Hogwarts’a yolculuk her zaman tüm Harry Potter hayranlarının hayali olmuştur ve bu hayal neredeyse iki yıl önce Hogwarts Legacy oyununun piyasaya sürülmesiyle bir anlamda şahane bir şekilde gerçekleştirildi. O oyun, Büyücülük Dünyası’nın büyülü deneyimini, oyun mekanikleriyle yeniden yaratarak daha önce hiç oyun oynamamış oyuncuları bile kendine çekti. Yalnız, Hogwarts Legacy içerisinde, ait olduğu evrene yapılan övgülere ve son derece doğru detaylara rağmen, oyun yine de Quidditch detayını tamamen atladı. Tabii ki bu spordan oyun içerisinde bahsedilmişti ama oynanış açısından bir şey yoktu. Harry Potter: Quidditch Champions, bu detayı değiştiriyor.

Harry Potter: Quidditch Champions, nihayet sadece süpürgelerinde uçmak değil, aynı zamanda en ünlü büyücülük sporunda rekabet etmek isteyen tüm Harry Potter hayranlarının kalbindeki boşluğu doldurmak için piyasaya sürüldü. Bu video oyunu, Quidditch’in temel esaslarını çok sezgisel ve basit kontrollerle uygulayarak bence harika bir iş çıkarıyor. Ben bu evrenin çok büyük bir hayranı değilim ama Harry Potter, bildiğim ve sevdiğim nadir markalardan. Bu yüzden de oyunu denemeye karar verdim. İşte geri dönüş yolculuğuna değip, değmeyeceğine karar vermenize yardımcı olmak için bu oyun hakkındaki düşüncelerim ve inceleme yazım.

Quidditch’in her zaman bir Harry Potter oyununda yeniden yaratılması en zor unsur olduğu düşünülmüştür ki benim de bu oyunu dört gözle beklememin sebebi buydu. Quidditch’i çok oyunculu olarak yeniden yaratmaya çalışırken yanlış gidebilecek yüzlerce farklı şey var gibi görünüyor ama bu sorunların hiçbiri şaşırtıcı bir şekilde Harry Potter: Quidditch Champions oyununu etkilemiyor. Bu oyunun oynanması çok basit ve yeni oyuncular için son derece sezgisel. Harry Potter serisinin hevesli okuyucuları için bu deneyimi gerçekten harika kılan, sadece birkaç gerekli değişiklik yaparak, çok doğru bir bilgi birikimine sahip.

Kontroller sadece birkaç tuşa indirgenmiş, hareket sadece ileri, geri ve destek tuşlarından oluşuyor. Hareketin yönü, hem yükselme hem de alçalma için çalışan analog tarafından ayarlanıyor ve süpürge üzerinde uçmayı çok sezgisel ve basit hale getiriyor. Bunun dışında, oyunda kovalayıcı veya arayıcı olmanıza bağlı olarak Quaffle veya Snitch’e odaklanmak için ayrı butonlar da var. Evet, oyun aynı zamanda Quidditch oyuncularının geleneksel rollerini takip ediyor ve oyunu 4 temel pozisyona ayırıyor: Chaser, Beater, Keeper ve Seeker. Gelin, Harry Potter: Quidditch Champions hakkındaki inceleme yazımın devamında bu rollere daha yakından bakalım.

Harry Potter: Quidditch Champions

Harry Potter: Quidditch Champions içerisindeki ilk sınıf Chaser. Her takımda üç Chaser var ve Quaffle’ı taşımaktan ve rakibin kalesine gol atmaktan sorumlular. Her sayı 10 puan veriyor ve bir taraf 100 puanı geçtiğinde maç kazanılıyor. Chaser sınıfı Quaffle’ın etrafından dolaşabilir, kaleye şut atabilir, diğer oyuncuları sersemletebilir veya Quaffle’ı durdurabilir. Keeper sınıfı ise her takımın kaleye yakın duran ve kaleyi koruyan kalecisidir. Keeper zor bir sınıf ama tabii ki EA Sports FC gibi bir oyundaki kaleciyi kontrol etmekten daha kolay. Kaleci ayrıca sahadaki diğer karakterlerin kullanabileceği destek çemberleri oluşturarak oyun yaratabilir.

Bir diğer sınıf ise Beater. Vurucu olarak da çevirebileceğimiz Beater, oyundaki eğlenceli rollerden biri; rakipleri yenebilir, hatta onları birkaç hayati saniye için maçın dışına atabilir, top açabilir veya Bludger’ları vurabilirsiniz. Buna karşılık, sayı atamazlar veya Quaffle’ı geçemezler. Seeker sınıfı ise: Snitch’i arar ve onu yakalar. Snitch oyunda serbest bırakıldıktan sonra, her iki Seeker da Snitch’in peşine düşecek ve ilerleme kaydedecek. Snitch’i yakalayan takım, takımın doğrudan oyunu kazanacağı hikayelerden farklı olarak sadece 30 puan alacak.

Kaleci de dahil olmak üzere takımın her bir rolü oldukça ete kemiğe bürünmüş ve oynaması eğlenceli. Şimdi, Harry Potter. Quidditch Champions oyununun ana oynanışı Multiplayer ve Campaign olarak ayrılmış bir şekilde sunuluyor. Takımınızda her biri farklı bir role sahip altı karakter bulunuyor. Campaign veya Multiplayer modlarında oynadıkça beceri puanlarının ve bazı para birimlerinin kilidini açacaksınız. Beceri puanları takımınızdaki karakterleri tek tek yükseltmek için kullanılabilir ve para birimleri de daha iyi süpürgeler ve birçok farklı kozmetik ürün satın almak için kullanılabilir. Oyun, ne yazık ki bu açıdan bir tık zayıf duruyor.

Harry Potter: Quidditch Champions yapıtının ana senaryosu, diğer karakterle oynayabileceğiniz bir dizi turnuvadan ibaret. Çok bir şey yok yani. Bu oyun modunda, takımdaki tüm farklı rolleri değiştirebilecek ve oynayabileceksiniz. Oyunun başlangıcında dört turnuva mevcut: Weasley Burrow Bahçe Kupası, Hogwarts Evi Quidditch Kupası, Üç Büyücü Okulları Quidditch Kupası ve Quidditch Dünya Kupası. Bu turnuvalarının en iyi yanı; Draco Malfoy, Fleur Delacour veya Cho Chang gibi bilinen karakterlere karşı oynayabilmeniz. Yine de hayran hizmeti dışında, temelde sınırlı takımlarla turnuva yapıyorsunuz, bu da bir süre sonra bir tür angarya haline getiriyor.

Harry Potter: Quidditch Champions

Harry Potter: Quidditch Champions içerisinde seçtiğiniz herhangi bir takımdan botlara karşı Solo veya Co-Op olarak maçlar oynayabileceğiniz bir Exhibition modu da var ama temelde Campaign ile aynı. Multiplayer mod ise oyunun gerçekten parladığı yer. Başlangıçta oyun sadece 3v3 moduna sahip, bu da oyuncuların her takımda iki farklı rol üstlenmesi gerektiği anlamına geliyor – Chaser/Keeper, Chaser/Beater ve Chaser/Seeker. Oynanış aslında Campaign ile oldukça aynı ama burada takım çalışması daha önemli ve strateji yapma mantığı daha ön planda.

Kazanmak için her oyuncu işini düzgün yapmalı ve maçların çoğu gerçekten dişe diş geçebiliyor. Buna karşılık oyunda henüz bir rekabetçi sıralama sistemi bulunmuyor. Bu yüzden çoğu oyuncu şimdiye kadar lobileri terletmiyor ve sadece eğlenmeye çalışıyor. Harry Potter: Quidditch Champions oyununun en iyi yanlarından biri, çıkış döneminde hiçbir mikro ödeme içermemesi. Oyunda mevcut olan her şey yalnızca oynanış ile elde edilecek para birimi ile açılıyor.

Kozmetik ürünlerden, savaş biletlerinde ilerlemeye, yükseltmeler almaya ve yeni süpürgeler satın almaya kadar her şey oyun içi para birimiyle elde ediliyor. Oyun içi para birimleri yalnızca oyunu oynayarak kazanıyorsunuz ve gerçek hayattaki parayla satın alınabilecek hiçbir şey yok. Bu da oyunun nispeten yüksek fiyatına yönelik eleştirileri ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. Harry Potter: Quidditch Champions, işe yarar ve basit bir Quidditch çok oyunculu spor oyunu yaratarak yola çıktığı şeyde mükemmel hissettiriyor. Bununla birlikte, oyunun en büyük kusuru, Campaign ve Exhibition modları da dahil olmak üzere tamamen çevrimiçi olması.

Oyunu çevrimdışı modda çalıştıramıyorsunuz, bu da internet bağlantısı kötü olan oyuncular için büyük bir sıkıntı. Hafif internet dalgalanmalarında bile oyunun bağlantısı kesiliyor ki bu inceleme sırasında benim başıma birçok kez geldi – açıkçası çevrimdışı bir moda sahip olması gerektiğini düşündüğüm Campaign boyunca oynarken de dahil. İşin en kötü yanı, oyun bağlantısı kesildiğinde çevrimdışı modda bile maçın tüm ilerlemesini kaybediyorsunuz. Bunun dışında, oyun sağladığı içerik miktarına göre PlayStation 5 üzerindeki 1.000 TL olan fiyatı ile oldukça pahalı. Yalnız, mikro ödemelerin olmaması haricinde, oyun ayrıca PlayStation Plus ile ücretsiz de veriliyor.

Harry Potter: Quidditch Champions

Şimdi biraz da oyunun performansından bahsedelim. Ben bu oyunu PlayStation 5 konsolumda, 60 FPS olarak deneyimledim ve aldığım performans gayet stabildi. PC tarafında da cihazınız aslında sistem gereksinimlerini karşıladıkları sürece alt uç cihazlarda bile sorunsuz çalışabiliyor. Oyunun optimizasyonu başarılı; grafikleri ise karikatürize ama nahoş değil. Yer yer birkaç görsel hata fark ettim ama çoğu oyuncu için oyunun genel sürükleyiciliğini bozmayacaklar bence.

Peki, Harry Potter: Quidditch Champions oyununu satın almalı mısınız, almamalı mısınız? Harry Potter serisini okuyarak ve izleyerek büyümüş biri olarak, bu oyun Hogwarts Mirası’nın benim için bıraktığı boşluğu mükemmel bir şekilde dolduruyor. Kendimi kesinlikle bağımlısı olmuş ve Nimbus 2000’imde saatlerce uçarken buldum. Sizi temin ederim ki çoğu Harry Potter hayranı da bu oyunu alarak hayal kırıklığına uğramayacaktır diye düşünüyorum.

Yine de Harry Potter: Quidditch Champions, Multiplayer modu için yalnızca 3v3 tipi içeriği seçeneği ile lansmanda oldukça az içeriğe sahip. Kısa bir süre içinde 5v5, 1v1 ve hatta çok oyunculu turnuvalar gibi daha fazla oyun modu eklemelerini bekliyorum. Temel oyun oldukça sağlam ve oyun oyuncuları elinde tutmaya devam ettiği sürece gelecekte çok daha büyük hale gelebilir. Tek sorunu bence yeterli içeriğe sahip olmaması. O da umarım zamanla düzelir.

Harry Potter: Quidditch Champions, hepimizin Harry Potter kitaplarında okuyarak veya filmlerini izleyerek büyüdüğümüz büyücülük sporunun bire bir uyarlamasını sunuyor. Oynanış, yeni oyuncular için çok basit ve sezgisel hissettiriyor; serinin çoğu fanı bence oyunu kolayca alabilir ve herhangi bir sorun olmadan tadını çıkarabilir, daha önce hiç oyun oynamamış olsalar bile Bununla birlikte, oyun aslında Campaign modu da dahil olmak üzere tamamen çevrimiçi ve başlangıçta içerik açısından oldukça eksik. Oyun şu anda PlayStation Plus için ücretsiz. Bu yüzden mutlaka kütüphanenizse ekleyin ama diğer platformlarda belki indirim beklemek isteyebilirsiniz.

Harry Potter: Quidditch Champions
Olumlu
Anlaması ve öğrenmesi kolay; ustalaşması zor.
Mikro ödeme gibi saçmalıklar yok.
Oynanış kalitesini yükselten bolca yaşam kalitesi iyileştirmeleri var.
Eğlenceli ve evrenine sadık.
Olumsuz
İçerik çok az.
Yapay zeka çok kolay.
Çıkış dönemindeki kozmetik ögeler ilgi çekici değil.
7