Ghost of Tsushima oyunu çıkalı 1 seneden biraz daha fazla zaman oldu. 2020 senesinde bolca ödül toplayan bu oyun, şimdi de Ghost of Tsushima: Director’s Cut adı altında bir kere daha karşımıza çıktı. Bu sürümün içerisinde bazı oyun içi ögeler ve en önemlisi, İki Adası isimli yeni bir genişletme paketi bulunuyor. Eğer oyunu, PlayStation 5 üzerinde deniyorsanız, yeni nesle ait bazı özellikler de karşınıza çıkıyor. Ben de bu özel sürümü, temel oyunu ve genişletme paketini kendi PlayStation 5 konsolumda deneyimledim ve şimdi de karşınıza bir inceleme yazısı ile çıkıyorum. Bakalım, 2020 senesinin en iyi oyunlarından biri, PlayStation 5 konsolunda neler yapıyor?

Normalde, inceleme yazarken görsellik, performans, ses ve müzik gibi kategoriler hakkında konuşmayı en sona bırakırdım ama Ghost of Tsushima: Director’s Cut için daha en başta bu konuya değinmek istiyorum. Malum, oyun artık yeni nesil desteği veriyor ve özel sürümün en büyük noktalarından biri de bu. Her şeyden önce, yeni nesilde 60 FPS değerinde bir performansa ulaşılmaya çalışılıyor. Böyle diyorum; oyunu stabil bir şekilde, 60 FPS olarak oynayamıyorsunuz. Oynanış anlarında çok bir problem olmasa bile ara sahnelerde FPS değeri mutlaka ama mutlaka düşüyor. Yine de oynanış tarafında pek bir performans problemi bulunmuyor.

Ghost of Tsushima: Director’s Cut gibi bir video oyunu, PlayStation 5 konsolunda 60 FPS olarak gerçekten muhteşem bir şekilde oynanabiliyor. Zaten bu tip oyunlara da 60 FPS oldukça yakışıyor. Yalnız, performans tarafında sabit bir deneyim sunulmadığı gibi çözünürlükte de net bir 4K değerinde deneyim yaşatılamıyor. Oyun, çoğu zaman doğal 4K çözünürlüğü hedefliyor ama her şey dinamik bir şekilde işliyor. Yani, performans problemleri yaşanabilecek olan noktalarda çözünürlük, otomatik olarak düşüyor. Yalnız, çok ama çok dikkatli bir şekilde bu çözünürlük düşüşlerini aramazsanız, dinamik çözünürlüğü fark etmeniz mümkün bile olmayacaktır.

60 FPS ve 4K çözünürlük üzerinden güzel bir deneyim sunuluyor. Bu sırada, sesler ve müzikler de unutulmuyor. Ghost of Tsushima: Director’s Cut, artık PlayStation 5 konsolunun üç boyutlu ses teknolojisine destek veriyor. Hatta, henüz konsolun kendisine gelmedi ama oyunun ayarlarında, televizyon hoparlöründen de üç boyutlu ses verilebileceği görüntülenebiliyor. Normalde bu teknoloji, sadece destekli kulaklıklarda yer alıyordu. Bu da demek oluyor ki gerekli güncelleme geldikten sonra, televizyon hoparlöründen üç boyutlu ses verebilen ilk video oyunlarından bir tanesi bu olacak. Bu olay için heyecanlanmamak elde değil.

Ghost of Tsushima: Director’s Cut

Ghost of Tsushima: Director’s Cut, DualSense kontrolcüsünü iyice kullanıyor

Ghost of Tsushima: Director’s Cut oyununun PlayStation 5 konsolunda verdiği destekler, sadece 60 FPS, 4K çözünürlük ve üç boyutlu ses teknolojisi ile bitmiyor. Tahmin edebileceğiniz üzere DualSense de üzerindeki teknolojiler aracılığı ile oyun hissini yüksek seviyelere taşımaya çalışıyor. Şimdi, bugüne kadar DualSense üzerindeki teknolojileri inanılmaz bir şekilde kullanan oyunlar gördüm. Öyle bir şeydi ki sanki oynadığım her yeni oyun, his verme konusunda bir üst noktaya ulaşıyordu. Bu oyun ise ilk defa, “Benim daha önce oynadığım şu büyük oyun, sanki daha iyi destek veriyordu DualSense için.” dedim yapıt oldu.

Yanlış anlamayın, Ghost of Tsushima: Director’s Cut kesinlikle kaliteli bir destek sunuyor ama kesinlikle en iyi işi yapmıyor. Yine de atınızla çevrede ilerlerken, toprak ile tahta arasındaki farkı kesinlikle DualSense aracılığı ile hissedebiliyorsunuz. Ayrıca, bazı kapıları kırarken kullandığınız kancalar da farklı bir his vermeyi başarıyor. Yalnız, oyunun odak noktasında olan samuray kılıcı üzerinden bir şeyler sunulmasını bekliyordum. Şaşırtıcı bir şekilde, onun üzerine hiç gidilmemiş. Yani, dokunsal geri bildirimler gayet güzel olsa da uyarlanabilir tetik direnci üzerinde pek fazla keşif yapılmamış gibi hissediyorum. Bu yine de benim için büyük bir problem değil.

Şimdi, PlayStation 5 konsolunun donanımını kullanarak, böyle güzel sonuçlar elde edebilmek tabii ki çok güzel ama daha önceden PlayStation 4 konsolunda Ghost of Tsushima oyununu oynayıp, kayıt dosyasını yeni nesilde Ghost of Tsushima: Director’s Cut sürümüne aktarmak, nasıl bir işlem olacak? Sony Interactive Entertainment, bugüne kadar bu konu hakkında hiçbir şekilde başarılı bir iş yapamadı. Xbox Series X/S tarafındaki Smart Delivery, kesinlikle muhteşem bir teknoloji olduğunu ortaya koydu. Şimdi, bu yeni oyun ile biraz daha basit bir yol keşfedilmiş gibi görünüyor. Yine de Smart Delivery, inanılmaz kolay çalışması ile liderliği bırakmıyor.

PlayStation 4 konsolundaki kayıt dosyanızı, Ghost of Tsushima: Director’s Cut oyununun PlayStation 5 versiyonuna taşımak için yapmanız gereken tek şey, USB veya PlayStation Plus aracılığı ile eski nesil kayıt dosyanızı, yeni nesil konsolunuza atmak. Daha sonra, yeni nesil oyunun menüsünden kayıt dosyası aktarmayı seçiyorsunuz ve kupaların akışını izliyorsunuz. Dediğim gibi, bu yeni keşfedilen sistem Smart Delivery kadar kolay değil ama en azından oyunun eski nesil sürümünü indirip, kayıt dosyasını özel bir sunucuya atıp, sonra yeni nesil oyuna geçip, dosyayı sunucudan indirip, geçiş işlemini tamamlamaktan kesinlikle daha kolay.

Ghost of Tsushima: Director’s Cut

Yepyeni bir genişletme paketi olan İki Adası ile tanışıyoruz

Ghost of Tsushima oyununun PlayStation 5 versiyonu gayet güzel ama benim bu oyunu tekrar oynuyor olmamın sebebi bu değil; İki Adası. Ghost of Tsushima: Director’s Cut, oyuncuların karşısına İki Adası isimli yeni bir genişletme paketi sunuyor. Bu paket, ana hikayenin hemen sonrasında geçiyor, Tsushima içerisinde başlıyor ve 1 görev sonra hemen İki Adası isimli yeni oyun alanına gidiyoruz. İki Adası, ilk oyunun birinci harita bölümü kadar büyük. Hatta belki ondan bir tık daha küçük bile olabilir. Yine de bir genişletme paketi için yeteri kadar büyük duruyor. Açıkçası haritanın bu büyüklüğü beni tatmin etti. Daha büyük veya küçük bir oyun alanı istemezdim.

İki Adası içerisinde yine temel oyundan hatırlayabileceğiniz açık dünya aktiviteleri bulunuyor. Bambu kesme, haiku yazma filan geri dönüyor. Bunların yanında; yay-ok kullanarak atış becerilerimizi sergileme, flüt çalarak hayvanları etkileme, Sakai ailesinin bu adadaki geçmişini öğrenmek için yapılan anıtlar ve daha fazlası, yeni açık dünya aktiviteleri olarak geçiyor. Ben açıkçası oynanış tarafında flüt çalma sistemini çok beğendim. DualSense kontrolcüsünü belli yükseklik ve alçaklıklarda tutarak, flüt çalıyorsunuz ve hayvanları seviyorsunuz. Hikaye tarafında da anıtları sevdim; ana karakterimizin çocukluğuna/gençliğine geri dönebiliyoruz.

İki Adası, Sakai Klanı tarafını pek sevmiyor. Bu yüzden de adada bir Lord Sakai olduğumuzu çoğunlukla saklıyoruz. Ada halkının neden bizi sevmediğini ise hikayede ilerledikçe öğreniyoruz; anıtlarla bu olaylar daha da derinleştiriliyor. Aynı zamanda bu hikayede, karakterimiz ile babası arasında olan ilişki işleniyor. Hatırlayacak olursanız, temel oyunun başlarında ana karakterimizin korktuğu için babasının hayatını kurtaramadığı gösterilmişti. İşte o olaylar, İki Adası içerisinde yaşanmış ve bizim karakterimiz de psikolojik çöküntüye kendisini kaptırmadan, adayı özgürlüğüne geri kazandırmak için uğraşıyor.

Tamamen psikoloji tarafına yönelen genişletme paketleri ile hiçbir problemim yok ama birçok video oyunu, ilk genişletme paketi olarak sürekli fantastik temalara yöneliyor. Ghost of Tsushima, halihazırda Legends isimli ek içeriği ile fantastik temada zirve yapmıştı. Açıkçası, benzer bir temanın, halüsinasyonun, İki Adası içerisinde de kullanılması benim canımı biraz sıktı. Ben, oyunun temelindeki temaları canlandıran, samuray hissini tekrar verebilecek bir içerik görmek isterdim. Legends ardından halüsinasyon teması bana çok benzer geldi ve açıkçası içeriğe olan ilgimi hızlı bir şekilde kaybettim. Yine de oyun, kendi kalitesini her şekilde ortaya koyuyor.

Ghost of Tsushima: Director’s Cut

Ghost of Tsushima: Director’s Cut, yeni destanlar ve fazlasını sunuyor

Biraz önce de dediğim gibi Ghost of Tsushima: Director’s Cut ile sunulan İki Adası içerisinde bolca yeni içerik sizleri bekliyor. Açık dünyadaki yeni aktivitelerden tutun da görevlere kadar yenilikler görebilmeniz mümkün. Yalnız, konu benzersiz içerik olduğu zaman bu genişletme paketi, açık dünya aktiviteleri haricinde pek bir şey yapmıyor. Yani, benzersiz deneyim özellikle ana içeriklerde neredeyse hiç sunulmuyor. Genişletme paketinin kendisi, halüsinasyon olaylarını saymazsanız, ana oyundan son dakikada çıkartılmış içerikler seviyesinde hissettirebilir. Durum tabii ki bu değil ama benzersizlik konusunu vurgulamak için bu şekilde söyledim.

İki Adası içerisinde Jin’in Serüveni devam etmiyor. Bunun yerine, İki Öyküleri geliyor ve Destansı Öyküler devam ediyor. İyi Öyküleri içerisinde hem bir ana görev serisi, hem de yan görevler bulunuyor. Bu görevler, kesinlikle ana oyun seviyesinde ve öyle küçümsenecek şeyler değiller. Yeni eklenen destanlar da kesinlikle ana oyundakiler kadar kaliteli. Ayrıca; yeni samuray kılıcı görünümleri, kırmızı boya satıcısı, yeni bir zırh seti, yeni boyalar ve aksesuarlar da ekleniyor. Özellikle yeni zırh seti ve aksesuarlar, oyunu oynama şeklinizi temelden etkileyebilecek kadar önemli özellikler sunuyor. Herkes bunları kullanmayı tercih eder mi, bilemem ama bayağı etkililer.

Teknik tarafında ise sadece Hayalet kategorisinde, atımız ile kullanabileceğimiz bir yetenek serisi açılıyor. Bu seri, sadece tek bir yeni yetenek veriyor ve geriye kalan üç açılabilir nokta da o yeteneği güçlendiriyor. Ayrıca, destanlardan bir tanesi de atımız için yeni bir zırh veriyor. Oyunda ilerledikçe de atımız üzerinden açılan ufak tefek yeniliklere şahitlik edebiliyorsunuz. Yani, İki Adası aracılığı ile atın üstüne bayağı bir gidiliyor. Bu da kesinlikle olumlu bir şey. Atımız, hikaye tarafında yeterince önem görse de konu oynanış olduğu zaman kendisi biraz arka planda kalabiliyordu. Şimdi, atımız kendisini daha çok belli edebiliyor.

Gösterişli ekipmanlar, mabetler, deniz fenerleri, şeref sütunları, ok sınamaları, bambu kesmeler, haiku yazmalar, yarışmalar, eserler ve görevler derken, İki Adası bitiyor. Geriye; erişebileceğiniz Legends içeriği, göz atabileceğiniz sanat kitabı ve yönetmenin yorumu kalıyor. Ghost of Tsushima, dediğim gibi temelinde çok eğlenceli ve kaliteli bir oyundu. Ghost of Tsushima: Director’s Cut da öncelikle içerik bakımından yeni şeyler sunuyor. Evet, tema biraz beni baymış olsa bile bu oyunu daha fazla oynayabilmek kesinlikle iyi bir şey. Ayrıca, PlayStation 5 versiyonu da ayrı güzelliklerle karşıma çıkıyor. Bu yüzden de elde ettiğim deneyimlerden genel anlamda memnun kalıyorum.

Ghost of Tsushima: Director’s Cut
Ghost of Tsushima: Director’s Cut
Olumlu
İki Adası ve içerisinde sunduğu yeni içerikler ana oyun kadar kaliteli.
PlayStation 5 versiyonu, 4K/60 FPS ile mükemmel bir şekilde oynanıyor.
İki Adası içerisinde atımız üzerinde yapılan iyileştirmeler gayet iyi.
Yeni zırh seti ve nazarlıklar, oynanışı derinden etkileyebilecek seviyede.
Olumsuz
Legends içerisindeki fantastik olaylardan sonra halüsinasyon biraz baydı.
İki Adası, Tsushima ile karşılaştırıldığında pek de farklı görünmüyor.
Yeni içerikler pek de farklı değil; ana oyunun, ana parçası gibi hissettiriyor.
8