COVID-19 sayesinde saç kesmeyi de öğrendik. Kuaförlere olan ihtiyacımız filan azaldı derken, salgın bittikten sonra kendimizi bir kere daha oralarda bulduk. Yine de saç kesimi, boyama ve benzeri konular hakkında bence yeteri kadar bilgi sahibi olduk. Bunları neden şimdi bir video oyununda denemiyoruz? Eğer aklınızda böyle bir düşünce varsa, ücretsiz bir demo sürümü daha yeni yayımlanmış olan Hairdresser Simulator ile tanışma vaktiniz gelmiş demektir.

Hairdresser Simulator, adından da tahmin edebileceğiniz gibi sizi bir kuaför yapıyor. Müşterileriniz geliyor, sizlerden farklı şeyler istiyor ve siz de bunları elinizden geldiğince yapmaya çalışıyorsunuz. Demo içerisindeki deneyiminiz, kendi karakterinizi oluşturmanız ile başlıyor. Oyun, doğal olarak saçlara ve sakallara önem verdiği için özellikle bu alanlarda bir tık daha detaylı bir fizik motoru ile karşılaşıyoruz. Hairdresser Simulator, tabii ki AAA seviyesinde değil ama çapına göre ilgi çekici.

Kendi kuaförümüzü açtıktan sonra ilk müşterimizin saçını yıkayarak başlıyoruz. Bu noktada, mekanımızın içinde serbest bir şekilde dolaşıp, saç yıkayacağımız koltuğa da tıklayarak, müşterimizi oraya çağırabiliyoruz. Normalde, kendisinin koltuğa ışınlanmasını bekliyordum ama yürüdü. Hoş bir detaydı. Ayrıca oyunun hikaye modunda seslendirme performansları da mevcut ama bu mod tabii demonun ötesinde daha ne kadar ileriye gidiyor, oralarda da seslendirme var mı, bilemiyorum.

Oyunda müşterimiz yerini aldıktan sonra, sol alt köşede saçı belli bölgelere ayıran bir yapı çıkıyor. Mesela, saçın ön bölümünün ne kadar ıslak olduğunu oradan görebiliyoruz ve ona göre işlem yapabiliyoruz. Bu minik yardımcı sayesinde zaten bir işi ne kadar doğru, ne kadar yanlış yaptığımızı anlayabiliyoruz. Oyun, görsel olarak da tabii ki saçın ıslak, kuru, boyalı, şampuanlı filan olduğunu da belli ediyor ama ben o sistemi kullanıp, emin olmayı tercih ederim.

Hairdresser Simulator

Hairdresser Simulator içerisinde ilk müşterimizin saçını tamamen ıslattıktan sonra ve kendisi havlu filan kullanmadığı için muhtemelen baştan aşağı ıslandıktan sonra, sırada şampuanı kullanmak var. Su tutmak gibi şampuan da aynı şekilde işliyor. Faremizi kullanarak, şampuanı iyice saça yediriyoruz ve yine emin olmak için sol alt köşedeki grafiği kullanıyoruz. Bu sırada, oyunun saç fizikleri de ilgi çekiciliğini ortaya koyuyor. Oyunun kendisi pek güzel görünmese bile saçlar, fizik açısından hoş.

Saçı yıkama işlemi bittikten sonra müşterimizi asıl koltuğuna alıyoruz ve istediği işlemi gerçekleştiriyoruz. Bazen saçı kesmemiz gerekiyor, bazen boyamamız gerekiyor. Hatta her zaman saç da değil, bazen sakallar üzerinde çalışıyoruz. Oyunun içerisinde, hepsi demo sürümünde mevcut olmasa bile 11 adet ekipman bulunuyor ve bunların hepsi farklı şeyler yapmamızı sağlıyor saç üzerinde. Hikaye modunda genellikle müşterilerin isteğine göre hareket ediyoruz.

Hairdresser Simulator, en azından bu demo sürümünde saçları tam olarak özgür bir şekilde özelleştirmemize izin vermiyor. Mesela, saç boyama kısmında sadece saçı kategori kategori olarak ele alabiliyorsunuz. Daha önce de bahsettiğim o ekranı kullanarak, saçın tek bir bölümünü ele alıyoruz ve yukarıdan aşağıya olacak şekilde boyuyoruz. Tabii ki her bölümü farklı renklerde boyayabiliyoruz ama bu da %100 bir şekilde özgürlük sunmuyor.

Özgürlük haricinde, oyun gerçekçilik tarafında da sıkıntılar çekiyor. Daha önce de belirttiğim gibi saçı yıkarken herhangi bir havlu kullanılmaması, boya yaparken herhangi bir önlem alınması ve benzeri şeyler, oyunda sanki hata yapma ihtimaliniz yokmuş gibi hissettiriyor ve gerçekliği düşürüyor. Tabii ki hata yapma ihtimaliniz var; sonuçta bu aynı zamanda bir yönetim oyunu ama erken erişim sürümüne umuyorum ki bu eksiklikler kapatılmış olur.

Hairdresser Simulator

Hairdresser Simulator oyununda müşterilerimiz için günler ve saatler belirliyoruz. Böylece, belli bir düzende çalışmamız gerekiyor. Müşterilerimiz etrafta yokken saç kesimi veya stil verme gibi dersler alabiliyoruz. Hatta kuaförümüzü kozmetik ve işlevsellik açısından da özelleştirip, müşterilerimiz için daha hoş bir alan haline getirebiliyoruz. Bu arada, kuaförümüze yeni çalışanlar da alabiliyoruz. Yani, sadece saç kesimi yapmıyoruz, iş yönetimi kısmı da var bu yapıtta.

Yalnız, işinizi yönetmeden önce bir işinizin olması gerekiyor ve bu video oyununda her şeyi siz yapıyorsunuz. Öğretici bölüm sadece göstermelikti. Şimdi, kendi kuaförümüz var ama önce etrafı toparlamamız gerekiyor; mekan daha önce bir kasaba aitti. Çöpleri kaldırıyoruz, duvarlara badana ve boya çekiyoruz, etrafı süpürüyoruz derken kuaförümüzü baştan yaratıyoruz. Daha sonra müşterilerimiz gelmeye başlıyor ve maceramız devam ediyor.

Hairdresser Simulator, kesinlikle adının hakkını veriyor ama eksikliklerini de belli ediyor. Uzaktan baktığınız zaman belki bu oyundan sadece saç kesme mekanikleri beklersiniz ama oyun bunun ötesine gitmek için çaba gösteriyor. Saç kesimi, kuaför yönetimi, dersler, çalışanlar, ekonomi filan derken işler gerçekten büyüyor. Muhtemelen ana oyunda daha da fazla özellik göreceğiz. Bu oyunun demo sürümünde kalacağını düşünmüyoruz tabii ki.

Eğer bu deneyimi denemek istiyorsanız, şimdi tam zamanı; yazımın başında da belirttiğim üzere şu anda ücretsiz bir demo mevcut. Oyun, tabii ki erken erişim sürecinde, 2024 senesinin başlarında oyunculara sunulacak ve bizler de bir ön inceleme yazmak için bu oyuna geri döneceğiz. Daha sonra da tahmin ediyoruz ki bu oyunu 2024-2025 civarlarında tam sürüm olarak tekrardan göreceğiz ama o zamanlara daha var. Şimdilik biz saçları tamamen kesip, insanları kel bırakmaya devam edelim.