Bilmem hatırlar mısınız ama PC ve konsollar için güzel bir MOBA oyunu çıkmıştı zamanında. Epic Games tarafından geliştirilmiş ve iki buçuk sene sonra fişi çekilmiş olan Paragon oyunundan bahsediyorum. Kaliteli görselliği ve diğer MOBA oyunlarına göre kısmen farklı oynanışı ile dikkat çekiyordu o yapıt. Bugün ise sadece konsollar için o oyuna bir alternatif olan Genesis geldi.

Eğer Paragon oyununu özlüyorsanız, PC platformunda bolca alternatife sahipsiniz ama konsollar için aynı şeyi söylemek imkansız. Bu yazımızda ise konsol oyuncularının alternatifi olan Genesis oyununu ele alacağız sizlerle birlikte. Yalnız, inceleme yazıma başlamadan önce Paragon ile bu oyunun benzer olmadığını, daha çok League of Legends oyununun benzer olduğunu da söylemek istiyorum.

Genesis

Genesis, konsollar için klasik bir MOBA oyunu

Öncelikle, eğer bu oyunu daha önce hiç duymadıysanız veya oyun moduna yakın değilseniz, sizlere direkt olarak League of Legends örneğini verebilirim. League of Legends, şu an sadece PC platformunda yer alan, oynaması ücretsiz ve oldukça popüler bir video oyunu. Genesis ise konsollardaki MOBA oyunu boşluğunu dolduruyor ve kendisini, bahsettiğim o popüler oyuna olabildiğince benzetiyor.

Oyunu indirdiğiniz zaman karşınıza Çince bir yapı çıkacak. Oyunun orijinali İngilizce bir şekilde gelmedi. Sizin, Çince olan ayarlarda dolaşıp, bir şekilde İngilizce dil ayarını bulmanız gerekiyor ve ardından da oyunu yeniden başlatmanız gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra oyun, kontrol edilebilir bir hale geliyor diyebiliriz. Kontrol demişken de bu video oyununun konsollar için çok optimize olduğunu söylemeliyim.

Optimizeden kastım, tabii ki kontroller. Oyunun ayarlar sekmesini kullanarak, kontrollerle alakalı neredeyse her şeyi değiştirebiliyorsunuz. Bu, bir konsol oyunu için çok büyük bir artı bence. Aynı şekilde, otomatik atak gibi özellikleri açıp, kapatabilmek mümkün ve karakterinizin otomatik olarak hangi hedefe saldırabileceğini seçebilmek de mümkün.

Genesis, konsollara geldiği için aslında bir mobil oyun tadı bulunduruyor üzerinde. Oyunda her şeyi manüel yapabilmek mümkün ama ilk indirdiğinizde her şey, oynanışı basitleştirmek adına otomatik işliyor. Mesela, otomatik güçlendirme ögeleri alınıyor, otomatik seviye atlanıyor, X tuşuna basarak otomatik saldırı yapılıyor ve siz, ne tip bir hedefe saldırı yapılabileceğini seçebiliyorsunuz.

Genesis

Oynaması oldukça kolay bir oyun var karşımızda

Şimdi, eğer karşımızda başka bir video oyunu olsaydı; mesela bir Paragon, Overwatch, Paladins veya diğer türdeki herhangi bir oyun, bu şekilde kurulmuş otomatik sistemler beni rahatsız ederdi ama Genesis, aslında kendisini basitleştirerek, en eğlenceli deneyimi sunuyor. Ayrıca, daha önce hiç MOBA tipi oyun oynamamış oyuncular da bu otomatik sistem sayesinde başlangıçta sıkıntı çekmiyor.

Ayarlar menüsü ardından karşınıza sıralamalar çıkıyor. Bu video oynunda farklı modlar var ve birçok mod için de sıralama tablosu bulunuyor. Sıralama tablosunda sizin için hediye bulunmuyor ama eğer en iyilerden bir oyuncu giriş yaparsa, bunun bildirimini ana menüdeki herkes görebiliyor. Sıralamalardan sonra, bir de etkinlikler var tabii ki Genesis, etkinlikleri ile de bir mobil oyunu andırıyor.

Etkinlikler sayfası sayesinde oyundaki son gelişmeleri ve günlük hediyeleri kontrol edebiliyorsunuz. Bu noktada, oyuna arka arkaya, hiç aksatmadan giriş yapan oyunculara gerçekten değerli hediyeler veriliyor. Mesela, hediyeler arasında çok değerli karakter görünümleri veya direkt olarak karakterler yer alıyor. Bununla birlikte, oyunda aslında ödül kazanabileceğiniz bolca farklı nokta da bulunuyor.

Mesela, hiç aksatmadan oyuna girmenin haricinde, toplamda oyuna 7 kez girmek de size her gün 1 adet ödül kazandırıyor. Hesap seviyenizin belli seviyelere ulaşması, oyunun modlarında farklı noktalara ulaşabilmek ve tabii ki günlük görevler yapmak, sizi sürekli olarak ödüllendiriyor. Tüm bunları, tek bir sekme üzerinden kontrol edebiliyor oyuncular.

Genesis

Genesis, bir Feat sistemine de ev sahipliği yapıyor

Yine genel olarak mobil oyunlarda gördüğümüz Feat sistemi, bu MOBA oyununda da yer alıyor. Oyuncular, rekabetçi karşılaşmalarda veya oyunun hikaye modunda bazı şeyler başararak, ödül merdivenini tırmanıyor. Bu ödüllerin çok ilgi çekici olduğunu söyleyemeyeceğim ama eğer oynadığınız oyunlarda bir şekil ilerleme sistemi arıyorsanız, Feat bence gayet yeterli bir sistemdir.

Feat haricinde, oyunda bir de eşyalarınıza göz atabileceğiniz bir envanter bulunuyor. Genesis oyunda tecrübe puanı arttırıcıları, bazı oyun modları için giriş biletleri ve eşya üretme malzemeleri gibi bolca öge bulunuyor ve tüm bunlara, envanterinizden göz atabiliyorsunuz. Ayrıca bu ögeleri satabilmek de mümkün. Yalnız, oyun size zaten oyun içi para birimini bolca veriyor, bence satmaya gerek yok.

Genesis oyunda bir de Gear sistemi yer alıyor. Bir oyuncu, tam 10 adet parça silah ve giysiyi hesabına giydirebiliyor. Bunlar, karakterlerin görünüşünü etkilemiyor ama güçlerini etkiliyor. Ayrıca, hesabınıza eklediğiniz Gear parçaları, tüm karakterleri aynı şekilde etkiliyor. Gear haricinde bir de profiliniz bulunuyor ve profilinizden, geçmişinizi ve karizmanızı gayet rahat bir şekilde kontrol edebiliyorsunuz.

Evet, karizmanızı da kontrol edebiliyorsunuz; karizma da oyun içerisindeki seviyelerden bir tanesi. Karizma, şu an tam olarak hangi kaynaklardan yükseltiliyor, anlamadım ama özel avatarlar açabiliyorsunuz ve onlar, bir sayıda karizma verebiliyor hesabınıza. Avatarlar haricinde, nereden karizma kazanıldığını henüz çözebilmiş değilim ama karizma için bile ayrı bir sıralama tablosu yer alıyor.

Genesis

Sıra geldi kahramanlara

Genesis oyunda şu an toplamda 27 adet karakter bulunuyor. Yeni karakterleri açmanın yolu ise ya ödüller, ya da para harcamak. Ayrıca oyunda her hafta rotasyonlu bir şekilde 4 adet karakter de herkesin deneyebilmesi için açılıyor. Yani, karakter sistemi de aslında League of Legends gibi işliyor bu video oyununda. Peki, bu karakterler üzerinden neler yapılıyor? Bence asıl eğlence burada başlıyor.

Video oyunlarındaki kozmetik ögelere aşık olan bir kişi olarak, açıkçası Genesis oyununun kozmetik öge sistemi beni pek memnun etmedi. Bundan daha sonra detaylıca bahsedeceğim ama öncelikle kozmetik olarak bu video oyununda nelerin yer aldığını belirtmek istiyorum. Öncelikle, en dikkat çekici şey tabii ki karakter kostümleri. Şu an oyunda her karakter için 2-3 adet kostüm yer alıyor.

Kostümlerle birlikte her karakterin farklı silahları da var ama silahlar genellikle kostümlerle birlikte geliyor. Ayrıca, oyuncular her karakterin arkasına fantastik kanatlar takabiliyor. Karakterler haricinde, oyun içindeki Observer isimli öge, öldürme efekti, ışınlanma efekti, arkanızda bıraktığınız izin efekti ve seviye atlama efekti, kozmetik olarak değiştirilebiliyor.

Sizlere saymış olduğum tüm bu kozmetik ögeler, genelde oyunun gerçek para birimi ile, özel para birimi ile direkt olarak satın alınabiliyor veya ganimet kutularından çıkıyor. Özel para birimini kazanmak oldukça zor, gerçek para birimi de inanılmaz pahalı. Bu noktada da ganimet kutusu açmaktan başka bir şansımız kalmıyor herhalde. Yani, bu video oyununda kozmetik öge kazanmak bence oldukça zor.

Genesis

Genesis, kısmen karışık bir ganimet kutusu sistemine sahip

Biraz önce ganimet kutularından bahsediyorken, kendilerine derinlemesine değinmek istedim. Şu an bu video oyununda 4 adet ganimet kutusu tipi bulunuyor. Bu kutulardan en değerlisi Galaxy Crate ve en değerli ögeler de o kutuda yer alıyor. Eğer 10 defa bu kutudan en değerli nadirlikte bir öge çıkartamazsanız, oyun otomatik olarak 11. açısınızda o ögeden veriyor size 1 adet.

Bu, güzel bir sistem ama 2-3 günde 1 kere ganimet kutusu açabiliyorsunuz ücretsiz olarak. Tahmin edersiniz ki ganimet kutularındaki değerli ögelerin çıkma ihtimali de oldukça düşük. Normal yollarla bu ganimet kutuları anahtarla açılıyor ve bir kutudan, başka bir kutunun anahtarı bile çıkabiliyor. Yani, düşünün Galaxy Crate açmak için para harcıyorsunuz ama o kutudan, başka bir kutu için anahtar çıkıyor.

Genesis oyununun bir de mağazası bulunuyor. Anladığım kadarıyla oyundaki her ögeyi, gerçek para veya özel para birimi ile satın alabilmek mümkün. Bu işlemler, mağazadan yapılıyor. Ayrıca mağazada indirimli paketler de yer alıyor yalnız bu paketler, diğer video oyunlarında olduğu gibi PlayStation Store üzerine yansımıyor.

Yani, 1000 birimden, 500 birime düşüyor bir paket ama siz bunu alabilmek için oyunda yine 1000 birim satın alıyorsunuz. Oyun aslında indirim yapmıyor. Eğer ürünler PlayStation Store üzerinde olsaydı, direkt satın alım yapılabilirdi fakat geliştirici ekip, bunu engellemiş gibi görünüyor. Bu da bence pek hoş karşılanabilecek bir şey değil efendim.

Genesis

Şimdi konumuz oyunun kendisi

Sanıyorum ki oyundaki yan sistemlerden bu kadar bahsetmek yeterli olacaktır. Genesis oyununda toplamda 4 farklı oyun modu bulunuyor. Bunlardan ilki, antrenman olarak geçiyor. İkinci oyun modu ise AI Challenge olarak geçmekte. Bu oyun modunda isterseniz tüm oyunu yapay zeka ile doldurabiliyorsunuz, isterseniz de sadece karşı takımı yapay zeka yapabiliyorsunuz.

AI Challenge, oyuna alışmak için gayet güzel bir mod ve bu modda, sürekli artan bir zorluk seviyesi de var. Bazı seviyelere sadece biletlerle giriliyor ve ucunda da önemli ödüller bulunuyor. Yani, yapay zekalara karşı oynanıyor diye kenara atılabilecek bir oyun modu değil bence kendisi. Bunun haricinde bir de Campaign modu bulunuyor ki bu da oyunun hikaye modu olarak geçiyor.

Şu an Campaign modunda 2 farklı bölge açık ve diğer 2 bölge de yakında gelecek şeklinde görünüyor. Her bölgede 4-5 tane oynanabilir karşılaşma var ve her karşılaşma için de 3 farklı zorluk seviyesi var. Campaign modu da AI Challenge gibi gayet ödüllendirici bir oyun modu. Karşımıza çıkan son oyun modu ise Quick Game ve bu oyun modunda tamamen çevrim içi bir MOBA deneyimi yaşanıyor.

Şimdi, her şey çok güzel görünüyor ama Genesis oyununun eşleştirme sistemi şu an inanılmaz berbat bir halde. Mesela, eşleştirme sistemi ile Campaign moduna girmek şu an resmen imkansız. Oyuncular, oyunun hikaye modunu oynayamıyor. Eğer oynamayı denerseniz, diğer oyun modları için de eşleştirme sistemi kitleniyor. Geliştirici ekip ise günlerdir bu soruna bir çözüm getiremedi.

Genesis

Tek sorun eşleştirme sisteminde değil

Biraz önce dediğim gibi eşleştirme sistemi şu an inanılmaz sorunlu ama tek sorun da o sistemde yer almıyor. Mesela, oyunun sunucularında inanılmaz bir gecikme oranı mevcut. Oyun, sizi otomatik olarak sunuculara atıyor ve ben İstanbul’dan oynarken Avrupa sunucusuna atıyorum. Yalnız, bu sunucuda gecikme değeri 100 MS altına imkansız inmiyor. Hatta yer yer 200 MS değerini bile görüyorum.

Gecike süresinin yüksek olması sadece bende olan bir sorun da değil. Oyunda bir sohbet penceresi var ve oradan herkes aynı derdin olduğunu belirtiyor. 200 MS gibi bir gecikme ile oynarken, bir video oyunundan zevk almak neredeyse imkansız hale geliyor. Bunun haricinde, oyun sırasında karakterler de inanılmaz sinir bozucu oluyor; kontrol edilen karakter her 20 saniyede 1 kez filan konuşuyor.

Karakterlerin susmamasına alışılabilir veya ses kısılabilir. Gecikme oranı da belki herkes için dert olmaz ama bu oyunda beni soğutan tek bir şey var. O da yenilince hiçbir şey elde edemiyor olmanız. İsterseniz yapay zekalara karşı oynayın, isterseniz gerçek insanlara karşı; eğer yenilirseniz, oyuna verdiğiniz yarım saat tamamen boşuna gidiyor.

Bu noktada demek oluyor ki bir oyuna girmeden önce karşılaşmadaki 10 oyuncunun da hiçbir şey elde edememek için %50 şansı bulunuyor. Ben, eğer 30 dakikamı %50 oranla çöpe atacağımı biliyorsam, o oyuna girmem ve bu incelemeden sonra da Genesis oyununa devam edeceğimi sanmıyorum. Bunun tek sebebi de benim saatlerimin boşa gidiyor olması.

Genesis

Genesis oyununun performansına da göz atalım

Genesis oyununu 1080p değerlerinde çalışan bir televizyonda, Supersampling özelliği aktif iken PlayStation 4 Pro konsolu ile deneyimledim. Oyunun grafikleri bana gayet normal geldi. Yani, karşımıza League of Legends oyununa benzeyen bir MOBA yapıtı var. Görsel kalite olarak ne Overwatch, ne Paladins, ne de Paragon aranmalı. Grafikler, klasik bir MOBA oyununu andırıyor sadece.

Performans da gayet normal. Sanıyorum ki tüm platformlarda bu video oyunu 60 FPS olarak çalışıyor. Zaten oyundaki FPS değerinizi ve 150 MS altına bir türlü inmeyen gecikme değerinizi, oyunun sol üst köşesinden sürekli olarak takip edebiliyorsunuz. Yani, grafik ve performans konusunda Genesis oyununa söyleyebilecek hiçbir şeyim bulunmuyor benim. Her şey gayet normal.

Grafiklere ve performansa laf etmeyeceğim ama karakter seslendirmelerine ve müziklere kesinlikle edeceğim. Öncelikle, oyunun müziklerinde özel olan hiçbir şey yok. Çalan tüm müzikler, epik tarzında gayet klasik parçalar. Hiçbiri akılda kalıcı değil ve hiçbiri oturup, dinlemeye değer değil. Karakter seslendirmeleri ise inanılmaz yapmacık. Açıkçası ben konuşmaları dinlerken acı çekiyorum.

Genesis, genel olarak bir mobil oyununu andırıyor bana. Yer yer de League of Legends oyununu görüyorum kendisinde ama bunların hiçbiri olumlu şeyler değil. Hatta, bazı mobil oyunlarda bile daha akılda kalıcı müzikler ve kaliteli seslendirmeler yer alıyor. Bu MOBA oyununun pahalı mikro ödemeler ile insanların cüzdanlarından başka bir şeyi hedeflemediği bence çok açık.

Genesis

Konsollardaki gerçek bir MOBA oyunu

Genesis, kolay oynanışı ile yüz güldürüyor ama verdiği kalitesizlik hissi, yüksek gecikme oranları ve diğer problemleri ile de beni, kendisinden soğutuyor. Ayrıca, bu video oyununda mikro ödemelerin çok pahalı olması, direkt satış yapılmaması ve kozmetik ögeleri kolay yoldan kazanmanın bir yolu olmaması da bence rahatsız edici bir durumdur efendim.

Yine de şu an PlayStation 4 için League of Legends oyununa benzer olan tek yapım, Genesis gibi görünüyor. Eğer klasik bir MOBA oyunu deneyimi yaşamak istiyorsanız, bu video oyununa yönelebilirsiniz ama beklentilerinizi kesinlikle aşağı indirmenizi ve başlangıç görevleri için Çince öğrenmenizi öneriyorum. Aksi taktirde bu oyunda zor zamanlar geçirebilirsiniz.

Genesis
League of Legends, PC platformunda oldukça popüler ve başarılı bir MOBA oyunu. Eğer böylesine bir MOBA oyunu, konsollara gelmeyecekse de Genesis, o boşluğu doldurmaya çalışıyor. Eğer konsolunuzda League of Legends gibi klasik bir MOBA deneyimi yaşamak istiyorsanız, bu video oyununa bir şans verebilirsiniz ama oyuna girmeden önce beklentilerinizi olabildiğince düşürmenizi öneriyorum.
Olumlu
Konsollar için rahat kontroller; kolay ve otomatik oynanış sistemi.
Peşinden koşulabilecek çok fazla şey ve çeşitli oyun modları var.
Konsollar için klasik bir MOBA deneyimi sunuluyor olması.
Olumsuz
Oyuncu eşleştirme sistemindeki ve sunuculardaki problemler.
Oyun temelinde ücretsiz ama mikro ödemeler oldukça pahalı.
Yenildiğiniz zaman vaktinizin tamamen çöpe atılıyor olması.
5.7

Etiketler:

,