoktu. Yani, pit stop yapma gibi bir mevzu yoktu bu motor sporları serisinde ama bu yeni video oyunu, gerçekçiliği bu yönde arttırıyor. Yumuşak ve sert lastikler, yağmur lastikleri, yarıştan önce yakıt oranını ayarlama, pit stop stratejisi filan yapma bu oyun ile sonunda seriyle tanıştırılıyor. Yalnız, tüm bu yeniliklerin ardında oyun ne yazık ki sıkıcı bir deneyim sunuyor. Bazı yerlerde yaşanan problemler de göze çok batıyor.

Forza Motorsport

Forza Motorsport, Builders Cup ile başlıyor

Forza Motorsport oyununda karşınıza çıkacak olan ana tek oyunculu içerik, Career modu altındaki Builders Cup. Oyunu ilk açtığınız zaman yaşayacağınız biraz uzun süren bir öğretici bölüm var. Bunu bitirdikten sonra Builders Cup ile tanışıyorsunuz. Burada özetle farklı şampiyonalara katılıyorsunuz ve birinci olmaya çalışıyorsunuz. Mesela, ilk şampiyonanın adı Practical Performance ve adından da tahmin edebileceğiniz üzere günlük, pratik arabalara bu şampiyonada izin veriliyor. Daha sonra spor arabalara geçiyorsunuz. Sedanlar, pist arabaları, Japon ve Alman arabaları filan derken her şampiyona farklı bir tema sunuyor. Bu sayede farklı arabaları deneyimliyorsunuz.

Forza Motorsport oyunundaki her Builders Cup için kendi arabanızı satın almanız ve onunla yarışmanız gerekiyor. Her şampiyonada ortalama olarak 5-6 adet yarış var ve oyunun temel içeriğinde 20 adet şampiyona, bunları altında bulunduran 5 adet tur ve her turun finalinde de teke tek yapılan ve finalinde size araba kazandıran bir yarış bulunuyor. Özellikle ilk kupalar 1-2 saatte bitirilebilecek tipte. Yarışlar birkaç turdan öteye geçemiyor ama ilerledikçe daha uzun yarışlarla karşılaşıyorsunuz. Sorun şu ki oyun, yarışların uzunluğunuzu ayarlamanıza izin vermiyor. Bu yüzden de yarışların geneli kısa hissettiriyor; sadece birkaç tane 1-2 saatlik yarış var kupaların içinde.

Forza Motorsport oyununun Builders Cup içeriğindeki bir diğer problem ise her yarıştan önce üç turluk pratik yarışının zorunlu tutulması.1 İlk defa ziyaret ettiğiniz pistler için pratik turlarını filan anlarım ama 20 tane şampiyona, en azından 100 adet yarış demek ve 300 kere pratik turu atmak çok kısa bir sürede sıkıcı bir hal alıyor. Bunun bence opsiyonel olması gerekiyordu. Pratik turlarını, tur sırasında duraklatma menüsünü açarak geçebilmeniz mümkün. Yine de pratik turlarının sıkıcı yapısını göz ardı ettiğimiz zaman bu modun temelinde yapay zekadan başka bir problem bulunmuyor ki ondan daha sonra bahsedeceğim. Şimdilik içeriklere odaklanmak istiyorum ve Builders Cup dahilinde bahsetmek istediğim bir şey daha var.

Forza Motorsport oyununda her arabanın bir seviyesi var ve yarış yaptıkça, pistte sektörleri başarıyla geçtikçe arabalarınız tecrübe puanı kazanıyor ve daha sonra seviye atlıyor. Maksimum seviyenin ne olduğunu bilmiyorum ama 30’dan fazla. Arabanız seviye atladıkça bir puan birimi kazanıyor. Bu puanlarla da yine arabanız seviye atladıkça kilidi açılan performans parçalarını yerleştirebiliyorsunuz. Yani, rol yapma oyunu benzeri bir ilerleme sistemi sunuluyor ve şampiyona boyunca adım adım arabanızı modifye edip, performansını bir üst seviyeye çıkartmaya çalışıyorsunuz. Yapay zeka da aynı şekilde hızlanıyor.

  1. Pratik turlarının zorunlu tutulmadığını daha sonradan öğrendim. Bu kısımları duraklatma menüsünden hızlı bir şekilde geçebilmeniz mümkün. ↩︎
Forza Motorsport

Rol yapma oyunu mekanikleri bu yapıtı da istila ediyor

Forza Motorsport gibi bir yapıtta rol yapma oyunu mekaniklerini görmek, arabaların seviyelere filan sahip olması başta ilginç gelebilir ama ben bu sistemi oldukça sevdim. Bu tip bir oyunun kesinlikle bir ilerleme sistemine sahip olması gerekiyordu ve araba seviyeleri, adım adım açılan performans parçalarıyla bu hissi muhteşem bir şekilde veriyor. Ayrıca, oyundaki her sektörden, her virajdan puan aldığınız için pistte nasıl bir performans sergilediğinizi de anlayabiliyorsunuz. Bu da genel anlamda güzel hissettiriyor, özellikle de çok profesyonel bir şekilde motor sporları oyunlarını oynamıyorsunuz. Sadece, kullanıcı arayüzü tarafında bu sistemler biraz dikkat dağıtabiliyor.

Forza Motorsport oyunundaki araba seviyeleri sadece Builders Cup ile sınırlı değil bu arada. Oyunun tamamını kapsıyor ve tek oyunculu içeriklerden tutun da çok oyunculu içeriklere kadar bu sistem zıplıyor. Yalnız, özellikle çok oyunculu içeriklerde her zaman modifiye parçaları devreye girmiyor; bazı yarışlarda herkes eşit de oluyor. Yalnız, çok oyunculu içeriklere geçmeden önce Builders Cup dahilindeki çevrim içi servis elementine yönelmek istiyorum. Anladığım kadarıyla her ay yeni bir tur bu oyuna kalıcı olarak eklenecek. Her hafta yeni bir şampiyona aktif olacak ve dört şampiyonanın sonunda yine bir final yarışı yer alacak. Bu ayın turu Track Tour olarak geçiyor.

Forza Motorsport oyununun tek oyunculu içeriklerindeki tek çevrim içi servis elementi bu ve bana biraz zayıf geldi. Özellikle de Forza Horizon 5 gibi bir oyunda sunulan haftalık içeriklere kıyasla, bu oyun biraz zayıf kalıyor ki bence o oyunun haftalık içerikleri de çok zengin değildi. Yine de bu net olarak bir şikayet değil; daha çok bilgilendirme. Piyasada oynayacak o kadar çok oyun var ki bu yapıtın her hafta beş yeni yarış ekleyip, 1-2 saatlik deneyim sunuyor olması bana gayet ideal geliyor. Böylece sadece tek bir oyuna değil, istediğim her video oyununa odaklanabiliyorum. Yine de siz sadece bu oyunu oynamayı planlıyorsanız, bir süre sonra oyunda yapacak pek bir şey kalmıyor.

Forza Motorsport içerisindeki Career/Builders Cup haricindeki diğer içerikler ise Featured Multiplayer, Free Play, Rivals ve Private Multiplayer. Adından da tahmin edebileceğiniz üzere Private Multiplayer modunda kendi lobinizi kuruyorsunuz ve istediğiniz kurallara göre bir yarış açıp, arkadaşlarınızı davet edebiliyorsunuz. Rivals ise Forza serisinin bir klasiği; zaman karşı yarış yapıyorsunuz. Free Play, tek oyunculu olarak istediğiniz pistte, istediğiniz arabayla, özgürce yarış deneyimi sunuyor. Çok oyunculu modun ana içeriği ise Featured Multiplayer. Eğer rekabet arıyorsanız, aradığınız deneyim tam olarak burada yaşanıyor.

Forza Motorsport

Forza Motorsport ile rekabet vites yükseltiyor

Forza Motorsport oyununun Featured Multiplayer modunda Skill Rating ve Safety Rating var. Bunlar hem sizin performansınızı, hem de centilmenliğinizi ölçüyor. Bu moda ilk defa girdiğiniz zaman üç yarış yapacaksınız ve bu yarışlardaki performanslarınız, bahsettiğim o iki seviyeyi belirleyecek. Daha sonra da o derecelere uygun bir lobide rekabetçi yarışlar yapmaya başlayacaksınız. Yalnız, serinin önceki oyunlarının aksine bu yapıt, yarışları daha da ciddiye alıyor ve oyunculara tek bir yarış için pratik ve sıralama yarışları da sunuyor. Daha sonra da ana yarış başlıyor. Bazı yarışlarda herkes belli bir araçta yarışıyor, bazılarında özgürlük mevcut oluyor.

