God of War ve bu oyun serisinin en ikonik ismi olan Kratos, her zaman için PlayStation markasının en güçlü yüzlerinden biri olmuştu. Serinin kendisi oldukça kaliteli ve eğlenceliydi; Kratos da sevilen bir karakter olmayı kısa bir süre içerisinde başarmıştı. Yalnız, 2018 senesine kadar gördüğümüz God of War ve Kratos, 2018 senesinde gördüğümüzden çok daha farklıydı. Serinin yeni oyunu, adeta bu markayı ve karakteri, daha insancıl bir yapıya sokmuştu. Oyuncular, bu seride arka arkaya tanrıları öldürmeye alışmıştı ve bundan fazlasını da beklemiyordu. 2018 senesinin God of War oyunu ise maceraya çok daha fazla odaklanan, ayakları yere basan bir oyundu.

God of War serisini çok seven bir insan evladı olarak 2018 senesinin girişine de oldukça heyecanlanmıştım. Evet, oyun oldukça değişmiş olacaktı ama ben Sony Interactive Entertainment ve PlayStation Studios tarafından geliştirilen benzer aksiyon-macera oyunlarını seviyordum. Bu yeni oyun da mutlaka onlarla yarışabilecek bir kalitede olacaktı; oldu da. Bu oyun, PlayStation 4 konsolunda muhteşem bir deneyim sundu; daha sonra da PlayStation 5 için ufak bir performans güncellemesi aldı. Tüm bunlar yaşanırken, PlayStation konsollarının birinci parti oyunları kendilerini PC tarafında da göstermeye başladı ve sıra God of War yapıtına geldi.

PC için Steam ve Epic Games Store üzerinden 14 Ocak 2022 tarihinde, 330 TL civarında satışa sunulacak olan bu oyunu erkenden deneyimleme şansım oldu ve böylece bu ikonik markanın ilk defa bilgisayar sahiplerinin karşısına ne durumda çıktığını görmüş oldum. Şimdiden sürprizi bozmak gibi olmasın ama oyunun PC tarafındaki durumu şahane. Oyunun temel kalitesini filan geçtim; onun zaten gayet yüksek olduğunu biliyoruz. Asıl konuşulması gereken nokta, bu oyunun bilgisayarlara nasıl bir şekilde port edildiği, ne gibi özellikleri ve teknolojileri içerisinde bulundurduğu… Bu noktadan da sizler için hazırlamış olduğum bu yeni yazıda bahsedeceğim.

God of War

God of War, kendi gücünü şimdi de bilgisayarlarda gösteriyor

Her şeyden önce God of War, PlayStation 4 konsolunda çok güzel görünen bir oyundu. Yine de oyun, konsolun donanımı yüzünden bir tık da olsa geri planda kalabiliyordu. PC tarafındaki görsellik ise PlayStation 4 konsolundaki haline göre kesinlikle geliştirilmiş. Gerçek bir 4K çözünürlüğün yanında hem yüksek çözünürlüklü, hem de daha da kaliteli hale getirilmiş olan gölgeler, geliştirilmiş yansımalar ve atmosfer efektleri sayesinde oyun hiç olmadığı kadar güzel görünmeyi başarıyor. Ayrıca, grafik ayarlama konusunda da yeteri kadar zengin bir ayar sayfası sunuluyor. Belki kendi türünün en iyisi değil ama yine de kesinlikle yeterli.

Yüksek kaliteli ve inanılmaz net olan bu görselliğin yanında tabii ki oldukça akıcı bir performans da var. God of War oyununun PC versiyonu, kilitsiz bir şekilde performans sunuyor. Yani, donanımınızın gücü yettiği kadar performansı ve FPS değerini yükseltebiliyorsunuz. Bu oyunu 60 FPS, 120 FPS ve 144 FPS gibi değerlerde inanılmaz akıcı bir şekilde oynayabiliyorsunuz. Bu noktada, oyunda çok fazla optimizasyon sorunu olduğunu da söyleyemeyeceğim. Yükleme ekranları filan da gayet hızlı bir şekilde çalışıyor. Bu arada, oyun için önerilen sistem gereksinimlerinde Intel Core i5-6600K ve NVIDIA GeForce GTX 1060 yer alıyor.

Ekran kartınız eğer NVIDIA GeForce RTX nesline aitse, size bir iyi haberim daha olacak; God of War, NVIDIA DLSS ve NVIDIA Reflex için de destek sunuyor. Ben ne yazık ki bu iki önemli özelliği de deneyimleyemedim ama yine de NVIDIA DLSS teknolojisinin ne kadar etkili olduğunu bugüne kadar gördük. NVIDIA Reflex de gecikme süresini minimuma indiren güzel bir teknoloji ama kendisi reklam edildiği kadar kullanışlı değil. Evet, kağıt üzerinde bu oyun refleks gerektiriyor gibi lanse ediliyor ama standart bir konsol kurulumunda bile o refleksleri konuşturabiliyorsunuz. Yani, burada ufak bir pazarlama oyunu var, o kadar.

God of War

Konsollardan bazı destekler de geri geliyor

God of War, orijinal olarak bir PlayStation 4 oyunu idi. Bu yüzden, tahmin edebileceğiniz üzere bu oyun, PC üzerinde oldukça etkili bir DualShock 4 ve DualSense desteği sunuyor. Bu destek o kadar yüksek kalitede ki kontrolcü tarafından konsol tadında bir oyun deneyimi sunulabiliyor. Tabii ki böyle bir oyunu klavye ve fare ile oynamak oldukça farklı hissettiriyor. Bu yüzden, deneyiminizi öncelikle klavye ve fare ile yaşamanızı öneriyorum ama bu oyun, kontrolcülerle de oldukça eğlenceli bir şekilde oynanabiliyor. Bu arada, klavye ve fare kullanırken, tuş takımlarının tamamını da kolaylıkla özelleştirebiliyorsunuz.

God of War oyununda benim ilgimi çeken en büyük özellik ise panaromik tipteki geniş ekranlara verilen destek oldu. Evet, bu video oyununu PC tarafında 21:9 oranına kadar çıkartabiliyorsunuz. Oyun, manzara tarafında oldukça güçlü olduğu için yaşadığınız deneyim, 21:9 gibi yüksek oranlarda adeta bir sanat eserine dönüşüyor. Hatırlayacak olursanız, Horizon: Zero Dawn oyununun PC versiyonu biraz problemli bir şekilde piyasaya sürülmüştü ama Kratos ve Atreus ikilisinin macerası, sanki önceki çıkışlardan ders almış gibi görünüyor. Yani, yapılan port çalışması kesinlikle tatmin edici bir seviyede.

God of War oyununun PC için sunduğu özelliklere alıştıktan sonra da geriye sadece oyunun kendisi kalıyor. Yalnız, böyle demem sizi yanıltmasın, bu oyun kesinlikle muhteşem bir macera sunuyor. İşin en iyi yönü, bu oyunun hikayesini anlamak için önceki sayısız oyunu oynamanızın gerekmemesi. Malum, o oyunların hepsi sadece PlayStation konsollarında var ve bir bilgisayar oyuncusunun o eski oyunlara geri dönmesi biraz zor olurdu. Serinin bu yeni oyunu, yepyeni bir maceraya adım atıyor ve bu maceranın, 2022 senesinde piyasaya sürülecek olan devam oyunuyla biteceği de resmi olarak biliniyor zaten.

God of War

God of War, kesinlikle oynanması gereken bir video oyunu

God of War, sadece görselliği ve performansı ile öne çıkan bir video oyunu değil. Hikayesi, hikaye anlatımı, karakterleri ve çok daha fazlası oyunculara unutulmaz bir deneyim yaşatabilecek bir seviyede. Kratos, ilk defa kendisini bir baba rolünde buluyor ve bu, oyuncuların kaçırmaması gereken bir şey. İskandinav mitolojisinden hatırlanabilecek olan bazı diğer isimlerin de hikaye boyunca karşımıza çıkıyor olması, mitoloji ile ilgilenen oyuncuların kesinlikle çok hoşuna gidecektir. Yalnız, görsellik için dediğimiz gibi bu oyun, sadece hikayesi ve karakterleri ile de ön plana çıkan bir video oyunu değil.

God of War serisi eskiden Hack & Slash tarzında bir deneyim sunuyordu ama şimdi, sunulan deneyim kesinlikle The Last of Us ve Uncharted serilerinin modern yapıtlarına benziyor. Yani, aksiyon temelli bir macera sunuluyor ve zaman zaman Hack & Slash mantığı da kendisini belli ediyor ama genel anlamda artık karşılaştığınız her düşman bir anlam taşıyor. Bölüm sonu canavarı karşılaşmaları serinin eski oyunlarındaki kadar etkili hissettirmese bile sunulan dünyayı keşfetmek, gizemleri bulmak, yan görevleri tamamlamak ve hikayeyi tamamlamak kesinlikle oyuncuların ihtiyacı olan eğlenceyi sunabilecek bir seviyede.

God of War oyununun PC versiyonundaki tek problemi, bence fiyatı. Oyun, Steam üzerinde 330 TL ama devam oyunu bu sene çıkacak olan, kendisinin de 2018 senesinde çıkmış olduğu bir oyun için 330 TL bence oldukça yüksek. Eğer bu serinin ciddi bir fanıysanız, 330 TL yine ödenebilecek bir tutar ama seriye ilk defa adım atacaksanız, bu fiyatı ödemek yerine indirim dönemlerini beklemenizi öneriyorum. Bu arada, karşılaştırma yapabilmeniz için söyleyebilirim ki oyunun PlayStation 4 versiyonunun fiyatı sadece 180 TL ve sık sık indirime de girip, 70 TL gibi fiyat etiketlerini bile görebiliyor.

Etiketler:

,