Tüm platformlardaki oyunlar arasında öyle bir tür var ki daha önce popüler olmuş şemaları kullanarak sayısız vasat oyun geliştiriliyor ve bunlardan bir tanesinin filan tutması bekleniyor. House Flipper gibi bilinen ve başarılı bir seriden “ilham alınarak” yapılan Garage Flipper da o oyunlardan bir tanesi. Steam üzerinden tam çıkışını gerçekleştiren bu oyunun daha çıkış türü bile problemli. Bu oyunun tam sürüm değil, bir erken erişim olarak sunulması gerekiyordu.

Adından da tahmin edebileceğiniz üzere Garage Flipper oyununda insanların garajlarını yeniden yapıyoruz. İnsanlar genellikle bu alanları bir çöplük gibi kullanıyor ve bizim görevimiz de o çöpleri temizlemek ve garajı tamamen elden geçirmek. Eğer daha önce House Flipper veya benzer tarzda herhangi bir oyun oynadıysanız, zaten sizi neyin beklediğini biliyorsunuz demektir. İşte o beklentinin üzerine bir de düşük bütçeli mekanikler ve kullanıcı arayüzü gibi ögeler atın, ortaya bu oyun çıkıyor.

Artık oyun geliştiricileri ve dağıtımcıları o kadar yüzsüz bir duruma gelmiş durumda ki tanıtım videolarında gösterdikleri mekanikleri bile oyuna eklemiyor. Sadece videoda güzel görünüyor diye mekanik gibi gösteriyor ve oyuna girdiğiniz zaman o tatmin edici mekaniğin yerinde muhtemelen birkaç kuruşa yapılmış, ucuz ve yüzeysel bir sistem görüyorsunuz. Hatta o sistem bile doğru düzgün bir şekilde çalışmıyor, sürekli farklı hatalarla karşı karşıya kalıyorsunuz.

İşin en kötü kısmı, bu hataların ve düşük bütçeli deneyimin yanında, oyunda doğru düzgün bir ilerleme hissi bile yok. Geliştiriciler o kadar umursamamış ki yaşatılan deneyimi, oyunun daha ilk anından itibaren her şeye erişiminiz oluyor. Yani, gelişmiş ekipmanlar veya dekorasyonlar filan almak için sizi engelleyen tek şey para. Bu da oyundaki ilerleme hissini tamamen yok ediyor. Daha ilk görevden itibaren sürekli aynı şeyi yapıyormuş ve hiçbir yol kat edemiyormuş gibi oluyorsunuz.

Garage Flipper

Garage Flipper, o kadar kolaya ve ucuza kaçılarak yapılmış bir oyun ki bir masanın üst yüzeyi ile garajın tabanı birebir aynı dokuya sahip. Geliştiriciler, iki element için ayrı doku kaplaması yapmaya bile üşenmiş ki bunun daha çok fazla örneği var oyunun içerisinde. Ayrıca, oyunun içerisinde çok büyük bir özgürlüğe sahipsiniz, bu da biraz mantıksız kaçıyor. Yani, garajlarını yaptığımız insanların duvarların renkleri için bile herhangi bir isteğe sahip olmaması çok ilginç.

Garage Flipper ayrıca hiç test edilmemiş bir oyun gibi görünüyor ki eğer erken erişim olarak piyasaya sürülseydi, bu benim için bir problem olmadı fakat geliştiriciler, en basit hataları bile düzeltmeden, muhtemelen test etmeden, bu oyunu bitmiş bir ürün olarak piyasaya sürmüş. Bitmeyi geçtim, bu oyun daha yoluna başlamamış bile. Yani, bir kitaplığı filan duvara çok yakın koyduğunuz zaman o öge tamamen kaybolabiliyor ve ilerlemenizi durdurabiliyor. Bu nasıl test edilmemiş?

Oyunun görevleri de sıkıntılı. Diyelim ki bir görev sizden 10 adet oyun ekipmanını garaja eklemenizi istiyor. Bu görevin kendisi mantıksız zaten, neden biraz daha spesifik olunmuyor? Neyse, bir bilgisayarı masaya koyarsanız, 1 ekipman koymuş sayılacaksınız. Daha sonra o bilgisayarı alıp, geri koyarsanız, görev 2, 3, 4, 5 diye ilerlemeye devam ediliyor. Oyunun içerisinde bu şekilde sizi hayrete düşürecek çok fazla hata var ve bir noktadan sonra can sıkmaya başlıyorlar artık.

Tabii oyunda daha da büyük hatalar var. Mesela, oyunda görev tamamladıkça daha zengin ve prestijli insanlardan görev almaya başlıyorsunuz. Araba koleksiyoncuları filan geliyor. Düşünüyorsunuz ki onların garajları daha büyük olacak, araba koleksiyonlarını filan göreceksiniz. Peki, tahmin edin ne oluyor? Tabii ki garaj ve oyunun size sunduğu şeyler aşağı yukarı aynı kalıyor. Oyunda artan tek şey, işverenin size sunduğu bütçe. Sadece o artıyor. Geri kalan her şey aynı.

Garage Flipper

Garage Flipper içerisindeki karakterinizin yetenekleri de var ama böyle bir oyundan tahmin edebileceğiniz üzere yetenekler herhangi bir yenilik sunmuyor. Sadece parayla yükseltilebilecek olan bu yetenekler, çalışma hızınızı arttırmaktan başka hiçbir şey yapmıyor ki bu yeteneklerin çok büyük bir kısmını da hemen alabiliyorsunuz. Yani, ekipmanlardan veya garajlardan herhangi bir ilerleme sunulmadığı gibi yetenekler de tamamen boş bir mekanik gibi duruyor.

Garage Flipper üzerinde o kadar az düşünülmüş ki Hazreti İsa gibi suyun üstünde yürüyorsunuz. Şöyle ki oyunda ziyaret edeceğiniz bazı evlerin arasında filan yüzme havuzu oluyor ve buralara girmek yerine üstünde yürüyorsunuz. Ben açıkçası suya girince oradan çıkamam, kilitli kalırım, haritadan düşerim veya direkt ölürüm diye düşünmüştüm ama hayır, geliştiriciler sadece oraya bir su dokusu koymuş. Aslında gördüğümüz şey düz bir taban.

Bu tip oyunlara genellikle “Eurojank” deniyor ama o türdeki birçok oyunda bile emek görüyorsunuz. Yani, geliştirici ekibin bir vizyonu oluyor ve o vizyonun önündeki tek engel para oluyor. O yüzden öyle deniyor ama bu oyunun herhangi bir vizyonu da yok. Eğer geliştirici ekip bu oyunu erken erişim olarak çıkartsaydı gelecekte güncelleme gelir filan derdim ama karşımızda bitmiş bir ürün var ve getirecekleri güncellemenin en ufak bir değeri yok benim için. Oyunlarını etiketlemeyi bileceklerdi.

Durumu özetlemek gerekirse Garage Flipper, paranıza değmeyecek bir oyun. Eğer gelecekte çok güzel güncellemeler gelirse, oyunun problemleri filan düzeltilirse, tavsiye edilebilir bir hale gelebilir ama oyuna gelen ilk güncellemeye bakacak olursak, durum pek de iç açıcı değil. Benim bu satırları yazdığım sırada oyunun fiyatı 7 USD ve emin olun, 1-2 USD anca eder bu yapıt ki fiyat etiketi o kadar düşük olsaydı da önermezdim.

Garage Flipper
Olumlu
3-5 dakikalığına eğlendirecek bir potansiyeli mevcut.
En azından Türkçe.
Olumsuz
İsmini aldığı House Flipper serisi ile uzaktan veya yakından alakası yok.
Oyunda sunulan mekaniklerin tamamı üzerinde yürüdüğünüz havuz kadar yüzeysel.
Görsel kalite, ses efektleri ve performans tek kelimeyle berbat.
İlerleme hissi adına sunulan hiçbir şey yok; ekipmanları ve yetenekleri almak 1-2 göreve bakıyor.
Gittiğiniz her garaj neredeyse aynı tasarıma ve boyuta sahip; herhangi bir meydan okuma da sunulmuyor.
Kullanıcı arayüzü sanki bir oyunun alfa öncesi sürümünü oynuyormuşsunuz gibi bir his bırakıyor.
En azından Türkçe dedim ama o Türkçe de muhtemelen kontrol edilmeden, yapay zeka ile çevrilmiş.
Erken erişimde bile kalitesizliği ve bitirilmemiş doğası ile göze batacak bir oyunu tam ürün olarak çıkartmışlar.
2

Etiketler: