28 Şubat 2017 senesinde PlayStation 4 için çıkışını gerçekleştirmiş olan Horizon: Zero Dawn, şimdi de PC için piyasaya sürüldü. Zamanında ben bu oyunu kendi konsolumda oynamıştım ve bayılmıştım kendisine. Hatta, eğer PlayStation 4 üzerinde oynadığım en iyi birinci parti oyunları listelediğim yazıya bakacak olursanız, bu oyunu ve genişletme paketini birinci sırada bile görebilirsiniz. Peki, en azından benim gözümde böylesine güzel bir video oyunu, PC tarafında oyunculara ne gibi şeyler sunuyor ve nasıl oynanıyor? İşte bu inceleme yazımda da o soruya bir cevap vermeye çalışacağım.
Horizon: Zero Dawn oyununun PC sürümüne özel olarak giriş yapmadan önce, aslında oyunun temelinden biraz bahsetmek istiyorum. Bu yapıt, her ne kadar geçmişte geçiyor gibi bir his verse de aslında oldukça gelecekte geçiyor. Oyunun evreninde her şey son buluyor ve bir takım teknolojiler sayesinde doğa ana kendisini toparlıyor. Yalnız bu sırada geçmişte var olmuş olan dinozor gibi canlılar da robotik bir şekilde geri dönüyor. Oyunun ana karakter olan Aloy ise aslında tüm olaylarda kilit bir rol oynuyor; kendisinin neden var olduğunu ve bazı yaratıkların neden agresif olduğunu çözmeye çalışıyor.
Hikayenin üzerine de çok başarılı bir oynanış sistemi oturtuluyor. Horizon: Zero Dawn, temelinde tek oyunculu bir rol yapma oyunu ve açık dünya yapısına sahip. Tahmin edebileceğiniz gibi bu oyunda ana görevler, yan görevler ve açık dünyada bulabileceğiniz diğer aktiviteler yer alıyor. Tüm bu aktiviteleri yaparak, düşmanları öldürerek ve daha fazlasını yaparak, seviye atlayabiliyorsunuz. Seviye atladığınız zaman da tabii ki yeni yeteneklerin kilidini açabiliyorsunuz ve oyun alanında çok daha etkili olabiliyorsunuz. Yalnız, tüm bu yetenekleri açmanız, dev gibi robot dinozorları tek ok ile öldürmenize olanak kılmıyor.
Horizon: Zero Dawn oyununda çok küçük robotik varlıklardan tutun da dev gibi yine robotik dinozorlara kadar birçok düşman bulunuyor. Kendi boyumuzdan büyük düşmanlarla savaşırken, işin içine her zaman strateji giriyor; oyunculara aslında eğlenceli ve biraz da beyin gücü gerektiren bir oynanış sunuluyor. Farklı yaylar, tuzaklar ve diğer silahları kullanarak da çeşitli stratejileri rahatlıkla üretebiliyorsunuz. Aynı zamanda oyunda gizlilik ögeleri de oldukça yoğun bir şekilde yer alıyor ki ben genelde bir video oyununda gizlilik varsa, hep onu kullanmayı tercih ediyorum. Bu oyun da gayet eğlenceli bir gizlilik temelli oynanış sunuyor.
Horizon: Zero Dawn, detaylı bir dünyaya bizleri atıyor
Horizon: Zero Dawn oyununda Aloy, karşısındaki düşmanların farklı noktalarını hedefleyebiliyor ve bu oynanışı oldukça etkiliyor. Düşmanların farklı noktalarda kritik hasar alabilecek parçaları ve daha fazlası bulunuyor. Aynı zamanda bazı robotlara gizlilik ile yaklaşarak, kendilerini dost hale de getirebiliyoruz. Bu noktada bazı robotlar, bizim için savaşabiliyor, bazı robotlar ise binek olarak kullanılıyor oyunun açık dünyasında da en hızlı bu şekilde dolaşılabiliyor. Tabii bu oyunun dünyasında hayatta kalabilmek için de ticaret yapmak gerekiyor ki bu noktada da Metal Shard ve Blaze birimleri karşımıza çıkıyor.
Tabii ki oyunda sadece iki adet birim bulunmuyor. Robotlardan birbirinden farklı parçalar elde edebiliyorsunuz, açık dünyadan bolca farklı materyal toplayabiliyorsunuz ve tüm bunlarla eşya üretme sistemini kullanabiliyorsunuz. Tuzaklar, birçok farklı tipte oklar ve daha fazlası, eşya üretme sistemi ile elde ediliyor. Aynı zamanda bu oyunda bir de ganimet ve nadirlik sistemi de bulunuyor. Yalnız, bu oyun tabii ki ganimet temelli bir yapıt değil ve öyle her robottan birçok farklı yay elde etmiyorsunuz. Farklı yaylar ve zırhlar, ticaret ile elde ediliyor ve bunların her birinde mod eklenebilecek boşluklar da yer alıyor.
Tüm bu detayları göz önünde bulundurduğunuz zaman ise Horizon: Zero Dawn, çok başarılı bir açık dünya ve rol yapma oyunu gibi görünüyor ki öyle de zaten. Sony Interactive Entertainment, zamanında Aloy karakterinin PlayStation markasının yeni yüzü olabileceğini söylemişti ve bence Aloy, kesinlikle PlayStation markasının yüzü olabilecek seviyede bir karakter. Yani; Nathan Drake, Ellie, Joel ve Kratos gibi karakterler nasıl başarılıysa, Aloy da o şekilde başarılıdır benim gözümde. Bununla birlikte oynanış da inanılmaz kaliteli ve konsept oldukça benzersiz. Yalnız, bu oyunun benim gözümde tek bir problemi bulunuyor.
Horizon: Zero Dawn, kendisini tekrar edebilen ve zaman zaman sıkıcı olabilen bir açık dünyaya sahip. Aslında bu açık dünyanın içerisinde çeşitlilikler bulunuyor ama oyunu uzun vadeli bir şekilde oynadığınız zaman bu dünyanın içinin aslında boş olduğunu da fark edebiliyorsunuz. Aynı zamanda oyunun konsollarda 30 FPS değerinde çalışması da zamanında beni rahatsız etmişti ki oyunun PC için piyasaya sürülmüş olması bu problemi çözdü. Şimdi de dilerseniz bu oyunun bilgisayardaki halinden biraz bahsedeyim ve bu tarafta karşınıza ne gibi ekstra ögelerin çıkacağını belirteyim efendim.
Bu oyunu daha önce hiç böylesine kaliteli görmemiştik
Öncelikle, PC üzerinde bu oyunun sadece Horizon: Zero Dawn – Complete Edition hali satılıyor. Bu paketin içerisinde temel oyun, The Frozen Wilds isimli genişletme paketi, kozmetik ögeler ve oyunda elde edebileceğiniz daha güçlü yaylar filan yer alıyor. Yalnız, bu içeriklerin yanında PC tarafına özel olarak teknolojik geliştirmeler çok daha dikkatimi çekiyor. Öncelikle, ben bu oyunu 1080p çözünürlükte oynadım bilgisayarımda ama eğer dilerseniz, doğal 4K çözünürlüğüne ulaşabiliyoruz ki bu, oyunu inanılmaz kaliteli bir netliğe çekiyor. Tabii bir de çözünürlüğün yanına akıcı bir performans geliyor.
Horizon: Zero Dawn oyununu eğer yanlış hatırlamıyorsam, 60-80 saat arası kadar PlayStation 4 Pro konsolumda oynamıştım. Yalnız, oyunun 30 FPS olarak çalışması beni pek rahatsız etmemişti; sonuçta net bir performans problemi yoktu ortada. Yalnız, oyunun 60 FPS halinde çalıştığını gördükten sonra gerçekten hayran kaldım. Ayrıca bu oyunda 60 FPS gibi bir değerde kilit de bulunmuyor. Benim bilgisayarım kaldıramadı ama eğer sizin donanımınız yetiyorsa, 120 FPS ve 144 FPS gibi değerlere de ulaşabiliyorsunuz. Bu sayede de inanılmaz akıcı bir deneyim yaşanabiliyor bu yapıt aracılığı ile.
Horizon: Zero Dawn oyununun PC sürümü aynı zamanda Field of View ve AA ile AF ayarlarını da destekliyor. Field of View, her ne kadar güzel çalışsa da, oyunun performansında çok fazla sıkıntı olmasa da, görsellik yeterince kaliteli olsa da oyunun bilgisayar portu gerçekten pek kaliteli hissettirmiyor. Yani, özellikle performans testlerine filan baktığım zaman oyunun PlayStation 4 üzerindeki sürümün, minimum efor ile bilgisayar tarafına aktarıldığını görüyorum. Bu yüzden de modern ekran kartları, zaman zaman kaliteli bir deneyim sunmayı beceremiyor oyunculara.
Söylemek istediğim şudur ki Horizon: Zero Dawn, temelinde başarılı bir oyun. Yalnız, oyunun bilgisayar sürümü ne yazık ki pek kaliteli değil. Yani, tabii ki 60 FPS ve 4K gibi değerlere ulaşabilmek böyle bir oyun için çok olumlu bir artı olacaktır ama buna karşılık ekran yırtılmalarının olması, ekran kartının ve işlemcinin gereğinden fazla kullanılması ve diğer birçok teknoloji temelli problem, bu oyunun zevkini alıyor, götürüyor. Bizler bu oyunu Playstore tarafı sayesinde deneyimleyebildik Steam üzerinden. Şu anda kendileri, bu oyunu 198 TL üzerinden satıyor ve eğer ilgileniyorsanız, mutlaka bu fırsatı değerlendirmelisiniz.