Memleketi değil, dünyayı değil, bu kez uzayı kurtarmaya hazırlanıyoruz. Bu işi Xbox konsolu sahipleri uzun süredir yapıyorlar. Peki, PC oyuncuları boş mu duracaklar, hayır. Uzun süredir parmaklarını kıpırdatmadan Halo evrenini uzaktan seyrettiler diyen Xbox konsolu kullanıcılarını duyar gibiyim. Evet, siz de haklısınız ama PC oyuncularına daha önce yeteri kadar imkân tanınmamıştı. Artık beklenen fırsat geldi ve Halo: Reach çıkışını gerçekleştirdi. Öyleyse, daha fazla beklemeden saldırıya geçiyor, bazen savunma yapıyor ve bu yapımın PC sürümünün inceleme yazısına başlıyoruz.

Halo: Reach

Halo: Reach ile ana hikayenin gerisinden güzel bir başlangıç yapıyoruz

Giriş kısmını biraz heyecanlı tutmak istedim çünkü Halo serisi heyecanlanmayı hak ediyor. Yeni nesille birlikte gelecek olan Halo: Infinite isimli yapımı beklerken, Microsoft tarafı bahsettiğim video oyunu serisi için uzun süredir unuttuğu PC oyuncularını hatırlardı ve Halo: Reach isimli yapımı karşımıza çıkardı. Bu yapımın, PC sürümünde ne gibi farklılıkların olduğuna birazdan değineceğim lakin ondan önce eğer izin verirseniz bu oyun ve Halo serisi üzerine biraz açıklama yapmak istiyorum.

Öncelikle söyleyeyim ki Halo: Reach, Halo serisinin ilk oyunu değil ama hikaye anlamında tarih olarak en eski zamanda geçen oyunu. Bir diğer deyişle bu yapım, ilk Halo oyunundan öncesini, ana seride adı yok oluşuyla efsanevi bir biçimde anılan Reach gezegeninin başına gelenlerin anlatıldığı bir ara oyun. Bu arada, ara oyun dememe bakmayın, çıkışını gerçekleştirdiği 2010 yılında, yeri yerinden oynatmış bir yapıttı Halo: Reach.

İlk olarak Xbox 360 konsolu için çıkışını gerçekleştiren bu yapımı yıllar sonra, günümüzün PC gücüyle görmek oldukça keyif verici ama tam manasıyla hayalimdeki güçlü yapıyı karşılıyor mu sorusuna şimdilik yanıt vermeyeceğim. Dilerseniz, teknolojik farklılıkları da biraz daha sonraya bırakıp oluşabilecek ufak bir kafa karışıklığının önüne geçeyim. Bu arada aramızda, Halo: The Master Chief Collection ile Halo: Reach oyununun arasındaki bağlantıyı bilmeyen okurlarımız olabilir.

PC tarafından bakacak olursak, bu yapımla bahsettiğimiz paket arasında çıkış dönemi itibariyle bir farkın bulunmadığını söyleyebiliriz. Daha öncesinde Xbox One için gelen Halo: The Master Chief Collection isimli paketin içerisinde Halo: Reach isimli yapım bulunmuyordu. Bu paket, içeriğindeki diğer Halo oyunları, adım adım sunularak PC tarafına gelecekler. Bu paketin PC sürümünün ilk oyunu da Halo: Reach olacaktı ki oldu.

Zihinler bulanmasın derken işleri biraz daha karıştırmış olabilirim. Şöyle ki, Halo: Reach, şu anda PC tarafından tamamlanmayı bekleyen Halo: The Master Chief Collection paketinin ilk oyunu. Bununla birlikte, hem Microsoft Store hem de Steam üzerinden tekli olarak da satılıyor. Halo: Reach ilk olarak, üst kısımda belirttiğim gibi Halo 3 oyunundan sonra, 2010 senesinde piyasaya sunulmuştu. Hikaye sıralaması bakımından en eski zamanı anlattığı için de PC tarafına çıkan ilk oyun Halo: Reach oldu.

Halo: Reach

Oyun konsolu için geliştirilen bir FPS oyunu, PC kullanıcılarını tatmin edebilir mi?

Hemen üst kısımda yeterince zihninizi bulandırabildiysem, inceleme yazısına kaldığım yerden devam edeyim. Nihayetinde, Halo: Reach, ana serinin diğer yapımları gibi Microsoft tarafının oyun konsolları için geliştirilen, çok da sevilen bir yapımdı. Gelişmiş grafikleriyle ve daha önemlisi klavye ve fare desteğiyle bu oyunu PC tarafından görmenin, keyif verici bir deneyim olduğunu söyleyebilirim.

Bununla birlikte 2010 senesinin şartlarına göre geliştirilen ve mensubu olduğu serinin özelliklerini taşıyan bu yapımın PC oyuncularını ne derece tatmin edeceği kısmında biraz şüpheliydim. Şüphelerim, Halo: Reach oyununu deneyimlediğim anda kayboldu diyemiyorum ne yazık ki. Halo serisinin karakteristik özellikleri, PC tarafı için biraz basit gelebilir. Bununla birlikte, günümüzdeki video oyunu yapılarından sıkılanlar için de gayet önemli bir seçenek karşımızda duruyor.

Halo: Reach, hem tekli oyunculu, hem eşli oyunculu hem de çoklu oyunculu ve mücadeleci yapısıyla hiç de basit bir oyun değil. Henüz PC için çıkışını gerçekleştirdiği günden itibaren büyük bir ilgiyle karşılanması da oyunun değerini gösteriyor. Öncelikle, hayatları boyunca hiç Xbox markası altındaki bir oyun konsoluna sahip olmamış kişiler için Halo serisinin ayrı bir cazibe merkezi halinde olduğunu tahmin edebiliyorum.

Çıkışını gerçekleştiren ve okumakta olduğunuz satırlarda incelemesini gerçekleştirdiğim Halo: Reach isimli yapım da ana hikayenin öncesini gösterdiği için heyecan veriyor. Tüm bunlarla birlikte, bu yapımın bir Resident Evil 2 gibi en baştan tasarlanmadığını da söylemek isterim. Ne yazık ki karşımızda; 2001 senesinde temel mekanikleri oluşan bir serinin, 2010 senesinde oyun konsolları için çıkışını gerçekleştiren bir FPS oyununun, teknolojik olarak günümüze uyarlanmış bir sürümü duruyor.

Bu durum, bazı oyunculara nostalji hissi verirken bazıları tarafından da yetersizlik olarak yorumlanabilir. Oyunun grafik anlamında yeterli düzeyde olmayan gelişimi ve özellikle savaş mekanikleri anlamında üzerinde pek çalışılmaması, bahsettiğim olumsuz yorumların sayısını arttıracak unsurlar. Dilerseniz, bu yapımın oyun modları üzerinden, ne demek istediğimi biraz daha açarak anlatayım.

Halo: Reach

Halo: Reach ile özlenen hikaye moduna yeniden kavuşuyoruz

İtiraf etmeliyim ki tek kişilik hikaye modu olan ve bu oyun modunu eğlenceli bir biçimde sunan video oyunlarına hayranlık duyuyorum. Günümüzdeki oldu bittiye getirilen, hikaye derinliği önemsenmeyen yapımlardansa, eski ama hikaye modu anlamında yere sağlam basabilen yapıtları tercih ederim. Halo: Reach, bu işi çift taraflı yapabilen bir yapıt. Hem hikaye modu hem de çoklu oyunculu bölümleri bakımından bu eksik kalmış dedirtmiyor.

Bu arada, eğer bu yapımı ilk kez oynayacaksanız göreceksiniz ki dönemin Call of Duty çılgınlığından bu yapımın fazlasıyla nasibini almış durumda. Xbox 360 için çıkışını gerçekleştiren ilk Halo: Reach oyununun çıkış yılının 2010 olduğunu üst kısımda hatırlatmıştım. Bu yıllarda çıkan bir yapımın, kendisinden önce çıkışını gerçekleştiren Call of Duty: Modern Warfare serisinin ilk iki oyunundan etkilenmemesi çok zor olurdu açıkçası.

Nitekim, Halo: Reach oyununun hikaye modunu oynadığınızda da bu tadın ağzınıza çalındığını hissedeceksiniz. Ara sahnelerle desteklenen, film gibi oyun olma yolunda hareket eden bir video oyunu Halo: Reach ve Call of Duty serisi gibi bu işi fazla uzatmadan yapmaya çalışıyor. İncelemekte olduğun bu yapımda toplamda 12 tane senaryo modu görevi bulunuyor. Bu bölümleri seçebileceğiniz gibi sırasıyla bitirerek tadımlık bir eğlence deneyimini yaşayabilirsiniz.

Unutmadan söyleyeyim, Halo serisinin oyun mekaniklerine alışmak, 2020 senesine girmek üzere olduğumuz şu günlerde pek kolay olmayabilir, söylemedi demeyin. En basitinden bir örnek vermem gerekirse, Halo: Reach oyununda kazanabildiğiniz veya seçebildiğiniz özel yeteneklerin pek çoğu, günümüzde ve geçmişteki pek çok FPS oyununda bulunan sıradan mekanikler. Bu yapımı ilk kez deneyimleyecek olan okurlarımız, bir karakterin hızlı koşabilmesinin özel yetenek olduğunu gördüklerinde, ne demek istediğimiz daha iyi anlayacaklardır.

Tüm bunlarla birlikte, incelemekte olduğum yapımın hikaye modunda, 2010 yılının eşli oyunculu sisteme özendiren yapısını göreceğinizi de belirteyim. Bazı Call of Duty esintisi görevler dışında, genelde geniş alanda akın akın gelen düşmanlarla mücadele ederek ilerliyoruz. Tabii durum canınızı sıkmasın çünkü Halo: Reach, çoklu oyunculu kısma odaklanan bir yapım konumunda.

Halo: Reach

Çoklu oyunculu kısımda engeller bizi karşılıyor

Üstte belirttiğim gibi Halo: Reach oyununun esas vakit geçirilecek tarafı çoklu oyunculu kısımları gibi duruyor. Bu arada, daha önce Halo serisini oynamayıp hikaye anlamında seriyi tamamlamak isteyen pek çok oyuncunun, birazdan anlatacağım çoklu oyunculu modlara bulaşmayabileceğini söyleyeyim. Aslında, 2020 yılına girerken, hiç bulaşmazsanız daha iyi olacak diyebilirim ama haksızlık etmeyeyim şimdi.

Halo: Reach oyunu, Xbox 360 için çıkışını gerçekleştirdiğinde, belirttiğim gibi çoklu oyunculu oyun modunu daha ön plana çıkarak bir yapımdı. Pek çok oyun modu, bir sürü haritayla desteklenmiş bir biçimde, arasında boğulmamak için dikkat isteyen bir çoklu oyunculu bölüme sahipti. Şimdiyse, sağ olsun Microsoft tarafı kafa karışıklığımızı en aza indirmek için bu koca bölümü 2 ana başlık altında bizlere sunmuş.

Benzer bir durumun Age of Empires II: Definitive Edition ile denendiğini söylemek isterim. İnternet sitemizde bir inceleme yazısını bulabileceğiniz bu Microsoft tarafının çatısı altındaki strateji oyununda da bir nevi sadeleştirme yoluna gidilmişti. Şöyle ki, örneğini verdiğim oyunda olduğu gibi Halo: Reach isimli yapımda da çoklu oyunculu oyun modundaki seçenekler en aza indirilmiş durumda. Eğer illa ben kendi oyun modumu seçeceğim, dilediğim haritada oynayacağım diyorsanız özel maç açabilir ya da filtreleme kısmına girebilirsiniz ama bekleme süreniz uzar.

Bir uyarı yaparak devam edeyim: Sakın Halo: Reach oyununun çoklu oyunculu bölümlerine girdiğinizde seçeneklerin azlığından yakınmayın. Seçenekler az değiller, sadece hızlı bir biçimde seçilemiyorlar. Üst kısımda belirttiğim gibi çoklu oyunculu kısma girerseniz karşınıza 2 ana seçenek çıkacaktır. Bunlar, PC oyuncuları için şu anda Halo: Reach Team Hardcore ve Halo: Reach Invasion şeklinde bulunuyorlar.

Bu arada, bu seçeneklerin Halo: The Master Chief Collection isimli paket yapının bir içeriği olduğunu unutmayın. Bir diğer değişle, yalnızca Halo: Reach oyununu alsanız bile üstte yazdığım paket olarak oyuna giriyor fakat Halo: Reach isimli seçeneklere erişim sağlayabiliyorsunuz. Çoklu oyunculu bölümünde de durum böyle ki zaten hikaye modunu oynamak isterseniz öncelikle hangi Halo oyununu tercih edeceğiniz soruluyor.

Halo: Reach

Halo: Reach ile çoklu oyunculu delirmeceler

Galiba konuyu yine bir miktar karıştırdım ama hemen toparlıyorum. Üst kısımda belirttiğim iki seçeneği tercih edebiliyoruz ve bu seçeneklerdeki oyun türleri için bir seçenek ekranı önümüze çıkmıyor. Muhtemelen, bekleme sürelerini en aza indirmek için yapılan bu seçenek kısıtlaması, bazı zamanlarda hiç de bekleme süresini azaltmıyor. Bölgesel olarak oyuncu bulma sistemi aktif olan oyunda, bir maça aktarılmak için uzun süre beklediğim çok oldu.

Bu arada, iki seçenekten birincisi olan Team Hardcore, nispeten daha küçük haritalarda oynanabilen, 4’e 4’lük bir oyun modları kümesi. İçerisinde, hemen her FPS oyuncusunun bileceği Team Deathmatch, Domination ve benzeri seçenekler bulunuyor. Invasion seçeneğini tercih ederseniz de daha büyük haritalarda, 6’ya 6 müsabakalar yapıyoruz. Bunlar, biraz daha farklı ve geniş alanlı görevleri içeriyorlar.

Belirttiğim gibi bu iki oyun moduna girerek hızlı bir biçimde maçlara girebilir yada kendi filtrelemenizi yapabilirsiniz ama oyunun çıkış dönemi itibariyle bu kısım biraz uzun sürüyor. Yoksa, hem Team Hardcore, hem de Invasion başlığı için bu başlıklar altındaki hiç de az olmayan haritaları, kaç kişi oynayacağınızı, hangi oyun modunu deneyimlemek istediğinizi tercih ederek arama yapma imkanına sahipsiniz.

Yeri gelmişken, Halo: Reach oyununun eşli oyunculu bölümü olan Firefight moduna da biraz değineyim eğer arzu ederseniz. Bu kısımda, söylediğim gibi eşli oyunculu müsabakalara giriyoruz. Gemilerle, akın akın düşman bırakılıyor ve takım halinde bu düşmanları savuşturmaya çalışıyoruz. Ben fazla beceremedim ama iyi takım arkadaşlarınız varsa bu kısımda kolay yoldan puanlar toplama imkanına sahip olacaksınız.

Deneyimlediğim Firefight mücadeleleri otomatik olarak 4 oyunculu biçimde açıldı. Halo: Reach oyununun çoklu oyunculu seçeneğinde olduğu gibi Firefight modunda da kaç kişi oynayacağınızı, hangi haritalarda mücadele etmek istediğinizi ve daha fazlasını tercih edebilirsiniz. Toplamda 10 tane haritanın bulunduğu bu bölümde de fazla beklemek istemiyorsanız, benim yaptığım gibi hızlıca eğlenceye başlayabilirsiniz.

Halo: Reach

Özelleştirme sevenlerin kazanması gereken sezon puanları bulunuyor

Günümüzde, artık FIFA 20 oyununda da sezon geçişi bulunursa, Halo: Reach için de gözlerimiz arardı bu sistemi. Neyse ki geliştirici ekip, bizim başımız kel mi dercesine sezon puanları toplanarak ilerlenebilen sistemi bu yapıtın içerisinde barındırmayı akıl etmiş. Böyle keyifli bir biçimde söylediğime bakmayın, Halo: Reach oyununda yeni alınacak her bir öge, bu sezon sisteminde ilerlenerek kazanılabiliyor.

Oyunun genelindeki başarıların daha fazla etki etmesi iyi olurdu demekten başka bir yorum yapamıyorum. Bu arada, özelleştirme kısımlarından hoşlanan oyunculara da güzel bir bilgi sunayım: Halo: Reach oyununda detaylı bir özelleştirme bölümü bulacaksınız. Burada, karakterlerimize uyguladığımız eşyalarla birlikte pek çok profil düzeni de bu yapımda yer alıyor. Geniş seçenekler arasından kendinize uygun bir profil oluşturabilir, kendi armanızı bile yapabilirsiniz.

Dilerseniz biraz da bu yapımın grafiklerindeki farlılıklardan ve PC için sunduklarından bahsedeyim diyeceğim ama bu konuda Halo: Reach biraz sınıfta kalıyor. Bir yeniden yapım oyununda çok daha çaba harcandığını defalarca görmüştük. Karşımızdaki yapım, 2010 yılında çıkan oyunun kısmen de olsa iyileştirilmiş hali fakat en baştan geliştirilmiş bir oyun değil. Tabii bu oyunun fiyatına baktığımızda bir Resident Evil 2 etiketi görmüyoruz ama biraz daha özen gösterilebilirdi diyesim geliyor.

Grafik ayarları konusunda da karşımızda engin bir seçenek havuzunun olmadığını belirtmek isterim. Elimizdeki sanki bir PC değil de Xbox One X konsoluymuş gibi performans mı grafik mi istiyorsunuz seçenekleri yer alıyor. Ayrıca seçenekler kısmındaki ince ayarların pek çoğu kapalı durumda. Bende oyun kendisini 60 FPS oranına kilitlemiş durumdaydı ama bu yapımın deneysel özelliğinden ötürü sınırsız FPS oranıyla da oynanabiliyor.

Deneyenlerin, bu durumun stabil sonuçlar vermediğine dair yorumlarını gördüm. Standart bir değerdense aralıklarla değişen FPS değerlerinin sıkıntı oluşturduğunu biliyorsunuzdur. Özetle, Halo: Reach, grafik anlamında hayret verici bir sonuç ortaya çıkarmıyor. Ufak dokunuşların yapılmadığını söyleyemem ama karşımızdakinin, grafikleri kısmen iyileştirilen bir Xbox 360 oyunu olduğunu izlenimini edineceğinizi belirtmek isterim. 

Halo: Reach

Halo: Reach, değerini fazlasıyla karşılıyor

İnceleme yazısının bu son bölümüne geçerken, Halo: Reach oyununun Steam platformunda yalnızca 18,5 Türk Lirası fiyatla satıldığını hatırlatmak isterim. Uzun süredir Halo serisini deneyimlemek isteyen, hikayesini merak eden PC oyuncuları için bu fiyatın harika bir fırsat olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Yalnızca hikaye modunu oynamayı tercih etseniz bile, ödediğiniz paranın karşılığını alacağınızı garanti edebiliyorum.

Tabii bunların yanında bu yapımın eşli ve çoklu oyunculu modlarının da bulunması oyuna bir zenginlik katmıyor değil. Geniş özelleştirme seçenekleriyle, dileyen oyuncular uzunca bir süre Halo: Reach isimli yapımla vakit geçirebilirler. PC tarafından eğlence arayanlar ve cebinde 18,5 Türk Lirası bulunanlar, en azından denemek için bu yapımı satın alabilirler.

Bununla birlikte bu oyunu PC için Xbox Game Pass abonesi olanlar da başka bir ücret ödemeden indirebilirler. Hal böyle oyunca karşımızda eğlencelik bir yapım duruyor. Takvimler 2010 senesini gösteriyor olsaydı, bu oyun için çok daha övgü dolu yorumlar yapabilirdim. Gel gelelim, 2020 yılına girerken piyasayı alt üst edecek bir yapım beklemezseniz, hüsrana uğrama ihtimaliniz de azalır.

Geliştirici ekibin bazı noktalarda tembel davranması, ayarlar konusunda yeterli çalışma yapılamaması ve günümüzün sistemlerinden tam manasıyla yararlanamıyor oluşumuz bu yapım için oyuncuları üzebilecek olan taraflar. Ayrıca, bir oyun konsolu yapımının PC tarafında verdiği eğlencenin de en yüksek seviyede olmayacağını söylemek gerekiyor.

Üst kısımlarda belirttiğim gibi Halo serisine, hikaye anlamında bir başlangıç yapmak istiyorsanız, bunun yanında eşli ve çoklu oyunculu deneyimlerle vaktinizi güzel geçirmek istiyorsanız, bu yapımı tercih etmemeniz için bir seçenek bulunmuyor. Fiyatından ötürü de gayet cazip bir video oyunu olarak Halo: Reach oyununu nitelendirebiliriz. Tabii hatırlatayım ki beklentileri çok üzerde tutmamanız gerekiyor.  

Halo: Reach
Halo: Reach
İlk olarak 2010 senesinde Xbox 360 konsolu için çıkışını gerçekleştiren Halo: Reach, açıkçası yepyeni bir halde PC tarafına gelmiyor. Karşımızdaki yapımın, üzerinde fazla uğraşılmayan bir PC derlemesi olduğunu söylemekle birlikte, Halo serisini kaçıranlar ve oynama imkânı bulamayanlar için bir fırsat niteliği taşıdığını da göz ardı etmemek gerekiyor. Bu arada, oldukça uygun olan fiyatıyla birlikte; tekli, eşli ve çoklu oyunculu olarak bir hayli tatminkâr oyun modları bulunduran bu yapım, en azından denenmeyi hak ediyor. Mekaniklerinin eskiliğine karşın, fiyatının karşılığını fazlasıyla verebilen bir FPS oyunu olarak Halo: Reach isimli yapıtı nitelendirebiliriz.
Olumlu
Hikaye moduyla geçmişteki eğlenceli günleri yeniden yaşatabiliyor.
Çevrim içi yapıdaki oyun modları, gayet tatminkâr bir deneyim sunabiliyor.
Karakter ve profil özelleştirme seçenekleri pek çok oyundan daha üstün.
Oldukça uygun olan fiyatıyla bütçeleri sarsmadan zengin içeriğe ulaştırıyor.
Olumsuz
Genel yapısı ve mekanikleri itibariyle bir hayli eski duruyor.
Grafik anlamında seçenek çeşitliliği barındırmıyor.
Müsabakalara girme süreleri, filtreleme yapmadan bile bazı zamanlarda çok uzuyor.
Teknik anlamda kusursuz bir video oyunu deneyimi sunamıyor.
7.5

Etiketler:

,