Bir süredir elimde hiçbir oyuncu kulaklığı bulunmuyordu. Aslında en başlarda herhangi bir kulaklık sahibi olmamak ile alakalı problemler yaşamıyordum ama zaman geçtikçe, bir kulaklık sahibi olmak isteme duygum, kendisini ön plana koymaya başladı. Daha önce bir Logitech G430 sahibi idim ve bu kulaklıkla hiç rahat edememiştim. Bu yüzden de tekrar Logitech G430 kullanmak yerine, bir HyperX Cloud Stinger satın aldım. Peki, nasıl bir deneyim yaşadım?
HyperX Cloud Stinger ile rahat edebildim
Biraz önce de demiş olduğum gibi Logitech G430, beni inanılmaz rahatsız eden bir tasarıma sahipti. Bu kulaklığı ben uzun süre kafamda tutamıyordum. Bu yüzden de inceleme yazıma, HyperX Cloud Stinger isimli yeni kulaklığımın tasarımından bahsederek başlamak istiyorum. Yalnız, özetle söylemek gerekirse, bu kulaklığın basit, rahat ve bazı yönleri eksik olan bir tasarıma sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Oldukça hafif bir kulaklık olan HyperX Cloud Stinger, benim kulaklarımı terletmeyen veya sıcaklık ile uzun bir süre boyunca rahatsız etmeyen bir yapıya da sahipti. Zaten benim bir önceki kulaklığım ile yaşadığım en büyük sorunlardan bir tanesi de buydu. Kulaklık hem ağırdı, hem de yarım saat olmadan sıcaklığı hissetmeye başlıyordum. Bu yüzden de aslında genel olarak, bu kulaklığın konfor oranını ortalama üstü olarak tanımlayabilirim.
Biraz önce sizlere bu kulaklığın bazı eksiklikleri de var demiştim. Bu eksikliklerin çoğu, kulaklığın üstündeki kontroller ile karşımıza çıkıyor. Günümüzün modern oyuncu kulaklıklarından alıştığımız birçok kontrol tuşu, bu kulaklıkta bulunmuyor. HyperX Cloud Stinger bana sadece mikrofonu iptal etme ve ses kontrolü seçenekleri sunuluyor ki bana soracak olursanız bu kadar opsiyon, gerçekten çok zayıf.
Pek portatif bir yapıya sahip olmayan, sağa veya sola katlanamayan ve olduğu gibi duran bu kulaklık, bu yönden de zayıf. Kontrollerin oldukça zayıf olduğunu zaten sizlere belirtmiştim. Tüm bunların yanında, ürünün en azından konforlu olması ve beni hemen terletmiyor olması açıkçası benim için yeterlidir. Ayrıca bu testleri, oda sıcaklığının belki biraz altında yaptığımı da söyleyebilirim.
Bu kulaklık acaba ne kadar sağlam?
HyperX Cloud Stinger ürününü almadan önce bir süre kullandığım kulaklığın sağlamlığı ve dengeli duruşu da benim için problem olmuştu. Aslında o kulaklık kısmen sağlam bir yapıya sahipti ama öyle bir tasarlanmıştı ki sanki ürün her an elinizde kalacakmış gibi bir his veriliyordu. Yeni kulaklığımda açıkçası bunu yaşamadım.
HyperX Cloud Stinger, bana soracak olursanız ortalama üstü bir sağlamlığa sahip ama kulaklık, kendisini olduğundan sağlam gösterebiliyor ve size öyle bir his verebiliyor. Ayrıca kulaklık, benim tahmin ettiğimden çok daha dengeli idi. Günlük kullanımda ve oyun anlarında zaten bu kulaklık ile sorun yaşamadım. Üzerine bir de yatarken müzik dinlemek gibi aktvitelerde de kulaklığın gayet dengeli kaldığına şahit oldum.
Sağlamlıktan ve dengeden bahsederken, ürünün kablosundan da bahsetmek istiyorum. Bu kulaklık, üzerinde çıkartılamayan bir kablo ile geliyor. Bu tek kabloyu kullanarak kulaklığı aklınıza gelen her cihaza sokabiliyorsunuz. Android veya iOS cihazlar, PlayStation 4, PC veya aklınıza gelebilecek diğer birçok ürün, bu kablo ile çalışabiliyor ki bence bu çok güzel bir şey.
Yalnız standart kablonun çıkartılamaz olması bence olumsuz bir durum. Ayrıca bu kabloya ek olarak, kendisini ses ve mikrofon olarak ikiye ayıran, kısmen aynı uzunlukta olan bir başka kablo da paketin içinde bizlere sunuluyor. O eki kullanacağımı pek sanmıyorum; onları kullanmaya başladığım zaman birçok cihazım ile uyumsuz bir hale gelecek kulaklık ama bu da problem değil. Ortada bir alternatif olması her zaman güzeldir.
HyperX Cloud Stinger, ses kalitesi ile dikkatimi çekmeyi başardı
300 küsür liraya satın almış olduğum HyperX Cloud Stinger, kesinlikle verdiğiniz paranın hakkını veren bir ses kalitesine sahip. Tamam, kulaklık tabii ki ses kalitesi olarak eski kulaklığım kadar yüksek değil; zaten o kulaklık 500 TL civarındaydı. Fakat kulaklığa 300 TL verdiğimi göz önünde bulundurursam, ses kalitesinin yeterli olduğunu, hatta başarılı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Şimdi, bu ses kalitesini birçok farklı şekilde test ettim. Öncelikle, tahmin edebildiğiniz gibi oyunlar üzerinde denedim. Days Gone, Red Dead Redemption 2, Red Dead Online, The Crew 2 ve Dauntless gibi video oyunlarını kullandım test sırasında; ben bu tip video oyunlarından hoşlanıyorum ve oynuyorum. Bu oyunlarda da ses konusundan yeteri kadar detayı duyabildiğimi düşünüyorum.
Oyunlar haricinde ben müzik besteliyorum ve tabii ki sıkı bir şekilde müzik de dinliyorum. Müzik dinleme ve diğer günlük kullanım alanlarında tahmin ettiğimden daha başarılı olan HyperX Cloud Stinger, beste konusunda da beni memnun etti. Genel anlamda video izlemek filan da beni memnun eden noktalardandı. Kulaklığın ses kalitesi üzerinde özellikle de basın çok güçlü olduğunu da belirtebilirim.
Ses kalitesi her ne kadar güzel olsa da izolasyon problemli olunca, bu kalitenin pek de bir anlamı olmuyor ne yazık ki. Ben, çok keskin kulaklara sahip biriyimdir. Belki de bundan ötürü kulaklığın sesleri izole edemediğini düşünüyorum ama bence HyperX Cloud Stinger, tamamen ortalama, belki de ortalama altı bir ses izolasyonuna sahip.
Mikrofon kalitesi de bahsetmeye değer
HyperX Cloud Stinger, bu noktaya kadar ortalama, belki ortalama üstü bir şekilde performans sundu fakat konu mikrofon olunca, bildiğiniz tüm mikrofonları unutabilirsiniz; bu kulaklıktaki mikrofon kalitesi bir harika. Öncelikle, mikrofon konusunda da bu üründe bazı eksiklikler bulunuyor. Mesela, bu mikrofon aracılığı ile verilen seste parlaklık kesinlikle eksik ama geriye kalan her şey başarılı.
HyperX Cloud Stinger, sesi parlak bir şekilde sunmak haricinde, inanılmaz doğal bir kalite sunuyor. Mikrofonu isterseniz gürültülü bir yerde kullanın, isterseniz de sessiz bir ortamda bulunun; mikrofon kalitesi hiçbir şekilde düşmüyor. Üzerine bir de gürültü iptali başarılı bir şekilde işleniyor mikrofona. Bu şekilde, konuştuklarınız en temiz şekilde karşı tarafa aktarılabiliyor.
Biraz önce bahsetmiş olduğum ses kalitesini veya mikrofon kalitesini, ne yazık ki herhangi bir ekstra uygulama ile özelleştirebilmek mümkün değil. Günümüzde birçok oyuncu kulaklığı, mobil cihazlar veya bilgisayarlar için uygulamalar sunuyor. Bu uygulamalar ile duyulan ve verilen sesi özelleştirebiliyorsunuz ama HyperX Cloud Stinger ne yazık ki herhangi bir uygulamaya sahip değil. Bu, bence bu kulaklığın önemli bir problemi.
Tabii bir de bağlantı var. Aslında bağlantı olayından daha önce bahsetmiştim; sadece kablolu bir bağlantıya sahip olan bu kulaklık, aklınıza gelebilen her cihaza bağlanabiliyordu. Kulaklığı, kablolu bir şekilde kullanabildiğiniz için neredeyse kusursuz bir gecikme değerine de sahip olabiliyorsunuz.
HyperX Cloud Stinger, özellikle kritik dinleme için önemli
Size daha önce müzik bestelediğimi ve sıkı bir şekilde müzik dinlediğimi belirtmiştim. Bu durumda, bir kulaklığın kritik dinleme üzerinde başarılı olması benim için önemlidir ve HyperX Cloud Stinger, kesinlikle bu konuda fiyatına göre başarılı. Tamam, bu kulaklık tam olarak bu konuda kusursuz bir iş sunmuyor ama dediğim gibi, 300 TL ödeyip, kritik dinleme konusunda alabileceğiniz en iyi deneyim bence sunuluyor.
Kritik dinleme ardından video oyunları benim için önemli ve inanıyorum ki video oyunları için bu kulaklıktan daha iyisini bulabilirsiniz. Video oyunlarında ortalama üstü bir deneyim sunan HyperX Cloud Stinger, kesinlikle kritik dinleme kısmını ön planda tutuyor. Bunun haricinde, günlük ve ofis kullanımları için de bu kulaklığın ortalama üstü olduğunu sizlere gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.