Nihayetinde Ubisoft da Battle Royale çılgınlığına sessiz kalamadı ve bu türde ücretsiz bir oyun için hazırlıklarını neredeyse tamamladı. Bir süre önce duyurulan Hyper Scape ismindeki bu video oyunu, Ubisoft tarafını Battle Royale oyunlarının arasındaki temsilcisi konumuna getiriyor. Kısa bir süre sonra ücretsiz olarak; PC, PlayStation 4 ve Xbox One platformları için çıkışını gerçekleştirecek olan bu yapıtın PC sürümü için bir açık beta dönemi başlatıldı. Bizler de bu sürece dahil olduk. Okumakta olduğunuz ön inceleme yazısında da bu oyunun açık betasında edindiğimiz fikirleri sizlere aktarmak istedik. Bakalım, Ubisoft bizlere farklı bir Battle Royale deneyimi yaşatabilecek adımlar atmış mı?
Hyper Scape ile havalı bir deneyim bizi bekliyor
Piyasada onlarca Battle Royale oyunu varken bunlardan bir tanesinin tamamen aynısını Ubisoft tarafının önümüze koymasını bekleyemezdik. Haliyle Ubisoft da farklı bir arayışa giderek Hyper Scape oyununda alıştığımızın ötesinde bir yapıyı bizlere sunmaya çalışıyor. Ön inceleme yazısını kaleme aldığım oyun, bilim kurgu teması ve parkur mekanikleriyle ön plana çıkmaya çalışan bir temayı sunuyor.
Neredeyse her noktasında binaların bulunduğu bir şehir haritasını barındıran Hyper Scape, bizleri pek çok Battle Royale oyunu gibi dağlara bayırlara sürüklemiyor. Bir şehir merkezinde geçen bu oyunda birbirine oldukça benzeyen yapıların arasında mücadelemizi sürdürüyoruz. Böyle söyleyince, oyun alanının her noktasının birbirine benzediği, binaların arasında yolumuzu kaybettiğimiz bir oyun akla gelebilir ama bu durum da fazla yaşanmıyor.
En azından bahsettiğim durumun yaşanmaması için parkur mekanikleri devreye giriyor. Parkur mekanikleri, oyun alanında yer alan yapılarından kolaylıkla geçiş yapabilmemizi sağlayan hareket sistemi ve bölüm tasarımı anlamına geliyor. Bir diğer deyişle, Spider-Man markasının oyunlarında olduğu gibi oyunun büyük bir kısmını çatılarda ve yüksek alanlarda geçirebiliyoruz. Bu durumun sağlanmasındaysa karakterimizin çift zıplama özelliğine sahip olması ve oyun alanına sıklıkla yayılan zıplama noktaları büyük rol oynuyor.
Parkur mekanikleriyle birlikte bir bilim kurgu teması da bizi Hyper Scape oyununda karşılıyor. Gelecekte geçen bu oyunda teknolojik silahlarla birlikte bazı teknoloji bazlı özellikleri kullanıyoruz. Oyun alanında şans eseri bulunan bu özelliklerden iki tanesini taşıyabiliyor ve kullanabiliyoruz. Bir üçüncü özellik bulduğumuzda oyun bizden seçim yapmamızı istiyor ve stratejik olarak birinden feragat etmek durumunda kalıyoruz.
Birazdan oyunun savaş mekaniklerine detaylıca değineceğim ama ondan önce Battle Royale oyunlarında karşımıza çıkan harita daralma sisteminin biraz daha farklı bir yolunun bu oyunda kullanıldığını söyleyeyim. Genelde dairesel olarak daralan alan formülü, bu oyunda rastlantısal olarak daralan köşeli alanlar olarak kullanılıyor. Tabii bu sistemin ilk kez Hyper Scape oyununda kullanıldığını söyleyemem ama sıklıkla rastladığımızı da belirtmeliyim. En azından, güçlü bir marka tarafından sunulan bir Battle Royale oyununda ilk kez köşeli daralmayı görmüş oluyoruz.
Battle Royale oyunlarına yeni bir soluk geliyor mu?
Bazı noktalarında farklılık oluşturulmaya çalışsa da Hyper Scape oyununun çok yenilikçi bir Battle Royale oyunu olduğunu düşünmüyorum. Tek kişi ya da üç kişilik takımlar halinde oyun alanına dağıldığımız ve hayatta kalan son kişi veya takım olmaya çalıştığımız bir oyun var karşımızda. Bu oyunda da silahlardan ve zırhlardan yoksun bir biçimde oyun alanına havadan düşüyoruz. Çevreye yayılmış olan ögeleri toplayıp güçlenmeye çalışıyoruz ve mücadele bu şekilde devam ediyor.
Üst kısımda belirttiğim gibi parkur mekanikleri ve kazanılan bazı yetenekler bu mücadeleye eşlik eden unsurlar oluyor. İşin içerisine parkur mekanikleri dahil olduğunda da oldukça hareketli bir deneyim yaşanıyor. Oyunda sürekli olarak uçan kaçan pek çok oyuncu görülüyor. Hızlı hareket etmek için uygun bir ortam tüm oyunculara sunuluyor. Hal böyle olunca hızlı yapısı itibariyle Hyper Scape oyunu bana Apex Legends oyununu anımsattı.
Yalnız, ön inceleme yazısını kaleme aldığım yapıtın tamamen Apex Legends oyununa benzer bir halde tasarlandığını da söyleyemiyorum. Apex Legends de animasyonlar anlamında hızlıydı, gelecek teması üzerine kuruluydu ve yer değiştirme noktasında hızlı harekete imkan tanıyordu. Hyper Scape ise hızlılığı parkur mekanikleri üzerinden yürüterek hareket ediyor. Daha anlaşılır biçimde anlatmak gerekirse, Ubisoft tarafının bu yeni oyununda sokaklara inmeden uzun süre çatılarda ve yüksek konumlarda hareket etme imkanımız bulunuyor.
Atladığımız her bir noktaya yakın bir noktada bir diğer şehirsel yapıyı görüyoruz. Çift zıplama yeteneği bu konuda en büyük yardımcımız olurken, yine üst kısımda belirttiğim gibi oyun alanında sıklıkla yer alan zıplama noktalarının sayesinde yüksek bölgelere yeniden ulaşabiliyoruz. Böyle anlattığımda yüksekte olmak avantaj sağlıyor mu, şeklinde bir soru aklınıza gelebilir. Bu sorunun yanıtını hem evet, hem de hayır olarak yanıtlayabilirim.
Şöyle ki, yüksekten hareket ettiğimizde geçmemiz gereken yapısal engellerle daha az karşılaşacağımız için çok daha hızlı konum değiştirilebiliyor. Haliyle çatılardan atlayıp bir diğer caddeye ulaşmak, yerden gitmekten daha hızlı oluyor. Bununla birlikte, yüksekte olduğumuzda rakipler tarafından fark edilme ihtimali, hızımızla doğru orantılı olarak artıyor.
Savaşta söz sahibi olmak için silahları güçlendirmek gerekiyor
Bir Battle Royale oyunu tamamen şehir içinde geçiyorsa, haliyle biraz da karmaşık olabiliyor. Gerçi oyuncuların Hyper Scape oyununa zor alışacaklarını düşünmüyorum ama bazı detayların da bilinmesi gerekiyor. Örneğin, toplanacak olan eşyalar genellikle caddelere saçılmış vaziyette bulunmuyor. Oyun alanındaki bazı binaların girişlerinde parlak bir engel göze çarpıyor. İşte bu parlak engelin bulunduğu binaların içleri eşyalarla dolu oluyor. Bu binalara girmek için de dış çeperlerin kırılması gerekiyor.
Kolayca bu engeller kırılıyor fakat bunu henüz bilmiyorsanız boş yere etrafta dolaşırsınız ki böylesine kalabalık bir oyunda elinde sopayla oradan oraya gezmek pek akıllıca bir hamle olmayacaktır. Öte yandan, bulunan silahlardan iki tanesini yanımıza alıyoruz. Bir silah buldum artık rahatlıkla devam edebilirim şeklinde bir düşünceye kapılmamız da kısa sürede öldürülmemizle sonuçlanabilir, benden söylemesi.
Bunun nedeni ise bulduğumuz silahların ilk hallerinde yaklaşık bir su tabancası etkisinde olmaları. Pek çok Battle Royale oyununda olduğu gibi Hyper Scape oyununda da silahların geliştirilmesinin büyük faydası görülüyor. Silah geliştirme işlemiyse aynı silah çeşidinden bir yenisinin bulunmasıyla gerçekleşiyor. Belirttiğim gibi bulunan silahların ilk halleri bir hayli güçsüz olacağından ötürü eğer bu oyunu oynarsanız aynı silahtan bir tane daha bulmanız sizin için daha faydalı olacaktır.
Hyper Scape oyununun PC sürümünün açık betasında, tekli yada takım halinde olmak üzere iki türlü oynanış şekli vardı. Tekli olarak bir müsabakaya girerseniz, 100 kişi içerisinden hayatta kalan son kişi olmak üzere mücadele etmeniz gerekiyor. Takım halinde ise 3 er kişilik 33 takım kozlarını paylaşıyor ki burada yine şahsıma Apex Legends oyununu hatırlatan bazı mekaniklerin devreye girdiğini söyleyebilirim.
Bu mekaniklerin başında işaretleme sistemi ve yeniden doğma işlemi geliyor. Eğer takım arkadaşlarınızdan önce ölürseniz, hayaletimsi bir biçimde oyun alanında bulunmayı sürdürebiliyorsunuz. Bu sırada işaretleme yapma imkanınız bulunuyor ki bazı durumlarda bir kişinin bu şekilde etrafta dolanabilmesi faydalı bile oluyor. Canlanmak isterseniz de öncelikle sizin canlandırma noktasına gitmeniz ve bir takım arkadaşınızın bu noktaya gelerek işlem yapması gerekiyor.
Battle Pass sistemi ve görsel çeşitlilik ne durumda?
Ön incelemesini gerçekleştirdiğim oyunda bir Battle Pass sistemi de yer alıyor. Alışılageldik bir biçimde bu sistemde ilerledikçe çeşitli görsel ögeler kazanılıyor. Haliyle bu görsel unsurlarla da özelleştirmeler yapılabiliyor. Yalnız, deneyimlediğin açık beta sürümünde Battle Pass ilerlemesi aktif olmasına karşın özelleştirme seçenekleri kilitliydi. Yani, Battle Pass ile elde edilen görsel kazanımları aktif edip, oyunda kullanamadım.
Bu görsel kazanımlar aktif edilemese de özelleştirme seçenekleri menüsüne girilebildiğinden ötürü Hyper Scape oyununda neleri özelleştirebileceğimizi gördüm. Dilerseniz bunlardan da kısaca bahsedeyim. Yalnız, bu seçeneklerden bahsetmeden önce şunu söyleyeyim ki bu Battle Royale oyununa başlarken bizden bir şampiyon seçmemiz isteniyor. Şampiyonların oynanış anlamında bir farklılıkları bulunmuyor ve seçimimiz yalnızca görsel alanda sınırlı kalıyor.
Dilediğimiz anda seçtiğimiz şampiyonu değiştirebiliyoruz ve bu değiştirme işlemi özelleştirme seçeneklerinden girilerek gerçekleşiyor. Hyper Scape oyununun açık betasında gördüğüm kadarıyla da şampiyonların değişimi ile birlikte toplamda 7 alanda özelleştirmeler yapılabiliyor. Bunlar, belirttiğim şampiyonların görüntüsüyle birlikte; oyun alanına iniş aracının kaplaması, ifadeler, amblemler, ateşli silah kaplamaları, yakın dövüş silahları ve yükleme ekranı olarak sıralanıyorlar.
Sıraladığım özelleştirme seçenekleri henüz tam manasıyla oturmadığından ve zaten uygulanması beta sürecinde engellendiğinden ötürü bu konuda fazla yorum yapamıyorum. Yalnız, özelleştirme işleminin görsel unsurlarla sınırlı tutulacağını görmüş oldum. Bir diğer deyişle, gerçek parayla satın alınan ögeler sayesinde oynanışta avantajın sağlanamayacağını söyleyebilirim. Tabii bu durum Hyper Scape oyununun mikro ödeme alanının çok uygun fiyatlara sahip olduğu anlamanı taşımıyor.
Her ne kadar özelleştirme seçenekleri kilitli olmasına karşın bu oyunun dükkan bölümünden mikro ödeme karşılığında oyun içi para satın alınabiliyor. Bitcrown olarak adlandırılan bu para birimlerinin 1000 adedi 51,99 Türk Lirası fiyatla satılıyor. En yüksek sanal para paketi ise 10.000 Bitcrown artı 3500 Bonus olarak listelenmiş durumda. Bu paketi satın almak isteyenler 509 Türk Lirası ödemek durumunda kalıyorlar ki bunun hiç de makul bir rakam olmadığını kabul edebiliriz sanırım.
Hyper Scape, sadık bir oyuncu kitlesini yakalayabilir mi?
Geliştiriciler, uzunca bir süredir çevrim içi ve çoklu oyunculu yapıdaki video oyunlarında çok yüksek grafik düzeylerine çıkmamayı tercih ediyorlar. Hyper Scape de Overwatch, Valorant gibi oyunlardan tanıdığımız grafik tarzını kullanıyor. Bu tarzda grafik kullanışı çok göz alıcı olmamakla birlikte bu oyun için hayli tatmin edici bir görsel kaliteyi sunabiliyor. Ücretsiz bir Battle Royale oyununun özellikle PC tarafından teknik açıdan kullanışlı olması anlaşılır bir karar olarak kabul edilebilir.
Bu oyunun seslerinin biraz daha iyi olmasını beklerdim açıkçası. Silahların seslerinin, vuruş hissine pek katkı sağlayamadığını düşünüyorum. Seslendirmeler ve çevre sesleri de oyunun atmosferine büyük bir katkı yapamıyor. Bunun yanında, bazı sunucu sorunlarıyla da karşılaştığımı sizlere söylemeden geçmeyeyim. Özellikle böylesine kalabalık ve hareketli bir yapımda sunucularda oluşan kısa süreli takılmalar, pahalı sonuçları ortaya çıkarabiliyor.
Son sözlere geçerken, Hyper Scape oyununun gelecekteki durumunu masaya yatırmak istiyorum. Pek çok büyük şirket, kendi bünyesindeki Battle Royale oyunlarını piyasaya sürmüşken bu konuda biraz geç kalan Ubisoft umduğunu bulabilecek mi acaba? Bu sorunun yanıtını şimdiden vermek biraz güç olacaktır ama çok büyük bir etkinin oluşacağını açıkçası düşünmüyorum. Sahip olduğum düşüncenin en önemli sebebi ise piyasadaki oynaması ücretsiz olan kaliteli Battle Royale oyunlarının çokluğu oluyor.
Elbette bir süreliğine Hyper Scape de deneyimlenecektir ama bu oyun diğer Battle Royale oyunların sadık oyuncu kitlesini ele geçirebilecek yapıda mı, orasını bilemiyorum. Bilememekten ziyade Ubisoft adına umutlu bir yanıt veremiyorum. Tamam, Ubisoft farklı bir yöntem deneyerek parkur mekaniklerine odaklanan bir Battle Royale oyununu bizlere sunuyor fakat oyuncuların buna ne kadar ihtiyacı olacak, yüksek sayıda bir talep görecek mi, gibi sorular şimdilik havada kalıyor.
Bana sorarsanız, Hyper Scape kesinlikle kötü bir oyun değil. Bununla birlikte bu oyunu defalarca oynamak için kendimi istekli göremedim. Arkadaşlarınızla birlikte bu oyuna erişim sağlarsanız, hatırı sayılır bir farkla daha fazla eğleneceğinizi söyleyebilirim. Aksi takdirde, taktiksel olarak atılacak adımların çok işe yaramayacağı bir ortamı bu oyunda bulacaksınız.