24 Nisan 2018 tarihinde çıkışını gerçekleştirmiş olan Frostpunk, benim oynamayı çok istediğim bir video oyunu idi ama bilgisayarım güçsüz kaldığı için oyunun tadına doğru düzgün bakamamıştım. Bugün ise aynı oyun, PlayStation 4 ve Xbox One konsolları için çıkışını gerçekleştirdi ve ben de PlayStation 4 için bir inceleme kopyası almayı başardım. Sırada ise bu oyunu incelemek var.
Frostpunk, konsollarda kendisini kanıtlıyor
Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki bu yapıt, neredeyse 2 yaşında ve bu sebepten ötürü de ana oyunu detaylıca anlatmayacağım. Sonuçta bu, aynı oyunun yeni bir sürümü ve ben de bu sürüme özel olan şeyleri ve benim bu sürümde ilk defa gördüğüm ögeleri sizlere anlatmak istiyorum; oyunu bu şekilde ele almayı planlıyorum. Yalnız, yine de oyunun temelinden birkaç paragrafta bahsedeceğim, merak etmeyin.
Özet kısmında da belirttiğim gibi Frostpunk, bir hayatta kalma ve şehir kurma oyunu. Yalnız, bu oyun öyle Cities Skylines kadar renkli veya DayZ gibi herhangi bir hayatta kalma tehdidi sunmayan bir video oyunu değil. Bu yapıt, This War of Mine gibi hayatta kalmanın ve şehir kurmanın karanlık yönlerini yansıtıyor; bu yapıtta, -60 derecelere varan hava şartlarında, karın altında hayatta kalmaya çalışıyoruz.
Nedendir bilmiyorum veya hatırlayamıyorum ama bu oyunda dünyanın sonu geliyor. Bir grup insan da Londra’dan çıkıp, kuzeye doğru hareket etmeye başlıyor. Bu hareket sırasında hayatta kalmaya çalışan diğer koloniler aranıyor ama kimse bulunmuyor. Sonunda ise hayatta kalınabilecek bir alan bulunuyor ve orada da oyun başlıyor. Yalnız, karşınızdaki oyunun hiç de kolay olmadığını belirtmem gerekiyor.
Frostpunk oyununda hem insanlarımızın hayatta kalmasını sağlamamız, hem o insanların yaşayabileceği bir koloni kurmamız, hem de bu kolonideki işlevselliği korumamız gerekiyor. Tüm bunları yaparken de gerçekten iç burkan, moral bozan hikayelerle ve durumlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Zaten This War of Mine ile bu video oyununu aynı ekip geliştirdi; pek şaşırmamak gerek bu hikayelere.
Kendi düzeninizi kurmaya hazır olun
Frostpunk oyununda ilgi çekici birçok farklı mekanik bulunuyor. Bu mekaniklerden çok detaylıca bahsetmeyeceğim ama ilk sistem, kanun sistemi. Bu video oyununda belli aralar ile yeni kanunları işleme koyabiliyorsunuz. Mesela, yemekhanelerde çorba dağıtımı kanununu imzalayarak, kalitesiz bir besin sunup, yemek kaynaklarını daha uzun süre değerlendirebiliyorsunuz.
İmzaladığınız her kanun, kolonide yaşayan insanların umudunu ve tedirginliğini etkileyebiliyor. Umut, sıfıra düştüğü zaman belli bir süre sonra ya koloniden atılıyorsunuz ya da kurduğunuz şehrin ortasında öldürülüyorsunuz. İmzaladığınız kanunlara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu kanunlar, bir noktadan sonra da 2 farklı yola ayrılıyor: İnanç ve Disiplin. İnanç kanunları dine, Disiplin ise kısmen askeriyeye dayanıyor.
Tabii bu video oyununda vereceğiniz tek önemli kararlar, imzalayacağınız kanunlar da değil. Zaman zaman halkınız, sizlere bazı isteklerini yöneltiyor. Bazen, sizden sözler isteniyor, bazen de izin isteniyor. Mesela, hasta sayısı arttığı zaman insanlara, “Tamam, ben bütün hastaları iyileştireceğim.” sözünü verebiliyorsunuz ve sözünüzün arkasında da durursanız, umut gibi değerler iyileşiyor.
Aynı zamanda hikaye temelli seçenekler de oyunda yer alıyor. Mesela, bir mühendis, sizin için çalışmak yerine bir süreliğine kendi projesinde çalışmak istiyor; sizden izin alınıyor. Bu noktada vereceğiniz seçenek, oyunun gidişatını minimum seviyede etkiliyor. Mühendis demişken; bu mühendisler de sizin için yeni teknolojiler geliştirebiliyor. Bunlar sayesinde yeni binalar ve özellikler açılabiliyor.
Frostpunk ile geniş bir alanı keşfedebiliyorsunuz
Frostpunk oyununun neredeyse tamamı sizin şehrinizde geçiyor. Yalnız, keşfedilen bir teknoloji sayesinde takımlar oluşturup, onları keşfe gönderebiliyorsunuz. Bu keşifler sırasında takımınız yeni hayatta kalanlar, madenler, yemekler, sizin için çalışacak olan robotlar ve daha fazlasını bulabiliyor. Ayrıca oyunun temel hikayesi de bir süreliğine bu sistem üzerinden ilerliyor.
Bu hikayeden kastım ise öncelikle şehrinizdeki insanlar, dışarı bir takım yollayıp, tanıdıklarını aramaları gerektiğini söylüyor. Ardından bir grup hayatta kalan buluyoruz ve aileleri birleştiriyoruz. Ardından da farklı bir koloni arıyoruz ama o koloni çoktan donarak ölmüş oluyor. Bu durum birçok kişinin umudunu söndürüyor ve halk ikiye bölünüyor ve oyun devam ediyor. Yani, Frostpunk basit bir oyun değil.
Frostpunk, genel olarak benim sevdiğim bir oyun olmayı başarıyor; kendisi ne basit bir hayatta kalma oyunu, ne de basit bir şehir kurma oyunu. Ayrıca oyunun içerisinde güçlü bir hikaye de bulunuyor ve video oyunlarında benim görmeyi en çok istediğim şey de hikayedir. Ayrıca bu hikayenin karanlık, iç sıkıcı bir halde olması da bu oyunu benim gözümde daha benzersiz yapmaya yetiyor.
Şimdi, bu oyuna genel olarak baktığım zaman gerçekten başarılı bir yapıt görebiliyorum ama bu noktaya kadar bahsettiğim her şey, oyunun geneli hakkındaydı. Yani, ben şu an bu oyunu PlayStation 4 Pro üzerinde oynuyorum ama Xbox One X konsolumda da oynasam, bilgisayarımda da oynasam, hiçbir şey değişmeyecek anlattıklarımdan. Bu yüzden de bir sonraki başlıkta, konsol sürümüne değineceğim.
Konsollarda ne gibi bir farklılık var?
Daha önce de söylediğim gibi Frostpunk oyununu sadece PC platformunda, kısa bir süreliğine oynayabilmiştim. Bunun sebebi de oyunu, bilgisayarımın kaldıramamış olmasaydı. Oyun, konsollara duyurulduğu zaman da çok heyecanlanmıştım; eğer inceleme kopyası alabilirsem, bu oyunu doğru düzgün bir şekilde deneyimleyebilecektim ve şimdi bunu başardım.
Şunu söylemem gerekiyor ki bu noktada en çok korktuğum şey, oyunun kontrolleri idi. Klavyede birçok tuş kullanan oyunlar, genelde kontrolcülerde pek iyi çalışamayabiliyor ama Frostpunk, efsanevi bir kontrolcü takımına sahip. Yani, eğer ben bu oyunu klavyede oynamış olsam, kontroller konusunda bu kadar rahat edemezdim. Bu oyunun konsol için kontrolleri gerçekten çok başarılı.
Kontrollerin iyi olması, konsol üzerinde oyunu daha iyi oynamanıza yol açıyor. Bu noktada benim oyun deneyimim gayet güzeldi ve bu deneyimimi bir seviye daha yukarı taşıyan şey, Türkçe metin desteği oldu. Ben bu oyunu ilk oynadığım zaman böyle bir destek yoktu ve konsolumda oyunu açınca, gördüğüm Türkçe menü karşısında oldukça şaşırdım.
Şimdi, ben mütercim tercümanlık okumaya çalışmış bir insanım. Eğitim öğretim konusunda pek başarılı değildim ama bu tip çevirileri de çok iyi bir şekilde değerlendirdiğimi düşünüyorum. Geçmişte, Türkçe çeviri işi berbat olduğu için metin desteğini bile aktif etmediğim video oyunları olmuştu. Bu noktada da Frostpunk beni korkuttu; 11 Bit Studios, öyle büyük bir ekip değil. Fakat çeviriler kesinlikle başarılıydı.
Frostpunk, görsellik konusunda da memnun ediyor
Kontrolleri ve çevirileri çok başarılı olan bu oyun, görsellik konusunda da başarılı. Oyunu dediğim gibi PlayStation 4 Pro üzerinde, 1080p bir televizyonda, Supersampling teknolojisi aktif halde deneyimledim ve görsellikten gayet memnun kaldım. Yalnız, muhtemelen bu oyunda dinamik çözünürlük sistemi var; zaman zaman oyunun çözünürlüğü Supersampling aktif olduğu halde rahatsız etti.
Şimdi, bir video oyununda dinamik çözünürlük varsa, performans zaten bir tık daha iyi olabiliyor. Frostpunk, benim konsolumda 30 FPS olarak mı çalıştı, 60 FPS olarak mı çalıştı, anlayamadım; performans gayet stabildi ve FPS problemi yaşadığımı hatırlamıyorum bile. Tabii standart PlayStation 4 ve Xbox One konsollarında durum nedir, bilemiyorum ne yazık ki.
Ses konusuna gelecek olursam, Frostpunk oyununun herhangi bir özelliğe bu noktada sahip olmadığını belirtebilirim. Oyunda ne hatırlanabilir bir müzik albümü var, ne de ses efektleri. Tabii bu demek değil ki oyun ses yönünden başarısız. Tam tersine, oyunun ses ve müzik noktaları gayet güzel ama hatırlanabilir bir şey yok. Şimdi düşündüğüm zaman mesela aklıma ses ve müzik hakkında hiçbir şey gelmiyor.
İnceleme yazımda, bu oyunu ciddi anlamda eleştirebileceğim tek nokta, kupalar. Şimdi, ben bir kupa avcısı değilim ama oynadığım video oyunlarının kupalarının da en azından yarısını kazanabilmek isterim ama saatler sonra bu oyunda kazandığım kupa sayısı sıfır. Kupaları kontrol ettiğim zaman da her kupanın gerçekten benim için zorlayıcı olduğunu gördüm ve bu beni ciddi anlamda üzdü.
Genel olarak nasıl bir yapıt var karşımızda?
Frostpunk oyununu isterseniz bilgisayarda, isterseniz konsolda oynayın, bu oyun sizi kesinlikle kendisine bağlayacak. Bazı oyuncular, bu video oyununun konsol sürümünün, PC sürümüne göre eksik veya kalitesiz olabileceğini düşünebilir ama kesinlikle öyle değil; geliştirici ekip bu oyunu konsollara geçirirken gerçekten güzel bir iş çıkartmış. Türkçe metin desteği de cabası tabii ki.
Oyunun konsol ve bilgisayar sürümleri arasındaki fark bir yana, oyunun kendisi de gayet başarılı. Şu an bu video oyununda 1 adet ana hikaye modu, 1’den fazla mini hikaye modu ve sonsuz şekilde hayatta kalma modu bulunuyor. Hayatta kalma modu da kendi içerisinde kolay ve zorlu olarak ikiye ayrılıyor. Diğer hikaye modları için de farklı zorluk seviyeleri bulunabiliyor. Yani, bu oyunda bolca içerik var.
Bu oyunUn ps4 açıklamasında Türkçe dil desteği görünmüyor acaba güncellemeylemi Türkçe dil yaması ekleniyor anlayamadım alacağım ps4 e oyunu Türkçeyi göremeyince almadım teşekkürler
Güncelleme ile olduğunu sanmıyorum. Ben oyunu yüklediğim zaman Türkçe dil desteği direkt olarak gelmişti. Oyun yüklü olmadığı için de kontrol edemiyorum Türkçe dil desteği kaldırıldı mı, yoksa başka bir şey mi oldu diye.
Oyuna Türkçe dil desteği 11 Ekim 2019 tarihinde PS4 ve Xbox One’a eklendi. Farklı bir sebebi olabilir.