Bir video oyunu Gotham’da geçecek ve o oyunda Batman olmayacak mı? 21 Ekim 2022 tarihinde bilgisayarlar ve konsollar için piyasaya sürülecek olan Gotham Knights oyununda durum kesinlikle böyle. Bu bir sürpriz değil, oyunun ilk gösteriminde bile açıklanmıştı: Batman ölüyor. Bu büyük olayın ardından Gotham’ın güvenliğini sağlamak da Nightwing, Batgirl, Robin ve Red Hood’a kalıyor. Batman: Gotham Knights isimli çizgi romandan ilham alınarak geliştirilen bu oyun, kağıt üzerinde biraz saçma duruyor. Yani, Batman ile yeni bir oyun yapmak varken, neden yardımcı karakterler ile zamanımızı geçirelim ki?

Gotham Knights oyunu geliştirilirken bazı kararlar, hangi şartlar altında verildi, bilemiyorum ama durum, göründüğü kadar da kötü değil. Evet, oyuncular şöyle güzel bir Batman oyununu hak ediyor ama Nightwing, Batgirl, Robin ve Red Hood da bu yapıtın içerisinde kesinlikle kendilerini pek rezil etmiyor. Oyunda bu dört karakterden istediğimizi kontrol edebiliyoruz ve güvenli bölgemize döndüğümüz zaman karakterler arasında değişiklik yapabiliyoruz. Ayrıca, oyunda işbirliği modu da olduğu için arkadaşınız da başka bir karakter alıp, oyununuza dahil olabiliyor, Gotham’ı birlikte kurtarmaya çalışıyorsunuz.

Tabii ki Gotham Knights oyunundaki ana hikaye, şehri güvende tutmak değil tam olarak. Her şeyden önce, Batman’in üzerinde çalıştığı son gizemi çözmeye çalışıyorsunuz. Bu gizem daha sonra dallanıyor, budaklanıyor ve Court of Owls ortaya çıkıyor. Mr. Freeze ve Harley Quinn gibi bazı diğer kötü karakterlerle de baş etmemiz gerekiyor. Tüm bunlar, ayrı ayrı araştırma dosyası olarak sunuluyor oyun içerisinde ve hepsinde aynı anda ilerleme kaydedebiliyoruz. Zaten oyunun teması da biraz dedektiflik gibi hissettiriyor. Yalnız, böyle dedim diye de oyunun aksiyon yapısında olmadığını düşünmeyin sakın. Dedektiflik sadece bir tema.

Gotham Knights, Batman’in son savaşı ile başlıyor. Aslında biraz uzun ve hantal duran bu sinematik sahne içerisinde ikonik kahramanımız ölüyor ve şehrin güvenliğini, bildiği her şey ile birlikte Nightwing, Batgirl, Robin ve Red Hood’a bırakıyor. Batcave artık olmadığı için yeni bir güvenli bölgede toplanıyoruz ve daha önce de söylediğim üzere farklı dosyaların üzerinde çalışarak, aynı anda 1’den fazla hikayeye tanıklık ediyoruz. Bu hikayeler zaman zaman açık dünya içerisinde oluşsa da hikayelerin önemli anları özel olarak hazırlanmış, kapalı bölümlerde gerçekleştiriliyor. Bu açıkçası beni hiç de rahatsız etmedi.

Gotham Knights

Gotham Knights, büyük bir hayal kırıklığı ile hayatımıza giriyor

Normalde bir video oyununu incelerken, sunum kısmını en sona bırakırdım ama Gotham Knights için en başta bahsetmem gerekiyor. Bunun sebebi ise oyunun sadece 30 FPS olarak çalışması ve inceleme yazımda bahsedeceğim her şeyin bu seçim yüzünden sürekli olarak olumsuz etkilenmesi. Yani, daha sonra bu oyunu öveceğim ama bilmenizi istiyorum ki o övgülerimin tamamı, oyunun 30 FPS olarak çalışması yüzünden hep bir gölgenin altında kalacak. Evet, ben bu video oyununu PlayStation 5 konsolunda deneyimledim ve onda da, Xbox Series X/S konsollarında da herhangi bir performans modu bulunmuyor.

