Çok uzun zamandır “Tycoon” tipi oyunların büyük bir hayranıyım. Bu türde sayısız oyun oynadım ve bunların önemli bir kısmı da oyun geliştirme temasındaydı. Bu yüzden, Game Builder Tycoon oyununu bir anda karşımda görünce heyecanlandım. Daha sonra da oyunun arkasında PlayWay şirketinin olduğunu gördüm… Kendileri bazen çok iyi oyunları yayımlıyor ama çoğu zaman da çöp kutusuna bile atmayı çok göreceğiniz kadar kötü oyunlar çıkartıyor. Peki, bu oyun hangisi?

Game Builder Tycoon, ne yazık ki bir mobil oyun gibi görünen ve derinlikten yoksun bir deneyim. Sürekli olarak aynı şeyleri yaparak, olabildiğince az para kazanıyorsunuz. Kendinizi oyun geliştiren bir stüdyonun baş ismi gibi kesinlikle hissetmiyorsunuz. Bu oyunun üzerinde ya hiç durulmamış, ya hiç para harcanmamış, ya da yetenekleri geliştiriciler projede yer almamış. Bunu sadece oyunun kullanıcı arayüzüne bakarak anlayabilirsiniz ki o arayüz, oyunun tamamı için bir ayna.

Game Builder Tycoon oyununda çok bir ayar yok. Daha başlar başlamaz oyun ekran kartımın neredeyse tam gücünü kullanarak, kendisini 240 FPS olarak çalıştırıyor ve bunu ayarlamanın en ufak bir yolu bile yok. Yani, Grand Theft Auto VI filan oynamıyorum, böyle bir oyunda 60 FPS bile yeter benim için. Neden ekran kartını son güçte kullanıp, donanımı yormak zorundayım? Elimin altındaki cihaza yazık. Oyun direkt olarak donanımınızı sömürmeye programlanmış resmen.

Herhangi bir ayar yapamadan Game Builder Tycoon oyununa başladığınız zaman, tek başınıza statik bir mekanda görüyorsunuz karakterinizi. Bağımsız bir oyun geliştiricisiniz ve ilk oyununuzu yaparak başlıyorsunuz. Oyunun adını, türünü, temasını, cihazını, boyutunu, sanat tarzını ve bakış açısını filan seçebiliyorsunuz ama bu seçimlerin herhangi birinde derinlik yok. Mesela, cihaz kısmında sadece bilgisayar, konsol ve mobil cihaz var. Yani, kategori sadece, tekil ürünler değil.

Game Builder Tycoon

Game Builder Tycoon ayrıca kendisini adım adım açıyor. Mesela, ilk oyununu yaptığınız zaman pek fazla istatistik görmüyorsunuz ama yeni oyunlar tamamladıkça, yeni menüler ve özellikler de açılıyor. Bunlar tabii ki oyuna herhangi bir derinlik katmıyor. Yani, bir oyunun kaç adet sattığını filan kontrol etmeyi ben bu tip oyunlarda çok severim ama menüler o kadar berbat tasarlanmış ve kullanışsız bir yapıya sahip ki hiçbir şey yapmak istemedim gerçekten.

Game Builder Tycoon oyununda stüdyonuzu büyüttükçe yeni çalışanlar işe alabiliyorsunuz ama onların kontrolü oldukça yüzeysel. Oyunlarınız için yeni özellikler de araştırabiliyorsunuz ama onlar da tahmin edersiniz ki yüzeysel. Belki oyunda çok ilerledikçe daha fazla şey açılıyordur ama başlangıçta sadece 8 farklı özellik araştırabiliyorsunuz mod desteği ve açık dünya gibi. Bunlar, oyunu oynamaya devam etmeniz için yeterli sayıda ve derinlikte şeyler değil.

Game Builder Tycoon içerisinde nelerin olduğunu tam rakamlı ve net bir şekilde söylemek açıkçası yorucu. Eğer opsiyonları görmek istiyorsanız, şu rehbere bir göz atın. Ben de özetle söyleyebilirim ki oyun, daha henüz prototip aşamasındaki bir yapıt gibi hissettiriyor. Yeteri kadar derinlik yok ve kullanıcı arayüzü gibi elementler de henüz konsept seviyesinde. Oyun böyle hissettiriyor ama mağaza sayfasına göre Erken Erişim sürümünde bile değil, tam çıkış gerçekleştiren bir oyun.

Bu oyun kategorisinde ciddi anlamda büyük ve kaliteli oyunlar var. Mesela, benim favorilerim Software Inc. ve Mad Games Tycoon 2. Bu iki oyun da seneler önce çıktı ve günümüzde bile aktif olarak yeni özelliklerle destekleniyor. Özellikle de Software Inc. inanılmaz bir derinliğe sahip. O oyun daha çok yazılımlara odaklanıyor ama sadece oyunlara odaklanarak da Mad Games Tycoon 2, kusursuz bir iş çıkartıyor. Bu türde çok ciddi bir rekabet varken, Game Builder Tycoon ne yapıyor?

Game Builder Tycoon

Game Builder Tycoon, kendisini öne çıkartmak için hiçbir şey yapmıyor. Para yönetimi oldukça basit. Zaman yönetimi yok denecek kadar az. Takipçi ve itibar sistemleri çok yüzeysel işliyor. Oyun türleri, tarzları, temaları, boyutları, bakış açıları, sanat tarzı, desteklenen cihazlar ve aklınıza gelebilecek sayısız diğer şey de sayıca az. Yani, oyun dünyasında sadece iki boyutlu ve üç boyutlu oyunlar yok ki; o boyutların bile kendi içinde farklı girişleri var. Desteklenen cihazların zaten sadece bilgisayar ve konsol olarak filan isimlendirilmesi ayrı bir komedi.

Game Builder Tycoon içerisinde hoşuma giden tek bir şey oldu, o da her her yıl kurumlar vergisi ve her beş yılda bir varlık vergisi ödüyor olmamız. Eğer yanlış hatırlamıyorsam, bu şekilde bir vergi sistemi daha önce oynadığım benzer hiçbir oyunda yoktu ve şahsen benim hoşuma gitti. Hiç gerçekçi olmayan bir oyuna en azından ufak bir nokta kadar olsa gerçeklik katmış. Buna karşılık, oyunda bir sıralama sistemi var ve herkes olduğu yerde dururken, o sıralamada siz ilerlemeye çalışıyorsunuz. Bu da bahsettiğim gerçekçiliği alıp, götürüyor.

Game Builder Tycoon oyununun başlarında ilerlemek çok zor ve bir sonraki ofisin 1 milyon dolar ile satın alınabileceğini gördüğünüzde herhangi bir şey yapma ümidiniz daha da azalacak. O kadar parayı kazanana kadar tek başınıza oyun geliştirmek çok sıkıcı hissettiriyor ve yine pek gerçekçi durmuyor. Yani, milyon dolarlık değeri olmadan birden fazla çalışana sahip olan stüdyo sayısı bol. Ayrıca oyunda adım adım yükseleceğiniz dört farklı ofis var toplamda; sonuncusu 50 milyon dolar istiyor ki o zamanda da para su gibi alıyor oluyor. Pek önemli hissettirmiyor.

Sonuç olarak Game Builder Tycoon, başarısız bir video oyunu. Rekabetin ve kalitenin çok yükseklere ulaşabileceği bir türde, inanılmaz yüzeysel ve mobil oyun tadında bir deneyimi piyasaya sürmenin anlamı nedir, hiç bilmiyorum gerçekten. Bu oyun birkaç ufak özelliği haricinde en ufak bir albeni bulundurmuyor. Ben neden bu oyuna vakit harcayayım? Bu soruya verilebilecek hiçbir cevap yok; seneler önce desteği kesilmiş olan Game Dev Tycoon bile bundan çok daha iyi bir durumda ve kendisi PC için geliştirilen ve sonradan mobil cihazlara da port edilen bir oyun.

Game Builder Tycoon
Olumlu
Vergi güzel düşünülmüş.
Basit oyun sevenler için fena değil.
Deneyimi görebilmeniz için ücretsiz demosu var.
Olumsuz
Her içerik olabildiğince yüzeysel.
Herhangi bir yenilik sunmuyor.
Sesler, müzikler ve görseller başarısız.
En ufak bir ayar imkanı yok.
3

Etiketler: