Forza serisi her zaman Microsoft çatısı altında oyunculara çok güzel yarış deneyimleri sunmuştu. Forza Motorsport ile çizgisel yarış seven oyuncular memnun edilirken, Forza Horizon serisi ile açık dünya tipi yarış seven oyuncular memnun ediliyordu. Ayrıca bu seriye ait oyunlar da harika idi. Serinin kalite anlamında çok yüksek bir çıtaya sahip olduğunu söyleyebiliriz yani. Peki, bugün ne oldu? Forza Street isimli bir video oyunu; Microsoft, Turn 10 Studios ve Electric Square tarafından Windows 10 için piyasaya sürüldü.
Evet, şu an PC oyuncularının deneyimleyebileceği yeni bir Forza oyunu bulunuyor. Yalnız bu oyun için heyecanlanmanızı kesinlikle önermiyoruz. Evet, projenin arkasında Microsoft ve Turn 10 Studios bulunuyor ama oyunun kendisi, kesinlikle bildiğimiz Forza serisi ile alakalı değil. Forza Street, mobil oyun dünyasından tanıdığımız CSR Racing serisine benzeyen, mobil bir yapıya sahip. Peki, böylesine ucuz bir oyun modeli, bahsetmiş olduğumuz oyun serisine yakıştı mı? Bu sorunun cevabını, incelememiz ile vermeyi umuyoruz.
Forza Street ile tanıdık ama kötü bir deneyim yaşıyoruz
Çok değil, bundan birkaç sene önce kendi akıllı telefonumda CSR Racing serisine ait 3 farklı oyunu da oynamıştım. Bu oyunlar, bir noktaya kadar gayet güzel ilerliyordu ama yavaş yavaş da kendisini, dayanılmaz bir şekilde zorlaştırıyordu. Bu noktada da klasik bir mobil oyununun avcı yanı ortaya çıkıyordu. Oyuncu, ya kendisini mobil ekrana bağlayacaktı ya da cüzdanını açacaktı. Başka şekilde o oyunlarda ilerlemek çok mümkün değildi. Peki, Microsoft gibi bir çatıdan çıkan, Forza serisine ait olan bu yeni oyun da böyle mi yapıyor? Ne yazık ki evet…
CSR Racing serisindeki oyunların tam tersine, Forza Street direkt olarak avcı yönünü ortaya çıkarıyor. Çok değil, sadece birkaç yarış ardından oyun size çok açık bir şekilde ne istediğini gösteriyor. Bu oyunda, piyasadaki herhangi bir normal video oyununda ilerlediğiniz gibi ilerlemek istiyorsanız ya bütün gün boyunca oyunun başından kalkmayacaksınız, ya da bütün paranızı mikro ödemelerde harcayacaksınız. Forza serisine nasıl böyle bir sistem düşünülmüş ve eklenmiş, gerçekten anlamak çok güç.
Forza Street oyununda bir seviye sistemi, her yarışta 1 birim eksilen benzin deposu, oyun içi para birimi ve mikro ödeme ile elde edilebilen para birimi bulunuyor. Ekonomi, bu hali ile normal görünüyor ama kesinlikle öyle değil. Mesela, oyunda 2 veya 3 yıldızlı bir araba alabilmek için 100 adet mikro ödeme birimi veya 2000 adet çip harcamanız gerekiyor. Çipler ne yazık ki limitlenmiş yarışların arkasında saklı. Yani, aslında çip birimi konusunda sürekli olarak ortada bırakılıyorsunuz.
Şu anda Forza Street içerisinde 50 küsür araba bulunuyor. Bir kere bu araba sayısı bir Forza oyununa hakaret ama diyelim ki bunu kafaya takmadık; tamamdır ama çoğu zaman paranız olsa bile istediğiniz arabayı alamıyorsunuz. Nadirlikler tamamen rastgele, arabanın yıldızları tamamen rastgele, arabaların kategorileri çoğu zaman rastgele… Arabanın kendisi zaten rastgele olarak veriliyor. Bu noktada da önemli problemler çıkıyor aslında.
4 farklı kategoriden onlarca araba karşımıza çıkıyor
Evet, Forza Street içerisinde 4 farklı araç kategorisi bulunuyor: Super, Street, Sports ve Muscle. Tüm bu kategoriler de kendi içlerinde arabaları; Classic, Retro ve Modern olmak üzere sınıflandırıyor. Sınıflar çok fark yaratmıyor ama kategoriler kesinlikle önemli; her yarışa, her araba ile giremiyorsunuz. Bu özellik, kendisini birkaç yarış sonra gösteriyor.
Oyunda şu an öykü anlamda 3 bölüm bulunuyor ve ilk bölümde de 4 farklı alt bölüm bulunuyor. Her alt bölümün içerisinde de bitirmeniz gereken 6-7 adet yarış serisi bulunuyor. Her yarış serisinde de bolca yarış bulunuyor. Yani, içerik konusunda aslında oyun oldukça zengin görünüyor ama yine aslında öyle bir zengin yok. Muhtemelen 5 dakika sonra unutacağınız, belki de hiç okumayacağınız öykü ardından sürekli aynı yerlerde, aynı yarışları, çoğu zaman aynı arabalar ile yapıyorsunuz. Çeşitlilik diye bir şey neredeyse hiç yok.
Şimdi, o yarış serilerinden biraz bahsetmek istiyorum. Yarış serilerindeki amacımız, yolumuzdaki tüm arabaları yenerek, final yarışa ulaşabilmek; final yarışta da rakibimizi yenip, bir sonraki seriye geçmek. Fakat her seri dümdüz hareket etmiyor. Neredeyse tüm yarış serilerinde 1’den fazla farklı kategoriden ve farklı alt kategoriden araba kullanmanız gerekiyor; bazı yarışlar sizi limitliyor ve örneğin, “Sadece Muscle (veya Modern) sınıfından bir araba ile bu yarışa girebilirsiniz.” diyor. Aslında bu çok bir problem değil; limitlenmiş yarışların hepsi opsiyonel ama arkalarında önemli ödüller bulunduruyor.
Ayrıca şunu söylemem gerekiyor ki araba koleksiyonunuz 4. seviyeye ulaşana kadar tek bir araba ile girebiliyorsunuz yarış serilerine. 4. koleksiyon seviyesinde 2. arabanızı ekleyip, 15. koleksiyon seviyesinde de 3. arabanızı ekleyebiliyorsunuz serilere. Yani, oyunun neredeyse ortalarına kadar tek seferde bir yarış serisini %100 bir şekilde bitirmek imkansız. Sürekli olarak uygun arabayı alıp, geri dönüp, yarışları tekrar etmeniz gerekiyor. Bunu, 1’den fazla kez yapmanız gerekiyor.
Forza Street içerisinde çok da bir eğlence yok
Forza serisi bugüne kadar oynanışı ile beni etkilemiştir; hem Forza Motorsport, hem de Forza Horizon serisi, oynanış açısından benim için gayet başarılı idi. Forza Street içerisinde ise oynanış adına herhangi bir şey bulunmuyor. Tamam, bu bir mobil oyun ama yarışta toplamda 4-5 kere sol tıka basmak, 2-3 kere de sağ tıka basmak pek eğlenceli gelmedi bana.
Forza Street içerisinde 4-5 kere sol tıka basıyoruz çünkü virajlardan hemen önce gazı kesip, hemen sonra da gaza basmamız gerekiyor. Sağ tıka basma sebebimiz ise nitro kullanabilmek. Onun haricinde, yarış sırasında yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Bu da zaten oyunun temelidir, buyurun. Tabii eğer karşınızdaki araba ile sizin arabanızda çok büyük bir güç farkı bulunuyorsa, yarışa girmenize bile gerek yok; otomatik yarışma sistemi var oyunda. Bu sistem, oynanışı sıfıra indirse de en azından zaman kaybettirmiyor bize.
Oynanış sırasında dikkatimi çeken başka bir şeyden daha bahsetmek istiyorum: Kamera açıları. Yarış sırasında sürekli olarak değişen, araçları sinematik bir şekilde çekmeye çalışan kamera açıları bulunuyor ama bence bu kamera açıları, yarışın %75’i boyunca rahatsız edici bir hal alıyor. Kameraların çok hareketli olması ve sürekli olarak değişiyor olması açıkçası beni inanılmaz rahatsız etti.
Tüm bunların haricinde, bahsetmiş olduğum kamera açısı sayesinde nitro kullanımını ayarlamak da mümkün değil. Eğer kendi aracınızdan daha güçlü bir araç ile yarışıyorsanız, köşeleri nasıl döndüğünüz ve nitro kullanımını nerelere sakladığınız çok önemli ama kamera öyle bir yapıya sahip ki yarış sıranızda çoğu zaman önünüzü görmüyorsunuz. Bitiş çizgisine geliyor musunuz, bilemiyorsunuz bile. Gerçekten çok ilginç bir yapı.
Forza Street bir mobil oyun diye grafik ve performans affedilmeli mi?
Forza Street, henüz sadece PC için Microsoft Store üzerinden çıkmış olsa da bu oyunun bir mobil yapıt olduğu inanılmaz açık. Zaten 2019 senesinde bu oyun iOS ve Android için çıkışını gerçekleştirecek. Bu sebepten ötürü oyunun grafik kalitesini ve performansını ne seviyede değerlendirmeliyiz, bunu düşünmek bile başımızı ağrıtıyor ama genel anlamda, bu boyundaki grafiklerin benim için başarısız olduğunu söyleyebilirim. Hele araçların modelleri, kesinlikle bir Forza oyununa yakışır değil.
Bu video oyununu NVIDIA GeForce GTX 850m ile en yüksek grafik ayarlarında deneyimledim. Grafik kalitesini düşürebilmek mümkün değildi ve performans da oyunun yarısında 60 FPS idi ama sinematik kamera açısı sağ olsun, çoğu zaman 20 FPS olarak deneyimledim oyunu. Yani, bence grafikler gibi performans da Windows 10 üzerinde pek de başarılı değildi.
Grafik ve performans haricinde oyundaki sesler ve müzikler de tam bir mobil oyun havasında. Sesler ve ses efektleri inanılmaz basit. Biraz önce, müzikler dedim ama oyunda sadece 1 adet müzik bulunuyor ve arkada sürekli olarak o çalınıyor. Yani, bu konu hakkında ne demeliyim, gerçekten bilmiyorum. Ortada inanılmaz büyük bir hayal kırıklığı var benim için.
Forza Street oyununun övebileceğim tek noktası, sanırım sunumu ve sunum tarafında da sanat yönetimi kendi kötülüğünü belli ediyor. Diğer mobil oyunlara göre kaliteli bir sunuma sahip olan Forza Street, ne yazık ki karakter tasarımı ve harita tasarımı gibi noktalarda da benim için eksi puana düşüyor. Daha önce öykü için gayet sıkıcı ve unutulabilir demiştim. Oyundaki karakterler ve harita tasarımları da aynı öykü kadar sıkıcı ve ilgi çekici değil.
Bu oyun, Forza serisi için resmen bir rezillik
Forza Street oyununun orijinal adı bu değildi. Şu an hatırlamıyorum ama resmi isim farklıydı ve daha sonradan işin içine Microsoft ve Turn 10 Studios girdi, oyun tamamen değiştirildi ve karşımıza bu yapıt çıktı. Oyun, artık Forza serisinin adını ve logosunu taşıyor; Forza Motorsport geliştiricilerinin ismi, giriş ekranında geçiyor. Bana soracak olursanız, bu oyunun acilen Forza ile olan tüm bağını kopartması gerekiyor; Forza Street, Forza serisi için resmen bir rezillik.
Ben açıkçası Microsoft şirketinin neden genel anlamda böylesine ucuz bir yolu seçtiğini anlamıyorum. Ayrıca böylesine ucuz bir yola, Forza gibi kaliteli bir serinin neden dahil edildiğini de anlamıyorum. Tamam, belki bu oyun için serinin ismi kullanılmak istendi, bunun üzerinden ilgi çekilmek istendi ama yine de bu hikaye ile Microsoft isimlerini bağdaştıramıyorum. EA olsun, Activision olsun, belki Ubisoft da olsun ama Microsoft tarafını böyle bir durumda neden gördüğümü anlamıyorum.
İnceleme yazımın bu noktasına kadar Forza Street, bir Forza oyunu olduğu için benden eleştiri aldı. Diyelim ki bu bir Forza oyunu değil. Buna rağmen ben bu yapıt için başarılı bir oyun diyemem. Yani, mobil oyun dünyasından tamamen nefret etmiyorum. O sektörde de güzel oyunlar var. Hatta bazı avcı gibi görünen oyunlar bile bana güzel görünüyor ama bu oyun kesinlikle öyle değil. Piyasada zaten bu oyunun onlarca alternatifi bulunuyor. Bu sebepten ötürü de Forza Street, bir Forza oyunu olduğu için dikkatinizi çekecektir ama çekmesin efendim. Bu bir Forza oyunu değil.
Demek istediğim şudur ki Forza Street kesinlikle bir rezalet. Microsoft ve Turn 10 Studios, böylesine bir projenin arkasında olduğu için ve daha da önemlisi, böyle bir oyunda Forza markasını kullandıkları için utanmalılar. Belki de oyunculardan özür dilemeliler. Bu oyunu sizlere kesinlikle önermiyorum. Muhtemelen 10 dakika sonra bu oyun sizi sıkacak ve oyunu bırakacaksınız ama o 10 dakikanıza bile yazık eder bu oyun.
bence kesinlikle harika bir oyun