Video oyunu konsolları da aynı bilgisayarlar gibi karışık bir hal almaya başladı. Tabii ki henüz konsollarda aynı karışıklık seviyesi yok ama önce nesil arası donanım güncellemeleri ile tanıştı oyuncular, ardından da arasında kısmen büyük bir donanım farkı olan aynı nesildeki konsolları gördük. Ondan sonra da disk girişi içeren ve sadece dijital oyun ve medya destekleyen konsollar olarak cihazlar ayrılmaya başladı. Durum böyle olunca da yeni bir nesle girerken, karşımıza bolca opsiyon çıkar oldu. İşte bu yazımda da tüm yeni nesil konsolları ele alacağım ve her konsolu, hangi durumlarda satın alabileceğinizi sizlere söyleyeceğim.

Yazıma net olarak başlamadan önce söylemek istiyorum ki bu yazımda, şu konsol kötüdür ama bu kesinlikle daha iyidir tarzında cümleler kurmayacağım. Benim gözümde yeni nesil konsollarının her birinin farklı insanlar için albenisi bulunuyor. Bu yüzden de aslında sizlere o albeni noktalarının en önemli olanını göstermeye çalışacağım. Diğer konsolları kötüleyerek değil de her birinin farkı durumlardaki iyi noktalarını sizlere göstererek konsollara yönlendirmeler yapacağım. Yani, amacım konsollar arasında bir savaş yaşatmaktan ziyade, sizleri olabildiğince doğru cihazlara yönlendirebilmek olacak efendim.

PlayStation 5

Yeni nesilde hangi oyun konsolunu almalıyız?

PlayStation 5

Bahsedeceğim ilk konsol, PlayStation 5 olacak. Benim gözümde bu konsolun en büyük albenisi, birinci parti oyunları. Biliyorum, bazı birinci parti oyunlar birkaç sene boyunca daha PlayStation 4 için de gelecek. Hatta bazı oyunlar, şimdiki nesilde olduğu gibi bilgisayarlar için de sonradan çıkabilir ama bence bu durumlardan hiçbiri, PlayStation 5 konsolunun birinci parti oyunlarının gücünü düşürmeyecektir. Sony Interactive Entertainment ve PlayStation Studios, şimdiki nesil boyunca aslında aksiyon-macera tipindeki birinci parti oyunlara yöneldi ama bu durum, yeni nesilde değişecek gibi duruyor.

PlayStation 4 için konuşuyor olsak, sadece hikaye temelli, aksiyon-macera oyunu sevenler için birinci parti oyunları güçlü derdim. Biliyorum; Gran Turismo, Dreams ve Bloodborne gibi markalar da var şimdiki nesilde ama aksiyon-macera temelli oyunların sayısı ciddi anlamda fazla. Diğer türler ise sadece 1-2 oyunla temsil ediliyor. Yeni nesilde ise bu durum değişecek; hatta işin içine çevrim içi ve çoklu oyuncu temelli deneyimler de girecek. Bu yüzden, bence PlayStation 5 konsolunun en büyük özelliği, çok yüksek kalitede olan birinci parti oyunları olacaktır. Ayrıca, üçüncü parti oyunlarda da özel anlaşmalar görebiliriz.

PlayStation 5: Digital Edition

PlayStation 5: Digital Edition, sadece dijital oyunları ve diğer medya tiplerini destekliyor. Bu konsol, aslında standart cihaza göre 100 Dolar daha ucuz olsa da fiziksel oyun biriktiren insanların değil de tamamen dijital yaşayan insanların PlayStation 5: Digital Edition konsoluna yönelmesini öneririm. Mesela, benim neredeyse 50 adet kutulu PlayStation 4 oyunum var. PlayStation ise geriye dönük uyumluluk sunuyorken, o kadar oyunu geride bırakabilmem mümkün değil. Bu yüzden de tamamen dijital olan konsola geçmek istemiyorum. Eğer oyunlarımın 4’de 3 filan değil de tamamı dijital olsaydı, standart konsolu almazdım.

Ülkemizde oyun konsollarının ciddi anlamda pahalı olduğu gerçeği de var. PlayStation 5: Digital Edition ise standart konsoldan 100 Dolar daha ucuz olunca, ülkemizdeki birçok oyuncu da bu konsola yönelecektir. Yalnız, ben bu noktada oyuncuların daha uzun vadeli düşünmesini öneriyorum. Ben aslında takas mantığını hiç sevmiyorum ama şimdi, PlayStation 5 konsoluna 1000-2000 TL daha fazla verip, fiziksel oyunları takas ederek o farkın acısını çıkartabilirsiniz. Dijital oyunlarda ne yazık ki böyle bir imkanınız olmayacak. Her oyun için ya indirim beklemeniz gerekecek, ya da sadece ucuz oyunlara yöneleceksiniz.

Xbox Series X ve Xbox Series S

Xbox Series S

Xbox Series S konsolunun en iyi noktası, mutlaka fiyatı olacaktır. PlayStation 5 ve Xbox Series X konsolları 500 Dolar üzerinden satılırken, PlayStation 5: Digital Edition ise 400 Dolar iken Xbox Series S konsolunun fiyatı 300 Dolar. Microsoft, bu sayede oyunculara oldukça ucuz bir yeni nesil konsol sunuyor. Yurt dışında ucuz gibi görünse de bu konsol, ülkemizde 5000 TL civarında satılıyor. Yine de diğer konsolların fiyatlarına göre 5000 TL bizce hiç fena değil. Ayrıca bu konsolun 4K desteği vermiyor olması da henüz 4K çözünürlükte ekran kullanmayan insanların mutlaka ilgisini çekecektir diye düşünüyoruz.

Halihazırda kullandığınız ekran, 1080p veya 1440p ise Xbox Series S, sizin için en uygun seçenek olacaktır. Bu sayede, ekranınıza uygun olan, ucuz konsolu satın almış olursunuz. Tabii ki 1080p ekranda Xbox Series X kullanmak da gelecekte avantaj sağlayabilir ama burada en iyisine değil, en uygununa bakıyor olmak daha doğru. Ayrıca, PlayStation tarafı ile karşılaştırdığınız zaman Xbox Series S ve Xbox Series X konsollarında aylık ve yıllık Xbox Game Pass aboneliği ile çok daha uygun fiyatlara yüzlerce oyunun sahibi olabilirsiniz. Bu da her oyuna ayrı ayrı para vermek istemeyen oyuncular için ideal olacaktır.

Xbox Series X

Xbox Series X, yeni nesildeki en güçlü Xbox konsolu olacak. Xbox Series S de 60 FPS değerlerinde oyun çalıştırabiliyor ama oradaki çözünürlük 4K olamıyor. Xbox Series X ise 4K çözünürlüğünün üzerine bile çıkabiliyor. Yalnız, benim gözümde bu konsolun albenisi gücü değil; güç PlayStation 5 konsolunda da var. Benim için bu konsolun en ilgi çekici yanı, yukarıda da bahsetmiş olduğum Xbox Game Pass. Belki, PlayStation 5 tarafında 2-3 oyuna vereceğiniz parayla 1 senelik Xbox Game Pass aboneliği satın alarak, yüzlerce kaliteli ve güncel oyuna sahip olabiliyorsunuz ve bu muhteşem bir şey benim gözümde.

Bana soracak olursanız, Xbox Game Studios tarafından geliştirilen oyunlar, PlayStation Studios tarafının oyunları kadar ilgi çekici değil. Yalnız, bu benim kişisel oyun zevkim ile alakalı bir şey. Mesela, buna rağmen ben sadece Forza ve Sea of Thieves oyunlarını oynamak için bile Xbox Series X konsolunu satın almayı isterim. Hatta, benim için Forza, gelmiş geçmiş en iyi yarış oyunu serisi markasıdır. Bu yüzden, yarış oyunlarına bayılıyorsanız, sırf bu marka için bile sizi Xbox Series S veya Xbox Series X konsoluna yönlendirebilirim. Yine de bu konsoldaki en ilgi çekici şey bence Forza değil, Xbox Game Pass

PlayStation 4 Pro

Şimdiki nesil konsolların suyu mu çıktı?

Yeni nesil konsollara çıkış gününde geçek zorunda değilsiniz. Belki maddi durumunuz yoktur, belki durumunuz iyi olduğu halde konsollara o kadar para vermeyi doğru bulmuyorsunuzdur, belki de cihazların çıkış oyunlarını sevmediğiniz için birkaç sene beklemek istiyorsunuz. Bu gayet normal bir şey ve bu yüzden yeni nesil konsollarda da bir süre daha kalınabileceğini düşünüyorum. Kendi adıma konuşayım, ben hiçbir zaman böyle bir adım atmazdım ve direkt olarak yeni nesil konsollara geçerdim ama geçmek istemeyen insanları da kesinlikle anladığımı belirtmek istiyorum.

Eğer herhangi bir konsol sahibi değilseniz ve yeni nesil geldi diye şimdiki nesil konsolların fiyatı düşecek diye onlara yöneliyorsanız, bu adımı sizlere asla önermem. Ucuz bir alternatif istiyorsanız, şimdiki nesil konsollara yönelmek yerine, Xbox Series S konsolunun indirime girmesini filan bekleyebilirsiniz. Yalnız, bir konsol oyuncuysanız, yeni neslin fiyatları döviz ve vergiler yüzünden daha da yükselmeden, geçiş yapmanızı öneriyorum. Şimdiki nesil konsollar, nesil arası donanım güncellemesine rağmen o kadar güçsüz kaldı ki bu cihazların 1-2 sene içerisinde unutulacağını düşünüyorum.

Bilgisayarlardan neden bahsetmeyelim ki?

Yeni nesil konsolların fiyatını gören oyuncular, mutlaka bilgisayar toplamak veya direkt satın almak gibi bir alternatif de düşünmüş olabilir. Bilgisayar ve konsol konusunda benim çok net bir tarafım bulunuyor. Kaliteli bir bilgisayar toplandığı zaman oyun deneyiminin katlarca yükseldiğini biliyorum ama ben bütün günümü bilgisayar başında çalışarak geçirdikten sonra, oyun oynamak için de bilgisayar kullanmayı sevmiyorum; değişik şartlar altında olmak istiyorum. Bu yüzden de konsollarda oyun oynamak bana çok daha rahat geliyor ve yeni nesilde bilgisayara geçme konusunda bir şey diyemiyorum.

Eğer yanlış biliyorsam beni düzeltin ama bilgisayar donanımı, vergilerden oyun konsolları kadar etkilenmiyor. Yine de donanımlar çok pahalı; Dolar ve Euro her geçen gün yükseliyor. Öyle olunca da aslında günümüz oyunlarını ve uzun bir zaman boyunca da geleceğin oyunlarını başarılı ile oynatabilecek kasalar 12 bin TL civarına çıkıyor. Yalnız, burada problem kasa değil; işin içine o bilgisayar ile eşdeğer kalitede bir monitör, fare, klavye ve diğerleri girince fiyat yükseliyor. Bu noktada da eğer oyun konsollarını tercih ederseniz, sizi anlıyorum. Bilgisayar toplamayı seçerseniz de sizi gayet net anlıyorum.

Nintendo Switch

Nintendo Switch Pro da ne?

Aslında bu yazımı sadece PlayStation ve Xbox üzerine kurmayı planlamıştım ama Nintendo tarafından da ufak bir şekilde bahsetmek istiyorum. Ben, Nintendo tarafının 5-6 sene boyunca net olarak yeni bir konsol piyasaya süreceğini düşünmüyorum. Yalnız, ortada Nintendo Switch Pro gibi bir söylenti sürekli dolaşıyor ve bence Nintendo, salgının durulmasını bekliyor bu konsolu piyasaya sürmek için. Söylentilere göre Nintendo Switch Pro, 4K çözünürlükteki bir ekran desteği ve güçlendirilmiş bir donanım ile gelecek ama konsol, PlayStation 5 ve Xbox Series X ile aynı güçte olmayacaktır tabii ki.

Söylemek istediğim şu ki portatif konsollar hoşunuza gidiyorsa, 1-2 sene kadar Nintendo Switch Pro cihazını bekleyebileceğinizi düşünüyorum. Tabii ki gidip Nintendo Switch veya Nintendo Switch Lite da alınabilir ama ben kişisel olarak Nintendo Switch Pro hakkındaki söylentilerin doğru olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden de eğer ben bir portatif konsol alacak olsaydım, kendimi 1-2 sene daha sıkardım ve direkt olarak en yeni ve en güçlü donanımı satın alırdım. Tabii o konsolun fiyatının ne olacağını bilmiyoruz ama ucuz olmayacağından da ben eminim efendim.

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

Şimdi gerçekten cevap verelim: Yeni nesilde hangi oyun konsolunu satın almalıyız?

PlayStation tarafına neden yönelmeliyiz?

Bana soracak olursanız, yeni nesil konsol alırken, verebileceğiniz kötü bir karar yok. Eğer şu anda 2020 değil de 2006 veya 2013 civarında olsaydık, kesinlikle verilebilecek kötü kararlar vardı. Geçmiş nesillerin bence açık ara şampiyonu Xbox 360 ve PlayStation 4 idi. Daha önceki nesillere dönmeye gerek yok zaten. Yalnız, ben öyle hissediyorum ki 2020 senesinde başlayan bu yeni nesil, geçmiş nesillere göre daha eşit şartlarda başlayacak ve iki tarafı seçen oyuncular da seçimlerinden memnun kalacak. Ben yine de herkesin kendi durumlarına göre en doğru seçimi yapmasını isterim.

Bu noktada da öncelikle birinci parti oyunlara bakmamız gerekiyor. En çok PlayStation Studios tarafının oyunları mı ilginizi çekiyor, yoksa Xbox Game Studios mu daha çekici geliyor? Forza Motorsport mu oynamak isterseniz, Gran Turismo mu? Diyelim ki cevabınız PlayStation Studios. Bu durumda da ilk önce oyun kütüphanenize bakmanız gerekiyor. Eğer geride bırakmak istemediğiniz kutulu PlayStation 4 oyunları varsa, kesinlikle PlayStation 5 konsolunun standart sürümünü satın almalısınız. Bu sayede de kutulu oyunlarınızı yeni nesle getirebilirsiniz; tekrar satın alım yapmanıza gerek kalmaz.

Diyelim ki yeni nesle taşımak istediğiniz kutulu oyun yok veya siz tamamen dijital oyunlar üzerinden ilerliyorsunuz. Bu durumda da 2021 senesini bekleyip, PlayStation 5 konsolunun dijital sürümünü satın almanızı öneririm. Ülkemizde oyun konsolları inanılmaz pahalı ve dijital sürüm de 1000 TL civarında daha ucuz olabilir. Ben açıkçası durum böyleyken, 1000 liralık fiyat farkının göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Yalnız, hangi PlayStation 5 konsolunu satın alırsanız alın, oyun fiyatlarını da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Malum, burada Xbox Game Pass yok.

Gears 5

Xbox tarafına neden yönelmeliyiz?

Diyelim ki Xbox Game Studios tarafından geliştirilen birinci parti oyunlar daha çok ilginizi çekiyor ve/veya Xbox Game Pass gibi abonelik sistemlerini ana oyun kaynağınız yapmak istiyorsunuz. Eğer her oyuna 60 Dolar veya 70 Dolar vermek istemiyorsanız, Xbox Game Pass sizin rüya sisteminiz olacaktır ve bu sistem de sadece Xbox konsollarında yer alıyor. Yalnız, yeni nesilde Xbox konsolları da ikiye ayrılıyor. Xbox Series S ve Xbox Series X, aslında işleri PlayStation 5 tarafında olduğundan daha karışık bir hale getiriyor. Yine de bu durumu basitleştirebileceğimizi düşünüyoruz.

Öncelikle eldeki imkanlara bakmak gerekiyor. Evde oyun oynamak için kullandığınız monitör veya televizyon, çözünürlük olarak 4K ve/veya 8K için destek veriyorsa. Yenileme hızı da 60 Hz ve/veya 120 Hz değerlerindeyse, kesinlikle Xbox Series X konsolunu satın almanız gerekiyor. Evet, bu konsol pahalı olan seçim ama elinizde 4K/120 Hz değerlerinde çalışan bir ekran varken, Xbox Series S tarafına yönelmek, uzun vadede sizin canınızı çok sıkacaktır. Ayrıca, öncelikle Xbox Series S almak, ondan sonra da Xbox Series X konsoluna geçmek, cebinizden boşuna ek para çıkartır.

Elinizdeki ekran 1080p veya 1440p değerlerinde çözünürlük sunuyorsa, yakın zamanda da 4K veya 8K destekli bir ekrana geçmek gibi bir planınız yoksa, gözünüz kapalı bir şekilde Xbox Series S tarafına yönelebilirsiniz. İmkanınız bu durumdayken Xbox Series X konsolunu satın almak biraz aşırıya kaçma olabilir. Ayrıca, iki konsol arasındaki donanım farkını da şimdilik kafaya takmanıza gerek yok. Sonuçta, o donanım farkı sadece konsolun 4K çözünürlüğe ulaşmasına engel oluyor. Zaten bu konsol da 1080p ve 1440p değerlerinde çalışsın diye tasarlandı; fiyatı bu yüzden ucuz.