Tango Gameworks, bugüne kadar karşımıza korku oyunları ile çıktı. The Evil Within, The Evil Within 2 ve en son 2022 senesinde piyasaya sürdükleri Ghostwire: Tokyo ile tanınan bu stüdyo, şimdi de sürpriz bir şekilde, yepyeni bir video oyunu ile oyunculara kendisini gösterdi. Bu video oyunu, Hi-Fi Rush ve kendisi, 25 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştirilmiş olan Developer_Direct etkinliğinde duyuruldu ve duyurulduğu günde de piyasaya sürüldü. Ritim temelli bu aksiyon oyunu, Bethesda Softworks aracılığı ile sunuldu ve Microsoft şirketinin birinci parti oyunu olduğu için Xbox Game Pass sistemindeki yerini de aldı. Bizler de böylece oyunu deneyimleme imkanı bulduk.
Unreal Engine 4 ile geliştirilen ve PC ile Xbox Series X/S için çıkışını gerçekleştirmiş olan Hi-Fi Rush, Chai isimli bir karakteri bizlere sunuyor. Kendisi bizim ana karakterimiz ve Chai de dahil olmak üzere her şey ve herkes, arka planda çalan müziğin ritmine göre hareket ediyor. Bu noktada ritmik oyunları sevmeyen oyuncular kendilerini biraz geri çekebilir ama merak etmeyin; bu yapıtta ritme göre hareket etmek zorunda değilsiniz, karakteriniz bunu otomatik olarak yapıyor. Sadece, ritme uygun bir şekilde butonlara basmak ekstra güç sağlıyor. Yani, ritme uymazsanız hiçbir şey kaybetmiyorsunuz ama uyarsanız da çok şey kazanıyorsunuz.
Hi-Fi Rush oyununda ritme göre saldırı yapmak, çok daha fazla hasar sağlıyor ve oyunculara bolca saldırı kombinasyonu imkanı tanıyor. Aynı şekilde, ritme uygun bir şekilde saldırılardan kaçınmak ve onları savuşturmak da ayrıca başarı sağlıyor. Peki, tüm bu saldırıları ve savuşturmaları kimlere karşı yapıyoruz? Tabii ki düşmanlarımıza karşı. Oyunda hem farklı tasarımlarda düşmanlar, hem de bölüm sonu karşılaşması yer alıyor. Oyunda ziyaret ettiğimiz her çizgisel bölüm, bir bölüm sonu karakterinin temasına sahip oluyor. Bu temaya göre müzik filan da değişiyor tabii ki. Her bölüm sonu karşılaşmasını kazanmak da oyunu tamamlamamızı sağlıyor.
Hi-Fi Rush, ritim temelli bir aksiyonu oyunu olsa bile içerisinde hem platform, hem de rol yapma elementleri de sunuyor. Mesela, bölümlerin çoğunluğunda platform ögeleri buluyor ve bölümlerde böyle ilerleme sağlıyorsunuz. Tabii ki bu platform ögeleri öyle çok da zorlamıyor oyuncuları. Rol yapma cephesinde de karakter güçlendirmeleri karşımıza çıkıyor. Bölümleri keşfederek kazandığımız bir para birimi ile karakterimizi güçlendirip, yeni saldırı kombinasyonlarının kilitlerini açıp, daha fazlasını yapabiliyoruz. Böylece, oyun boyunca belli bir güçlenme ve ilerleme hissi de sunuluyor. İşte, piyasanın yeni oyunu, kağıt üzerinde böyle görünüyor.
Hi-Fi Rush, doğru adımları atmasını çok iyi biliyor
Biraz önce de söylediğim gibi Hi-Fi Rush, ritim temelli bir oyun olmasına rağmen ritim tutamayan oyuncuları cezalandırmıyor ve bu, aslında oyunun en iyi yönlerinden bir tanesi. Eğer istemiyorsanız veya beceremiyorsanız, ritimlere uygun hareket etmek zorunda değilsiniz, bunu karakteriniz zaten yapacak. Ritim tutmasını biliyorsunuz da oyun, yepyeni bir kapı açıyor sizlere. Oyunun dünyasındaki her şeyin ritme uygun hareket etmesi ayrı bir güzellik sağlıyor, sizin ritme uygun saldırılar yapıp, ekstra hasar vermeniz ayrı güçlendirici hissettiriyor. Tabii oyun bu kadar affedici olunca, aynı zamanda kendisinin yüzeysel kaldığını da düşünmeyin.
Hi-Fi Rush, savaş alanında muhteşem kombinasyonlar sunuyor ve bunun üzerine arkadaşlarınızı da bu alana çağırıp, özel saldırılar yapmalarını sağlayabiliyorsunuz. Bu sistemler daha sonra oldukça derinleştiriliyor ve bazı düşmanları yenebilmeniz için belli saldırılar/savuşturmalar yapmanız gerekiyor. Karakter güçlendirme biraz zayıf hissettirse bile en azından oyunun sunduğu çizgisel dünyayı keşfetmek her zaman için kaliteli bir deneyim yaşatıyor. Daha önce belirttiğim platform ögeleri, bölümlerdeki gizemler, hafif bulmacalar ve çok daha fazlası, aksiyon temelli oynanışı güzel bir şekilde çeşitlendirmeyi başarıyor benim gözümde.
Hi-Fi Rush içerisindeki bölüm sonu karşılaşmaları da her defasında farklı deneyimler sunmayı başarıyor; oldukça kreatif savaş anları görebiliyoruz. Her bölüm sonu karşılaşmasında karşınıza çıkacak olan karakterlere ait bölümler de her açıdan benzersiz görünüyor. Ana karakterimizden tutun da yardımcı karakterlere, hatta düşman karakterlere kadar herkes de oldukça renkli tasarımlara ve kişiliklere sahip. Oldukça akılda kalıcı kişilikler oluşturuluyor oyunun içerisinde. Bu sırada, anlatılan hikaye de kesinlikle fena değil; sunulan renkli karakterler sayesinde hikaye de biraz ilgi çekici olmayı başarıyor ama tek başına pek de bir şey sunmuyor.
Hi-Fi Rush oyunundaki ana karakterimiz olan Chai, Star-Lord ile oldukça benzerlik gösteriyor bence. Yalnız, bu oyundaki karakterimizin biraz daha zayıf yazıldığını söyleyebilirim. Tabii bu nokta da iki karakterin de ait olduğu projelerin bambaşka bütçelere sahip olduğunu belirtmek istiyorum. Ana karakterimiz Star-Lord gibi olunca anlatılan hikayenin de aynı tarzda olduğunu düşünebilirsiniz. Yaşatılan bu hikayede bolca eğlence sunuluyor ve güzel bir şekilde de bitiriliyor. Diyalog yazımı da zaman zaman biraz kötü bir hal alsa bile ortalama olarak hoş bir deneyim sunuluyor. Peki, sunum kategorisinde nasıl bir başarı elde ediliyor?
Oldukça renkli bir deneyim oyuncuları bekliyor
İnceleme yazıma eklemiş olduğum görsellerden de anlayabileceğiniz üzere Hi-Fi Rush, oldukça “anime” görünen bir video oyunu. Aynı hissi zaten oyunun birçok farklı alanında alabiliyorsunuz ama görsellik, en çok ön plana çıkan element oluyor. Oyun, Xbox Series X konsolunda çok güzel görünüyor, oldukça renkli bölümler ve karakterler sunuluyor. Ayrıca, görselliğin çizgi filmsel bir tarzda olması, detay seviyesini de etkilemiyor; oyunda bolca çevre detayı ve manzara dikkat çekebiliyor. Her şeyin aynı ritimde hareket ettiği bu dünyaya bakmak, tahmin ettiğinizden daha güzel ve tatmin edici hissettiriyor efendim.
Görsellik gibi Hi-Fi Rush oyununun performansını da aynı şekilde övebilirim. Oyun, Xbox Series X konsolunda inanılmaz stabil bir biçimde, 60 FPS olarak çalışıyor. Aksiyonun zirve yaptığı anlarda bile performans, stabil yapısını korumayı başarıyor. Okuduğum yorumlara göre Xbox Series S ve PC platformlarında da herhangi bir optimizasyon sıkıntısı/performans problemi bulunmuyor. Ayrıca oyun oldukça hızlı yükleniyor ve içerisinde herhangi bir oyun hatası da bulundurmuyor. Yani, geliştirici ekibin bu oyunu iyi bir şekilde cilaladığını da gönül rahatlığı ile sizlere söyleyebilirim. Oyunun sadece çıkışı değil, kaliteli yapısı da büyük bir sürpriz oldu benim için.
Son olarak, Hi-Fi Rush oyununun sesleri ve müzikleri var tabii ki. Normalde bu şekilde düşük bütçeli şekillerde geliştirilen oyunlarda müzikler ve sesler, bütçenin kesildiği kısım oluyor ama bu oyun, bir ritim oyunu olduğu için kulağınıza en iyi şekilde hitap etmeye çalışıyor. Bunu başarıyor da. Oyundaki müzikler birbirinden ilgi çekici ve ses efektleri de ayrı bir kaliteye sahip. Bunlarla birlikte, karakter seslendirmeleri de kesinlikle başarılı fakat bazı yan karakterlerin seslendirmelerini hafif buldum. Yani, kendileri oyunun evrenine kıyasla çok sakin ve sessiz geldi bana. Yine de bu çok büyük bir problem değildi; önemli karakterlerin tamamı güçlü seslendirme performanslarına sahip.
Hi-Fi Rush, şimdilik 2023 senesinin en sürpriz oyunu gibi görünüyor. Oyun oldukça kaliteli ve eğlenceli bir yapıya sahip ve düşük bütçesi/çapı da çok dikkat çekmiyor. Yine de bu oyunun Steam üzerinde 300 TL olduğunu göz önünde bulundurarak, bu yapıta tam fiyatını vermeyi tercih etmezdim. Yani, ben zaten oyunu Xbox Game Pass üzerinden oynadım ama bu sisteme sahip olmasaydım da muhtemelen %30 civarında bir indirim beklerdim. Tabii ki cebinizdeki para size ait, bunu nasıl harcayacağınızı ben söylemem. Ben sadece kendi param ile ne yapacağımı sizlere belirttim. Son karar size kalmış efendim.