Uzun zamandır Steam üzerinde Erken Erişim etiketine sahip video oyunlarına şans veriyorum ve nadiren kendisini bu kadar güzel bir şekilde sunan yapıtlara rastlıyorum. Hollywood Animal, 1929 yılında başlıyor ve iflasını vermiş bir Hollywood stüdyosunun kontrolünü ele alıyoruz. Amacımız, film dünyasını tamamen ele geçirmek ve en butik veya en büyük film yapımı stüdyosu olmak. Bunun için farklı departmanlar kuruyoruz, onların başına müdürler atıyoruz, çalışanlar işe alıyoruz, tarihin zorluklarıyla uğraşıyoruz ve bir oyuncu, 15 yaşındaki bir çocukla birlikte olduğu için şantaj zoruyla 4 yıllık kontratı ücretsiz olarak imzalamasını sağlıyoruz… Ne?

Hollywood Animal, temelinde bir “tycoon” oyunu fakat kendi türünün diğer örneklerine kıyasla biraz daha farklı. Bu farklılık öncelikle yönetim, ardından da tema cephesinde geçiyor. Oyun, 1930’lardan hemen önce başladığı için hemen yukarıda verdiğim pedofili durumları, belediye başkanı ve diğer etkili insanlara rüşvet verme ve benzeri elementlerle karşı karşıya kalıyorsunuz. Tabii ki tüm bunlar ve daha fazlası günümüzde de gayet aktif olarak yaşanıyordur ama nedense video oyunlarında bunu sadece geçmişte görüyoruz. Sanki bu olaylar geçmişte kalmış, Hollywood da kendisini geride bıraktığımız 90 küsür yılda geliştirmiş gibi hissediyoruz. Gerçek öyle değil tabii… Neyse.

Hollywood Animal içerisinde film yapabilmek için öncelikle bir senaryoya ihtiyacımız var. Bu senaryoyu yazarlar yazıyor ve öncelikle “fikirler” olarak karşınıza çıkıyor. Yazarların tabii ki ustalıkları, zayıf yönleri ve kişilik özellikleri gibi elementleri var ve buna uygun bir şekilde, uygun bir yazar ile uygun bir fikri keşfederseniz, ortaya bir senaryo çıkıyor. Daha sonra bu senaryoyu filme çevirmek veya çöpe atmak sizin elinizde. Ayrıca, fikirleri bir noktadan sonra kendiniz de yapabilir hale geliyorsunuz. Bu noktada da senaryo elementleri ile tanışıyorsunuz. Özetle, her senaryoda iyi karakter, kötü karakter, yan karakter, olaylar ve final yer alıyor.

Bahsettiğim elementlerin seçtiğiniz temayla alakası olması gerekiyor. Mesela, tarihsel bir polisiye filminde başrole şövalye yazarsanız, finalde başrol ile yan karakterin birbirlerine aşık olduğunu belirlerseniz, ortaya çıkan senaryo düşük puanlı oluyor ve berbat bir filme yol açıyor. Tahmin edersiniz ki tarihsel bir polisiye filmde başrolün polis olması ve diğer elementlerin de polisiye yönde olması gerekiyor. Oyunda ilerledikçe yeni temalar, türler ve elementlerin kilidini açıyorsunuz. Eğer isterseniz, otomatik olarak oluşturulan fikirleri veya arabanızın önüne atlayıp, size bin Amerikan dolarından senaryosunu satmak isteyen deli bir adamın fikrini de kullanabiliyorsunuz.

Hollywood Animal ön incelemesi

Diyelim ki Hollywood Animal içerisinde aradığınız senaryoyu bir şekilde buldunuz. Sırada, o senaryoyu bir filme dönüştürmek var ve onun için de ilk olarak yapım öncesi döneme giriyorsunuz. Projenin bu adıma geçebilmesi için yönetmeni ve filmin genel takımını seçmeniz, çekimlerin nerelerde yapılacağını seçmeniz gerekiyor. Çekimler, gerçek ortamlarda veya kuracağınız stüdyolarda yapılabiliyor. Bazı görüntü yönetmenleri doğal mekanlarda çekimlerde yetenekli olurken, bazıları da stüdyoda yetenekli oluyor ama genel olarak gerçek ortamlarda çekim yapmak daha iyi oluyor. Yalnız bu, bütçenin ve çekim süresinin artmasına sebep oluyor.

Yapım öncesi dönemde ayrıca filmin çekim teknolojilerini de belirlemeniz gerekiyor ki bu noktada da teknolojiler, kamera ve ses kaydı olarak ikiye ayrılıyor. Bazen yeni teknolojiler açılıyor ve onları alıp, kullanabiliyorsunuz. Ayrıca elinizde olan teknolojileri de geliştirebiliyorsunuz. Aynı şey stüdyonuz için de geçerli; giderek daha büyük ve kaliteli stüdyoların kilidini açıp, onları inşa edebiliyorsunuz. Tüm bunların kilidini açabilmek için stüdyonuzun departmanlarındaki teknoloji ağaçlarını geliştirmeyi kullanıyorsunuz. Mesela, güvenlik departmanı ile açabileceğiniz ilk geliştirme, film setlerinde güvenlik çalışanları bulundurmanızı sağlıyor. Böylece kimse oyuncunuzu kaçırmıyor…

