Günümüzde video oyunlarını oynatabilen platformlar arasındaki bariyerler sürekli olarak kırılıyor. Mesela, konsol ve bilgisayar oyunlarının mobil cihazlara geliştirildiğine şahitlik ediyoruz. Bununla birlikte mobil cihazlardaki oyunlar da konsollar ve bilgisayarlar için geliştiriliyor. Şimdi de piyasaya sürülen bazı oyunlar, yavaş yavaş tüm platformları hedef alıyor. Mesela; artık oyunlar PC, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, iOS ve Android için piyasaya sürülebiliyor. Benim kendi türüne çok yakın olduğum Genshin Impact de o yapıtlardan bir tanesi. Ben ise bu oyunu PlayStation 4 Pro konsolumda oynuyorum.
İnceleme yazıma başlamadan önce Genshin Impact hakkındaki genel bilgileri size vermek istiyorum. Öncelikle bu oyun, açık dünya yapısına sahip olan bir aksiyon-macera temelli rol yapma oyunu. Oyunun kendisi PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, Nintendo Switch, iOS ve Android için çıkışını gerçekleştirdi. Oyunda çapraz platform ve çapraz kayıt özellikleri yer alıyor. Yalnız, çapraz platform özelliği her sürümde yer alırken, çapraz kayıt sistemi PlayStation 4 ve PlayStation 4 Pro konsollarında desteklenmiyor. Nedense oyunun bu sürümünde, hesabınıza giriş yapamıyorsunuz efendim.
Daha önce Honkai Impact serisi üzerinde çalışmış olan miHoYo tarafından geliştirilmiş olan Genshin Impact, oynaması ücretsiz bir yapıt ama tahmin edebileceğiniz gibi kendisinin içerisinde mikro ödemeler yer alıyor. Bu konu hakkında inceleme yazım içerisinde detaylıca konuşacağım ama şimdiden ufak bir bilgi vermek istedim. Son olarak, bu oyunun övündüğü şeyler ise dev gibi bir açık dünya, element temelli bir dövüş sistemi, ilgi çekici hikayeler ve karakterler, eşli oyunculu içerik desteği ve birbirinden harika müzikler olarak geçiyor. Bu özelliklere de tabii ki inceleme yazım boyunca detaylıca göz atacağım.
Genshin Impact, her şeyin yanında bir Gacha oyunudur. Eğer bu terimi ilk defa duyuyorsanız, iki boyutlu veya üç boyutlu oyun resimleri için gerçek para ödüyoruz efendim. Gacha tipi oyun budur. Tabii şaka bir yana, bu tip video oyunlarında karakterler ve karakterlerin kullandığı silahlar filan ön plana çıkar. Tüm bu ögeleri de şansın temelinde yer aldığı, nadirlik oranlarının da çok düşük olduğu, kumar da diyebileceğiniz sistemler üzerinden elde edebilirsiniz. Tüm bunları, oyun içinde para kazanarak da yapabilirsiniz ama mikro ödemeler, çoğu zaman tüm iş işleri hızlandıracaktırç
Her şey epik bir hikaye ile başlıyor
Genshin Impact, öncelikle epik bir hikaye ile karşımıza çıkıyor. Oyunda kardeşimiz ile birlikte dünyalar ve evrenler arasında seyahat ederken, tanımadığımız bir tanrı, kardeşimizi kaçırıyor ve bizi de bilmediğimiz bir büyü ile Teyvat’a hapsediyor. Burası, oyunun tamamının yer aldığı bir dünya ve içerisinde birkaç farklı şehir bulunuyor. Bu dünyada, tanrılar tarafından Vision ile hediyelendirilen insanlar bulunuyor. Vision sahibi olduğunuz zaman element temelli güçlere sahip oluyorsunuz ve bizim karakterimiz de Traveler olarak geçen bir Vision sahibi oluyor. Traveler, Teyvat’tan olmadığımız için bize verilen bir isim.
Kadın veya erkek bir Traveler olabildiğimiz Genshin Impact oyununda hikaye, bu noktadan alınıyor ve birbirinden farklı ve heyecanlı maceralara atılıyoruz. Bu tip oyunlarda genelde hikaye kendisini pek öne atmaz ama bu oyun, kesinlikle o şekilde ilerlemiyor. Oyunun ana hikayesi ve bu hikaye boyunca anlatılan diğer yan hikayeler, oyuna bambaşka bir hava katıyor. Ayrıca bu oyun, kendi türündeki diğer yapıtlara göre çok ama çok daha güçlü bir hikaye anlatımına da sahip. Hikayenin kendisi ne kadar güzel olursa olsun, o hikayeyi başarılı bir şekilde anlatmak gerekir sonuçta, değil mi?
Genshin Impact oyununda beni şaşırtan en büyük şeylerden bir tanesi, seslendirmeler oldu. Ben açıkçası bu oyunda herhangi bir karakter seslendirmesi beklemiyordum ama hem ana hikaye, hem de yan hikayeler oldukça zengin ve kaliteli bir seslendirme ile canlandırılıyor. Bu arada, oyunda bir de Paimon isimli bir yardımcı karakter bulunuyor. Bizim kendi karakterimiz nedense sessiz ama Paimon bizim yerimize konuşuyor; Destiny evreninden Ghost gibi yani. Normalde bu benim canımı çok sıkardı ama Paimon bence seslendirme konusunda bu oyunun resmen yıldızı.
Zaten böyle bir oyunda seslendirmelerin bolca yer alması çok güzel bir şey. Bunun üzerine tüm karakterlerin seslendirmeleri de gayet kaliteli ama Paimon, ciddi anlamda her karakterin üzerine çıkıyor ve hatta kendisi, benim bugüne kadar duyduğum en iyi seslendirilmiş olan karakterlerden bir tanesi. Oyundaki diyalog yazımlarının da çok güçlü olması, birbirinden farklı duyguları aktarabiliyor olması da bence karakterlerin tamamını, özellikle de Paimon’u çok ön plana çıkartıyor. Yani, bu oyunun hikayesini, hikaye anlatımını, diyalog yazımını, seslendirmelerini filan anlata anlata bitiremem sizlere.
Genshin Impact, renkli karakterler sunuyor
Hikayeden ve seslendirmelerden bahsetmişken, direkt olarak karakterlere geçiş yapmak istiyorum. Öncelikle, bu tip oyunlarda benim en sık karşılaştığım problem, hatırlanabilir karakterlerin tasarlanamamasıydı. Genshin Impact oyununda ise böyle bir problem, çoğunlukla bulunmuyor. Seslendirmelerinden, tavırlarından ve/veya görsel tasarımlarından ötürü her karakter ayırt edilebiliyor ve hatırlanabiliyor. Bu da oyunun genel kalitesini bence oldukça yükseltmeye yetebilecek seviyede bir özellik. Tabii karakterlerin bazılarının hatırlanabilmesi için başka sebepler de var.
Genshin Impact oyununda yer alan bazı karakterler, bizim tarafımızdan da kontrol edilebiliyor. Yani, bu oyunun temelinde karakterler elde etmek ve onları geliştirmek var. İstediğimiz kadar karaktere sahip olabiliyoruz ama aynı anda en fazla 4 farklı karakteri partimizde bulundurabiliyoruz. Bu karakterler de oyunun hikayesinden ve genel olarak evreninden geliyor. Her karakterin farklı element güçleri, özellikleri, değerleri, yetenekleri, hikayesi ve tasarımı oluyor. Karakterlerin tamamını ayırt edebilmek de oldukça kolay; hepsi birbirinden farklı ve renkli. Bu da bence çok özel ve güzel bir şey.
Karakterlerimiz, farklı eserlere ve silahlara sahip olabiliyor. Eserleri oyun içerisinde göremiyoruz ama yeni bir silah kuşandığınız zaman oyun içerisindeki modelde de silah aynı şekilde değişiyor. Ayrıca tüm bu eserlerin ve silahların nadirlik seviyeleri, karakterimize kattığı yeni değerler, set özellikleri, temel seviyeleri, yükseliş seviyeleri filan bulunuyor. Yani, ilerleme sistemi konusundan tüm bu ögeler oldukça zengin. Zaten, Gacha dediğimiz türe yakınsanız veya en basitinden Epic Seven gibi popüler bir oyunu oynadıysanız, tüm bu sistemlere yakınsınız demektir bence.
Tüm bu sistemler ile alakalı olarak oyunda bolca materyal de bulunuyor. Bu materyaller ile silahların, karakterlerin veya eserlerin seviyesini yükseltebiliyorsunuz, yetenekleri başka seviyelere taşıyabiliyorsunuz ve ögelerin kendisini veya karakterleri yükseltebiliyorsunuz. Yükseltme işlemi, karakterlerin veya diğer ögelerin daha yüksek seviyelere ulaşmasını sağlıyor. Ayrıca oyunda yemekler ve iksirler de bulunuyor. Bunların tamamını kendiniz yapabiliyorsunuz bir mini oyun ve malzemeler ile veya açık dünyada dolaşırken de bulabiliyorsunuz. Bunlar, farklı değerler katıyor karakterlere.
İlerleme sistemlerine ve ödüllere doyuyoruz
Silahlar ve eserler üzerinden birçok farklı ilerleme sistemi sunulduğu gibi aynı şey, karakterler için de yapılıyor. Bu noktada karşımıza çıkan ilk şey, tabii ki karakter deneyimi oluyor. Oyunu oynadıkça ve çoğunlukla da tecrübe puanı veren ögeleri kullandıkça, karakterler seviye atlıyor. Oyunda toplamda 90 seviye yer alıyor ama her 20 seviyede 1 kere karakterleri yükseltmeniz gerekiyor. Bunun için de nadir materyaller kullanıyorsunuz. Karakter seviyesi ardından tanıştığımız ilk şey ise Statue of The Seven oluyor. Bunlar, oyunun açık dünyasında yer alan ve seviye atlatılabilen kutsal yerler.
Öncelikle, bir Statue of The Seven keşfetmek, haritanın o kısmını görünür hale getiriyor. Ayrıca hızlı seyahat edebilmeniz için de noktalar oluşturuyor kendisi. Daha da önemlisi, bu kutsal yerler veya kuleler, seviye atlatılabiliyor. Yalnız, Statue of The Seven için bazı yıldızları toplamanız gerekiyor. Bu yıldızlar, zaman zaman kolay elde edilebilir yerlerde oluyor, zaman zaman da beyninizi biraz kullanmanız gerekiyor kendilerini elde edebilmek için. Yine de yıldızların tamamı, açık dünyanın içerisinde bulunuyor. Bu kulelerden bolca var ve her biri, en fazla 10. seviyeye ulaşabiliyor.
Statue of The Seven, her seviye atladığında oyunculara hediye ve daha fazla dayanıklılık gibi ekstra değerler veriyor. Temel oyundaki dayanıklılık oldukça az ve bu yüzden çok da uzun süreler koşabilmeniz pek mümkün olmuyor. Bu yüzden de Statue of The Seven üzerindeki ilerleme sistemlerine çok sevgi göstermenizi öneriyorum. Ardından da sıra Adventure Rank sistemine geliyor. Genshin Impact oyununda her karakterin ve ögenin ayrı seviyesi var. Adventure Rank ise oyunun açık dünyasında ne kadar aktif olduğunuzu, ne kadar macera yaşadığınızı gösteriyor.
Adventure Rank sisteminin arkasında her seviye atladığınızda bolca ödül yer alıyor ama aslında oyunun temeli de bu sistem üzerinden ilerliyor. Mesela, oyunun daha en başlarında sıradaki hikaye görevine girebilmek için 10. seviyeye gelmeniz gerekiyor. Ayrıca, eşli oyuncu ve yeni içerikler gibi önemli özellikler de daha ileri seviyelerde açılıyor. Yani, bu oyunu sadece boş bir şekilde görev yaparak oynayabilmeniz mümkün değil; açık dünyayı aktif bir şekilde keşfetmeniz gerekiyor ki bence Genshin Impact, keşfi ciddi anlamda ödüllendiriyor. Yani, keşif yaptığınıza pişman olmuyorsunuz.
Genshin Impact, dünyayı farklı seviyelere bölüyor
Biraz önce de dediğim gibi Adventure Rank, bu oyunun en temel özelliklerinden biri ve kendisine çok önem vermeniz gerekiyor. Bu sistemin en önemli noktalarından bir tanesi de dünya seviyesini etkiliyor olması. Genshin Impact oyunundaki açık dünya, farklı seviyelerden oluşuyor. Herkes bu oyuna 0. dünya seviyesinde başlıyor ve 20. seviyeye ulaştığınız zaman 1. dünya seviyesi açılıyor. Bu seviyeye girebilmek için ise Ascension Quest denen bir tip görevi yapıyorsunuz. Ardından da çok daha güçlü canavarlar ama aynı zamanda da çok daha değerli ganimetlerle tanışıyorsunuz.
Eğer anlatmış olduğum ve inceleme yazımın devamında da anlatacağım tüm bu şeyler size karışık geldiyse, bu noktada da Adventurer Handbook isimli başka bir ilerleme sistemi sizin yardımınıza koşuyor. Adventurer Handbook, seviyelerden oluşuyor ve her seviyede oyunculara, gitgide zorlaşan görevler veriyor. Bu görevler aslında belli bir bölüm sonu canavarını öldürmekten, yeni bir yemek yapmaktan, 50 adet ganimet kutusu açmaya kadar çeşitleniyor. Yine de bu sistem, oyunda doğru ve sakin bir şekilde ilerlemenizi, ne zaman, neyi yapmanız gerektiğini çok güzel gösteriyor.
Genshin Impact oyununda her gün yapabileceğiniz dört adet günlük görev bulunuyor. Ayrıca yine her gün öldürebileceğiniz bölüm sonu canavarları ve diğer bazı içerikler de yer alıyor. Bu tip canlı içerikler, yine Adventurer Handbook aracılığı ile takip edilebiliyor. Bu sayede de günlük içerikleri kaçırmamış oluyorsunuz. Bu oyun, aslında en başlarda biraz göz korkutucu olabiliyor. Özellikle de benim gibi bu oyunu onlarca saat oynamış birinin yazısını okuyorsanız… Yalnız, korkmanıza hiç gerek yok; hem oyunun kendisi, hem de Adventurer Handbook, her şeyi gayet güzel ve tempolu gösteriyor.
Bu arada, enerji olmadan da olmazdı, değil mi? Kendi türündeki birçok oyun gibi Genshin Impact de bir enerji sistemi bulunduruyor ama bu sistem, günlük oyun keyfinizi hiçbir şekilde bozmuyor. Bu sistemin adı Original Resin ve kendisi sayesinde günlük olarak belli bölüm sonu canavarlarını öldürerek, ilerleme temelli ödüller alabiliyorsunuz ama Original Resin, başka içerikleri etkilemiyor. Bu sayede de, “Enerjim bitti, şimdi nasıl oyun oynayacağım?” gibi cümleler kurmuyorsunuz. Zaten bu oyun, genel anlamda da kendi türünün en kötü yönlerini tekrarlamıyor gibi görünüyor bana.
Yapabileceğiniz bolca aktivite de var
Genshin Impact, kesinlikle inanılmaz bir açık dünyaya sahip. Yani, hem dünyanın kendisi oldukça büyük, hem de içerisi oldukça zengin. Özellikle de ilk defa keşfettiğiniz bir yere girdiğiniz zaman birkaç farklı değerli ganimet kutusu, öldürülmesi gereken bir bölüm sonu canavarı, çözülmesi gereken birkaç bulmaca ve açılması gereken hızlı seyahat noktalarını sadece 5 dakika içinde filan görebiliyorsunuz. Yani, oyun genelde sizi yürüme simülasyonu gibi bir şekilde ilerletmiyor; A noktasından B noktasına giderken, mutlaka ödüllendirici keşif ögeleri ile karşı karşıya kalıyorsunuz.
Tabii her zaman da açık dünyada vakit geçirmek olmaz; bazen özel aktivitelere girmek gerekiyor. Abyssal Domains, Spiral Abyss ve Ley Line Outcrops gibi birçok farklı oyun ortası ve oyun sonu aktiviteleri, sizlere sunuluyor. Bunun üzerine bir de pasif içerik olarak Expeditions bulunuyor. Expeditions aracılığı ile partinizdeki karakterleri en fazla 20 saatliğine görevlere gönderebiliyorsunuz ve kendileri, ödüllerle geri dönüyor. Bunun en kötü kısmı ise göreve giden karakterleri aktif partinizin içine alamıyor olmanız. Yani, kadronuzda illa işe yaramaz karakterler bulundurmanız gerekiyor.
Tüm bunların ardından da oyunun dünyasını ve evrenini ilerleten görevlerle baş başa kalıyoruz. Bu noktada karşımıza dört farklı görev tipi çıkıyor ve ilki de Archon Quests olarak geçiyor. Bu görev tipinde ana karakterimiz ve Paimon, ikiz kardeşimizi bulmak için dünyayı keşfediyor. Yani, oyunun ilk ana hikayesi Archon Quests ile sunuluyor. İkinci görev tipi ise Story Quests olarak geçiyor; burada da daha farklı hikayelere, daha farklı karakterler ile tanıklık ediyoruz. Bunun haricinde, World Quests bulunuyor ki onlar da en eğlenceli yan görevleri oyunculara sunuyor. Son olarak da günlük görevler var.
Genshin Impact, içerisinde halihazırda haftalarca, belki de aylarca oyunculara yetebilecek içerik bulunduruyor. Ayrıca oyun, çevrim içi servis temeline sahip olduğu için yeni karakterler, yeni içerikler, yeni hikaye görevleri, yeni karakterler ve daha fazlası da gelecekte bu yapıta eklenecek. Yani, genel olarak içerik ve aktivite konusunda ben hiçbir problem görmüyorum; sadece Destiny ve Epic Seven oyunlarında olan içeriği kaçırma korkusunun oyunculara ve özellikle de bana aşılanmasını istemiyorum. Destiny 2, bunu halihazırda çok iyi başarıyor ve hayatımda aynı tipte ikinci bir oyun istemiyorum.
Genshin Impact oyununda para da harcamak gerekiyor
Genshin Impact, aksiyon-macera temelli bir rol yapma oyunu ama tüm bu türlerin öncesinde Gacha geliyor. Yani, bu oyunu rol yapma türünden ötürü değil de Gacha türünden ötürü oynamanız çok daha mantıklı. Sonuçta, konu rol yapma olduğu zaman piyasada odak noktası o olan birçok oyun bulunuyor. Bu oyunun odak noktasında da Gacha mantığı bulunuyor. Bu mantık dahilinde inanılmaz düşük oranlarda, çok pahalı denebilecek paketler açarak, nadir karakterleri ve silahları elde etmeye çalışıyoruz. Bu noktada da işin içine direkt olarak mikro ödeme giriyor.
Genshin Impact oyununda şu sıralar açılış etkinliği bulunuyor. Bu etkinlik sayesinde ilk haftada 50’den fazla paket açabiliyorsunuz. Bu tip etkinlikler genelde oyuncuların gözünü boyayabilir. Yani, oyunda ilk hafta sürekli karakter paketi açarken, ikinci haftada bir anda duvara çarpıyorsunuz. Yalnız, bu çarpışmadaki hasarı minimuma indirebilmek için de mikro ödemelere yönelir gibi oluyorsunuz. Açıkçası, Destiny 2 oyununa 2-3 ayda 1 kere para yatıran bir insan olarak, aynı şeyi bu oyunda da yapabileceğimi düşündüm ama durumlar biraz farklı.
Genshin Impact, ne yazık ki Türkiye için herhangi bir özel fiyatlandırma yapmıyor. Zaten bu tip oyunlar için hiçbir zaman özel fiyatlandırma yapılmadı bugüne kadar. Bu yüzden de bahsi geçen oyun beni şaşırtmadı ama moralimi bozdu. Özel fiyatlandırma yapılmadığı için 10 adet etkinlik veya standart paketi açabilmek için 234 TL ödemeniz gerekiyor ki oranlar %0.1 ile %1.6 civarında dolaştığı için 10 adet paket, şansınız kötüyse sadece çöp oluyor. Bir çöpe de 234 TL vermek bana hiçbir zaman mantıklı gelmiyor. Ayrıca, aynı sebepten ötürü savaş bileti gibi diğer ögeler de çok pahalı geliyor.
Buna karşılık bahsi geçen karakter çıkartma sisteminde ufak bir kötü şans koruması bulunuyor. Mesela, arka arkaya 9 açışınız da 3 yıldız olursa, 10. açışınız garanti olarak 4 yıldız oluyor. Aynı şey, 5 yıldız için de geçerli. Eğer 99 kere 5 yıldızlı karakter veya silah çıkartamazsınız, 100. açışınızda 5 yıldızlı bir silah veya karakter garanti oluyor. Eğer olur da kopya karakter çıkartırsanız da o karakter için özel bir yetenek açılıyor. Bu da açıkçası kopya karakterlerin işe yaramasını sağlamak için çok önemli bir özellik ama kadro biraz kalabalık ve oranlar da bu kadar düşükken, hiç kopya karakter olmasa, daha iyiydi.
Mikro ödemeler, üzmeye devam ediyor
Genshin Impact oyununda bahsetmiş olduğum karakter ve silah çıkartma sistemi Wish olarak geçiyor ve Gacha türünü oyuna katıyor. Ben ne yazık ki bu sistemden pek memnun kalmadım. Yani, yine Epic Seven gibi bir oyunu getireceğim gündeme; o oyunda bile nadir karakterleri çıkartmak oldukça kolaydı. Belki bu oyun da gelecekteki etkinliklerle filan bolca karakter elde etme imkanı sunar bizlere ama ben şu anda Wish sisteminden herhangi bir beklentiye sahip değilim ve kendisi, beni bu oyundan soğutuyor. Bu arada, Wish ile elde ettiğiniz her silah için bazı para birimlerini de elde edebiliyorsunuz.
Masterless Starglitter ve Masterless Stardust isimli bazı para birimleri, her silah elde ettiğiniz zaman size hediye ediliyor. Bu birimleri de bir mağazada çok değerli ögeleri satın almak için kullanabiliyorsunuz. Hatta bu birimlerle karakter filan da alabiliyorsunuz ama sistemin kendisi sadece Wish sistemini önemli hale getiriyor. Bu da dolaylı olarak yine mikro ödemelere gönderme yapıyor; oyunda aktif olarak Wish sistemini mikro ödeme kullanmadan düzenli olarak ziyaret edebilmek çok zor. Tabii ödüllendirilmek için illa Wish sistemine ihtiyacınız yok; bir de savaş bileti var.
Daha önce de dediğim gibi savaş bileti, ülkemizde çok pahalı ve kendisinin verdiği ödüller de pek heyecan verici değil. Öncelikle, bu sistemi açabilmek için Adventure Rank üzerinde 20. seviyeye ulaşmanız gerekiyor ki bunu yapmak birkaç haftanızı bile alabilir. Savaş bileti açıldıktan sonra, ilerlemeniz sıfır oluyor. Yani, önceki haftaların ilerlemesi kaydedilmiyor. Sıfırdan başlayıp, bitirmeniz gereken tam 50 seviye bulunuyor. Her seviye için 1000 tecrübe puanı gerekiyor ve aslında bu sistem gayet güzel ve düzenli oynadığınız sürece maksimum seviyeye ulaşabilirsiniz ama sistem pek ödüllendirmiyor bizleri.
Savaş bileti, final seviyelere kadar sadece oyun içerisinde kullanılabilecek materyaller veriyor. En sonda da nadir bir silahın sahibi olabiliyoruz. Yalnız, koskoca 50 seviye boyunca sadece materyal verilmesi beni yine hayal kırıklığına uğrattı. Savaş biletinin ücretli kısmına en azından 1 adet dört veya beş yıldızlı karakter eklenebilirdi. Bu arada, oyunda bir de aylık kart bulunuyor. 40 TL karşılığında elde edebileceğiniz bu kart, her gün ise 90 Primogems veriyor. Bu birim ile zaten paket açabiliyorsunuz. 30 gün boyunca bu birimleri biriktirirseniz, toplamda 20 adet paket açabiliyorsunuz.
Genshin Impact, elementlerin üzerine gidiyor
Evet, Genshin Impact gerçekten de elementlerin üzerine oldukça gidiyor. Bu oyunun temelinde 7 adet element var ama bunlar çok farklı şekillerde karşınıza çıkabiliyor ve elementleri birleştirebilmeniz mümkün olabiliyor. Bunlar aynı zamanda durum efekti olarak da karakterlerin üzerinde kalabiliyor. Aynı zamanda bu kombinasyonlar, oldukça etkili oluyor ve zaten sizin de başarılı olabilmeniz için bu birleştirmelerin üzerine gitmeniz gerekiyor. Yani, karşılaşma boyunca tek bir karakter ile ilerlemek yerine, partinizdeki dört farklı elementteki, dört farklı karakteri de aynı anda kullanmaya çalışmanız gerekiyor.
Bu arada, Genshin Impact oyununun en zorlu içerikleri de mağara tipi alanlarda yaşanıyor. Bu alanlar, açık dünyada değil ve bir boyut kapısı benzeri sistem ile giriliyor. Her mağara, haftanın her günü fark ögeleri hediye olarak veriyor. Yani, sizin ihtiyacınıza yönelik bir şekilde bu mağaralara girmeniz gerekiyor ama bunu çok kafaya takmayın; oyun size neye ihtiyacınız olduğunu ve onu nerede bulacağınızı kolay bir şekilde gösteriyor. Kullanıcı ara yüzü tarafında pek bir problem yok yani. Sadece bu ara yüz içerisinde kontrolcü ile ilerlemek biraz garip geliyor; sol analog tuşu kullanılıyor.
Açık dünyanın kendisi ise inanılmaz büyük ve inanılmaz zengin. Özellikle ilk defa keşfettiğiniz alanlarda adım başı yapacak bir şey buluyorsunuz ki bunlar genelde ganimet kutusu açmak, bulmaca çözmek, önemli ögeleri toplamak ve bölüm sonu canavarı öldürmek oluyor. Böyle söyleyince size sıkıcı görünebilir ama Genshin Impact, bence gerçekten başarılı bir açık dünya sunuyor. Keşke mağaradaki içeriklerin bazılarını da açık dünyanın içine yedirebilseydi geliştirici ekip. Şu anki hali ile açık dünya, sadece bir öğretici alan gibi bir his bırakıyor benim içimde efendim.
Tüm bunların haricinde, oyunun içerisinde farklı işlemler yapabileceğiniz ve farklı şeyler satın alabileceğiniz karakterler bulunuyor. Bunların hepsi NPC türünde tabii ki ama oyundaki her NPC gerçekten benzersiz ve hatırlanabilir seviyede. Yani, oyundaki ana karakterleri ve yan karakterleri hatırlanabilir yapmak çok önemli bir şeydir ama bunun yanında NPC tipi karakterlere bile kişilik vermek, onları benzersiz yapabilmek bence tebrik edilmeyi hak ediyor. Ayrıca, günlük görevler sayesinde bu karakterlerin bazılarının hikayelerini bile öğrenebiliyorsunuz.
Sunum tarafına da değinmek lazım
İnceleme yazıma eklediğim görsellerden de görebileceğiniz üzere Genshin Impact, görsellikte gerçekçiliğin üzerine giden bir oyun değil. Yine de oyunun görsel kalitesi bana çok da kötü gelmedi ama bu yapıtın arkasındaki geliştiriciler, ilk defa konsollar için bir oyun yapıyor. Bu noktadaki deneyimsizlik de ne yazık ki hem görsellikte, hem de performansta kendisini belli ediyor. Yani, görsel hatalar zaman zaman karşımıza çıkabiliyor. Bu da oyunun genel keyfini benim için bir tık etkiliyor. Sanat tasarımı tarafına bakacak olursak da bu oyun bence inanılmaz başarılı ve ilgi çekici.
Performans ise ne yazık ki hayal kırıklığı. Ben bu oyunu PlayStation 4 Pro ile deneyimledim ve oyun 30 FPS olarak çalışıyordu. Aksiyonun çok olduğu anlarda bu değer, 15 FPS civarına bile düşebiliyordu ki aksiyon olmasa bile oyunda zaman zaman donmalar yaşanıyor. Bunun sebebi ise bence konsolun güçsüz olması değil, geliştiricilerin deneyimsiz olması. Ayrıca, oyunda FPS kilidini kaldırma ayarı da bulunuyor ama bu ayarı kapattığınız zaman oyun çok daha kötü performans veriyor. Umuyorum ki birçok oyun gibi Genshin Impact de PlayStation 5 konsolunda 60 FPS değerlerine ulaşabilir.
Sesler ve müzikler ise bu oyunun ciddi anlamda parladığı noktalardan bir tanesi. Her şeyden önce böyle bir oyunda seslendirmenin olması bile inanılmaz büyük bir artı ama bunun üzerine bir de ses sanatçıları inanılmaz kaliteli bir iş çıkartınca, neye uğradığımı şaşırdım. Daha önce de bahsetmiştim, bu oyunda ciddi anlamda kaliteli seslendirmeler bulunuyor. Oyunda geriye kalan diğer ses efektleri de gayet başarılı. Müzikler ise bambaşka bir seviyede. Oyunda her bölgeye ait farklı tipte müzikler var ve o müziklerin tamamı şu anda kulağımda çalıyor. Hepsi bence birbirinden güzel.
Söylemek istediğim şudur ki Genshin Impact, eğer geliştiricisi konsol oyunu geliştirme konusunda herhangi bir deneyime sahip olsaydı, sunum konusunda kusursuz olabilirdi. Görsellik tarafında çok problem yok ama yine de iyileştirme gereken birkaç farklı alan var. Performans ise ciddi anlamda bir iyileştirme istiyor. Sesler ve müzikler ise kusursuz. Yalnız, böyle bir oyunda görsellik ve performans, sesler ve müziklerden daha çok ön plana çıkıyor. Açıkçası ben bu oyunu yeni nesilde 60 FPS değerlerinde oynamanın ümidi ile yaşıyorum ve yaşamaya devam edeceğim önümüzdeki aya kadar.
Genshin Impact, değerlendirmesi zor bir oyun
Gacha tipindeki bir oyunu ana akımda görmek, 2020 senesinde beni şaşırtan anlardan bir tanesi oldu. Aslında bu oyun sadece mobil cihazlar için çıkmış olsaydı, değerlendirmesi daha kolay olurdu ama bu türdeki bir oyunu bilgisayarlarda ve konsollarda görmek benim kafamı karıştıran nokta haline geldi. Belli ki bu oyun, mobil platformlardaki birçok Gacha tipindeki kopyala-yapıştır oyunlardan bir tanesi değil. Geliştirici ekip gerçekten bu oyuna emek vermiş ve AAA seviyesine yakın bir kapasitede aksiyon-macera temelli bir rol yapma oyunu ortaya çıkartılmış.
Eğer birkaç saniyeliğine Genshin Impact oyunundaki mikro ödeme ögelerinin tamamını unutacak olursak, yapıt gerçekten muhteşem ama işin içine mikro ödemeler girdiği zaman her şey bozuluyor. Birçok oyuncu şu anda bu oyunu ücretsiz bir şekilde zevk alıyor ama bence bu çok kısa bir süre sonra değişecek. Bu tip oyunlar, her zaman için oyuncuyu mikro ödemeye yönlendirir; başarılı olmanın sırrı odur. Sonuçta, oyundaki en eğlenceli ve en güçlü silahlar, beş yıldızlıyken ve sizin de hiç para vermeden senede sadece 1-2 kere beş yıldızlı karakter veya silah çıkartma imkanınız varken, durum hiç iç açıcı görünmüyor.
Ben şu ana kadar 50 ile 90 arasında dilek sistemini kullandım ve beş yıldızlı hiçbir şeye sahip değilim. Dört yıldızlı olarak elde ettiğim karakterler ve silahlar da ne yazık ki beni tatmin edemedi hiçbir yönden. Zaten beş yıldızlı olan ögelerdeki benzersizliği gördükten sonra, dört yıldızlar ile yetinmek oldukça zor oluyor. Yalnız, eğer mikro ödemeler ülkemiz için ucuz olsaydı ve dilek sistemindeki oranlar biraz daha yüksek olsaydı, tüm bunları hiç problem etmezdim. Yalnız, 10-20 civarında dilek için 250 TL civarında bir para ödüyorken, beş yıldızlı bir şey elde edememek benim nefret ettiğim bir şey olurdu.
Gacha türüne yakın bir insan değilseniz, Genshin Impact ile vakit harcamanızı önermiyorum. Gacha türüne yakın olmak istiyorsanız da deneyimlerinize Epic Seven gibi daha ödüllendirici oyunlarla başlamanızı öneriyorum. Gacha türüne halihazırda hakimseniz de mikro ödeme ve dilek konusundaki ciddi problemleri göz önünde bulundurarak bu oyuna başlamanızı öneriyorum. Benim bildiğim kadarıyla bu oyunun geliştiricileri öyle çok da berbat insanlar değiller. Bu yüzden, belki 1.1 güncellemesi ile olmasa bile 2021 senesinde gelecek büyük güncellemeler ile oyunun daha iyi bir noktaya geleceğini düşünüyorum.
Oyunda kasayı açmak için gereken şeyleri para yatırmadan alabiliyon ve bu oyun da para yatırmana gerek yok tüm karakterleri para yaptırmadan elde edilebiliyor kısacası oyun para istemiyor hem bedava kısacası oyun mükemmel
5 yıldızlı karakterler için verilen değer %0.6 iken eminim tüm karakterleri para vermeden açabilirsiniz. Sadece, para yerine hayatınızı bu oyuna yatırmanız yeterlidir.
%0.6 çoğu gacha oyununa göre yüksek ama yine de oyunda karakter yerine silah çıkma şansı olduğu için biraz sıkıntı.