Hello Neighbor markası, 2017 senesindeki ilk lansmanından bu yana pek çok türde rastgele ve heyecan verici maceralar sundu. Yine de bu seri, tinyBuild ve Steel Wool Studios ekiplerinin yepyeni Hello Neighbor VR: Search and Rescue oyununa kadar henüz sanal gerçekliğe adım atmamıştı. Birçok oyuncuyu ürküten Bay Peterson’dan kaçma ve onun aynı derecede tuhaf evinde bulmaca çözme fikri kulağa o kadar da kötü gelmiyor ve aslında burada oldukça iyi düşünceler de var. Yine de hemen derinlere atılmak, bir dizi tuhaf VR etkileşimi ve olmazsa olmaz ayarların eksikliği, bu oyunu sadık Hello Neighbor hayranları dışında herkes için zor bir satış haline getiriyor.
Oyun bunu size söylemiyor ama Hello Neighbor VR: Search and Rescue içerisinde ürkütücü komşuları Bay Peterson’ın evine girip, kaçırdığına inandıkları arkadaşlarını kurtarmak isteyen beş farklı çocuğun rolünü oynuyorsunuz. Oyunda kimse konuşmuyor. Hiçbir metin yok ve oyunun öğreticisi çoğunlukla etkileşime girebileceğiniz bir şeye yaklaştığınızda karşınıza çıkan bir dizi resimden ibaret. Hello Neighbor serisinin ne olduğunu bilmeseydim, bu çocukların neden Bay Peterson’ın evine gizlice girmeye karar verdiklerini ya da evin neden deli bir adamın şeytani entrikalar çevirdiği bir sığınak gibi düzenlendiğini anlamam zor olurdu. Oyun sizi sadece içine atıyor ve yolunuza gönderiyor; başka hiçbir şey yapmıyor.
Hello Neighbor VR: Search and Rescue oyununu en azından size neyle ve nasıl etkileşime girebileceğiniz konusunda rehberlik eden bir eğitim verdiği için takdir edeceğim ama sonuçta olan şey Bay Peterson’ın bir çocuğu kaçırması ve mahallenin geri kalan çocuklarının onları kurtarmaya gitmesidir. Beş çocuk var, her birinin Bay Peterson’ın evinin bir bölümünde kendi saklanma yeri ve aralarında geçiş yapmanızı sağlayan bir telsizi var. Hepsi evin içinde sadece Peterson’ın açabildiği kapılarla ayrılmıştır. Çocuklardan birinin bir sopası var ve Peterson’ın dikkatini çekmek veya gizli eşyaları keşfetmek için çömlek gibi şeyleri kırabiliyor. Bir diğerinin ise normalde ulaşılamaz olan nesneleri vurabilen ve onları kendisinin veya bir başkasının kullanımına sunabilen bir sapanı var. Evi keşfederken, diğer çocuklar için yollar açabileceğinizi göreceksiniz. Daha sonra telsizi kullanarak aralarında geçiş yapabilir ve kendi yollarını farklı şekillerde açabilirsiniz.
Hello Neighbor VR: Search and Rescue oyununun çoklu karakter özelliğini sevdim. İkinci kattaki bir çocukla, çoklu kilitli bir kapının anahtarını ele geçirmek ve ardından döşeme tahtalarından aşağıya, birinci kata anahtarı atmak eğlenceliydi. Daha sonra başka bir çocuk anahtarı alıp, diğer arkadaşının yolunu kesen kilitli kapıya yerleştirebiliyor. Aynı şekilde, evin etrafında kodlar ve bulmaca cevapları bulabilir ve daha sonra kilitlere veya uydukları engellere erişimi olan başka bir çocuğa geçebilirsiniz. Bu güzel bir kurgu ve Bay Peterson’ın kendi evinde dolaşan sürekli bir tehdit olduğu gerçeği ile daha da ilginç hale geliyor. Neyse ki onun dikkatini kolayca evin başka bir bölümüne çekebilir ve sonra saklanabilirsiniz, doğru zamanı bekleyebilirsiniz.
Hello Neighbor VR: Search and Rescue, korkutucu anlar yaşatabiliyor
Bay Peterson tarafından görülmek çok korkutucu bir deneyim sunabiliyor. Eğer kendisi sizi fark ederse, ondan kaçmak için fazla yeriniz olmayacak. Neyse ki eğer bir çocuğu yakalarsa, başka bir çocuğa geçebiliyorsunuz ve o çocuk son saklandığı yerden başlıyor. Bu, kağıt üzerinde hoş dursa da aslında oyunda keşke daha büyük riskler olsaydı demeden geçemiyorsunuz. Örneğin, bir çocuğa erişimi bir süreliğine kaybetmek veya diğerlerini onları kurtarmak için bir şeyler yapmaya zorlamak gibi şeyler oyunda çok doğal bir şekilde durabilirdi ve eğlenceli olabilirdi. Yakalanmanın sadece küçük bir rahatsızlık olduğunu fark ettikten sonra riskler o kadar da ağır gelmiyor.
Hello Neighbor VR: Search and Rescue oyununun bulmaca ve saklambaç kurgusunun bazı kısımlarını takdir etsem de, sanal gerçeklik temelli oynanışında beni oyundan soğuk bırakan pek çok şey oldu. Birincisi, oyunda neredeyse hiçbir erişilebilirlik seçeneği yok. Bu durum, herhangi bir sanal gerçeklik oyunu için kabul edilebilir olamaz. Oyunda sadece boyunuzu, baskın elinizi ve diğer birkaç şeyi seçebiliyorsunuz. Yumuşat ve ani dönüş arasında seçim yapma yeteneği, tünel görüşü, gövde boyutu ayarı, ayakta veya oturarak oynanış ayarı gibi inanılmaz basit ve her sanal gerçeklik oyununda yer alan ayarlar bile bu oyunun içerisinde yok.
Hello Neighbor VR: Search and Rescue oyunundaki ayarların yetersizliği ne yazık ki oynanış kısmına da yansıyor. Oyunun içerisinde hareket etmek aslında çok kötü değil. Kendisini, tırmanma ve nesnelerin üzerinden atlama konusunda The Walking Dead: Saints & Sinners gibi bir oyunla aynı seviyede buldum. Ne yazık ki, taşınan nesneleri tutma veya kullanma konusunda aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Çivilenmiş tahtaları kaldırmak için levye gibi iki elle kullanılan herhangi bir nesneyi kullanmak korkunç derecede tepkisiz hissettiriyordu. Bu da sonucunda oyunda pek kaliteli hissettirmeyen oynanış anları oluşturdu.
Bir sopayı elime alıp, iki elimle kavramaya ve sonra da sallamaya çalışırken kendimi anormal hissettim. Sürecin her aşamasında yalpalıyordum ve sopanın hareketlerime verdiği tepki ya ellerimin gerisinde kalıyordu ya da sopayı bırakıp tekrar almak zorunda kalana kadar takılıyordu. Bu tür bir etkileşim deneyimim boyunca yaygındı, özellikle de nasıl itersem iteyim, sinsi olmaya çalışan bir çocuk yerine bir haydut gibi içeri dalana kadar yüzüme mıknatısla kapanan kapılarda bunu gördüm. En azından anahtarlar, büyüteçler ve hatta sapan gibi tek elle ve küçük nesneler iyi çalışıyor ve kullanımı eğlenceli görünüyor. Sorun, çift elli şeylerde gibi görünüyor.
Eksiklikler oldukça kritik ve bu şekilde oyunu önermek de oldukça zor
Daha önce gövde boyutu seçeneklerinin bir sorun olduğundan bahsetmiştim; Hello Neighbor VR: Search and Rescue, önemli ekipmanları da vücudunuza bağlıyor. Her çocuğun sağ ön tarafında telsizi asılı ve genellikle başka bir yerde kendilerine özel bir aleti de var, örneğin bir kızın sol tarafında bir el feneri var. Diğer karakterlerde de bu durum değişebiliyor, başka ekipmanlar bulabiliyorsunuz. Ben küçük bir insan değilim ve bedenime uygun bir seçenek olmadığı için bazen bu aletleri almak için kumandayla kendimi zorlamam gerekiyordu. Bu da oyun içerisinde yetersiz ayarların olumsuz deneyimlere sonuç açtığını bir kere daha gösterdi.
Hikaye ile alakalı eksikliklerine rağmen Hello Neighbor VR: Search and Rescue; eğlenceli çevresel bulmacalar, sinir bozucu ve kalıcı bir tehdit ve evde derece derece ilerlemek için birbirlerine yardım etmeye çalışan çocuklar arasında ilginç bir dinamik ile keşfedilecek ilginç bir eve sahip. Yine de tüm bunlar mantıksız derecede saçma etkileşimler ve yapmacıklıklarla dolup taşıyor. Ayrıca, oyunun sizi kendisine alıştırmak için hiçbir şey yapmaması ve Hello Neighbor markasına zaten katılmamış olan herkes için tamamen kafa karıştırıcı bir deneyim haline getirmesi de beni pek heyecanlandırmıyor.
Hello Neighbor VR: Search and Rescue oyununun, tinyBuild ve Steel Wool Studios ekiplerinin tekrar sanal gerçeklik tipinde bir Hello Neighbor oyununa yönelmeleri halinde ne yapıp, ne yapmamaları gerektiğine dair bir başlangıç noktası olabileceğini düşünmek istiyorum. Bulmaca ve çevre tasarımı iyi, ancak hem rahat hem de duyarlı bir sanal gerçeklik deneyimi için çok daha fazla zaman harcamaları gerekiyor. Eğer gelecekte bir devam oyunu görecek olursak, özellikle kullanıcı deneyimine ve doğal olarak ulaşılabilirlik ayarlarına önem verilmeli. Daha sonra da stüdyo ya hikayeye, ya da oynanış tarafına odaklanmayı tercih etmeli.
Hello Neighbor VR: Search and Rescue oyununun Steam versiyonunu deneyimledim ve bu versiyonunun fiyatı da 280 TL. Günümüzün ekonomisinde oyunların fiyatı bin liranın üzerine çıkmış olsa bile bu oyunu sadece indirim dönemlerinde, sanal gerçeklik oyunları ile genelde problem yaşamayan oyunculara önerebilirim. Eğer bu tip oyunlarda kendinizi genellikle ayar değiştirirken buluyorsanız, bu yapıttan uzak durmanızı öneriyorum; deneyiminizi özelleştirebileceğiniz neredeyse hiçbir şey yok ve bu da kötü zaman geçirmenize sebep olabilir. Yani, oyunu satın almadan önce geçmişteki sanal gerçeklik deneyimlerinizi göz önünde bulundurun.