Forza Motorsport oyununun Featured Multiplayer modundaki en büyük yenilik aslında yarışların başlangıç saatlerinin olması. Evet, öyle keyfinize göre, istediğiniz zaman rekabetçi bir yarış yapamıyorsunuz. Yarış saatinin gelmesini beklemeniz gerekiyor. Bu size belki biraz saçma gelebilir ama geliştirici stüdyo, verdiği bu ufak karar ile işleri inanılmaz ciddi bir seviyeye taşıyor ve bu sayede de aslında lobilere giren “troll” oyuncuların da sayısını azaltıyor. Builders Cup içerisinde olduğu gibi bu oyun modunda da farklı yarışlar mevcut. Mesela, GTX Sportscar Series, sadece bu kategoriden araç kabul ediyor. Bunlar haftalık bir rotasyona sahip.

Forza Motorsport oyununun içerikleri bu kadar. Eğer tek oyunculu içerikler arıyorsanız ana seçiminiz Builders Cup olacaktır ve belki Rivals de eğlenceli olabilir. Çok oyunculu içerikler tarafında da Featured Multiplayer yeterince güzel işliyor. Oyundaki tüm içerikler güzel bir düzene sahip ve sadece içerik olarak güzel bir zenginlik sunuluyorlar. Çevrim içi ve çok oyunculu içeriklerde yarışlar çok daha ciddi ve profesyonel hissettiriyor. Evet, belki hala bu oyun bir Gran Turismo 7 seviyesinde değil ama o seviyeye ulaşabilmek için adımlar atılıyor. Builders Cup ise genellikle yapay zeka yüzünden kalitesini ortaya pek koyamıyor bence.

Forza Motorsport, diğer birçok yarış oyunu gibi berbat bir yapay zeka sistemine sahip. Yalnız, bu oyundaki yapay zekalar, diğer oyundakilere kıyasla daha kötü hissettiriyor. Yani, yarışta bir yapay zekayı korkutup, ona dokunmadan bile pistin dışına atabilmek çok kolay. Bunu siz isteyerek yapmasanız bile yapay zeka mutlaka korkup, çıldırıyor. Önüne geçtiğiniz zaman frene basıp, yavaşlıyorlar… Birinciyi zamanında yakalayamazsanız da gerçekçi olmayan bir seviyede tüm rakiplere fark atıyor ki Forza serisinin çok eski bir problemidir yarış birincisinin fark atması. Sadece, Forza Horizon 5 içerisinde en yüksek zorlukta bu problem vardı. Bu oyunda, çıta daha aşağıda.

Forza Motorsport

Ne zaman kabul edilebilir bir yapay zeka göreceğiz?

Forza Motorsport oyununun yapay zekası gerçekten berbat. Biraz önce de belirttiğim gibi yapay zeka, siz hiçbir şey yapmasanız bile korkup, pistin dışına çıkabiliyor, kaza yapabiliyor ve önüne geçtiğiniz zaman frene basıyor. Bu yüzden de rekabet edecek kimse kalmıyor yarışta. Bunları genellikle düşük zorluk seviyelerinde göreceksiniz. Zorluk seviyesini 5 ve üzerine çıkarttığınız zaman Forza serisinin klasik problemi tekrar ortaya çıkacak ve birinci, ikinci ve hatta zaman zaman üçüncü, gerçekçi olmayan bir şekilde fark atmaya başlayacak. Bu hiçbir yarışta değişmiyor. Birinci sürekli fark atıyor, geriye kalan herkes bir grup olarak takılmaya devam ediyor. Oyun, bu yapay zeka sistemi ile hiçbir şekilde doğal hissettirmiyor; her şeyin zevki kaçıyor.

Forza Horizon 5 oyununu çok uzun bir süre en yüksek zorluk seviyesinde oynadım. Daha sonra artık yorulmaya ve sıkılmaya başladığım için 2 seviye aşağıya düşürmüştüm. Forza Motorsport, gözümü biraz korkuttuğu için herhangi bir asist olmadan 4. seviyede başlattım zorluğu ve zamanla adım adım 6. seviyeye yükselttim. Oyunda toplamda 8 adet seviye var ve ben bu son iki seviyeyi de denedim ama açıkçası bunlar benim yeteneğimi aşan seviyelerdi. Bende bu yüzden şu anda 5. ve 6. seviyelerde takılıyorum. Builders Cup, sırf yapay zeka yüzünden ne yazık ki eğlenceli hissettirmiyor. Bunu bir oyuncu olarak etkileyebilmenin bir yolu var ama.

Forza Motorsport oyununun Builders Cup yarışlarında hangi sıralamadan yarışa başlayacağınızı seçebiliyorsunuz. Kendinizi ne kadar geriye koyarsanız, ilk üçe girdiğiniz zaman alacağınız ödül de o kadar büyüyor. Normalde, sonlardan başlayıp, birinci olmaya çalışmak eğlenceli bir konsept ama yapay zeka, 5. seviyeden itibaren birinciyle gerçekçi olmayan bir fark açtığı için hiçbir zaman birinci olamayacağınızı biliyorsunuz. Yani, olabilecek olsanız bile ona yetişebileceğiniz kadar uzun yarışlar yok oyunda. Zorluğu eğer 4. seviyeye düşürürseniz de en azından benim için yarışlar çok sıkıcı bir hal alıyor, bu sefer de rekabet olmuyor. Yine de başlangıç pozisyonunu seçebilmek hoş.

Bu arada, oynanış tarafına geçmeden önce Forza Motorsport oyununun mağazasından da bahsetmek istiyorum. Bu mağazada araba satın alabiliyorsunuz ve her hafta iki farklı araç sınırlı bir süreli indirime giriyor. VIP olan oyuncular için de ekstra bir indirim yer alıyor. Onun haricinde, oyunun araba kataloğu kesinlikle güzel ve serisinin önceki oyunlarına kıyasla bu yapıt kesinlikle pist araçlarına daha fazla önem veriyor ve bunu görebiliyorsunuz. Çevrim içi servis mantığı dahilinde her ay sanırım bu oyuna yeni arabalar ve pistler de gelecek ki beni en çok heyecanlandıran onlar. Ayrıca, oyunda kazanılan para da sadece araba almak için kullanılabiliyor.

Forza Motorsport

Forza Motorsport ile motor sporlarına hoş geldiniz

Forza Motorsport oyununun bence en büyük problemi yapay zekası olsa bile bir noktaya kadar onu göz ardı edip, eğlenebileceğiniz bir deneyim sunuluyor bu oyunda. Özellikle de tek oyunculu içerik tarafında Gran Turismo 7 veya diğer benzeri motor spor oyunlarına kıyasla daha eğlenceli bir sistem kurulmuş bence. Bu eğlence, oynanış hissinin kaliteli olması ile de seviye atlıyor. Oyunda her araba birbirinden farklı sürüş hissine sahip ve aslında ilk pratik seansları, yeni arabanızı tanımak için oldukça ideal hissettiriyor. Aynı kategorideki iki farklı araba bile birbirinden tamamen farklı olabiliyor. Aynı farkı, farklı lastik tipleri seçiminiz de oluşturabiliyor.

Buradaki problem, yine Builders Cup içerisindeki yarışların çok kısa olması. Bu yüzden aslında lastik seçimi etkili olsa bile strateji yapılacak bir seviyeye çıkamıyor. Genelde, Soft veya Hard yerine Medium lastikler işinizi görüyor. Soft ile gitmek isterseniz, pit stop yapmanız gerekebiliyor ama diğer araçlar yapmayacağı için siz zaman kaybediyorsunuz. Hard ise gereksiz hissettiriyor. Yani, yarışlar, yeni lastik tiplerini destekleyebilecek kadar kısalık-uzunluk dinamiğine sahip değil. Dinamiğin olduğu yer gece-gündüz döngüsü ve değişen hava şartları. Sonunda, Forza Motorsport oyununu Gran Turismo 7 yapıtına karşı övebileceğim bir nokta çıktı.

Forza Motorsport oyununa sonunda dinamik pist şartları geldi. Hava durumu ve sürekli akan zaman, yarışları dinamik tutuyor. Değişen pist şartları için uygun lastik gerekebiliyor veya basit bir şekilde sıcaklığın artması veya yükselmesi, yol tutuşunu değiştirebiliyor. Bunlar tabii ki çok göze batan bir şekilde yaşanmıyor ama en önemlisi, yağmurlu hava şartlarında atmosferin gerçekçi bir hal alması. Gran Turismo 7 oyununda yağmur yağarken, etraf sadece biraz grileşiyor, o kadar. Yağan yağmuru bile göremiyorsunuz. Bu oyun ise size gerçekten bir fırtınanın içinde veya çiseleyen bir yağmurun içinde bile yarıştığınız hissi başarılı bir şekilde veriyor.

Problem şu ki Forza Motorsport içerisinde yağmur yağması, yol tutuşunu çok büyük bir şekilde etkilemiyor. Yani, bir yarışta hava durumu kurudan hafif ıslağa geçti, daha sonra da yağmur iyice bastırdı ama benim sürüş hissinde fark ettiğim tek şey, sadece tek bir virajda arabanın daha çok kayıyor olmasıydı. Lastik değiştirme ihtiyacı bile hissetmedim. Yani, anlık bir hata mı oldu, başka bir şey mi vardı, ben mi yaşananları anlamadım, bilmiyorum ama pist şartlarının sadece birkaçı değil, tamamı minimal seviyede etki ediyor gibi görünüyor; yarışı temelden etkilemiyor hiçbir şey. Bu da beni biraz hayal kırıklığına uğrattı tabii ki.

Forza Motorsport

Değişiklikleri her virajda fark edebiliyorsunuz

Forza Motorsport, her ne kadar bazı kritik problemlere sahip olsa bile atılan olumlu adımları hissedememek imkansız. Her şeyden önce, fizikler kendisini hemen yenilenmiş bir şekilde belli ediyor. Özellikle de viraj alırken kaldırımları kullandığınız zaman aldığınız his, serinin bir önceki oyununa kıyasla iki katı daha gerçekçi hissettiriyor. Buna kıyasla, pistin dışına çıktığınız zaman sanki biraz fazla cezalandırılıyorsunuz; Gran Turismo 7 veya diğer motor sporları oyunları bu konuda biraz daha affedici, en azından bir tık daha iyi duruyor. Daha önce söylediğim gibi her aracın verdiği hissin de benzersiz ve gerçekçi olması da bahsedilmesi gereken ayrı bir detay.

Bahsetmek istediğim bir diğer detay ise pistler. Forza Motorsport için pistler tamamen sıfırdan oluşturulmuş ve birçok pist de gerçekten içinde sürmesi eğlenceli ve gerçekçi hissettiriyor. Sadece, bazı pistlerin olağan versiyonları yok, onların yerine daha az, nadir kullanılan varyasyonları yer alıyor. Nordschleife pistinin 20 küsür kilometrelik uzun versiyonu da yok ve 2024 senesinin ilkbaharı için planlanıyor. Eğer oyuna her ay yeni bir araba ile birlikte yeni bir pist veya pist varyasyonu eklenecekse, bu bir problem değil ama çok popüler pistlerin, popüler varyasyonlarının olmaması beni birazcık üzdü efendim.

Forza Motorsport serisi genellikle hep kontrolcü ile oynanan deneyimler sunmuştur. Yine de her zaman direksiyon seti desteği mevcuttu ve bu oyunda da öyle bir destek var. Sadece, oyunda ideal bir deneyim elde edebilmek için ayarları biraz fazla kurcalamanız gerekiyor. Kontrolcü tarafında ise işler gayet tak-çalıştır şeklinde ilerliyor. Oyun açıkçası her iki şekilde de eğlenceli bir şekilde oynanabiliyor ama kontrolcü desteği yine daha ideal bir deneyim sunuyor. Ayrıca oyunda yeterince fazla erişilebilirlik ayarı olduğu için kontrolcüleri de dilediğiniz şekilde optimize edebiliyorsunuz. Zorluk için de aynı kesinlikle geçerli.

Yani, söylemek istediğim şey şu: Forza Motorsport, kesinlikle olumlu yönde adımlar atmış. Özellikle de konu gerçeklik olduğu zaman. Buna karşılık açıkçası içerik eksiklikleri ve yapay zeka, oyunun en büyük problemleri gibi görünüyor. Bahsedeceğim bir diğer büyük problem daha var ama onun konusu, bir sonraki başlıkta gelecek. İçerik problemi zamanla düzelecektir kesinlikle. Çevrim içi servis tarafı bu oyunun içeriklerini kurtarır ama yapay zeka gibi çok temel bir sistemin zamanla düzeleceğini sanmıyorum. Zaten alakalı problemler Forza serisinde senelerdir var, şimdi düzelmesi için de herhangi bir sebep yok gibi görünüyor.

