Valve cephesinden herkes Half-Life 3 oyununu beklerken bu şirket, sadece sanal gerçekçilik cihazlarını destekleyecek olan ve serinin ikinci oyunundan öncesini anlatan bir oyun duyurmuştu. Bu oyun, tabii ki Half-Life: Alyx idi. Bugün ise Valve, neden serinin merakla beklenen üçüncü oyununu geliştirmek yerine neden Half-Life: Alyx oyununu yaptıklarını ve bu oyunun neden ikinci oyunun öncesini anlatıyor olduğunu açıkladı.

Half-Life 3

Half-Life 3 gibi Half-Life: Alyx de sınırlandırıldı

Teknoloji üzerinde yenilikçi olmak isteyen Valve, bu yeniliği sanal gerçekçilik olarak gördü. Yalnız, sanal gerçekçilik teknoloji henüz oldukça küçük bir kitleye sahip. İşte tam da bu sebepten ötürü Half-Life 3 gibi büyük bir oyunu Valve, böyle bir platforma geliştiremezdi. Bu yüzden de alternatif bir oyun olan Half-Life: Alyx üretildi. Ayrıca kağıt üzerinde bu oyun da net bir devam oyunu olamazdı; sanal gerçekçilik küçük bir platform.

Valve tarafından EDGE dergisine yapılan açıklamalara göre iki durum da da ekip, karar vermekte zorlandı. Yine de en sonunda Half-Life: Alyx isimli bir Prequel oyunu yapmak en mantıklısı geldi. Bu oyun sanal gerçekçilik cihazları için yapıldı ve Valve, tekrardan bir başarı elde etti. Birçok kişi aslında oyununun çok oynanmayacağını düşünüyordu ama her şey tam tersi bir şekilde gelişti ve bu oyun oldukça sevildi.

Peki, geliştirilmiş olan bu sanal gerçekçilik oyununda neden levye yoktu? Levye, bu markanın en ikonik ekipmanlarından biri ve ne yazık ki serinin en yeni oyununda onu kullanmak imkansız. Valve tarafından yapılan açıklamalara göre aslında ekip, levyeyi oyun içerisinde bulundurmak istedi ama fizik, oynanış mekanikleri ve çok daha fazla sistem yüzünden oyuna bu ekipmanı eklemek imkansız hale geldi.

Tüm bunların haricinde, tabii bir de hikaye ile alakalı problemler vardı. Eğer oyuncular Half-Life: Alyx oyununda levye kullansaydı, herkes kendisini Alyx gibi değil, Gordon gibi hissedecekti ki Valve, oyun testleri sırasında oyunculardan böyle veriler topladı. Açıklamalara göre birçok oyuncu, levye ile kendilerini Gordon gibi hissetti, Alyx gibi değil. Bu yüzden de Valve, Alyx karakterine has ekipmanlar ve silahlar üretti.

Half-Life: Alyx, çok da küçük bir kitle ile buluşmadı

Valve şirketine göre Half-Life: Alyx, sanal gerçekçilik ile piyasaya sürüldüğü için küçük bir kitleye hitap ediyor. Bu düşünce aslında kısmen doğru ama yine de birçok sanal gerçekçilik oyununa göre bu yapıt çok daha popüler ve bunu YouTube üzerindeki paylaşımlardan da görebiliyoruz. Mesela, bir oyuncu bu oyunun başlangıç alanlarındaki karalama tahtasını kullanarak bir seri üzerinden matematik dersleri veriyor.

Tüm bunların haricinde bazı oyuncular da bu oyundaki sanal gerçekçilik desteğini kaldırabilmek için mod çalışmaları yapıyor. Yani, konseptte bu oyunu klavye ve fare ikilisi ile oynamaya mümkün kılmaya çalışıyor mod geliştiricileri. Hatta oyuncular şimdilik basit bir kod aracılığı ile bunu başarabiliyor da. Yani, “vr_enable_fake_vr_test” kodunu oyunda kullanarak sanal gerçekçilik desteğini hafifletebiliyorsunuz.

Etiketler: