Son zamanlarda Google Stadia sistemleriyle de oyun sektöründe varlık göstermeye başlayan Google, küçük geliştirici ekiplerin daha büyük oyunlar geliştirmesine yardımcı olmak istiyor. Bağımsız oyun geliştiricileri olarak adlandırılan bu tip geliştirici ekipleri, teknik kısıtlamalardan dolayı istedikleri büyüklükte oyunlar geliştiremiyorlar. Google ise bu durumu tersine çevirmek için kolları sıvadı.

Google

Google, bağımsız oyun geliştiricilerinin daha büyük işler çıkarması için çalışıyor

Project Chimera adını verdikleri bir proje üzerinde çalışan Google ekipleri, küçük çaplı oyun geliştiricilerinin daha büyük oyunlar geliştirmesine olanak sağlayacak. İlk bakışta oldukça zor ve uzun görünen oyun geliştirme sürecini, bağımsız geliştiriciler için kısaltmaya odaklanıyor bu proje. Makine öğrenme prensibi sayesinde bir oyunun geliştirme sürecindeki karmaşık kodlama kısmını daha kolay ve hızlı hale getirmeyi amaç ediniyor. Google Stadia projesinin yaratıcı yönetmeni Erin Hoffman-John geçtiğimiz ay bu konuyla ilgili bir röportaj da verdi.

Bu röportajda üzerinde çalıştıkları bu sistemden ve makine öğrenme prensibinin nasıl çalıştığından bahsetti. Erin Hoffman-John’a göre, Google tarafından üzerinde çalışılan Project Chimera, küçük çaplı geliştirici ekiplerinin World of Warcraft büyüklüğünde oyunlar geliştirmelerine olanak sağlayacak. Bir yapay zeka projesi olan Project Chimera, birkaç örnek görsel üzerinden birbirinden farklı yüzlerce tasarım üreterek, içerik üretimini daha basite indirgeyecek.

Erin Hoffman-John, bu projeyle beraber diğer geliştiricilerin daha önce almadığı bir risk aldıklarını söylüyor. Bu proje için ise bir süredir, küçük geliştirici ekiplerle iletişim halinde çalışıldığından bahsediliyor. Bu bahsi geçen ekiplerin hep yapmak isteyip de, çeşitli imkansızlıklardan dolayı yapamadıkları içerikler sorulmuş ve sebepleriyle birlikte cevaplar toplanılmış. Bu iletişimlerden sonra ise ortaya çıkan sonuçla beraber bir karara varıldığından bahsediliyor.

Google ekibi, bu proje sayesinde 14 kişiden oluşan küçük bir grubun bile World of Warcraft gibi büyük bir oyunu geliştirebilmesini hedef ediniyor. Röportajda bahsedilen bir diğer konu ise, bu tip büyük oyunların sunduğu içeriğin sadece küçük bir kısmının kodların oluşturduğu. Project Chimera ise, küçük çaplı geliştiriciler için, tam olarak bu seviyede bir çalışma özgürlüğü sağlaması için geliştiriliyor.

Daha önce de buna benzer projeler üzerinde çalışılmış durumda. NVIDIA ekipleri tarafından geliştirilmiş olan StyleGAN projesi, Osamu Tezuka isimli manga çizerinin çizimleri üzerinden yeni manga tasarımları oluşturmakta kullanılmıştı. Aynı zamanda yapay zeka teknolojilerinin de oldukça gelişmiş olduğunu biliyoruz. DeepMind ekibinin AlphaStar isimli yapay zekası StarCraft II oyunundaki oyuncuların büyük bir çoğunluğunu yenebiliyor.

Project Chimera başarılı olduğu takdirde, oyun sektörüne çağ atlatabilir

Project Chimera da, bu projelerin arasına katılmaya hazırlanıyor. Üstelik bu projeyle birlikte ulaşılması hedeflenen amaçlardan birisi de, oyunların daha stabil bir performans için dengelenme sürecini kolaylaştırmak. Normalde küçük geliştirici ekiplerinin, böyle bir çalışmanın altından kalkması oldukça zor bir halde. Yine de Project Chimera projesinin makine öğrenme prensibi sayesinde bu durum tersine dönebilir.

Erin Hoffman-John’a göre, oyunlarını test ettirebilecek fırsata sahip olmayan geliştirici ekipler, bu teknoloji sayesinde daha optimize bir oyun deneyimi sunabilecek. Bunu ise, geliştirilen oyunun direkt kendisi üzerinden öğrenerek yapabileceği söyleniliyor. Üstelik bir fikri oyun üzerinden denemekte tereddüt edilmemesi için de bir özellik sunulacak. Project Chimera projesi, geliştirici ekiplere bu fikirleri denemesi için yardımcı olacak.

Az önce bahsettiğimiz AlphaStar isimli yapay zekanın yaptıklarından bahsetmiştik. Project Chimera da bu fikirleri muhtemelen bu yapay zekaya benzer bir sistem ile bunu gerçekleştirecek. Yani oyununuzu test etmek için artık bir oyun test edici bulunmasına gerek kalmadan, yapay zeka aracılığıyla bu fırsat geliştirici ekiplere sunulacak. Tabii ki de yapay zekanın geliştirilen oyun türü üzerinde gerçekleştireceği öğrenme süreci çeşitlilik gösterecektir.

Tüm bu bahsettiklerimiz eğer başarılı bir şekilde hayata geçirilebilirse, oyun sektörünü gözle görülür bir şekilde ileriye taşıyabilecek bir projeye benziyor Project Chimera. Küçük geliştirici ekiplerden devasa oyunlar görmemiz artık o kadar da uzak bir ihtimal gibi görünmüyor açıkçası. Aynı zamanda bu proje sayesinde, çeşitli talihsizlikler nedeniyle hayata geçirilemeyen projelerin de tekrar geliştirilmeye başlandığını görebiliriz.

Etiketler:

,