Gotham Knights gibi aksiyona önem veren, refleksin ön plana çıktığı, hızlı bir şekilde ilerleyen bir video oyununun yeni nesil konsollarda 30 FPS olması kesinlikle benim için kabul edilemez. Bu arada oyun, PlayStation 4 ve Xbox One için de çıkmadı. Yani, eski nesil konsollar da bu oyunu geride tutuyor olamaz. Geliştirici ekip, işbirlikçi içerikler yüzünden oyunun 30 FPS olarak bırakıldığını belirtiyor ama bu bana büyük bir saçmalık olarak geliyor. Sonuçta bu tek oyunculu bir oyun ve çoğunluğun işbirlikçi özelliklere önem vereceğini sanmıyorum. Ayrıca ben, bu oyunu birisiyle oynamak yerine, tek başıma ve 60 FPS olarak oynamayı tercih ederdim.

Gotham Knights, 30 FPS değerindeki performansı ile kendi bacağına pompalı tüfek ile ateş ederken, en azından görsellik ile etkilemeyi başarıyor. Tahmin ediyorum ki oyun, doğal 4K çözünürlük ile gerçek zamanlı ışın izleme teknolojilerini aktif olarak kullanıyor. Oyunun genel görselliği de gerçekçiliği hedeflediği için Gotham, gerçekten muhteşem görünüyor. Işıklandırmalar filan şehri benzersiz bir hale sokuyor; en son böylesine güzel bir şehir yapısını Cyberpunk 2077 oyununda görmüştüm; Night City gerçek bir şehir gibi hissettiriyordu. Bu oyunda, gözüme çarpan tek şey, yüksek binaların kendisine ait bulutlara sahip olmasıydı.

Benim çizgi romanlarla, dizilerle ve filmlerle pek aram yoktur. Belki bu Gotham için ikonik bir görsel tarzdır ama yüksek binaların etrafında bulutların olması ve o bulutların sadece kendi binaları üzerinde statik bir şekilde durması bana hem yakından, hem de uzaktan çok komik görünüyor. Eğer böyle bir tarz, DC Comics tarafının geçmişinde varsa ve geliştirici ekip, ona gönderme yapıyorsa diyebilecek bir şeyim yok, hatta hoşuma da gider ama öyle bir şey yoksa, çok büyük bir saçmalık bulutların bu şekilde tasarlanmış olması. Görsellik tarafında olumsuz bir şekilde konuşabileceğim başka bir şey de kesinlikle yok.

Gotham Knights

Artık rol yapma elementlerinin olmadığı bir oyun kalmadı

Video oyunu dünyasındaki artık birçok yapıt gibi Gotham Knights da aksiyon ile rol yapma elementlerini birleştiriyor. Tüm bunlar bir açık dünya içerisinde gerçekleşiyor ve bu yüzden de tahmin edebileceğiniz üzere oyunun açık dünyasında tamamlamanız gereken bolca aktivite, seviye atlatmanız gereken de bolca yetenek bulunuyor. Gotham, bu oyunda beş büyük bölgeden oluşuyor ama bu bölgelerin de kendilerine ait alt bölgeleri bulunuyor. İşte tüm bu bölgelerde ana görevlerinizi görebiliyorsunuz. Bazen bu ana görevler, gerçekten bir göreve sahip oluyor, bazen de sizden diğer aktiviteleri yapmanızı istiyor MMORPG tarzında.

Gotham Knights oyununda bir gün yapısı var. Gündüzleri, ana merkezinizde oluyorsunuz. Merkezden çıktığınız zaman gece başlıyor ve merkeze dönene kadar da aynı günün gecesini yaşamaya devam ediyorsunuz. Belirli aralıklarla da merkeze dönmeniz gerekiyor; ana hikaye görevlerindeki ilerlemeler genellikle bunu yapmanızı istiyor. Yani, bir ana görevi tamamlayınca, diğer adımı açabilmek için merkeze gitmeniz gerekiyor. Ana görevler haricinde oyunun açık dünyasında işlenen suçları da görebiliyorsunuz. Oyunda birkaç farklı suç tipi ve farklı düşman grupları mevcut olduğu için farklı kombinasyonlar görüyorsunuz.

Görevlerde, işlenen suçlarda veya diğer içeriklerde düşmanları etkisiz hale getirdiğiniz zaman otomatik olarak kanıtlar topluyorsunuz. Topladığınız kanıtların sayısına göre merkeze dönüp, daha sonra yeni bir gece başlattığınız zaman yeni suçlar görünüyor size. Mesela, 8 adet kanıt toplarsanız, en fazla 8 adet yeni suç görebiliyorsunuz açık dünyada. Bu suçlarla uğraşmak kesinlikle eğlenceli ama çok kısa bir süre sonra her şey kendisini tekrar etmeye başlıyor. Özellikle de ziyaret ettiğiniz mekanlar hiçbir şekilde değişmediği için oyun bu noktada kalitesinden çok fazla ödün veriyor bana soracak olursanız.

Ana görevler ve suçlar haricinde meydan okuma içerikleri de oyunda mevcut. Bunlar; yeni yeteneklerin kilidini açabilmeniz için mini hedefler, farklı karakterler tarafından verilen ve yine mini hedefler içeren kontratlar, bitmek bilmeyen toplanabilir koleksiyon ögeleri ve motosiklet ile zamana karşı yarış gibi bazı yan aktiviteleri içeriyor. Oyunda kesinlikle yapılabilecek çok fazla şey var ve özellikle de işlenen suçlar kendilerini biraz ekstrem seviyede tekrar ediyor olsa bile en azından gün-gece sistemi sayesinde açık dünya, bir anda ikonlar ile dolmuyor ve oyuncular, içeriklerle boğulmuyor. Benim için en iyi detaylardan biri buydu.

Gotham Knights

Gotham Knights, ganimet ve yetenek sistemi ile birlikte geliyor

Gotham Knights oyununda kontrol ettiğimiz her karakterin zırhını, yakın dövüş silahını ve menzilli silahını özelleştirebiliyoruz. Tüm bunlar oyun içerisinde ganimet olarak elde edilebiliyor. Çoğunlukla görevlerden ödül olarak ve düşmanlardan düşen ganimetler olarak aslında eşya üretme şablonu alıyoruz. Daha sonra da o eşyaları üretip, karakterimize giydiriyoruz. Yalnız, zaman zaman, özellikle de yüksek nadirlikteki ganimetler şablon olarak değil, direkt ganimet olarak da gelebiliyor. Bu noktada ganimetler, öncelikle bir güç seviyesi sunuyor ama bunun haricinde can, hasar, kritik hasar ve element hasarı gibi şeyler de mevcut.

Gotham Knights oyununda karakterinizi birkaç farklı şekilde geliştirebiliyorsunuz bu ganimetler sayesinde. Mesela, sadece kritik hasara odaklanan bir karakter yapabilmek mümkün veya zehir/ateş/buz gibi element hasarına ve element korumalarına odaklanabiliyorsunuz. İsterseniz sadece güç seviyesi yüksek olan ganimetleri de takıp, yolunuza devam edebilirsiniz. Oyun sizi bu konuda cezalandırmıyor. Eşya üretme kısmında ise toplayabileceğiniz 10’dan biraz daha fazla materyal bulunuyor. Bence böyle bir tek oyunculu oyun için bu kadar materyal fazla. Ayrıca, oyunda bir de zırhlarınıza ve silahlarınıza takabileceğiniz modlar bulunuyor.

Şimdi, bu noktada Gotham Knights, bayağı bir rol yapma oyunu gibi hissettiriyor ama kozmetik açıdan ne yazık ki geride kalınıyor. Zırhların görüntülerini özelleştirebiliyorsunuz; her zırh seti için üç alternatif görünüm bulunuyor ve isterseniz başka bir zırh seti görünümünü de üzerinize kaydedebiliyorsunuz. Oyunda da her karakter için 15 farklı zırh seti bulunuyor. Yalnız, bu özelleştirmeler, silahların hiçbirinde mevcut değil. Ayrıca oyunda da sadece, yine her karakter için, 2-3 farklı silah tasarımı mevcut. Bu da beni hayal kırıklığına uğratıyor. Unutmadan söyleyeyim, zırhlar için 15 farklı renk de seçebiliyorsunuz.

Tüm bunlardan sonra Gotham Knights, dört farklı ufak yetenek ağacı sunuyor. Bu ağaçlardan biri saldırıya, diğeri defansa, ondan sonraki hack özelliklerine ve sonuncusu da karakterlerin kendilerine ait özel ekipmanlarına odaklanıyor. Yetenek puanlarını seviye atladığınız zaman kazanıyorsunuz ve oyundaki tüm yetenekleri alabilmek de mümkün. Yani, yetenekler arasından seçim yapmanıza gerek yok. Sıkıntı şu ki yeteneklerin önemli bir kısmı sadece istatistik iyileştiriyor; oynanışı görünürde etkileyen pek bir şey sunulmuyor. Mesela, en son açılan yeteneklerden biri kritik hasar ihtimalini ve hasarın kendisini %10 arttırıyor.

Gotham Knights

Oynanış tarafına atılan temeller oldukça sağlam hissettiriyor

Gotham Knights oyununun açık dünyasında koşarak, Batcycle ile, kanca kullanarak ve havada süzülerek dolaşabilmek mümkün. Ayrıca, kilidini daha sonra tek tek açmanız gereken hızlı seyahat noktaları da mevcut. Oyun bu noktada bana biraz sıkıcı/yavaş geldi. Yani, Batcycle kullanması pek zevkli değil. Kanca kullanmak ve süzülmek de genellikle birlikte kullanılıyor ama onlarla ilerlerken de biraz yavaş hissediyorsunuz. Bu arada, ana merkezimizde tüm bunları ve daha fazlasını antrenman ile öğrenebiliyoruz. Karakter seçimi de orada yapılıyor. Bir arcade oyunu ve Batcycle için özelleştirme sistemleri de merkezde mevcut.

Oynanış tarafındaki bir diğer sistem ise arttırılmış gerçeklik. Bu, tek bir kere basarak veya bir tuşa basılı tutarak kullanabileceğiniz, etraftaki kanıtları ve benzeri önemli şeyleri gösteren bir vizyon. Ayrıca, zaman zaman bulmaca çözmek ve cinayetleri kimin işlediğini öğrenmek için de bu sistemi kullanıyorsunuz ama Gotham Knights içerisinde bulmaca ve gizem çözmek, ne yazık ki sadece şans işi ve/veya deneme-yanılma yöntemine bağlı gibi duruyor. Bulmacalarda neredeyse hiç ipucu verilmiyor. Gizem çözmek ise deneme-yanılmadan ötesine geçemiyor. Yani, bu sistem sanki oyuna son anda eklenmiş gibi duruyor, arkasında hiçbir düşünce yok.

En azından Gotham Knights oyununun dövüş anlarında bunu hissetmiyorsunuz. Oyunda birkaç farklı saldırı tarzı mevcut ve tüm bunlar, 1-2 temel kombinasyon ile geliyor. Diğer süper kahraman oyunlarını göz önünde bulunduracak olursam bu oyun, dövüş anlarında kesinlikle Marvel’s Spider-Man gibi hissettiriyor; bu oyun sadece birkaç tık daha yüzeysel. Yine de bu yüzeysellik, oynanışı sıkıcı yapmıyor. Farklı düşman tipleri, o düşmanların farklı saldırı tarzları, farklı şekillerde engellenmesi gereken saldırılar filan derken oynanış çok kısa bir süre içerisinde eğlenceli bir hal alabiliyor. Ayrıca, isteyen oyuncular için gizlilik de sunuluyor.

Oyunda ilerledikçe standart düşmanların kıdemli versiyonlarını, daha sonra da şampiyon versiyonlarını görebiliyorsunuz. Ayrıca can barları da yoğunlaştığı için savaşlar sürekli daha tehlikeli bir hal alıyor; daha fazla yetenek ve kısmen strateji kullanmaya başlıyorsunuz. Özellikle de bölüm sonu savaşları bayağı etkileyici hissettiriyor ama aynı zamanda da bazı savaşlar olması gerekenden biraz daha fazla uzun sürüyor. Özellikle de bazı savaşların sonunda düşman kaçtığı için sanki zamanınızı boşa harcamış gibi hissediyorsunuz. En azından düşmanların kaçacağı savaşlar biraz daha kısa tutulabilirdi diye düşünüyorum.

Gotham Knights

Gotham Knights oyununun çok oyunculu kısmını unutmayalım

Son olarak bir de Gotham Knights oyununun çok oyunculu kısmından bahsetmek istiyorum. Malum, bu kısım yüzünden oyun 60 FPS değil ve bu kısım yüzünden oyunda yaptığınız her şeyden tam olarak zevk alamıyorsunuz; 30 FPS ne yazık ki her şeyi gölgede bırakıyor. Her neyse, eğer dilerseniz bu oyunu bir arkadaşınız ile, toplamda iki kişi olarak oynayabiliyorsunuz. Benim gibi arkadaşınız yoksa, oyunun sosyal menüsünden de diğer oyuncularla eşleşebiliyorsunuz. Hatta, oyun içerisindeyken de yardım mesajı gönderip, diğer oyuncuların sizin dünyanıza katılıp, size yardım etmesini isteyebiliyorsunuz.

Gotham Knights aslında işbirlikçi kısmında bayağı düşünceli davranıyor. Mesela, başka bir oyuncunun dünyasına giderseniz, sizin seviyeniz o oyuncu ile senkronize ediliyor. Bu sayede, düşmanlar size çok zor veya çok kolay gelmiyor; dengeli bir deneyim yaşatılıyor. Ayrıca, hikaye ilerlemesine bakmadan herkesin dünyasına katılabiliyorsunuz ve eğer henüz kendi dünyanızda görmediğiniz bir içeriği tamamlarsanız, kendi oyununuzda sıra o içeriğe geldiği zaman opsiyonel olarak kendisini atlayabiliyorsunuz. Oyun, zaten o içeriği tamamlanmış olarak sayıyor. Ayrıca, kazandığınız ganimetler ve puanları da elinizde tutuyorsunuz.

Sadece işbirlikçi içerikler için değil, kendi karakterleriniz arasında da bir denge mevcut. Mesela, diyelim ki sizler Batgirl olarak 20. seviyeye ulaştınız ama diğer karakterleri bu zamana kadar hiç oynamadınız. Oyun, diğer tüm karakterleri de senkronize bir şekilde tuttuğu için değiştirdiğiniz diğer karakteri hiç oynamamış olsanız bile kendisi 20. seviyede yer alıyor olacak. Böylece yetenek puanlarını hemen harcayıp, deneyiminize devam edebileceksiniz. Sadece farklı bir yetenek tipinde ayrıca ilerleme kaydetmeniz gerekiyor. Bunun sebebi ise o yeteneklerin daha özel olması ve meydan okuma görevleri ile kilidinin açılması.

Ben yine de tüm bu özellikler yüzünden 60 FPS desteğinin verilmemesini anlamıyorum. Ben tahmin ediyorum ki bu oyun, özellikle performansı yüzünden çok eleştirilecek, tahmin edilen başarıya ya hiç ulaşamayacak, ya da zorla ulaşacak, daha sonra da geliştirici ekip, oyuncuların ilgisini tekrar çekebilmek için 60 FPS desteği hazırlayıp, ücretsiz bir güncelleme ile çıkacak, “Oyuncularımızı dinledik, istediğinizi yaptık.” diye saçmalanacak ama Gotham Knights, en azından beni çoktan kaybetmiş olacak. Evet, bu oyunu bitirene kadar oynayacağım ama bundan tam olarak zevk almayacağım. Keşke kabul edilebilir bir performans en başta sunulsaydı.

