Gears of War markası, uzun yıllardır aksiyon türünde başarılı video oyunu örnekleri sunuyor. Aksiyon oyunu denince akla gelen bu marka Gears 5 ile yoluna devam ederken, farklı türlerdeki yapımlarını da ara ara görüyoruz. Okumakta olduğunuz inceleme yazısında, bahsi geçen markanın sıra tabanlı strateji oyunu türündeki yeni üyesi olan Gears Tactics isimli yapımı masaya yatıracağız. Bakalım, karşımızda bir yan oyun mu duruyor, yoksa başlı başına güçlü bir video oyunuyla mı buluşuyoruz?

Gears Tactics, beklentilerin fazlasını sunuyor

İtiraf etmek gerekirse, Gears Tactics oyununa biraz ön yargıyla yaklaşıyordum. Bana göre, Gears of War markasından daha çok yararlanmak isteyen Microsoft tarafı, bizlere farklı türlerde küçük çaplı oyunlar sunacak ve birinci parti oyun çeşitliliğini en basit yöntemle arttıracaktı. İncelemekte olduğum yapımı henüz kısa süre oynadığımda ise çok ama çok yanlış düşündüğümü anladım.

Bu yapımı oynamaya başladığımda, acaba ben yanlış bir oyunu mu denemeye başladım diye kendime defalarca sordum. Karşımda, oldukça kaliteli sinematik sahnelerle donatılmış ve hikayesini anlatabilen bir yapım duruyordu. Daha net ifade etmek gerekirse, Gears Tactics; bir hikayesi olan, sinematik sahnelerle bu hikayeyi sunan, kendine özgü mekanikleri barındıran, karakter geliştirme ve özelleştirme seçeneklerinin bulunduğu bir video oyunu.

Kısaca, karşımızda öyle farklı bir heyecan yaşansın diye eldeki malzemelerle yarım yamalak sunulan bir oyun bulunmuyor. Birazdan anlatacağım üzere, Gears of War markasının temellerinin üzerine atılan bir sıra tabanlı strateji oyununu incelemekteyim. Şahsen, siper mekaniklerine sahip aksiyon oyunlarını ve strateji türündeki yapımları severim. Bu oyunda, sevdiğim mekanikleri birbirine sarılmış halde buldum.

Ayrıca, bu oyunun yalnızca oynanış mekaniklerinin üzerine kurulmadığını da üst kısımda söyledim. Karakterlerimizi ve silahlarımızı geliştirme imkanımız bulunuyor ve her bir karakter için bir yetenek ağacı bu oyunda yer alıyor. Tüm bunlarla birlikte, karakterler ve silahlar için kozmetik unsurlar vasıtasıyla özelleştirmeler yapabiliyoruz. İnceleme yazısının alt kısımlarında bu özelleştirme ve karakter geliştirme seçeneklerinden de detaylıca bahsedeceğim.

Açık söylemek gerekirse ön yargılarımdan ötürü yanıldığımı anlamak beni memnun etti. Sevdiğim bir oyun serisinin farklı bir türe mensup olan bu yapımı, üzerinde çalışılarak bizlere sunuluyor. Peki, bu oyunun üzerinde çalışılmış olması, Gears Tactics oyununu eğlenceli ve başarılı bir video oyunu yapmaya yetiyor mu diye merak ediyorsanız, alt satırlarda bu sorunun yanıtlarını beraberce aramaya çalışalım diyor ve devam ediyorum.

Gears Tactics

Sıra tabanlı strateji ve aksiyon türleri bir arada

Aksiyon türündeki bir Gears of War oyununu, sıra tabanlı bir strateji oyunu olarak oynadığınızı düşünün. İşte, Gears Tactics oyunu böyle bir yapıyla karşımıza çıkıyor. Bu yapımı deneyimlediğim PC sürümünde, klavye ve fare ikilisiyle oyunu deneyimledim. Dilerseniz yalnızca fare ile de oynanabiliyor bu yapım ama klavyeyle birlikte oynandığında daha akıcı bir hale gelebiliyor. Bu oyunda toplamda 4 adet karakteri yönlendirebiliyoruz.