Forza Motorsport

Forza Motorsport, cansız bir görselliğe sahip

Forza Motorsport hakkındaki inceleme yazımı bitirmeden önce bu oyunun sunum elementlerine de değinmek istiyorum. Her şeyden önce oyunun görselliği gayet güzel ve net. Özellikle de yağmur yağdığı zaman filan atmosfer ciddi anlamda güçleniyor. Araba modelleri ve pist detayları da harika görünüyor. Yalnız, oyunun renk paleti inanılmaz solgun. Ben açıkçası oyunu ilk başlattığım zaman televizyonumda problem var sanmıştım. Daha sonra internetteki yorumları okuyunca, düşüncelerimin doğru olduğunu gördüm. Oyun gerçekten inanılmaz solgun görünüyor ve bu haliyle şu an piyasadaki renkleri en kötü duran video oyunlarından biri bence bu.

Performans tarafında ise herhangi bir sıkıntı yok. Forza Motorsport oyununu Xbox Series X konsolumda deneyimledim. Oyunda üç farklı mod var; performans modu çözünürlüğü 4K olarak tutarken, 60 FPS gibi bir deneyim sunuyor. Gerçek zamanlı ışın izlemeli performans modu ise dinamik çözünürlüğü tanıtarak 60 FPS değerine odaklanıyor. Kalite modu ise 30 FPS şeklinde yarıştırıyor sizi. Böyle bir oyunu 30 FPS olarak oynamak kesinlikle mümkün değil; diğer iki performans modu ise bence kusursuz bir şekilde işliyor. Forza serisi her zaman şahane bir optimizasyona sahip olmuştu konsollarda. Bu oyun da bir başka örneği.

Forza Motorsport oyununun ses tarafında da herhangi bir problem yok. Araçların sesleri, turbo detayları, pistten gelen çevre sesleri filan muhteşem bir şekilde görünüyor. Müzik tarafında oyunun güçlü olduğu bir nokta yok ama böyle bir oyunda da müziğe çok gerek yok. Sonuçta, pistte yarışırken arka planda müzik dinleyecek değiliz. Ana menülerde çalan müzikler filan da unutulabilecek parçalar. Hatta, eğer herhangi bir şey çalmıyorsa da şaşırmam. Durumu özetlemek gerekirse, oyunun sunumunda renk paleti biraz cansız olsa bile kalite kendisini belli etmeyi başarıyor. Sesler ise özellikle övülmeli bence.

Motor sporlarını seviyorsanız, Forza Motorsport kesinlikle alternatif olabilecek bir video oyunu. Bu yapıtın problemi de zaten bu, sadece alternatif olabilecek olması. PlayStation tarafında zaten Gran Turismo 7 gibi bir oyun varken, başka bir oyunun rakip olabilmesi mümkün değil. PC tarafında da Assetto Corsa ve iRacing gibi ciddi simülasyon deneyimleri varken, bu yapıta şans vermek, sadece daha modern bir oyun deneyimlemek için olabilir. Konsol tarafında ise üçüncü parti bazı motor sporları oyunları var ama bu yapıt, birinci parti bir yapıt olmasının avantajıyla birlikte en iyi deneyimlerden birini sunuyor. Özellikle de bu oyunu kontrolcü ile oynayacaksınız.

Forza Motorsport
Olumlu
Araba seviyeleri ve Builders Cup ile sunulan ilerleme hissi yeterince tatmin edici.
Forza Motorsport serisi sonunda lastik ve yakıt mekanikleri ile tanıştı; gerçeklik katıldı.
Sürüş fizikleri ve pist tasarımları bu serinin ulaşabildiği en yüksek noktada yer alıyor.
Kontrolcüler için gayet güzel bir şekilde optimize edilmiş; hiçbir sıkıntı hissettirmiyor.
Çok oyunculu modu hiç olmadığı kadar rekabetçi; Rivals ise başlı başına bir klasik.
Tek oyunculu modu ise rakiplerine kıyasla en fazla eğlenceli sağlıyor; hemen sıkmıyor.
Arabaların sesleri birbirinden şahane; en ufak bir detayı bile rahatlıkla duyabiliyorsunuz.
Olumsuz
Yapay zekayı övebileceğim hiçbir nokta yok.
Yeteri kadar içerik yok gibi hissettiriyor.
Renkler çok ölü görünüyor.
Zorunlu pratik turları hemencecik sıkıyor.
Builders Cup içerisinde yeterince uzun yarış yok.
Hava şartları farklı bir oynanış hissi oluşturmuyor.
Çıkış döneminde rahatsız edici bazı kritik hatalar var.
7

Etiketler: