Godfall, PlayStation 5 için resmi olarak duyurulan ilk video oyunu idi. Açıkçası, sektörü göz önünde bulunduracak olursak, bu oyunun dikkat çekici olan tek özelliği de ne yazık ki bu. Oyunun türü aslında yakın dövüş sistemini temel alan ganimet toplama mantığına dayanıyor. Yani, Destiny ve Borderlands gibi markaları düşünüp, işin içinden silahları çıkartmanız gerekiyor. Bu video oyununda ganimet olarak yeni kılıçlar ve zırh setleri elde ediyoruz. Aynı zamanda yine Destiny ve Borderlands gibi markalarda olduğu gibi bu oyunda da eşli oyuncu temelli bir deneyim karşıma çıkıyor.

Kendimi ganimet temelli oyunlarda deneyimli bir insan olarak görüyorum. Ayrıca bu türü seviyorum da. Şu anda da aktif olarak sadece Destiny 2 ile zaman geçirdiğim için Godfall hakkında biraz merakım bulunuyordu. Buna karşılık beklentilerimi sürekli minimumda tutmaya çalıştım; oyun için yayımlanmış olan tanıtım videoları ve oynanış videoları pek de iç açıcı görünmüyordu. Oynanışta pek ilgi çekici bir nokta görünmüyordu, animasyonlar çok da kaliteli hissettirmiyordu ve oldukça da fazla performans problemi bulunuyordu. Tek umudum, bunların final oyuna taşınmaması idi.

Godfall oyununu ilk açtığım zaman her şey bir hikaye ile başlıyor. Açıkçası ben hikayeye ve hikaye anlatımına her oyunda önem veren bir insanım ama bu yapıt, ne yazık ki benim hiç ilgimi çekmedi o konuda. Yine de anladığım kadarıyla bu oyuna Orin isimli bir karakteri kontrol ediyor. Kendisi, Aperion isimli bir evrende Valorian şövalyesi. Nedendir bilmiyorum ama Orin, kardeşi ile kavgalı ve oyun da zaten bu hikayeyi anlatarak başlıyor. Zaten oyunun açılışından sonra da hikayeye herhangi bir şekilde ilgi gösterebilmek en azından benim adıma zorlaşıyor.

Godfall oyununun hikayesi bence hiç ilgi çekici değil ve hatta sıkıcı. Hikaye anlatımının kendisi de ne yazık ki oldukça zayıf. Açılıştaki ara sahneden sonra hikaye çok ama çok uzun bir süre boyunca sadece görevler arasındaki diyaloglarla ilerliyor. Hikayenin kendisi de ne yazık ki pek ilgi çekici bir hale gelmiyor. Oyunda, günümüzün birçok yapıtında aktif olarak kullanılan mantık kullanılıyor. Bu mantık da Orin’in kardeşi ile karşı karşıya gelmeden önce kardeşinin yandaşlarının işini bitirmesi. Yani, Ubisoft şirketinin neredeyse tüm oyunlarında kullandığı o sistem karşımıza çıkıyor.

Godfall

Godfall, God of War ve Diablo oyunlarını hatırlatıyor

Godfall oyununun hikayesi ve hikaye anlatımı bence oldukça başarısız. Bu beni gerçekten de üzüyor ama bir yandan da bu türdeki bir video oyunu için hikayenin ne kadar önemli olduğunu sorgulamak gerekiyor. Mesela, The Last of Us veya God of War gibi markalar için hikaye kritik bir noktadır ama bence bu oyunda durum aynı değil. Bu oyun, ganimeti ve oynanışı kritik noktaya taşıması gereken bir yapıt. Aslında bunun da izlerini çok rahat bir şekilde oyunda görebiliyoruz. Şöyle diyeyim ki bu oyunu oynarken, tür her ne kadar Destiny tarzı olsa bile his, God of War ve Diablo gibi oyunlardan yana.

Godfall, oynanış olarak çok da kompleks bir yapı sunmuyor. Yani, herhangi bir video oyununda olabilecek seviyede, bu oyunda da hafif saldırı, ağır saldırı, kaçma ve silah yetenekleri bulunuyor. Silah yetenekleri, direkt olarak silah tiplerine bağlı oluyor. Oyunda toplamda 5 adet silah tipi var: Longsword, Dual Blade, Polearm, Warhammer ve Greatsword. Tüm bu tiplerin kendilerine ait vuruş animasyonları, komboları ve yetenekleri oluyor. Ayrıca oyunda her ganimet için 5 farklı nadirlik seviyesi de bulunuyor ki bu seviyeler, oynanışı ciddi anlamda etkileyebiliyor.

En kolay bulunan seviye, Common olarak geçiyor ve kendisi, silahlara hiçbir etki vermiyor. En nadir olan Legendary ise silahlara 1 adet ana efekt ve 3 adet de ikincil efekt ekliyor. İkincil efektler her zaman rastgele olarak seçiliyor ve bu yüzden de aslında aynı silahı tekrar elde etmeye çalışmak, değerlerinizde ince ayar yapabilmek için imkanınız oluyor. Zaten oyundaki ganimet mantığını güçlendiren nadir olaylardan bir tanesi de bu. Aynı zamanda silahlarınızı güçlendirebiliyor ve büyüleyebiliyorsunuz. En fazla 5 kere güçlendirme yapabiliyorsunuz ve büyüleme de silahın nadirliğini iyileştiriyor.

Hangi nadirlikteki silahı elinize alırsanız alın Godfall, oynanış tarafında gerçekten çok iyi hissettiriyor. Hatta, bu oyunu oynarken God of War ile benzetmeler yapabilmeniz mümkün vuruş hissi konusunda filan. Oyunun bence en güçlü tarafı, verdiği oynanış hissi ama aynı zamanda ganimetlerin de biraz öne çıkması gerekiyordu. Yani, sadece güçlendirme ve büyüleme sistemleri yeterince derin gelmiyor. Düşmanları öldürdüğünüz zaman Diablo oyunundaki gibi bir ganimet yağmuru oluyor ama o ganimetler için pek heyecanlanamıyorsunuz bir süre sonra.

Valorplate, karakterimizi koruyan en önemli şey

Orin, birbirinden farklı ve havalı görünen, güçlü silahları kullanırken, bir yandan da karşı saldırılardan korunması gerekiyor. Şimdi, ganimet temelli bir video oyununda zırhların da silahlar gibi sisteme dahil edildiğini düşünebilirsiniz ama durum öyle değil. Bu video oyununda zırhlar, set olarak geliyor ve kendilerine de Valorplate deniyor. Oyunda, burçlardan esinlenen tam 12 adet set bulunuyor ve her set, oynanışı derinden etkileyebilecek özelliklere sahip oluyor. Mesela, Bulwark isimli set, vuruşlara %100 kadar kanama efekti ekliyor ve fiziksel saldırılara önem veriyor.

Godfall oyunundaki zırhlar gerçekten güzel görünüyor ama zırhlara ait değerlerde ve özelliklerde çok tembellik seziyorum. Yani, bu zırhların tamamı efsanevi parçalar ama bir tanesi üç tane Physical Sentinel ortaya çıkartabiliyorsa, diğeri üç tane Void Sentinel çıkartabiliyor. Tabii ki farklı özellikler de bulunuyor ama birçok şey, temelinde kopyala-yapıştır olduğu için silahlar kadar benzersiz hissettirmiyor Valorplate setleri. Bana soracak olursanız, setlerin çok daha fazla benzersiz hissettirmesi gerekiyordu silahlarla karşılaştırma yapıyorsak. Bu durum beni oldukça rahatsız etti.

Beni rahatsız eden bir başka şey ise oyunun kullanıcı ara yüzü oldu. Bu tip video oyunlarında menülerin yeteri kadar sade ama kullanışlı olması çok önemlidir. Sonuçta, menülerde çok az zaman harcayıp, asıl vaktimizi sahalarda düşman öldürerek geçirmemiz gerekiyor. Godfall ise bu yönde kullanıcı deneyimine hiç önem vermemiş gibi bir his uyandırıyor bende. Kullanıcı deneyimi sadece ara yüz tarafında değil, görevlerin yapılarında ve tiplerinde de problemli bir şekilde karşımıza çıkıyor ki buradaki problem, ara yüz tarafındaki sorunlardan çok daha kritik bir seviyede.

Godfall oyununda birkaç farklı bölüm tasarımı bulunuyor ve bizler de sürekli olarak o bölümlerden bir tanesine giderek, görev yapıyoruz. Yani, oyunda sizin ilerlediğinizi hissettiren bir yapı yok; sürekli olarak aynı bölümlerde oyun oynuyorsunuz. Bölüm tasarımlarının kendisi de ilgi çekici sayılmaz. Bölümler, sürekli olarak olduğundan daha büyük gösterilmeye çalışılıyor ve çevre detayları da her bölüm için tekrar kullanılıyor. Açıkçası, oynanış ve ganimet tarafında kısmen doğru düzgün bir iş yapmış olan bir ekibin, bölüm ve görev tarafında nasıl böyle berbat bir sonuç elde ettiğini merak ediyorum.

Godfall, ilerleyişi kesmesini iyi biliyor

Godfall oyununda hikayeyi takip ederken, zaman zaman bazı görevleri 1’den fazla kez oynamanız gerekiyor. İşte oyun, en çok da bu anlarda can sıkmaya başlıyor. Bölümlerin halihazırda hiç ilgi çekici olmadığını söylemiştim. Bunun üzerine bir de oyunun bizi ilerletmek için aynı görevleri 1’den fazla kez oynatmaya çalışması, bu oyunu yerin dibine sokmaya yaklaştırıyor. Yani, temel oynanış ne kadar kaliteli olursa olsun, bu sıkıcı temel yapı ne yazık ki çok ön plana çıkıyor. Oynanış ve ganimet, kusursuz bir kalite olsa bile kendilerinin bu yapıyı sırtında taşıması imkansız.

Diyelim ki bir hata yaptınız ve Godfall oyununu satın aldınız. Üzerine bir de sabredip, bu oyunun hikayesini ve temel içeriklerini bitirdiniz. İşte o zaman, karşınıza bir oyun sonu içerik tipi çıkıyor. Bu içeriğin adı Tower of Trials. Bu oyunun da eşli oyuncu temelli yapısı burada devreye giriyor. Tower of Trials, tek başınıza da oynayabileceğiniz, sonsuz düşmanların dalga dalga geldiği bir içerik ama şiddetle 2 veya 3 kişi oynamanız öneriliyor. Yalnız, sizden sürekli çevrim içi olmanızı isteyen bu oyunda hiçbir şekilde oyuncu eşleştirme sistemi bulunmuyor. Yani, illa arkadaşınızı özel olarak davet etmeniz gerekiyor.

Bununla birlikte oyunda bazı önemli hatalar da bulunuyor. Bu hatalardan tek tek bahsetmeyeceğim ama özetle şunu söyleyeyim: Halihazırda 1’den fazla kez oynamak zorunda bırakıldığınız sıkıcı görevleri ve bölümleri, bir kere daha oynamaya zorunlu bırakıyor oyun sizi. Yani, normalde 2-3 kere oynamayla bitirebileceğiniz içerikler, mekanikler yolunda gitmediği için aynı bölümü 1 kere daha oynamanızı istiyor. Bu hata benim başıma oyunda 3 kere geldi ve sonuncusunda sinirle oyunu kapadım ve problemi unutana kadar oyundan biraz uzak kalmak istedim açıkçası.

Tabii benim canımı sıkan başka bir konu daha vardı. O da oyunun performansı. Dediğim gibi ben bu oyunu PlayStation 5 konsolunda, 4K ve HDR destekli bir televizyonda deneyimledim. Oyun, 60 FPS olarak çalışmaya çalışıyordu ama bunu yapamıyordu. Yani, oyunun yayımlanan tanıtım ve oynanış videolarındaki performans problemleri, düşürülen görsellik ve efektlere rağmen gitmemişti. Bu da benim oyundaki eğlencemi baltalayan başka bir şey oldu. Yalnız, ben burada problemin konsolda olduğunu sanmıyorum; oyunun optimizasyonu çok zayıf, aynı problemler bilgisayarda da var.

Godfall

Bu oyun, zaman harcamaya değer mi?

İnceleme yazımı sonlandırmadan önce Godfall oyununun görselliğine de değinmek istiyorum. Aslında, oyundaki bölümlerin daha önce çok sıkıcı göründüğünden bahsetmiştim ama genel anlamda görsel kalite bence yüksek. Problem daha çok sanat tasarımı tarafında. Oyundaki her şey çok karmaşık ve yoğun görünüyor. Bu yüzden de zaman zaman göz yorucu seviyelere çıkabiliyor oyunun görselliği. Yine de bazı silahların ve zırh setlerinin tasarımlarını oldukça sevdim. Yani, görsel tarafta çok az seviyede problem yaşadım; eğer bölüm tasarımlarını saymazsak.

Performans hakkındaki yorumlarımı zaten söyledim. Bu yüzden de seslere ve müziklere geçiyorum. Yine bir video oyunu, ne yazık ki seslere ve müziklere hiç önem vermemiş. Godfall, epik müzikler ve çok başarılı seslendirmeler ile daha eğlenceli hale getirilebilirdi ama bu oyunda ne başarılı bir seslendirme bulunuyor, ne de akılda kalıcı epik müzikler yer alıyor. Aslında bu oyunun tanıtım videolarının saçma sapan müziklerle donatılması sonrasında ses tarafında problem olmasına hiç şaşırmadım. Geliştirici ekibin böyle bir oyuna rap türünün nasıl uygun gittiğini düşündü, çok merak ediyorum.

Godfall, birçok konuda gerçekten yerin dibine sokulabilecek seviyede bir oyun ama konu, DualSense ile verilen his olunca, her şey değişiyor. Sony Interactive Entertainment, bence DualSense ile halihazırda güzel bir başardı. İncelemekte olduğum bu video oyunu ise o başarılı kontrolcüyü alıyor ve tüm imkanlarını kullanıyor. Bu sayede, oyundaki tüm vuruşlarınız inanılmaz güzel hissettiriyor. Bunu sadece elinizde bir his olarak da düşünmemeniz gerekiyor bence. Ben bu oyunun temel oynanışını çok sevmiştim, bu sevgide DualSense, gerçekten büyük bir paya sahip.

Her şeyi özetlemek gerekirse, Godfall isimli video oyunu benim için hayal kırıklığı oldu. PlayStation 5 için ilk duyurulan video oyunu, bu kadar özensiz bir şekilde piyasaya sürülmemeliydi; gerekiyorsa erteleme almalıydı. Şu andaki hali ile bu oyunu size önermem ne yazık ki mümkün değil. Eğer ganimet kazanma temelli video oyunlarını ve yakın dövüşü çok seviyorsanız, belki o zaman bu oyunun fiyatının düşmesini bekleyebilirsiniz. Bu oyun, PlayStation 5 için 570 TL ama oyun en fazla 100 TL eder benim gözümde. Büyük bir hayal kırıklığı oldu bu yapıt benim için.

Godfall
Godfall
Godfall, mantık olarak Destiny ve Borderlands yapıtlarını hatırlatıyor. Oyunu oynamaya başladığınız zaman ise God of War ve Diablo yapıtlarına dönüyor iş. Böyle deyince oyunun başarılı olduğunu düşünebilirsiniz ama durum ne yazık ki öyle değil. Godfall, oynanışı çok başarılı bir şekilde sunmayı başarsa da onun haricindeki birçok şeyde ciddi anlamda problem bulunuyor. Hiç ilgi çekmeyen hikaye, tembelce tasarlanan görevler ve bölümler, yarım bırakılmış gibi hissettiren ganimet sistemleri, oyuncu eşleştirme sisteminin eksikliği ve çok daha fazlası, bu video oyununu çok aşağı seviyelere çekiyor. Bu yüzden de türe gerçekten ilginiz varsa bile indirim olmadığı sürece bu oyunu satın almanızı size öneremem.
Olumlu
Temel oynanış hissi, bu oyunun açık arayla en güçlü yanı.
Bazı silah ve zırh seti tasarımlar gerçekten ilgi çekici.
DualSense üzerindeki teknolojiler çok iyi kullanılıyor.
Görsellik zaman zaman etkileyici olabiliyor.
Olumsuz
Bölümlerin ve görevlerin tasarımı inanılmaz tembelce yapılmış.
Hikaye ile alakalı hiçbir şey başarılı değil.
Çevrim içi bir oyun ama oyuncu eşleştirme sistemi yok.
Bolca optimizasyon problemi ve oyun içi hata bulunuyor.
4.8

Etiketler: