Spor severler, popüler motor sporlarını düşündüklerinde genellikle akıllarına Formula 1, NASCAR ve IndyCar gibi sporlar gelir ama en yaygın yarış şekli, Amerika Birleşik Devletleri sınırları içerisinde ana akım popülerliği olmamasına rağmen aslında Grand Touring olarak geçer ki bu GT olarak da bilinir. The Tiny Digital Factory ekibinin hazırladığı GT Manager ise oyuncuları bir Grand Touring takımı sahibi yerine koyarak bu dalda yükselmelerini sağlamaya çalışıyor.
GT Manager aslında kendi adını taşıyan mobil oyunun genişletilmiş bir port hali. Gerçek sürücüler ve takımlar lisanslı ve oyunda 12 gerçek pist var. Oyuncular kendi yeni takımlarının başına geçiyor, gerçek hayattaki birkaç araba üreticisinden birini seçiyor ve takımı sıfırdan kurmaya başlıyor. Yarış ligleri ise GT4, GT3, GT2, GTE ve Hypercar olarak geçiyor.
Başlangıç süreci gerçekten basit ve yeni oyuncular için oyunu ulaşılabilir kılıyor. Çoğu bina ve yükseltme zaman içinde kullanıma sunuluyor ve birçoğu ilk sezon tamamlanana kadar ortaya çıkmıyor. Bu, oyunculara bunalmadan yavaş yavaş ipleri öğrenme şansı veriyor. Bu basit yaklaşım, oyunun kökeni göz önüne alındığında mantıklı olan bir mobil oyun gibi hissettiriyor.
Sorun şu ki oyunun özüne ulaşmak o kadar uzun sürüyor ki bunu başardığınızda oldukça büyük bir hayal kırıklığı gibi hissediyorsunuz. Her şey zamanlayıcılar üzerine kurulu, projeler ve yükseltmeler zaman içinde gerçekleşiyor ve oyuncunun bu bekleme süresi içerisinde yapabileceği çok az şey var. Bir erken erişim oyunu olarak, GT Manager yapıtının büyümesi ve değişmesi için hala bolca zaman var ve umarım bu mobil oyun kalıbından kopmayı başarabilir.
GT Manager içerisinde yarışlar da aynı genel formatı izliyor. Oyuncular sıralama için iki araçlarının her biri için hangi sürücüyü göndereceklerini seçiyor; yumuşak, orta veya ıslak lastik arasında seçim yapıyor ve ne kadar yakıt kullanacaklarını seçiyorlar. Yine, bu gerçekten basit ve zamanla ciddi anlamda sıkıcı olabilir ama yeni oyuncuların öğrenmesini kolaylaştırıyor. Oyun bu nokta da temelinin basit ve yüzeysel bir mobil deneyim olduğunu ortaya koyuyor özetle.
Kötü olan şey ise şu ana kadar yarışların ya 15 turluk sprint yarışları ya da daha gelişmiş yarış serilerinin kilidini açtığınızda 30 turluk dayanıklılık yarışları ile sınırlı olması. Gerçek hayattaki pistlere sahip olmak harika ama yarışlar sırasında pek bir şey olmuyor ve olanlar arasında da çok az çeşitlilik var. Dinamiklik olmadığı için ne zaman pit yapacağınızı ve nasıl bir düzen seçeceğinizi öğrendikten sonra yarışları kazanmak oldukça kolay hale geliyor.
Yarış sırasında sadece iki kamera açısı arasından seçim yapabiliyorsunuz; ya pistteki aksiyona yakınlaştırılmış bir bakış seçebiliyorsunuz ya da arabaların konum numaralarıyla birlikte daireler halinde gösterildiği bir pist görünümü elde ediyorsunuz. Ayrıca sadece bir hıza kadar ileri sarma veya yarışı duraklatma seçeneği var. Oyuncuları yarışın içine çekmek için burada daha fazla seçenek görmek harika olurdu. Ayrıca oyunu daha zengin hissettirebilirdi.
İyi haber şu ki dengeleme sorunu ve genişletilmiş oynanış zaman içinde değişebilir. Erken erişime yeni açılan bir oyun için geliştiricilerin en azından sporu iyi anladığını gösteren sağlam bir temel var. Asıl soru, oyunu geri dönmeye değer kılmak için temel oynanış döngüsünü geliştirip, geliştiremeyecekleri ki oyun, şu anda basit bir mobil deneyim gibi hissettiriyor.
Zaman içinde güncelleneceğini umduğum son bir önemli şey de GT Manager oyununun görselleri. Yarışlar oldukça sıkıcı görünüyor ve çok hızlı bir şekilde birbirine karışabiliyor; çevredeki alanlar ve tribünlerdeki taraftarlar şimdilik çıplak görünüyor. Oldukça büyük bir motor sporları hayranı olarak bile daha az ünlü bazı pistleri ayırt etmek zor. Oyun bu hali ile biraz vasat duruyor.
Manzarayı daha fazla sergileyen ve arabaları daha gerçekçi hissettiren gelişmiş görseller yarışları daha eğlenceli hale getirmek için uzun bir yol kat edecektir. Tabii böyle bir şey oyunun yol haritasında var mı veya mümkün mü, bilemiyorum. Şimdilik, oyunun tam sürümü 6 ay içinde çıkacak ve bu süreçte mekanikler derinleştirilecek ve takımlar, arabalar ve pistler eklenecek gibi duruyor.
GT Manager, gerçekten harika olması için bolca cilaya ihtiyaç duyan iyi bir fikir. Yine de oyunun arkasında spora karşı gerçek bir sevgi olduğu açık ve zamanla bu gerçekten harika bir spor yönetimi simülatörü haline gelebilir. Bu yüzden de problemlerine rağmen bu yapıtı sizlere gelecekte önerebilirim. Şu anki hali ile önermek biraz zor olabilir.
GT Manager, mobil sürümündeki mikro ödemelere sahip olmasa bile her şeyin zamanlarla sınırlandırılmış olması çok kötü hissettiriyor ve böyle bir mobil oyunun 10 USD olması da biraz garip. Tam sürümü 10-15 USD civarı olsa anlardım ama oyun bu hali ile 5-8 USD civarı eder gibi geliyor bana. Umuyorum ki bu oyun gelecekte daha güzel bir hal alacak.