Benzer şeyler üretim ve üretim sonrası süreçleri için de geçerli. O süreçlerde de verilecek kararlar, göz önünde bulundurulacak elementler var. Ayrıca, her departmanda mutlaka bir geliştirme ağacı bulunuyor. O departmanlardan biri “servisler” olarak geçiyor ve bunu kurarak, çalışanlarınıza legal ve illegal hediyeler verme becerisini açıyorsunuz. Bu çok önemli bir şey; çalışanlarınızın mutluluğu ve şirketinize olan bazı zamanla düşüyor. Hediyeler ve çalışanların isteklerini yerine getirmek, bunları dengede tutmanızı sağlıyor. Neyse, filmi yapmak ayrı bir dert, onu sinemalarda yayımlamak ayrı bir dert. Oyun, yapım aşamasındayken verdiği detay seviyesini, yayın aşamasında da koruyor.

Hollywood Animal içerisinde filmlerinizi ne zaman sinemalara gönderebileceğinizi, fiziksel kopya basıp, basmayacağınızı ve daha fazlasını yapmanıza imkan tanıyor. Oyunda size ait sinemalar da bulunuyor ve yenilerini satın alıp, geliştirebiliyorsunuz. Ayrıca, sadece kendi sinemalarınızda değil, diğer şirketlerin sinemalarında da gösterim yapabiliyorsunuz ama bunlar tabii ki paraya mal oluyor. Yayınladığınız filmi 1 ay sonra vizyondan çekme veya devam ettirme opsiyonuna da sahip oluyorsunuz. Filmin getirisine göre bunun kararını siz vereceksiniz. Böyle böyle bu Erken Erişim oyununda kendinize filmlerden bir krallık kuruyorsunuz.

Hollywood Animal ön incelemesi

Hollywood Animal, uzaktan gördüğünüzden kat ve kat daha fazla detay bulunduran bir video oyunu ve ben daha oyunun rahatsız edici detaylarından, hikaye elementlerinden filan bahsetmedim bile. Başkanla aranızı iyi tutmak için onun beceriksiz kızına rol verme, ırkçıların bitmek bilmeyen mıymıntılarını dinlemek, pedofili oyunculara şantaj yapmak ve çok daha fazlası oyunun içerisinde yer alıyor ve biz daha Erken Erişim sürecinin ilk haftasında filanız. Yani, bu oyuna daha çok fazlası gelecek. Yine de bu yapıt ne yazık ki kusursuz değil. Hatta kusursuz olmaya ciddi anlamda uzak, ne yazık ki ciddi anlamda zor bir deneyim sunuyor; sanki Souls türü bir oyunda film yapıyoruz.

Hollywood Animal, belki geçtiği zamandan ötürü işleri zorlaştırmak istemiş ve bunu bir noktaya kadar kabul edebilirim ama oyunda stüdyoyu hayatta tutmak o kadar zor ki oyunu açmaya korkuyorsunuz, o zorluk yüzünden eğlence tamamen ortadan kayboluyor. Yalnız, oyuna yeteri kadar zaman harcayıp, öğrendiğiniz zaman da “tycoon” türünün klasik dengesizlik problemi ortaya çıkıyor. Oyun, ilk başlarda ne kadar zorsa, daha sonra da o kadar kolay oluyor. İnanılmaz bir şekilde para basıyorsunuz ve sizi en ufak bir şey bile tehdit edemiyor. Ayrıca, oyunda belli hikaye elementleri var ve oyun, çizgisel bir yönden ilerlemeniz için elinden geldiğini yapıyor. Bu da can sıkıcı.

Bahsetmiş olduğum tüm bu problemler düzeltilmeyecek seviyede değil; birkaç güncellemeyle bile halledilebilir ki bunun olmasını da isterim. Hollywood Animal, şahane görünen, hoş sunum elementlerine sahip olan bir video oyunu. Sanat tasarımı gayet kreatif ve her şey bir şekilde gözünüze hitap ediyor. Aynı şey sesler ve müzikler için de geçerli. Performans cephesinde de problem yok. Oyunda potansiyel de olduğu için kendisini sürekli oynamak, filmler yapmak ve hikayeyi deneyimlemek istiyorsunuz; yeni yıldızlar yaratmak, millete rüşvet vermek ve sektörü kontrol etmek istiyorsunuz ama dengesizlik buna engel oluyor ne yazık ki.

Eğer daha gerçekçi hissettiren ve bolca derinlik bulunduran bir film yapma oyunu arıyorsanız, Hollywood Animal oyununu takip etmenizi öneriyorum. Eğer çok aceleniz varsa tabii ki gidin ve şimdi alın ama aceleniz yoksa birkaç güncelleme ve yeni özellik bekleyin. Bırakın oyun kısık ateşte pişsin. Sonuçta daha Erken Erişim dönemindeyiz ve bu oyunu çıkış gününe kadar bile bekleyebilirsiniz eğer isterseniz. Bunu oyun kötü olduğu için söylemiyorum ama denge problemleri yüzünden birkaç gün sonra oyun sizin canınızı sıkmaya başlayabilir. Yine de böyle bir oyunun arkasında bulundukları için geliştirici ekibi ve alakalı diğer herkesi tebrik etmek istiyorum.

Etiketler: