Gran Turismo serisindeki birçok oyunu oynamış bir insan olarak, Gran Turismo Sport gibi bir yapıt ile bir önceki nesilde karşılaşmış olmak tam bir hayal kırıklığıydı. Bu seriden ilk oyununuz eğer Gran Turismo Sport olduysa belki onu sevmiş olabilirsiniz ama önceki oyunları deneyimlediyseniz, aslında bu oyunun pek de oynanabilir olmadığını biliyorsunuzdur. Şimdi ise yeni nesle geçiş yaptık ve Polyphony Digital, serinin 25. yıl dönümünü kutlamak amacıyla rakamlı ana oyunlara geri dönüş yaptı ve Gran Turismo 7 ile karşımıza çıktı. Serinin geçmişine, şimdiki zamanına ve geleceğine odaklanan bu oyun, eski oyunları kadar kaliteli mi?

Dediğim gibi Gran Turismo 7, kendi serisinin 25. yıl dönümünü kutluyor ve aynı zamanda da araba kültürüne ciddi anlamda önem veriyor. Oyunun amacı, bu serinin eski oyuncularını memnun edebilmek iken aynı zamanda da yeni oyuncuların sevgisini kazanmak. Yalnız, bu noktada sadece arabalar ve yarış mantığı ile yakından ilgilenen oyuncuları kast etmiyorum; araba kültürüne uzak olsanız bile bu oyun, sizi en iyi şekilde karşılamak için elinden geleni yapıyor. Yani, sadece Gran Turismo markasına rahat bir giriş yapmıyorsunuz, yarış oyunu/simülasyonu kategorisine de kolayca alışabiliyorsunuz bu oyun sayesinde.

Gran Turismo 7 oyunundaki deneyiminiz aslında Müzik Rallisi ile başlıyor. Açıkçası ben bu oyun moduna, kendisini deneyimlemeden önce pek sıcak bakmıyordum. İçerik genel anlamda garip duruyordu. Mantık şu: Arka planda çalan müziğin ritmi, bir geri sayım oluşturuyor ve pistteki kontrol noktalarından geçerek, ritmin süresini arttırabiliyoruz. Yalnız, amacımız ritmi sonsuza dek ilerletmek değil; müzik bitmeden önce bronz, gümüş veya altın kupalardan birini almak. Bunu yapabilmek için de belli bir kilometre kat etmeniz gerekiyor. Bu noktada, müzik ritimleri neden kullanılıyor, bilmiyorum ama yine de hoş bir deneyim oluşturuluyor.

Müzik Rallisi, oyunda sadece 5-8 civarı yarıştan oluşuyor. Her yarışta farklı bir pist, farklı bir araba ve farklı bir müzik kullanılıyor. Ayrıca yarışlar, gittikçe de zorlaşıyor. Bu içeriği, oyuna alışmak veya sadece eğlenmek için kullanabilirsiniz. Benim bu oyun modu ile alakalı en büyük problemim ise ucunda herhangi bir ödül sunmaması. Müzik Rallisi zaten ana oyundan bile ayrı sunuluyor; ana oyunda altın, gümüş ve bronz kupaların tamamını kazanmak, yeni arabaları hediye olarak sunarken, Müzik Rallisi ne yazık ki her yarışta altın kupa alsanız bile herhangi bir ödül sunmuyor. Eğer işin ucunda bir de ödül olsaydı, Müzik Rallisi kusursuz olurdu.

Gran Turismo 7

Gran Turismo 7 ile sıradaki hedefimiz Dünya Haritası

Müzik Rallisi ile Gran Turismo 7 oyununa alıştıktan sonra sıradaki hedefiniz Dünya Haritası olacak. Bu kısma giriş yaptığınız zaman oyun, her sekmeyi size zaten tek tek öğretecek ama ben de detaylı bir şekilde kendilerinden bahsetmek istiyorum. Bu noktada, en sık uğrayacağınız kısımlardan biri Kafe olacak. Oyunun tek oyunculu ilerleme kısmında önemli bir rol oynayan Kafe içerisinde araba koleksiyonlarınız ve kupalarınız toplanıyor. Oyun size sıra sıra bir Menü veriyor ve bu Menü içerisinde gösterilen üç arabayı da toplamanız gerekiyor. Menü aktif olduğu zaman arabaları satın alabiliyorsunuz veya yarışıp, kazanabiliyorsunuz.

Menü aktif olduğu zaman toplamanız gereken üç adet araba için de ayrı ayrı yarışlar oluşturuluyor. Bu yarışlarda ilk üçe girdiğiniz zaman araba, otomatik olarak size hediye ediliyor. Üç arabayı da toplayıp veya satın aldıktan sonra Kafe sekmesine geri dönüyorsunuz, koleksiyonu teslim ediyorsunuz ve ödülünüzü alıyorsunuz. Ödülünüz bir rulet kuponu oluyor. Rulet kuponunu kullanıp; araba, para, davetiye veya modifikasyon parçası kazanabiliyorsunuz. Kafe aynı zamanda araba kültürü hakkında bilgi sahibi olmanız için kritik bir nokta. Burada, her koleksiyon hakkında güzelce, eğlenceli bir şekilde bilgilendiriliyorsunuz.

Diyelim ki Nissan GT için bir koleksiyon görevi yaptınız. Arabaları topladıktan sonra Kafe içerisindeki arkadaşınız, bir ara sahne aracılığı ile topladığınız arabalar hakkında bilgi veriyor. Arabaların nasıl, ne seviyede popüler olduğundan bahsedip, bazı ilgi çekici bilgiler veriyor. Bu sayede, kullandığınız arabalar hakkında detaylı bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Kafe içerisinde ayrıca daha farklı karakterler de seçili arabaya uygun olarak kendisini gösterebiliyor. Bu karakterler de arabanın geçmişi hakkında sizi bilgilendiriyor. Gran Turismo 7, sırf Kafe kısmını kullanarak araba kültürünü, hiç anlamayan oyunculara bile en iyi şekilde gösteriyor.

Kafe ardından bir de Dünya Pistleri bulunuyor. Bu kısımda da oyunun tüm pistlerini ziyaret edip, o pistlerde yarışabiliyorsunuz. Ayrıca, Şampiyonalar da bu kısımda gösteriliyor. Oyunda toplamda 34 adet pist bölgesi var. Bunların hepsi sırayla açılıyor ve her pist bölgesinde, 1’den fazla yarış gerçekleştirilebiliyor. Mesela, Dragon Trail içerisinde şu anda ben Avrupa FR Mücadelesi 550, Nissan GT-R Kupası ve Ferrari Pist Mücadelesi yarışlarını görebiliyorum. Oyunda ilerledikçe daha fazla yarış açılıyor. Şampiyonalar ise turnuva temelli içerikler ve Kafe içerisindeki koleksiyonlarda ilerledikçe yenileri açılıyor.

Gran Turismo 7

İstemediğiniz kadar tek oyunculu içerik sizleri bekliyor

Gran Turismo Sport oyununun en büyük problemi, tek oyunculu içeriğe pek önem vermiyor olmasıydı. Gran Turismo 7 ise bu problemi kökünden çözüyor. Kafe ve Dünya Pistleri derken, oyunda tek başınıza oynayabileceğiniz anlamlı, 20-30 saatlik bir içerik elde ediyorsunuz. Bunların üzerine tabii ki daha fazla içerik de geliyor ama onlardan daha sonra bahsedeceğim. Öncelikle, Dünya Pistleri hakkında biraz daha konuşmak istiyorum. Oyundaki yarışların çoğu, farklı düzenlemeler ile geliyor. Mesela, bazı yarışlara sadece Ferrari marka arabalarla, Alman yapımı arabalarla veya sadece önden çekişli arabalarla katılabiliyorsunuz.

Düzenlemeler sadece araba tipi ile sınırlandırılmıyor; arabaların performanslarını işaret eden PP de sınırlandırılabiliyor. Mesela, bazı yarışlara katılabilmek için arabanızın PP değeri 700 veya daha az olması gerekebiliyor. Bazen de herhangi bir sınır verilmiyor ama onun yerine önerilen PP değeri 700 olarak gösteriliyor. Bu demek oluyor ki yarışa istediğiniz güçteki bir arabayla girebilirsiniz ama en iyi sonucu, 700 civarındaki PP değerine sahip bir arabayla elde edebileceksiniz. Arabaların bu performans değerlerini de modifiye sistemi ile yükseltip, azaltabiliyorsunuz. Ondan da sırası geldiği zaman bahsedeceğim.

Tek oyunculu içeriklere geri dönecek olursak, Dünya Pistleri içerisinde klasik yarışlar haricinde klasik Arcade Yarışı, pisti öğretmeyi hedefleyen Pist Deneyimi, Zamana Karşı yarışlar, Drift Denemesi ve Özel Yarış da bulunuyor. Bazı pistlerde çok oyunculu olarak Buluşma Yeri özelliği de aktif oluyor. Bu seçenek ile piste girdiğiniz zaman diğer oyuncularla buluşup, araba tasarımlarınızı birbirinize gösterebiliyorsunuz. Dünya Pistleri haricinde Görevler ve Lisans Merkezi de tek oyunculu içerikler sunuyor. Görevler içerisinde farklı zorluklardaki mini içerikler bulunuyor. Bunların hepsini bronz ve altın olarak tamamladığınız zaman araba hediye ediliyor.

Görevler içerisindeki meydan okuma görevleri, birkaç viraj içerisinde 3-4 arabayı geçme, konileri devirme, sınırlı yakıt ile yarış tamamlama gibi farklı tiplere ayrılabiliyor. Kendilerinin oldukça eğlenceli ama aynı zamanda da zorlu olduğunu belirtebilirim. Lisans Merkezi ise sizin ehliyet seviyenizi belirliyor. Gran Turismo 7 oyununun bu içeriğinde, nasıl araba kullanabileceğinizi öğreniyorsunuz ve adım adım ehliyetinizin seviyesini yükseltiyorsunuz. Buradaki görevleri de bronz ve altın seviyede tamamlamak, araba ile ödüllendirilmenizi sağlıyor. Ayrıca, Şampiyonalar da giriş için yüksek ehliyet seviyeleri isteyebiliyor.

Gran Turismo 7

Gran Turismo 7, araba elde etmenin farklı yollarını sunuyor

Gran Turismo 7 oyununda tek oyunculu içeriklere baktığınız zaman Kafe, Dünya Pistleri, Görevler ve Lisans Merkezi karşınıza çıkıyor. Bu içeriklerin tamamı, tahmin ediyorum ki 50 saatten daha fazla içerik sunacaktır. Yalnız, tüm bu içeriklerde hangi arabaları, nasıl kullanacaksınız? Oyunda aslında araba elde etmenin farklı yolları var. Bunlardan ilki, Kafe içerisindeki koleksiyon görevlerine odaklanmak. İkincisi ise Brand Central içerisinden istediğiniz arabayı satın almak. Yalnız, Brand Central içerisinde sadece modern arabalar bulunuyor. Daha eski arabalara yönelmek isterseniz, gitmeniz gereken nokta farklı.

Brand Central haricinde İkinci El Otomobiller kısmından da adı üstünde, ikinci el otomatik alabiliyorsunuz. Brand Central, tüm arabaları, aynı anda sunuyor ama İkinci El Otomobiller, günlük olarak güncellenen bir listeye sahip. Ayrıca, bu listedeki arabaların tamamı eski olduğu için Brand Central içerisinde satılmıyorlar. Daha da eski, ikonik arabalara yönelmek isterseniz de Efsanevi Otomobiller sekmesi sizi bekliyor. Bu kısımda da fiyatları zaman zaman yükselen ve düşen, 4-5 adet ikonik araba bulunuyor. Koleksiyonunuza katmak için kullanabileceğiniz en nadir ve en pahalı arabalar, bu müze içerisinde satılıyor.

Grand Turismo 7 oyununda arabalarınızın tamamına Garaj kısmından ulaşabiliyorsunuz. Bu kısımda seçili olan arabanız hoş bir şekilde gösteriliyor. Aynı zamanda; araç değiştirme, otomobil ayarlarına ulaşma, rulet biletlerinizi kullanma, bu biletlerden kazandığınız modifiye parçalarını görme ve oyundaki araba koleksiyonunuzun tamamını görme de bu kısımdan yapılıyor. Koleksiyon sayfasına göre bu oyunda tam 424 adet araba bulunuyor. Garaj kısmından aynı zamanda arabanızı Scapes Filmleri kısmına götürebiliyorsunuz. Burada oyun, rastgele mekanlarda arabanızı size gösteriyor, fotoğraf çekme imkanı sunuyor.

Gran Turismo 7 oyunundaki benim gözüme çarpan en büyük sıkıntılardan biri aslında araba koleksiyonunda yatıyor. Oyundaki arabaların önemli bir kısmı, konsept araçlardan ve temel modeli aynı olup, kozmetik tasarımı değişen yarış arabalarından oluşuyor. Yani, araba bolluğu dendiği zaman bir Forza Horizon 5 oyunundaki kadar çeşit beklememenizi öneriyorum. Ayrıca, araba koleksiyonu yapmanın ucunda da pek bir ödül bulunmuyor; koleksiyon seviyenizin sürekli olarak artması ve yeni içeriklerin açılması haricinde. Belki, her ülkenin tüm arabalarını topladıktan sonra, o ülkeye ait ek, hoş bir araba hediye edilebilirdi diye düşünüyorum.

Gran Turismo 7

Elde ettiğiniz arabaları modifiye etmeyi de unutmayın

Gran Turismo 7 oyunundaki tek oyunculu içerikleri tanıdık ve nasıl araba elde edebileceğinizden de bahsettik. Sırada, elde ettiğiniz o arabaları modifiye etme var. Malum, daha önce de söylediğim gibi bazı yarışlara girebilmek için arabanızın performansını düşürmeniz veya yükseltmeniz gerekebiliyor. Bunun için de Modifiye Merkezi alanına gitmeniz gerekiyor. Bu kısımda; spor, takım sporları, yarı-yarış, yarış ve ekstrem kategorileri altında performans parçaları satılıyor. Bu parçalar arasında hava filtreleri, susturucular, fren balataları, lastikler ve çok daha fazlası bulunuyor. Tüm bunlar, performansını etkileyebiliyor.

Araba modifiyesinden anlamıyorsanız, bir spor susturucunun ne yaptığını bilmiyor olabilirsiniz. Gran Turismo 7, bu noktada yardımınıza koşuyor ve her modifikasyon parçası için anlaşılabilir bir dilde açıklama sunuyor. Hatta bunun üzerine öneriler bile verilebiliyor. Bu sayede, 1-2 gün ardından tüm parçaların ne işe yaradığını anlayabiliyorsunuz. Ayrıca bu parçaları satın aldıktan sonra, Garaj kısmından Otomobil Ayarları sekmesine geri dönerek, daha detaylı ayarlamalar yapabiliyorsunuz. Hatta, gireceğiniz yarış daha düşük bir performans istiyorsa, geçici süreliğine taktığınız parçaları çıkartabiliyorsunuz. Yalnız, bu arayüz bir tık karışık gelebilir.

Gran Turismo 7 oyununda arabaların performansını modifiye etmek kesinlikle eğlenceli ve biraz da pahalı. Yalnız, bundan daha da heyecan verici olan bir özellik, GT Auto içerisinde yatıyor. Bu da arabanın kozmetik modifikasyonu. GT Auto; Bakım ve Servis, Otomobilleri Özelleştir ve Sürüş Ekipmanı olarak üçe ayrılıyor. Bakım ve Servis kısmında arabanızı yıkayabiliyorsunuz, yağını değiştirebiliyorsunuz ve geniş gövde ekleyebiliyorsunuz. Arabaları çok uzun süre kullandığınız zaman motor ve yağ bakımı gibi şeyler gerekebiliyor. Onları da zaten bu kısımdan yapıyorsunuz. Sürüş Ekipmanı ise karakterinizi özelleştirmenize imkan kılıyor.

Otomobilleri Özelleştir kısmında ise arabanızın jantlarını, boya rengini, tamponunu, kanadını, kaput pimini, güvenlik kafesini, farını, kaliper rengini ve daha fazlasını özelleştirebiliyorsunuz. Tabii ki her arabada, her özellik açık olmayabiliyor. Özellikle de yarış arabalarında sadece jant değiştirebiliyorsunuz. Tüm özelliğin açık olduğu arabalarda da zaten kozmetik modifikasyon, çok derine inemiyor. Yani, tamponlarda bile en fazla 2 veya 3 seçenek sunuluyor ki onlar da genel anlamda minimum seviyede fark yaratıyor. Yani, bir Need for Speed seviyesinde modifiye şansınız yok. Ayrıca, renk değiştirme de pek kullanışlı gelmedi bana.

Gran Turismo 7

Gran Turismo 7, çok oyunculu içerikleri de unutmuyor

Gran Turismo 7 oyununda bolca tek oyunculu içerik varken, çok oyunculu içerikler de unutulmuyor. Bu noktada hem Sport, hem de Çok Oyunculu kısımları sunuluyor. Sport, aslında Gran Turismo Sport oyunundan da bileceğiniz, dereceli yarışlar. Bu yarışlarda herkesin bir sürüş seviyesi oluyor ve ona uygun kişilerle eşleşip, daha yüksek seviyelere çıkmaya çalışıyorsunuz. Çok Oyunculu ise daha günlük yarışlara ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, diğer oyuncuların ürettiği içeriklere göz atabileceğiniz Vitrin ve daha önce bahsettiğim Buluşma Yeri özellikleri de hoş çok oyunculu deneyimler oluşturuyor.

Malum, ben Gran Turismo 7 oyununu daha piyasaya sürülmeden oynuyorum. Bu yüzden de çok oyunculu içeriklerin tamamı ölü vaziyette. Birçok kere Buluşma Yeri, Sport ve Çok Oyunculu kısımlarda oyuncularla eşleşmeyi bekledim ama pek de şanslı değildim ne yazık ki. Ayrıca, Vitrin de henüz çok dolmuş değil. İçerik üreten arkadaşlar var ama henüz oyun herkese açılmadığı için her şey biraz kısıtlı. Yine de Gran Turismo Sport oyununa bakacak olursak, tüm bu içeriklerin yeterince eğlenceli olacağını, Vitrin kısmının dolacağını gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Zaten, çok oyunculu içeriklerde pek de bir değişiklik yok gibi görünüyor.

Gran Turismo 7 oyununun Dünya Haritası kısmından bahsedebileceğim sok sekme ise Scapes. Scapes, stilini çok değiştirmeden geri dönüyor. Yani, bir kere daha dünyanın farklı yerlerine gidip, istediğimiz arabaları o yerlere koyup, fotoğraflarını çekebiliyoruz. Fotoğraf çekmek için aynı zamanda Scapes Filmleri de kullanılabiliyor; kendisinden daha önce bahsetmiştim. Bir diğer fotoğraf çekme imkanı ise yarış tekrarlarında sunuluyor. Yarışı yaparken değil de tekrarını izlerken, anı durdurup, fotoğraf moduna geçiş yapabiliyorsunuz. Oyun, Gran Turismo Sport içerisinde olduğu gibi oldukça profesyonel bir fotoğraf modu sunuyor.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuz zaman, Gran Turismo Sport oyununun en kötü yönlerinin Gran Turismo 7 ile düzeltildiğini söyleyebilirim. Bu oyunda yapabileceğiniz içeriklerin hem sayısı bol, hem de kalitesi yüksek. İsterseniz tek oyunculu deneyimler arayın, isterseniz de çok oyunculu bir ortamda rekabet etmek isteyin; bu video oyunu istediğiniz her şeyi verebilecek bir güçte. Bu sayede de bence Gran Turismo 7, kendi serisinin en iyi video oyunlarından biri olmaya aday. Bu arada, daha oyunun temel oynanışından bile bahsetmedim ama sırf içeriklerden bile bunun, en iyi oyunlardan biri olduğunu söyleyebilirim.

Gran Turismo 7

Gerçek yarış simülasyonu deneyimi geri döndü

Gran Turismo serisi halihazırda eğlenceli ve kaliteli bir yarış deneyimi sunmayı başarabilen oyunlar sunuyor. Benim gözümde Gran Turismo Sport oyununu kurtaran noktaların başında da zaten oyunun temel oynanışı geliyor. Şimdi ise Gran Turismo 7, bu gerçek yarış simülasyonu deneyimini bir üst seviyeye çıkartıyor. Seçtiğiniz turbonun tipinden tutun da lastiklerin aşınmasına kadar her şeyin etkisini, pistte hissedebiliyorsunuz. Yağmur yağdığı zaman pistlerin kayganlaşması, kontrolün zorlanması ve daha fazlası da oyuna zorluk katıyor. Ayrıca, yağmur bittiği anda da her şey normale dönmüyor; ıslak pistin kuruma süresi devreye giriyor.

Yağmur yağdıktan sonra pistlerdeki her nokta eşit seviyede kurumuyor; arabaların daha sık geçtiği yerler, yani yarış çizgisinin olduğu yerler daha hızlı kuruyor. Pistler haricinde, kullandığınız her araba da gerçekten farklı hissettiriyor ve arabalar, kendi kişiliklerini benzersiz bir şekilde ortaya koyuyor. Bunun üstüne bir de DualSense üzerindeki yeni nesil titreşim ve tetik efektleri devreye girdiği zaman kusursuz bir deneyim elde ediyorsunuz. Yani, DualSense sayesinde arabanın tamamını, avuçlarınızın içinde hissedebiliyorsunuz. Tabii ki böyle bir oyunu direksiyon seti ile oynamak daha makul ama DualSense de ayrı bir muhteşemlik sunuyor.

Gran Turismo 7 oyununda bahsedebileceğim olumsuz noktalardan bir tanesi de aslında ne yazık ki temel oynanış içerisinde bulunuyor. Ben ne yazık ki bu oyunun yapay zekasını ciddi anlamda yetersiz buldum. Oyunda üç farklı zorluk seviyesi var ve ben yarışları, tüm zorluk seviyelerinde denedim ve sonucunda yapay zekanın yetersiz kaldığı kanısına vardım. Yani, kendileri hiçbir zaman gerçek bir yarıştaymış gibi tepki vermiyor. Herkes sanki pazar gezisine çıkmış gibi hareket ediyor. Durum böyle olunca da sıranın sonundan başlayıp, 35 saniye ilerinizdeki birinciye ulaşmak ve onu geçmek, tamamen kaos dolu bir hal alıyor.

Yarış oyunlarının zaten en büyük kusurları, genellikle yapay zekası oluyor. Bunu daha önce Forza Horizon 5 oyununda da gördük, daha sonra inceleyeceğim GRID Legends oyununda da durum aynı ve diğer birçok yarış oyununda da durum pek değişmiyor. Yalnız, Gran Turismo 7 yine de bu noktada tam olarak kaybetmiş değil. Bu oyun için Gran Turismo Sophy isimli bir yapay zeka geliştiriliyor ve umuyorum ki kendisi önümüzdeki 2-3 sene içerisinde bu oyuna resmi olarak eklenir. Gran Turismo Sophy gelene kadar da oyunun yapay zekası, idare etmek zorunda. Bu konuda daha da söyleyebileceğim pek bir şey yok.

Gran Turismo 7

Gran Turismo 7, en iyi sunulan yarış simülasyonlarından biri

Gran Turismo 7 hakkındaki inceleme yazımı bitirmeden önce oyunun sunumundan da bahsetmek istiyorum. Bu noktada da öncelikle oyunun görselliğine parmak basacağım. Bu video oyununun PlayStation 5 versiyonunu 4K destekli bir televizyonda deneyimledim ve sonucunda aldığım görsellik, muhteşemdi. Yan, yarış anlarındaki çevre detaylarını saymazsak, oyundaki her şey mükemmel görünüyor. Araba modellerinin içi ve dışı, görebileceğiniz en yüksek kaliteye sahip. Yarışların tekrarını izlerken, adeta gerçek yarış izliyormuş hissine giriyorsunuz. Buradaki tek sıkıntı, pistteki yol haricindeki diğer detayların geri planda kalması.

Araba modelleri ve pistin kendisi çok yüksek kaliteli bir görsellik sunarken, çevrede yer alan karakterler, yeşillikler filan çok tatmin edici olmayabilir. Aslında bu da gayet anlaşılabilir bir durum. Malum, pist yarışlarında bu tip şeylerin önemi yok; Forza Horizon 5 gibi açık dünya tipindeki bir deneyim de yaşanmıyor. Bu yüzden, pist haricindeki ögeler bir tık düşük kaliteli olsa da sorun yok. Bu arada, yarış dışındaki noktalarda da görsellik muhteşem. Mesela, GT Auto ve Kafe gibi alanlarda da görsellik oldukça yüksek seviyede ve bu da oyunun sunumunu bir üst seviyeye çekiyor benim gözümde.

Görselliğin yanında performans da kesinlikle başarılı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Gran Turismo 7 oyununu isterseniz iyileştirilmiş çözünürlük ve görsellik ile 30 FPS olarak, isterseniz de 60 FPS olarak oynayabiliyorsunuz. Açıkçası, ben bu oyunun sadece 60 FPS modunu deneyimledim; böyle bir video oyununda 30 FPS değerinin kabul edilebilir olduğunu sanmıyorum. En azından benim için durum böyle. Oyun, performans modundayken, hiçbir sıkıntı yaşatmıyor. Oyun, sürekli olarak 60 FPS değerini koruyor ve yükleme ekranları da 1-2 saniyeden ötesine geçmiyor. Sadece, oyunda biraz fazla sayıda yükleme ekranı bulunuyor.

Sesler ve müzikler ise övebileceğim bir başka nokta. Öncelikle, oyundaki müzikler oldukça farklı ama garip bir şekilde oyuna uyum göstermeyi başarıyor. Özellikle de Müzik Rallisi içerisinde oldukça hoş bir deneyim yaşanıyor. Ses tarafında ise kendinizi bambaşka bir boyutta buluyorsunuz. Sadece sizin değil, diğer arabaların motor seslerine kadar birçok şey oldukça gerçekçi ve yüksek kalitede sunuluyor. Vites atma sesleri, pistteki viraj kenarlarının üzerinden geçtiğiniz zaman çıkan sesler, lastik gacırtıları ve çok daha fazlası neredeyse kusursuz. Zaten böyle bir video oyunundan da daha azını beklemek olmazdı.

Gran Turismo 7

Sadece sunum değil, her konuda başarılı bu oyun

Şu anda aktif olarak üç farklı yarış oyunu oynuyorum. Bunlar da Forza Horizon 5, Gran Turismo 7 ve GRID Legends. Bu oyunlar arasından bence en çok eğlenceyi Forza Horizon 5 veriyor. Her bakımdan en yüksek kaliteyi ise Gran Turismo 7 sunuyor. GRID Legends ise DIRT 5 oyunundan hallice bir arcade deneyim sunuyor işte. Ondan bahsetmeye şimdilik pek gerek yok. En çok eğlenceli Forza Horizon 5 sunuyor olsa bile Gran Turismo 7, ondan çok geride değil. Özellikle de pist yarışlarını, profesyonel yarışları seviyorsanız, bundan daha iyi bir video oyunu bulabileceğinizi düşünmüyorum. Aslında, bunlara uzak olsanız bile oyun, iyi bir tercih olabilir.

Daha önce de söylediğim gibi Gran Turismo 7, sadece deneyimli yarış oyuncularını hedeflemiyor; arabadan pek anlamayan, yarış kültürüne uzak olan oyuncular bile hedefleniyor. Günümüzde birçok video oyunu aslında olabildiğince fazla oyuncuya ulaşmaya çalışıyor ama bunlar genelde lafta kalıyor. Gran Turismo 7 ise sözünün tam olarak arkasında duruyor ve gerçekten her oyuncuya ulaşmak istediğini kanıtlıyor. Araba kültürü hakkındaki bilgilerin inanılmaz eğitici, öğretici, eğlenceli ve sıkmayan bir şekilde veriliyor olması da bunun bir kanıtı. Yani, bu oyuna en ufak bir merakınız varsa bile pişman olacağınızı sanmıyorum.

Kendimden örnek vereyim: Ben aktif olarak yarış oyunlarını sevsem ve oynasam bile gerçek dünyada arabalara karşı pek bir merakım yok. Araba kültürünün de tam olarak içinde sayılmam. Ben, bu durumdayken bile Gran Turismo 7 bana inanılmaz fazla şey öğretti ve oyun, en çok bu yapısıyla ilgimi çekti. Yani, eğlenceli bir oyun olması bir yana, aynı zamanda da ilgi çekici bir şekilde öğretici. Yani, en ufak bir modifikasyon parçası hakkında bilgilenirken bile sıkılmıyorsunuz oyunda. Bu yüzden de geliştirici ekibi ve yazarları tebrik etmek gerekiyor. Ayrıca, oyunun Türkçe desteği de var ki bu noktada çeviri ekibini de tebrik etmek lazım.

Yani efendim, Gran Turismo 7 oyununda birkaç problem bulunuyor ama bunların zamanla çözüleceğini biliyorum. Bunlardan birinin yapay zeka olduğunu söylemiştim ve Gran Turismo Sophy, eminim ki bu sıkıntıları çözebilecek bir sistem olacak. Bunun haricinde, oyunda biraz benzersiz araba kıtlığı da var ama bu oyunun çıkışından sonra, seneler ve seneler boyunca yeni arabalarla destekleneceğini de biliyoruz. Bu yüzden, zamanla bu oyun çok daha kusursuz bir hal alacaktır ve bir sonraki PlayStation nesline kadar oyuncuları; en gerçekçi, en eğlenceli ve en öğretici yarış simülasyonu olarak oyalayacaktır diye düşünüyorum.

Gran Turismo 7
Gran Turismo 7
Olumlu
En gerçekçi sistemlerle donatılmış, çok yüksek kaliteli bir oynanış sunuluyor.
Hem bol sayıda, hem de birbirinden kaliteli tek oyunculu içerikler bulunuyor.
Çok oyunculu içerikler, Gran Turismo Sport oyunundan kalan kalitesini koruyor.
Her noktasındaki öğretici metinler ile araba/yarış kültürüne parmak basılıyor.
Görsellik, performans, ses ve müzik kategorilerinde kusursuz bir iş çıkartılıyor.
Olumsuz
Yapay zeka tam olarak etkileyici değil; iyi ki ufukta Gran Turismo Sophy var.
Benzersiz araba sayısı çıkış döneminde biraz az; gözümüz güncellemelerde.
9