İngiltere’de bir yayın otoritesi olan Office of Communications raporuna göre, çevrim içi oyun oynama, çocuklar arasında giderek yaygınlaşıyor. Kurumun yayımladığı en son raporda, oyuncuların yaş ve cinsiyetine göre çevrim içi oyun süresinde bazı ilginç tutarsızlıklar olduğunu belirtti. Raporda sayesinde çok oyunculu oyun oynayan çocukların sayısının arttığını gördük. 2018 yılında 5-15 yaş grubundaki çocukların üçte ikisinin çevrim içi ortamda oyun oynadıklarını, bu yıl ise oran dörtte üçe çıktığını öğrendik.

Çok oyunculu oyunlar da yaş sınırı

Raporda çok oyunculu oyunlarla alakalı başka bilgilerde mevcut

Çalışmada ayrıca tüm yaş gruplarının, eskisinden daha sık çok oyunculu oyun oynadığı tespit edildi. Örneğin 12-15 yaş grubundaki çocuklar 2018 yılına göre, haftada 1.5 saat daha fazla çevrimi çi oyun oynuyor. Ofcom, verileri cinsiyete göre ayırdı ve araştırmanın yürütüldüğü sosyal medya, televizyon, YouTube gibi yayın organlarını izlenen çocuklara kıyasla, erkek ve kız çocukların oyun konusundaki verilerinde önemli bir fark buldu.

Her yaş grubundaki erkek çocuklar, oyun oynayarak sıradan bir haftada kızlardan daha fazla zaman harcıyor, cinsiyet farkının çocuğun yaşı arttıkça arttığını da belirttiler. Erkek çocuklar bir haftada, kız çocuklarından neredeyse iki kat daha fazla oyun oynuyor. Bu oran yaş ilerledikçe daha da büyüyor. Oyun sektörünün daha çok erkek çocuklarına odaklanması, bu oranın sebeplerinden biri olabilir.

Rapora göre çok oyunculu oyun oynayan çocukların yaşında da düşü görüldü. Bazı çevrim içi oyunlar, oyun içi ödeme sistemleri ile çocukları erken yaşta sanal harcamalarak yaptırarak gelişimini kötü yönde etkileyebilir. Bazı firmalar bu konu hakkında yaptırım kararları almıştı. Bu tür kararları almak şirketlerin mi sorumluluğu, yoksa devletler mi bir çözüm yolu üretmeli bilemeyiz. Hiçbir doğru cevabı olmayan sorulardan biri.