Gotham Knights

Aynı anda hem başarılı, hem de başarısız olmak başarılmış

Gotham Knights içerisinde biraz daha rastgele problem bulunuyor. Mesela, oyundaki sinematikler kesinlikle havalı. Ayrıca bu sinematik sahnelerdeki performanslar, özellikle de Batman ve Harley Quinn, muhteşem bir performans gösteriyor ama bazı sahneler hem animasyon tarafında çok hantal duruyor, hem de zaman zaman performans problemleri yaşanabiliyor. Özellikle de oyunun başlarındaki bazı sahnelerde 10 FPS civarına kadar düşülüyor. Performans temelli aynı sıkıntılar çok ama çok nadiren oynanış anlarında da yaşanabiliyor. Ayrıca, oynanış anlarında biraz daha fazla sıkıntı bulunuyor.

Gotham Knights, her ne kadar çok güzel görünen bir şehre sahip olsa bile şehrin içi biraz ölü hissettiriyor. Yani, tabii ki etrafta bolca karakter ve araba var ama henüz çözemediğim bir şeyin eksikliği yüzünden şehir çok ölü duruyor. Şehrin ölü olması yine de deneyimi çok olumsuz etkilemiyor. Bu noktadaki büyük olumsuzluk, karakterimizi hareket ettirmenin çok kalitesiz ve yapay hissettirmesi. Özellikle de zıplamak ve diğer parkur hareketlerini gerçekleştirmek tek kelime ile berbat. Sağa sola dönmek de yine biraz zayıf hissettiriyor. Bu sadece yerde değil, havada süzülürken de kendisini belli ediyor ne yazık ki.

Nasıl oluyor, bilmiyorum ama Gotham Knights aynı anda hem başarılı, hem de başarısız oluyor benim gözümde. Oyunun aslında övülebilecek birçok noktası var ama bu övgüler, sürekli olarak başka problemlerin gölgesi altında kalıyor. Yani, sadece oyunun 30 FPS olması değil, mesela temel oynanış zevkli ama hareket etme tarafında sıkıntılar mevcut. Bu yüzden oyunda güzel olan şeylerden bile hiçbir zaman net olarak keyif alamıyorsunuz. Evet, oyundaki ilerleme hissi güzel ama ilerleyebilmek için sürekli aynı hissettiren yan içerikleri yapmanız gerekiyor. Evet, ana görevler de ayrı bir güzel ama onların da yapısı birbirine çok benziyor.

Gotham Knights, ilginç bir oyun. Kendi adıma konuşmam gerekirse, ben bu oyunu güzelce bitireceğim. Yani, toplanabilir koleksiyon ögeleri haricindeki her şeyi yapacağım; oyun kendisini oynatıyor. Sadece, umuyorum ki bir mucize olur ve performans temelli sıkıntılar düzeltilir ve 60 FPS desteği de ben bu oyunu bitirmeden eklenir. Hoş, bu destekten sonra oyunun nasıl görüneceği de ayrı bir soru işareti ama olsun; performans biraz daha önemli. Yani, sizin kararlarınızı etkilemek istemem ama özellikle de konsol tarafındaysanız, 60 FPS desteği gelmeden bu oyunu satın almanızı önermiyorum.

Gotham Knights
Gotham Knights
Olumlu
Birçok ganimet ve ilerleme sistemi ile temel dövüş sistemleri gayet eğlenceli.
Bölüm sonu karşılaşmaları bayağı havalı ve aksiyon dolu; sadece biraz uzun.
Yapılacak bolca içerik var ve bunlar oyuncuyu boğmadan sunuluyor.
Birçok karakter, özellikle Harley Quinn, muhteşem bir performansa sahip.
Gotham şehrinin kendisi ve içerisindeki kahramanları muhteşem görünüyor.
Olumsuz
Böyle bir oyun için 30 FPS kesinlikle kabul edilebilir bir performans değil.
Performans yüzünden oyunun birçok güzel yeri tam olarak zevk veremiyor.
Karada ve havada hareket etmek hem sıkıcı, hem de biraz kalitesiz duruyor.
Özellikle yan içeriklerin çoğunluğu kendisini çok ama çok fazla tekrar ediyor.
Bulmacalar ve olay yeri araştırma sadece deneme-yanılma sistemine dayanıyor.
7

Etiketler:

,