1998 senesinde hayatımıza girmiş olan Guilty Gear serisine ait bolca oyun gördük. Bu seride 25 adet video oyunu bulunuyor ve bu oyunların sadece 7 tanesi ana seriye ait olarak gösteriliyor. Diğer ürünler ise tahmin edebileceğiniz gibi birer yan oyun. Bu yüzden de Guilty Gear serisinden bir ana oyun görmek, her zaman heyecan verici oluyor. Bunu söylüyorum; bahsi geçen serinin 25. oyununun adı Guilty Gear Strive ve kendisi aynı zamanda ana serinin 7. oyunu. Daha da önemlisi, bu oyun aslında kendi serisinin temeline geri dönüyor ve Guilty Gear markasını yepyeni temellerin üzerine inşa etmek için ilk adımı atıyor.

Guilty Gear Strive; Mortal Kombat, Injustice, Tekken ve Street Fighter gibi bir dövüş oyunu. Yalnız, bu oyunu daha önce duymamış olma ihtimaliniz çok yüksek; dövüş oyunu kategorisi biraz önce adını geçirdiğim dev oyun markaları tarafından işgale uğramış durumda. Bu yüzden de bazı diğer dövüş oyunu markaları gözden kolaylıkla kaçabiliyor. Zaten incelemekte olduğum oyun da 1998 senesinden beri bir türlü ana akıma ulaşmayı başaramamış ama buna rağmen oldukça sadık bir oyuncu kitlesi edinmiş bir ürün. Yalnız, bu durumu bozmanın ve artık bahsi geçen oyunun ana akım ile tanışma vakti geldi diye düşünüyorum.

Guilty Gear Strive, muhtemelen benim gibi düşünüyor. Bunu söyleyebiliyor olma sebebim ise oyunun, dövüş oyunu türüne yeni olan oyuncuların karşısına çıkartılan duvarları teker teker kırıyor ve bu sırada da inanılmaz kaliteli bir deneyim sunuyor olması. İsterseniz görsellik deyin, isterseniz oynanış tarafına değinin, isterseniz de özellikle yeni oyuncular için önemli olabilecek ulaşılabilirlik ayarlarına yönelin; bu video oyunu, neredeyse her konuda kaliteli bir iş çıkartmayı hedefliyor. Bu hedefe gayet güzel bir şekilde ulaşılabiliyor da. Dövüş oyunu kategorisinin bu yeni oyunu, ana akımdan gelebilecek oyuncuları düşünürken, sadık kitlesini de unutmuyor.

Günümüzdeki birçok video oyunu için herkese hitap edebilme ciddi anlamda önemli oldu. Özellikle de daha küçük bir oyuncu kitlesi tarafından takip edilen oyun türleri için herkese hitap edebilmek, hiç olmadığı kadar daha önemli. Bazı oyunlar, herkese hitap edebilmek adına markasının geçmişini silip, atabiliyor. Guilty Gear Strive ise bunun tam tersini yapmaya çalışıyor. Yani, seri için kesinlikle yeni bir temel atılmaya çalışılıyor yeni oyuncular için ama bu yapılırken, Guilty Gear markasının geçmişi unutulmuyor ve oyunun içine, sadık oyuncular düşünülerek, çok güzel bir şekilde ekleniyor. Şimdi, dilerseniz bu konulardan daha detaylı bir şekilde bahsedelim.

Guilty Gear Strive

Guilty Gear Strive, kendi serisine bambaşka bir his katıyor

Dövüş oyunu kategorisinde yer alan birçok yapıtın en büyük problemi, oynanış tarafında çok da fazla değişiklik yapamamalarıdır. Hatta bu konuda Tekken serisi her zaman eleştirilir. Yine de o tip büyük markalar, klasik yapısını kullanarak her zaman oyuncuları kendisine geçebilir. Aslında, Tekken gibi Guilty Gear serisi de genellikle değişikliğe uzak olan taraftı ama Guilty Gear Strive ile bu durum tamamen değişiyor. Daha önce de dediğim gibi bu oyun ile sunulan dövüş temelli oynanış, Guilty Gear serisindeki diğer birçok yapıta net olarak benzemiyor ama aynı zamanda benziyor da. Yani, denge çok güzel bir şekilde tutturuluyor.

Guilty Gear serisinin önceki oyunları ciddi anlamda kompleks yapılar bulunduruyordu. Katmanlarca sistem, göz önünde bulundurulması gereken oynanış sistemleri ve çok daha fazlası, deneyimli oyuncuların hoşuna gidiyordu ama yeni oyuncuları da korkutuyordu. Guilty Gear Strive ise bu durumun üzerine gidiyor. Bu noktada, öncelikle çok daha kısa süren dövüşler görüyoruz. Bunun sebebi ise hem karakterlerin canlarının artık daha az olması, hem de daha fazla hasar verebilmeleri. Savaşların kısalması sayesinde çok kompleks oynanış temellerinin üzerine gitmeye gerek kalmıyor, karışık kombolar ile uğraşmak sadece zaman kaybı oluyor.

Bir dövüş oyununa giriş yaptığınız zaman havalı hareketler, kombolar gerçekleştirmek istersiniz ama bunları yapabilmek için ciddi anlamda deneyimli olmak gerekir. Bu yüzden de bir süre boyunca sadece kareye basarak, düz yumruklar atarsınız. Bu durum, oyuncuyu çok kısa bir süre içerisinde sıkabilir. Bu yüzden de Guilty Gear Strive, yeni başlayan oyuncuların bile büyük hasarlar verebileceği, havalı görünebileceği ve iyi hissettirebilecek kombolar bulunduruyor içerisinde. Böyle anlattığım zaman, oyunun çok yüzeysel olduğunu düşünebilirsiniz ama merak etmeyin; daha önce de dediğim gibi bu oyun, deneyimli oyunculara da hitap ediyor.

Guilty Gear Strive, yeni oyuncuları korkutmayacak seviyede yüzeysel görünüyor. Bir oyuncu, bu oyunu hemen alıp, eğlenceli bir şekilde oynamaya başlayabiliyor. Yeni kombolar ve etkili hareketler kolayca öğreniliyor. Yalnız, tüm bunların altında, deneyim kazanmış olan oyuncular için bazı kompleks yapılar, varlığını korumaya devam ediyor. Mesela, her karakterin ele alınabilecek bolca farklı stratejisi bulunuyor ve Roman Cancel özelliği de geri dönüyor. Kullanması deneyim gerektiren Roman Cancel aracılığı ile animasyonları iptal edip, başka saldırı animasyonlarına hızlı bir şekilde geçebiliyorsunuz ve düşmanı şaşırtabiliyorsunuz.

Guilty Gear Strive

Vuruşların tamamını en iyi şekilde hissediyorsunuz

Guilty Gear Strive gibi bir video oyunundaki en önemli noktalardan bir tanesi, dövüş sırasında elde ettiğiniz hislerdir. Yani, karşınızdaki rakibinize bir kere vurduğunuz zaman, o vuruşu gerçekten hissetmeniz, haz almanız gerekir. Bu video oyunu ise bence his konusunda muhteşem bir iş başarıyor. Animasyonların kalitesi, vuruş sırasında ortaya çıkan görsel efektler, ses efektleri ve çok daha fazlası, her vuruşu ciddi anlamda haz verici bir hale sokuyor. Ayrıca, bu hazzı tam 15 farklı karakterde, farklı şekillerde alabiliyorsunuz. Evet, oyunun çıkış dönemindeki kadrosu biraz küçük ama güncellemeler ile yeni karakterler eklenebilir.

Guilty Gear Strive oyununda yer alan karakterlerin tamamı farklı stratejiler ve oynanış imkanları sunuyor. Bunun üzerine, benzersiz ve kaliteli tasarımlar da işin içine girince, her karakter ile ayrı ayrı vakit geçirmek oldukça zevkli bir hal alıyor. Bazı oyuncular, bir dövüş oyunundaki her karakterle oynamaktan zevk alır. Bazıları ise tek bir karaktere odaklanır. Eğer siz tüm karakterlerle zevk almayı tercih eden oyunculardan bir tanesiyseniz, bu oyundan ciddi anlamda zevk alacaksınız; her karakter, size benzersiz hisler verecek. Buna karşılık, kadrodaki karakterlerin çoğunluğu eski oyunlardan geri dönüyor ve bence yeteri kadar tamamen yeni karakter yok.

Guilty Gear Strive oyununda yeteri kadar yeni karakterin olmaması, size büyük bir sorun gibi gelebilir ama inanın bana, bu yapıtta çok daha büyük bir problem daha var. Guilty Gear serisinin eski oyunlarında Gatling isimli bir sistem vardı. Bu sistem sayesinde özetle, kendi kombo hareketlerinizi özgürce oluşturabiliyordunuz. Bu sayede oyuna inanılmaz bir keşif, araştırma ve özgürlük hissi geliyordu. Gatling, ne yazık ki bu yeni video oyununda inanılmaz basitleştirilmiş, neredeyse değersizleştirilmiş bir halde sunuluyor. Ulaşılabilirlik tabii ki önemli ama diğer sistemler gibi Gatling de deneyimli oyunculara hitap edebilirdi.

Kreatif yapısının tamamını kaybetmiş olan Gatling, Guilty Gear serisinin çok sevilen bir özelliği idi. Bu video oyununda ne yazık ki kendisinden herhangi bir zevk alabilmeniz mümkün olmayacak. Tabii, eğer ilk defa bir Guilty Gear oyunu oynuyorsanız, bahsettiğim durum sizin için hiçbir şekilde problem olmayacaktır. Ayrıca, bazı oyuncular, Gatling üzerinden kaybedilen kreatif ve özgür yapının Roman Cancel ile verildiğini savunabilir. Bu, bence bahsedilebilecek doğru bir nokta ama yine de Gatling sisteminin bu kadar basitleştirilmiş olmasını karşılamıyor. Gatling ve Roman Cancel, aynı anda da yer alabilirdi.

Guilty Gear Strive

Guilty Gear Strive, kusursuz bir bağlantı sunuyor

Guilty Gear Strive gibi dövüş oyunlarında mutlaka göz önünde bulundurulması gereken noktalardan bir tanesi de çevrim içi ve çoklu oyunculu deneyimlerdir. Evet, bu oyunda tekli oyunculu temelli içerikler var ama bir süre sonra bunlar size yeterli gelmeyebilir; yeteneklerinizi çoklu oyunculu bir ortamda göstermek, rekabet etmek isteyebilirsiniz. Bu durumda da bahsi geçen oyun, benim bugüne kadar gördüğüm en iyi işi çıkartıyor. Yani, ben dövüş oyunlarının çok büyük bir ustası değilim ama konu Netcode olduğu zaman, dövüş oyunlarını iyi bir şekilde değerlendirebildiğimi düşünüyorum; bu türde çok fazla oyunu, çevrim içi bir şekilde deneyimledim.

Mortal Kombat 11, Tekken 7, Street Fighter V, Injustice 2 ve aklınıza gelebilecek olan diğer birçok dövüş oyunu, Netcode kalitesi konusunda Guilty Gear Strive oyununun üzerine geçemez. Bu oyun, o kadar kaliteli ve stabil bir bağlantı bulunuyor ki ben Türkiye’den, dünyanın öbür ucundaki bir oyuncuya bağlanarak, hiçbir şekilde problem yaşamadan, çevrim içi bir şekilde dövüş gerçekleştirebiliyorum. Oynadığım diğer tüm dövüş oyunlarında, araya mesafe girdikçe ciddi anlamda problemler ortaya çıkabiliyordu. Bu oyunun kalitesi sayesinde çoklu oyunculu dövüşlere katılmak, benim için bile hiç olmadığı kadar eğlenceli hale geldi.

Guilty Gear Strive oyununun çoklu oyunculu modu bu kadar zevkli olunca, tekli oyunculu modu için de beklentileri yükseltebilirsiniz ama bunu yapmamanızı öneriyorum. Oyunu tekli oyunculu bir şekilde de oynamak kesinlikle eğlenceli ama konu, içerik olduğu zaman biraz sıkıntı yaşanabiliyor. Bu noktada karşınıza ilgi çekici bir içerik olarak sadece hikaye modu sunuluyor. Sinematik bir yapıya sahip olan bu hikaye modu, adeta bir anime gibi izlenebiliyor ve deneyimlenebiliyor ama Guilty Gear serisine hakim değilseniz, olaylardan herhangi bir şey anlamanız ne yazık ki mümkün olmayacak. Ayrıca, hikaye modu haricinde hiçbir şeyin olmaması da üzücü.

Peki, Guilty Gear Strive oyununu neden oynuyoruz? Ben bu soruyu birçok oyunda sorarım ve bu yapıt, pek iyi bir cevap veremiyor. Tekli oyunculu ve çoklu oyunculu karşılaştırmaları bitirdiğiniz zaman, oyun size bir para birimi hediye ediyor. Bu birim ile kendi avatarınız için kozmetik ögeler, eski oyunlardan müzikler filan açabiliyorsunuz. Ayrıca, tekli oyunculu içeriklerin arasında da sadece hikaye modu para birimi kazandırıyor. Diğer mini içeriklerde hiçbir ödül yok. Yani, oyuncular direkt olarak çevrim içi kısma itiliyor. Hoş, para kazanıp, kilidini açabileceğiniz şeyler de hiçbir şekilde ilgi çekici değil benim için.

Guilty Gear Strive

Sunum tarafında da gayet güzel bir iş çıkartılıyor

İnceleme yazımı bitirmeden önce Guilty Gear Strive oyununun sunum tarafına da değinmek istiyorum. Bu noktada da öncelikle görsellik geliyor. Bahsettiğim oyunu, 4K/HDR destekli bir televizyonda, PlayStation 5 konsolumda deneyimledim ve görsel anlamda bence en iyi dövüş oyunlarından bir tanesini yaşamış oldum. Zaten inceleme yazıma eklediğim görsellerden de görebiliyorsunuz; oyunun görüntüsü anime tarzında. Ayrıca, görsellerden pek belli olmayacaktır ama oyun, inanılmaz kaliteli ve detaylı görünüyor. Sanat tasarımı ise oldukça yaratıcı ve bu sayede oyun, görsel anlamda oldukça yüksek bir seviyeye ulaşmayı başarıyor.

Görsellikte olduğu gibi performans tarafında da herhangi bir problem yok. Oyunu gayet güzel bir şekilde, 60 FPS değerlerinde oynayabiliyorsunuz ve ekranda anlam veremediğiniz kadar efekt olsa bile herhangi bir FPS düşüklüğü yaşanmıyor. Ayrıca, sadece oyunun kare hızı performansı değil, sunucu performansı da kusursuz. Zaten bu olaydan daha önce bahsetmiştim. Konu, ses ve müzik olduğunda da aynı şekilde bir başarı görebiliyoruz. Guilty Gear serisinin geçmişinde her zaman birbirinden kaliteli metal müzikler yer alıyordu ve Guilty Gear Strive da bunun üzerine giderek, birbirinden farklı ve kaliteli müzik listesi sunuyor.

Her şeyi özetlemek gerekirse, Guilty Gear Strive oyununun çok iyi yönleri de var ama aynı zamanda kötü yönleri de var. Oyunun en kötü yönü, kesinlikle ödüllendirici bir deneyim sunmaması. Tekli oyunculu içeriklerde bence yeteri kadar ödüllendirici sistem bulunmuyor; oyun sizi sürekli olarak çoklu oyunculu kısma aktarmaya çalışıyor. Yalnız, çuval çuval ödül verilse bile o ödülleri, yani para birimlerini harcayabileceğiniz doğru düzgün bir nokta da yok. Avatar özelleştirmesi açıkçası bu oyunda hiçbir önem taşımıyor ve bu da oyunu oynamayı biraz hedefsiz, amaçsız bir hale getiriyor. Ayrıca oyunun bazı noktalarda çok basitleştirilmiş olması da can sıkıcı olabilir.

Konu, Guilty Gear Strive oyununun iyi yönleri olduğu zaman ise direkt olarak şunu söyleyebiliriz: Bu oyun, son zamanlarda piyasaya sürülen en iyi dövüş oyunlarından bir tanesi. İsterseniz temel oynanış deyin, isterseniz rekabet ögeleri deyin, isterseniz de sunum deyin; bu yapıt, her başlık altında muhteşem bir deneyim sunuyor. Bu yüzden de eğer Tekken ve Street Fighter gibi dövüş oyunlarından hoşlanıyorsanız ve yeni bir deneyim arıyorsanız, bu yapıta gözü kapalı bir şekilde şans verebilirsiniz. Yalnız, özellikle konsol tarafında bu oyunun fiyatı biraz problem olabilir; oyun ne kadar güzel olursa olsun, bence 530 TL etmez.

Guilty Gear Strive
Guilty Gear Strive
Olumlu
İnanılmaz haz verici, her vuruşu hissedebildiğiniz bir dövüş oyunu.
Birbirinden farklı ve ayrıntılı görünen renkli karakterler.
Çoklu oyunculu karşılaşmalardaki bağlantılar tek kelime ile kusursuz.
Sunum tarafında hiçbir problem çekmeyen, muhteşem görünen bir oyun.
Olumsuz
Tekli oyunculu içerikler oldukça zayıf; sadece hikaye modu var.
İçeriklerin tamamı ödüllendirici değil; ödülleri harcayacak yer de yok.
Çoklu oyunculu içerikler için kullanılan lobi tasarımı biraz zayıf.
Temel oynanışta bazı sistemler gereğinden fazla basitleştirilmiş.
9