Oyunun tüm bölümleri, Gears of War serisinin oyunlarındaki sahneleri yeniden yaşatıyormuş hissi veriyor. Yalnızca, oyunun büyük bir kısmı kuş bakışı kamera açısıyla oynanırken bazı sahnelerde aksiyon oyunlarındaki gibi yakın çekime alınıyor. Açıkçası bu yakın çekim sahneleri gördüğümde bir Gears of War oyunu yapılırken vazgeçilmiş de bu yapımda kullanılmış gibi bir hisse kapıldım. Oldukça kaliteli görüntüler karşımıza çıkıyor.

Yine, bu serideki gibi siper alma mekaniği işin odak noktasında ama atacağımız her adım için düşünmemiz gerekiyor. Bölümler sırasında ekranın sol kenarında kontrol ettiğimiz karakterleri ve bu karakterlerin güçlerini görüyoruz. Ekranın sol alt köşesinde, kontrol edilen karakterin kullanmasını istediğimiz silah sınıfı çıkıyor. Burada sırasıyla; birincil silah, ikincil silah ve bombaları tercih edebiliyoruz. Bu tercihler klavyenin; F1, F2 ve F3 tuşlarıyla hızlıca seçilebiliyor.

Ekranın en alt kısmında ise seçmiş olduğumuz karakterin yapacağı atağın çeşidini görüyoruz. Bu kısımdaki seçenekler, üst kısımda belirttiğim silah tercihine göre değişiyor. Seçilmiş olan silahla yapılabilecek olan hareketler ekranın en alt kısmında rahatlıkla görülüyor. Yine, bu hareketleri kullanırken fareyi kullanabileceğimiz gibi klavyedeki sayı tuşlarıyla da hızlıca yapmak istediğimiz hareketi tercih edebiliyoruz. Böylelikle, oynanışa hız kazandırılıyor.

Sıra tabanlı strateji oyunlarının genelinde olduğu gibi ataklar sırasıyla gerçekleşiyor. Bulundurduğumuz karakterleri bir yerden diğerine hareket ettirmek için farenin sol tuşuyla o noktaya tıklamamak yetiyor. Tabii, karakterin yeteneğine ve seviyesine göre gidebileceği mesafenin bir sınırı bulunuyor. Ayrıca, klavyenin Q ve E tuşlarıyla kamera açısını çevirirken, Z ve C tuşlarıyla yakınlaştırma ve uzaklaştırma işlemini gerçekleştirebiliyoruz.

Gears Tactics

Gears Tactics oyunundaki savaşlarda çeşitlilik nasıl sağlanıyor?

Hemen üst kısımda Gears Tactics oyununda bizlere sunulan kontrol yeteneklerinden bahsettim. Şimdi de bu yetenekleri nasıl kullandığımız konusuna değinmek istiyorum. Bu oyunda sunulan hareket yetenekleri; hem hücum, hem de savunma, hem de sağlık anlamında seçenekleri içeriyor. Genellikle en geniş seçenek yelpazesi birincil silahları seçtiğimizde karşımıza çıkıyor. Belirttiğim gibi bu seçenekleri ekranımızın alt kenarında görebiliyoruz.

Silah türüne göre birinci seçeneğimiz genellikle ateş etme oluyor. Bu seçeneği kullanmak için bir düşmanı seçmeli ve bu düşmanın üzerine farenin sol tuşuyla tıklamamız gerekiyor. Tıklamanın ardından onaylamak için yeniden aynı işlemi yapmak gerekiyor ki bu ikincil işlemleri yapmak için klavyedeki boşluk tuşunu kullanabiliyoruz. Birincil silahımızla yapabileceğimiz bir diğer stratejik hamle ise belirli bir alanı silahımızı doğrultmak oluyor.

Genelde klavyedeki 2 tuşuyla açılan bu hamleyi seçtiğimizde, kontrol edilen karakterin belirli bir görüş açısını güvende tutmasını sağlayabiliyoruz. Hareket sırası düşmanda olduğunda bu bölgelere girdiğinde ateşle karşılaşıyor ve hareketini tamamlayamıyor. Aynı şekilde, düşmanlarımız da bizim hareket edeceğimiz noktalar için bu işlemi uygulayabiliyor. Birincil silahımızın türüne ve karakterimizin özelliklerine göre bu kısımdaki hareket kabiliyetleri değişim gösterecektir.

Hareket kabiliyetleri arasında düşmanı parçalayan yakın dövüş hamleleri, şarjör doldurma, karakter iyileştirme özellikleri, çeşitli savunma hareketleri gibi pek çok seçenek bulunuyor. İkincil silahımızda da yapılabilecekler birincil silaha benzer biçimde ama biraz daha az seçenekle sunuluyor. Hareket kullanma hakkımızı şarjör değiştirmeyle kullanmak istemediğimiz ve özel bazı atışların gerektiği durumlarda ikincil silahımıza geçebiliyoruz.

Gears Tactics oyununun en stratejik donanımlarından birisini, F3 tuşuyla açabildiğimiz bombalar menüsünde bulabiliyoruz. Düşmanların toplu halde geldiği kısımlarda oldukça işe yarayan bomba atımları, karakterimizin yeteneklerine göre takım arkadaşlarımızın sağlıklarını arttırmak gibi çeşitli özellikler için de kullanılabiliyor. Özetlersek, 3 ana bölüme ayrılan pek çok hareketi bu oyunun bölümlerinde başarıya ulaşabilmek için deneme imkanı bu yapımla bizlere veriliyor.

Gears Tactics

Geliştirme ve özelleştirme sistemi nasıl?

Şahsen şaşırdığım ve takdir ettiğim bir nokta da bu oyundaki geliştirme ve özelleştirme sistemi oldu. Eğer izin verirseniz fazla yorum yapmadan Gears Tactics oyunundaki geliştirme ve özelleştirme sisteminden bahsedeyim. Bu sistemin yeterli olup olmadığına da siz karar verirsiniz. Öncelikle, bu yapımdaki geliştirme ve özelleştirme seçenekleri karakterlerin üzerinden yapılıyor ve aynı bölümde yer alıyor.

Bir diğer deyişle, karakterle ilgili her hamleyi aynı menünün içerisinden yapabiliyoruz. İncelemesini gerçekleştirdiğim oyunun ana menüsündeki Barracks yani kışla alanına geldiğimizde kontrol edebildiğimiz karakterlerin bir listesini görüyoruz. Bu karakterlerden iki tanesi kahraman olarak adlandırılıyor ve oyunun başından beri bizimle hareket ediyorlar. Oyun ilerledikçe yeni kahramanlar ve bazı yan karakterler de ekibimize eklenebiliyorlar.

Eklenen her bir karakter için farklı bir geliştirme ve özelleştirme alanına sahip oluyoruz. Geliştirme kısımlar, karakterin yeteneğini arttırarak ve silahlara parça ekleyerek gerçekleşiyor. Her bir karakterin sınıfına özgü bir yetenek ağacı bulunuyor. Bu sınıfa göre seviye atladıkça alınan deneyim puanlarını yetenek ağacına uygulayabiliyoruz. Ayrıca, bölümleri ilerledikçe kazanılan ganimet kutularının içerisinden bazı parçalar çıkıyor. Bu parçalarda zırh ve çeşitli silah parçaları bulunabiliyor.

Her bir sınıfın kendi silah parçası yer alıyor ki zaten yeni bir parça eklendiğinde karakterlerin isimlerinin yanında işaretler beliriyor. Silahların da merceği, şarjörü, kabzası gibi bölgeleri değiştirilirken oluşturulacak olan fark rakamsal olarak gösteriliyor. Özelleştirme seçenekleri ise benzer şekilde yine karakterlere özel olan aynı menüde bulunuyor. Açıkçası oyunlardaki kozmetik özelleştirme seçenekleri beni pek etkilemezdi ama Gears Tactics oyununun özelleştirme sisteminden hayli etkilendim.

Karakterinizin üst giysisi, alt giysisi, kaskı gibi kıyafetleriyle birlikte, silahlarımnızın her birisini de detaylı bir biçimde özelleştirebiliyorsunuz. Bu bölümde; renk, desen, metal yüzeyi çeşidi gibi oldukça eğlenceli seçenekler bulunuyor. Ayrıca, kahraman sınıfında olmayan diğer yan karakterler için daha geniş bir karakter özelleştirme alanı bulunuyor. Bu alana girerek, diğer kahraman sınıfındakilere yapılanlarla birlikte; saç şekli, saç rengi, sakal modeli, gözlük, kafa bandı gibi pek çok ekleme yapabilme imkanı bulunuyor.

Gears Tactics

Grafikler ve animasyonlar, türünden beklenenin fazlasını veriyor

Bir üstteki bölümde anlattığım geliştirme ve özelleştirme sisteminin, bir sıra tabanlı strateji oyunundan beklenenlerin fazlası olduğunu söyleyebilirim. Oldukça fazla detay bulunuyor ve bu kadar detay bu yapımda olmasaydı açıkçası ben yüksek sesle itirazlarda bulunmazdım. Tabii söylemeliyim ki çok gerekli olmamasına karşın Gears Tactics, özelleştirme seçenekleriyle kendisine daha farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Bu arada geliştirme seçeneklerinin her bir adımının da stratejik anlamda önemli olduğunu söyleyeyim.

Bu video oyununun kendisinden beklenenin ötesine geçtiği bir noktanın da oyunun grafikleri olduğunu söyleyebilirim. İster gerçek zamanlı strateji oyunları, isterse de sıra tabanlı strateji oyunlarından belirli bir miktarda görsek kalitenin olması istenebilir. Bununla birlikte bu tip strateji oyunlarından bir aksiyon oyununda olması gereken yoğunlukta görsel ziyafet beklenemez. İşte Gears Tactics, tam da bu fikrimi darmaduman etmeyi başarıyor.

Kuş bakışı kamera açısıyla bu yapım gayet başarılı bir görselliğe sahip. Bununla birlikte, oyunun bazı alanlarında yakın çekime geçildiğinde ağzım açık kaldı diyebilirim. Kendi kendime, ne gerek vardı bu kadar uğraşmaya dediğim anlar bile oldu. Ne de olsa bir strateji oyununu oynuyoruz ve stratejik hamlelerin düzgün bir sırada olması yeterli gelebilir ama Gears Tactics oyununda düşmanların parçalanmalarına kadar detaylar sunuluyor.

Aynı görsel kalitenin bu oyunun hikayesinin anlatıldığı sinematik kısımlarda olduğunu da söylemeden geçmek istemiyorum. Önceleri sadece oyunun başlarında bizi hikayeye hazırlamak için böylesine kaliteli sinematik sahnelerin bulunduğunu sanmıştım fakat oyunun hikayesinde ilerledikçe bu sahneler de bizimle birlikte geliyor. Oyunun seslerinin de bir o kadar başarılı olduğunu belirtebilirim. Özel animasyonlarda ve bazı vahşet yaşanan anlarda sesler daha çok etkiliyor.

Gears Tactics oyununun genel anlamda performansından da memnun kaldım. Yalnızca bir kez teknik bir sorun yüzünden oyunum kapandı. Bunun dışında gayet akıcı bir oynanışla karşılaştım. Üst kısımda anlattığım gibi yakın çekimlere geçişlerde ve çeşitli animasyon farklılıklarında takılmalar yaşanmadı. Genel anlamda bu oyunun görsel sunumundan memnun kaldığımı ve oyunun oynanmasını etkileyecek bir durumla karşılaşmadığımı söyleyerek son yorumlar için bir alttaki bölüme beraberce geçelim.

Gears Tactics

Gears Tactics, oldukça güçlü bir hamle

İncelemekte olduğum video oyununa dair son sözlere gelmeden önce bu oyundaki bölüm tasarımlarını beğendiğimi ve yapay zekayı oldukça başarılı bulduğumu söylemek istiyorum. Özellikle düşmanlar duruma göre yerleşimlerini değiştiriyorlar ve olabildiğince en mantıklı hamleleri uyguluyorlar. Karşımızdaki rakibin ne yapacağını kolay kolay kestirip, ezbere hareket ederek bölümleri kazanamıyoruz.

Bu son yorumlardan sonra dilerseniz inceleme yazımızı toparlayayım. Kaleme aldığım bu yazıyı şu satırlara kadar okuduysanız Gears Tactics oyunu hakkında sürekli olumlu cümleler kullandığımı görmüşsünüzdür. Bunun en büyük nedeni de yine yazı boyunca açıklamaya çalıştığım gibi tahminlerim ötesinde bir video oyununun karşımızda olması. Karşımızdaki yapımın çok daha basit bir şekilde sunulacağını zannettiğimden ötürü, beğeni düzeyim biraz daha artmış olabilir.

Geneline bakarsak karşımızda daha önce denenmemiş, mucizevi bir fikir durmuyor. Sıra tabanlı strateji olarak adlandırılan türün başarılı bir temsilcisi olarak Gears Tactics oyununu nitelendirebiliriz. Yoksa, XCOM serisi gibi bu türü yıllardır besleyen yapımları gördük. Yine de beklemediğimiz derecede kaliteli unsurların sunulması, detayları olan bir video oyununa sahip olmak insanı memnun ediyor.

Yeri gelmişken, hikaye anlamında da uzun yıllar aklınızda kalacak bir yapım beklememenizi önereyim. Klasik bir biçimde Gears of War markasının izinden giden bir hikayeyi bulunuyoruz bu yapımda. Her ne kadar sinematik sahnelerle güçlendirilmiş ve üzerinde çalışılmış olmasına karşım vasatı aşamayan bir hikaye aktarımını gördüğümü belirtmeden geçmeyeyim. Kısacası, hikaye fena değil ama çok iyi de değil.

Toparlamak gerekirse, karşımızda; oynanış mekanikleriyle, geliştirme ve özelleştirme seçenekleriyle, detaylara verdiği önemle ilgi çeken güçlü bir yapım bulunuyor. Benim gibi düşünenlerin sayısı artarsa, gelecek yıllarda Gears Tactics için bir devam oyunu ve fazlasını görürsek şaşırmamamız gerekiyor. Köklü bir markaya, yeni ve başarılı üyelerin eklenmesini takdir edilesi bulduğumu da söyleyerek sözlerimi izninizle sonlandırayım.

Gears Tactics
Gears Tactics
Sıra tabanlı bir strateji oyunu olan Gears Tactics, kendine özgü yapısıyla beklentilerin çok ötesine geçmeyi başarıyor. Başarılı oynanış mekanikleri, sinematik sahneleri, geliştirme ve özelleştirme seçenekleriyle bu oyun türünü sevenlerin muhtemelen beğeneceği bir yapım var karşımızda. XCOM serisiyle olan benzerliği gibi çok farklı bir fikir üzerine inşa edilmemiş olmasına, hikayesinin vasatı aşamamasına rağmen üzerinde çalışılmış bir yapım Gears Tactics. Bu yapımı deneyimleyenler muhtemelen keyfini çıkartacaklardır.
Olumlu
Bir yan oyundan çok daha fazlasını sunabiliyor.
Oynanış mekanikleri ve düşmanların yapay zekasıyla sağlam bir strateji oyunu olduğunu gösteriyor.
Özenle hazırlanan sinematik ve yakın çekim sahneleri şaşırtıcı etki bırakıyor.
Geliştirme ve özelleştirme seçeneklerindeki detaylar gayet yeterli ve eğlenceli.
Uzun süre başından kaldırmayacak ölçüde, yeterli oynanış süresi sunabiliyor.
Olumsuz
Mensubu olduğu oyun türüne çok farklı bir yenilik kazandırmıyor.
Hikaye etkileyiciliği anlamında vasatı aşamayan bir kapasiteye sahip.
Savaş alanını bazen karmaşık olabiliyor ve düşmanlar ayırt edilemeyebiliyor.
8.4