The Game Awards 2023 sırasında tamamen sürpriz ve aynı zamanda da ufak bir şekilde God of War Ragnarök için Valhalla isimli ücretsiz bir ek paket duyuruldu. Yayımlanan görüntülerden anladığım kadarıyla basit bir Rogue-lite modu hazırlanmıştı ana oyun için. Benim de bu tip şeyler pek ilgimi çekmediği için kendisini indirip, oynamayı düşünmüyordum. Yalnız, daha sonra yayımlanan içerikler sayesinde gördüm ki bu ek paket, gösterildiğinden katlarca daha büyük ve önemli içerikler sunuyormuş. Ben gerçekten böyle bir içeriğin ücretsiz olmasına ve önemsiz bir şeymiş gibi son anda, küçük bir çapta duyurulmasına şaşırdım.
Valhalla isimli bu ek paket, aslında 2018 senesindeki God of War ile başlamış olan İskandinav mitolojisi destanını bitirmek için God of War Ragnarök oyununa bir epilog olarak ekleniyor. Ana oyunun sonunda verilmiş olan Kratos ile Freya ve Mimir ile Sigrún arasındaki olaylar, bu ek pakette çözülüyor. Oynanış tarafında ise duyuru videosundan da anlayabileceğiniz üzere bir Rogue-lite deneyimi sunuluyor. Yalnız, bu oynanış döngüsüne gerçekten güçlü ve anlamlı hikaye elementleri entegre ediliyor. Sadece bu içerikler oldukça az. Yani, eğer bu ek paketin hikaye anları Rogue-lite modunda değil de ana oyunda olsaydı, en fazla 1 veya 2 görev kadar sürerdi.
Adından da anlayabileceğiniz üzere God of War Ragnarök: Valhalla içerisinde Kratos, Valhalla’ya giriş yapıyor. İlk birkaç dakika oynanış döngüsünün temellerini öğreniyoruz ve daha sonra adım adım hikaye parçacıklarını deneyimliyoruz. Temeldeki olay, karakterimizin geçmişi ile barışması ve General unvanını kabul edip, etmeyecek olması. Hikaye konusunda çok konuşmayacağım; zaten bu açıdan küçük bir ek paket, “spoiler” vermeden sizin birinci elden deneyimlemenizi tercih ederim. Yalnız, bu iki oyunluk destan için tatmin edici bir sonun verildiğini söyleyebilirim. Geriye kalan tek olay, Atreus ile olan kapının kapalı mı kalacağı, yoksa açılacağı mı?
God of War Ragnarök: Valhalla, oynanış tarafında gayet basit. Herhangi bir Rogue-lite deneyiminde olabileceği gibi üstümüze düşmanlar saldırıyor, onları öldürüyoruz, karakterimiz için bir güçlendirme seçiyoruz, bir sonraki bölüme geçiyoruz, daha güçlü düşmanlarla savaşıyoruz, eğer ölürsek de en başa geri dönüyoruz ama bu sıra materyaller kazandığımız için kendimizi kalıcı olarak güçlendirip, tekrar deneyebiliyoruz. Bu arada, bu alana giriş yaptığınız zaman büyülü bir şekilde tüm güçleriniz ve silah yükseltmeleriniz “püf” diye kayboluyor. Gerçekten. Sadece yetenekler açık kalıyor. Diğer şeylerin elimizden bu kadar basit bir şekilde alınmasına üzüldüm, daha anlamlı olabilirdi.
God of War Ragnarök, Valhalla için kapıları açtı
Kratos artık yetenekleri haricinde sıfıra dönmüşken, God of War Ragnarök: Valhalla içerisinde aslında karakterimizin anılarında kalan alanlarda savaşıyoruz. Yani, bir kapıdan geçiyoruz ve Midgard, ana oyundaki Midgard ile birebir aynı durmuyor. Hatta, serinin eski oyunlarına, yani 2018 senesinden önceki oyunlara ciddi anlamda fazla gönderme yapılıyor. Hatta bunlar birer gönderme olmaktan öteye geçiyor; ilk üçlemeden gelen karakterler ve düşmanlarla yolumuza devam ediyoruz. Undead Legionnaire, Harpy, Legionnaire Captain, Siren, Cyclops, Wraith, Minotaur ve Centaur gibi eski oyunun düşmanları ve ayrıca bu oyundaki mevcut düşmanlar karşımıza çıkıyor.
God of War Ragnarök: Valhalla ayrıca önceki oyunlardan bölüm tasarımlarını da getiriyor. Eğer yanlış hatırlamıyorsam, düşük seviyeli düşmanlar bu oyunun bölümlerinde yer alıyor. Oyun içerisinde bir üst tabakaya çıkabilmek mümkün ve onu yaptığımız zaman Antik Yunanistan dönemine dönüyoruz ve o dönemin bölümleri, alakalı düşmanları ile sunuluyor. Standart düşmanlar, bölüm sonu canavarları filan derken maksimum 10 saatlik bir deneyim sunuyor bu ek paket bize. Evet, Rogue-lite tipi deneyimler tekrar ve tekrar oynamaya müsait olabiliyor ama bu ek paketi %100 olarak 10 saatte bitirdikten sonra tekrar oynamak için pek bir sebebiniz kalmıyor.
God of War Ragnarök: Valhalla içerisinde düşmanlarla savaştıkça üç farklı birim elde ediyoruz. Bu birimlerden ilki, sadece o koşu sırasında elde edebileceğiniz ve öldüğünüz zaman kaybedeceğiniz yükseltmeler ve güçlendirmeler için kullanılıyor. Diğer iki birim ise karakterimizin kalıcı güçlenmesine ve bize kalıcı bonuslar vermeye odaklanıyor. Ayrıca tamamen bu ek pakete özel olarak yeni kıyafet setleri de sadece kozmetik olarak sunuluyor. Hem ek pakette ilerledikçe, hem de meydan okuma görevlerini tamamladıkça bu kıyafetleri açabiliyoruz. Bu arada, koşu sırasında da silah yetenekleri ve avantajlar kazanıyorsunuz. Bunlar da kalıcı olmuyor.
God of War Ragnarök, açıkçası sağlam bir oynanış temeline sahip olduğu için Rogue-lite mantığı güzelce işliyor. Yani, oyun hem akıcı bir oynanışa sahip, hem de dikkat etmeyen oyuncular için tehlikeli olabiliyor. Bu da ek paketin yapmak istediği şeye tam uyuyor. Yalnız, eğer siz sadece hikayeyi deneyimlemek istiyorsanız, sürekli ölü ölüp, tekrar dirilmek istemiyorsanız, zorluk seviyesini düşürebilirsiniz. Valhalla içerisinde zorluk seviyesini yükseltmek belli bir yüzde olarak daha fazla materyal kazanmanızı sağlıyor. Yani, aslında zorluğun verdiği pek bir avantaj da yok; ben daha nadir özelliklerin, daha zor seviyelerde filan çıkmasını bekliyordum.
Ücretsiz bir ek paket olarak muhteşem
Konu tamamen ilerleme olduğu zaman aslında God of War Ragnarök: Valhalla, gayet tempolu bir şekilde ilerliyor. Koşuyu başlatıyorsunuz, ilk bölümü temizliyorsunuz, mola bölümüne giriyorsunuz, bunu 1-2 kere daha tekrarlıyorsunuz ve hikaye olayı yaşanıyor. Daha sonra bölüm sonu canavarı savaşı yaşayıp, Antik Yunanistan bölümlerine geçiyorsunuz, burada zaman sınırlaması gibi birkaç yeni mekanik ile birkaç bölüm temizliyorsunuz, en sonda tekrar bölüm sonu canavarı ve sinematik anlar deneyimleyip, en başa dönüyorsunuz. Sadece hikayeyi deneyimlemek isterseniz, oyun bence çok sıkmadan, 6 saat civarında bitirilebiliyor. Hızlı ve yetenekliyseniz daha da kısa sürecektir hikaye.
Şimdi, açıkçası ben bu tip alternatif deneyimleri sevmiyorum. Yani, God of War Ragnarök için ücretsiz de olsa bir ek paket gelecekse, 10 saatlik bir Rogue-lite modu yerine 2-3 saatlik hikayeye odaklanan birkaç ek görevi ben tercih ederim. Aynı sebepten ötürü The Last of Us Part II Remastered da canımı sıkıyor. Fakat bu benim. Ben sevmiyorum diye siz de sevmemek zorunda değilsiniz. Eğer bu tip deneyimler hoşunuza gidiyorsa, bu ek paketi indirmemek için hiçbir sebebiniz yoktur bence. Sonuçta, paralı bile değil bu içerik. Dediğim gibi ben çok şaşırdım; sürekli kendini tekrar eden bir deneyim olsa bile sırf hikaye elementlerinden ötürü bile ücretli olabilirdi bu içerik.
Sadece hikaye de değil; God of War Ragnarök: Valhalla direkt olarak tamamen yeni bölümler sunuyor. Antik Yunanistan bölümleri yeni, buradaki düşmanlar yeni, ana oyundan gelen bölümler de ciddi anlamda değiştirilmiş durumda ki bazı anlarda o bölümler, karakterimizin geçmişi ile entegre oluyor. Serinin geçmişindeki isimleri, yeni oyunun bölümlerinde, ufukta görebiliyorsunuz. Yani, harcanan ciddi bir emek var ve bu ek paketin ücretsiz olması gerçekten şaşırtıcı. Rogue-lite temelli ilerleme sistemleri de kesinlikle fena değil. Beni güçlendirmeler filan pek sarmadı ama yeni zırh setleri açma filan güzel geldi. Sistemler can sıkmayacak seviyede derinliğe sahipti.
God of War Ragnarök ile sunulan deneyimi sevdiyseniz, sadece hikayesi için bile Valhalla isimli bu ek paketi deneyimleyebilirsiniz. Özellikle de God of War serisinin klasik oyunlarını oynamış olan oyuncular, bu ek pakette sunulan anlardan gerçekten hoşlanacaktır. Ayrıca, İskandinav mitolojisinin bu şekilde bitirilmesi de bence hoş bir dokunuş. Fakat her şeyden daha hoş olan şey tüm bunların ücretsiz olması. Evet, ben bu ek pakette sunulan oynanış döngüsünü sevmiyorum, sadece hikayeyi deneyimlemek istiyorum. Bu yüzden puanımı biraz düşük tutacağım ama siz Rogue-lite veya Rogue-like tarzını seviyorsanız, bu ek paketi oynamamak için hiçbir sebebiniz yok bence.