Ubisoft, fantastik bir evrende geçebilecek pek de fazla aksiyon-macera tipinde markaya sahip değildi. Özellikle de son zamanlarda Assassin’s Creed kullanılıyordu bol tanrılı maceralar için. 2020 senesinde ise sanıyorum ki geliştiriciler istediklerini yaptı; Immortals: Fenyx Rising oyunu karşımıza çıktı. 3 Aralık 2020 tarihinde çıkışını PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series S, Xbox Series X ve Nintendo Switch için gerçekleştirecek olan bu video oyunu, benim de elime geçti ve kendisini PlayStation 5 konsolumla oynama ve ardından da inceleme şansı buldum.
İnceleme yazıma geçmeden önce bu oyunun nasıl doğduğundan biraz bahsetmek istiyorum. Şimdi, Immortals: Fenyx Rising ile Assassin’s Creed markası oynanış açısından pek birbirine benzemiyor. Asıl iş, temalarla ortaya çıkıyor. Ubisoft, özellikle Assassin’s Creed Origins oyunundan itibaren fantastik temaları oyunculara sunmaya başlamıştı ve Assassins Creed Odyssey de oyunculara Yunan mitolojisini göstermişti. Ubisoft, şu anda incelemekte olduğum bu oyunun temellerini de ilk o zaman attı ve aynı mitolojiyi temel alan hafif yürekli bir proje üzerinde çalışmaya başladı.
Immortals: Fenyx Rising gibi yepyeni bir markanın hayata geçirilmesi ise aslında Ubisoft şirketine ciddi bir kreatif özgürlük vermiştir. Sonuçta, Assassin’s Creed veya Far Cry gibi halihazırda güçlü bir köke sahip olan markalarda bir anda tema değişikliği yapmak, sanat tasarımını ve tonu değiştirmek imkansız olacaktır. Bu yeni marka ise Ubisoft için yepyeni bir sanat tasarımı tipi, görmeye alışık olmadığımız bir ton ve şirketin artık hakkında ustalaşmış olduğu açık dünya ve alakalı içerikleri birleştiriyor. Bu sayede de aslında, aynı anda hem yeni, hem de tanıdık hissettiren bir ürün ortaya çıkıyor.
Tabii ki 2-3 senede geliştirilmiş bir video oyunu, bir kreatif beceri harikası değil. Bu video oyunu, tamamen yeni bir yapı sunmaktan ziyade Assassins Creed ve The Legend of Zelda gibi markalardan aldığı önemli noktaları birleştiriyor. Bu eminim ki bazı oyuncular için iyi bir haber olacaktır. Assassins Creed ve The Legend of Zelda markalarının birleşimini hayal ettiğiniz zaman çok da kötü bir sonuç çıkmayabilir. Yalnız, bazı oyuncular için de hayal kırıklığı olacaktır; böyle bir marka ile ciddi anlamda kreatif bir iş çıkartılabilirdi ama Ubisoft, 2 senede hızlı bir şekilde iş halletmek istedi herhalde.
Immortals: Fenyx Rising, yepyeni bir kahramanın hikayesini anlatıyor
Immortals: Fenyx Rising oyununda kontrol ettiğimiz karakterin adı Fenyx. Kendisi kanatlı bir kahraman ve bir anda Yunan tanrılarını kurtarmayı kendisine bir amaç olarak belliyor. Tabii bu sırada içerisinde yaşadığımız dünyanın ve evrenin de kurtarılması gerekiyor. Bunu yapabilmek için ise bir güç tanrısı olan Typhon’u yenmemiz gerekiyor. Yalnız, kendisine gidip yumruk atamayız. Typhon ile savaşabilmek için öncelikle güçlenmemiz, dünyayı keşfetmemiz ve bambaşka maceralara atılmamız gerekiyor ki bahsettiğim güç tanrısı, bir sinek gibi bizi ezmesin.
Ubisoft, bu zamana kadar kendi oyunlarında bolca esprili dil kullandı ama Immortals: Fenyx Rising, bunu en yüksek seviyeye çıkartıyor. Yaşanan olaylar, diyaloglar ve çok daha fazlası komedi temelli bir şekilde sunuluyor bu oyunun hikayesinde ve tabii ki oynanışında. Yalnız, komedi yapması biraz zordur ve Ubisoft da sanıyorum ki burada biraz zorlanmış. Aslında bu tip şeylerde ben pek de yüksek standartlara sahip değilimdir ama bu oyun beni ona rağmen arada bıraktı. Yani, oyunun temelinde yatan komediyi bazen sevdim; beni gerçekten güldürdü, bazen de beni oyundan uzaklaştırdı.
Bunun haricinde de Immortals: Fenyx Rising oyununun temelinde, herhangi bir Ubisoft oyununda olduğu gibi aksiyon-macera bulunuyor. Oyun boyunca tanrıların silahlarını ve ekipmanlarını kuşanıp, gücümüze güç katıyoruz. Mesela, Achilles’in kılıcı ve Daidalos’un kanatlarını bu video oyununda kullanabiliyoruz. Tüm bunlarla da Yunan mitolojisinden çok tanıdık olan canavarları ve tanrıları öldürüyoruz. Oyun boyunca karşımıza Cyclops, Medusa ve Minotaur gibi bolca düşman çıkıyor. Tanrılar tarafından elde ettiğimiz silahlarımız ve yeteneklerimiz, aslında oldukça da hızlı bir aksiyon sunuyor.
Immortals: Fenyx Rising oyununun dövüş/savaş anları kesinlikle en güncel Assassin’s Creed oyunlarını hatırlatıyor. Yani, karakterimizin yine birkaç farklı vuruş seçeneği var ve bunların üzerine de yetenekler geliyor. Tüm bunların, Assassin’s Creed oyunlarından farklı, daha fantastik olmaları ve bolca efekt bulundurmaları. Bence bu saldırıların animasyonları bile oldukça benziyor şirketin diğer oyunlarına. Zaten birkaç senede böylesine büyük bir oyunu sıfırdan geliştirmek pek de mümkün bir şey değil. Şirketin bazı noktalarda kısa yollara başvurmuş olmasına şaşırmamak gerekiyor.
Gizemler ve bulmacalarla dolu bir açık dünya, bu oyunda bizi bekliyor
Tahmin edebileceğiniz gibi Immortals: Fenyx Rising, bir açık dünya yapısına sahip. Bu açık dünya, farklı tanrılar tarafından yönetilen bölgelere sahip ve aslında yine Ubisoft şirketinin klasik dünya tasarımını çok iyi bir şekilde yansıtıyor. Oyunda toplamda 7 bölge bulunuyor ve bu bölgelerin tamamı çok güzel görünüyor. Bu oyunun dünyasında dolaşırken, kendimi zaman zaman Assassin’s Creed Odyssey oynuyormuş gibi hissediyorum ama bu da kötü bir his değil kesinlikle. Zaten iki oyunun da teması, fantastik ögeler hariç aynı. Ayrıca bu fantastik yapı, çok güzel bir his katıyor oyunun dünyasına.
Gayet güzel bir şekilde tasarlanmış olan bu açık dünyada koşarak, evcil hayvanımızla veya havadan süzülerek keşif yapabiliyoruz. Aynı şekilde gördüğümüz her yere de tırmanabiliyor. Aslında bu dünyayı da detaylı bir şekilde keşfetmeniz gerekiyor; oyunda bolca gizem ve bulmaca bulunuyor. Bunlar olmasa bile sadece manzara görmek için bile keşfedilebilir bir açık dünya var Immortals: Fenyx Rising oyununda. Bulmacalar ise çok zorlayıcı yapılarda bile karşınıza çıkabiliyor, biraz farklı bir mantık ile düşünmeniz gerekiyor kendilerini çözebilmek için.
Immortals: Fenyx Rising oyununun şöyle bir problemi var ki bulmacalar çok öne çıkıyor. Sanmıyorum ki aksiyon-macera oyunu oynamak isteyen bir oyuncu, bu kadar yoğun bir şekilde bulmaca görmek istesin. Ben açıkçası bulmaca türünden pek hoşlanmıyorum ve bu oyunun da sunduğu bulmacalar, bir süre sonra beni sıkmaya başladı. Oyunda tabii ki imkansız diyebileceğim kadar zor bir şey yok ama bir süre sonra bulmacalar ilk başlardaki kreatif hissini kaybediyor ve sıkıcı hale geliyor. Bu sıkıcı bulmacalar, bir yandan da zorlamaya başlayınca, uğraşmak istemeyebilirsiniz.
Tüm bunlarla uğraşırken, Immortals: Fenyx Rising oyununda ganimetlerin peşinde de koşmanız gerekiyor. Tabii burada net bir ganimet sistemi yok. Oyun içerisinde sadece sayılı ikonik ganimetler var ve hepsini kategori olarak güçlendirebiliyorsunuz. Yani, sadece tek bir kılıcı değil, kılıç kategorisindeki tüm silahları aynı anda güçlendirebiliyorsunuz. Bu da aslında oyundan önemli bir derdi çıkartmış oluyor; ganimetler yerine eğlenceye odaklanabiliyorsunuz. Bu arada, eğlenceden bahsetmişken, oyunun kontrollerinin de çok kompleks olmadığını, basit ama ustalaşmasının zor olduğunu söylemek istiyorum.
Immortals: Fenyx Rising, herkesin deneyimini önemsiyor ve bolca ayar sunuyor
Son birkaç senede video oyunlarındaki ulaşılabilirlik veya erişilebilirlik ayarlarına gerçekten önem vermeye başladım. Hangi oyun olduğunu hatırlamıyorum ama öyle bir yapıt vardı ki onu ulaşılabilirlik olduğu zaman öyle bol ayar sunmuştu ki temel oyun deneyimini tam keyfime göre ayarlayabilmiştim. İşte o zamandan beri ulaşılabilirliğe önem vermeyen oyunlar, beni bir noktada memnun edememeye başladı. Ubisoft ise bu konuya önem veren bir şirket olduğunu bir süredir kanıtlamaya çalışıyor ve Immortals: Fenyx Rising ise en geniş ulaşılabilirlik ayarı seçeneklerini sunuyor bence.
Oyunun zorluğunu inanılmaz detaylı bir şekilde ayarlamaktan tutun da kullanıcı deneyimini iyileştirmek için ara yüz ile yine en ufak detayına kadar oynayabilmek mümkün bu oyunda. Ben, oyunu incelediğim için her şeyi dengede tutmaya çalıştım ama mesela bulmacalardan çok hoşlanmazsanız, zorluk seviyesini düşürebiliyorsunuz ve ara yüz tarafında sizi rahatsız eden ögeleri düzenleyebiliyorsunuz. Tüm bunlardan sonra da geriye sadece bu video oyununu oynamak kalıyor. Ulaşılabilirlik ayarlarında deneyiminizi iyileştirebildiğiniz gibi Immortals: Fenyx Rising oyununda karakterinizi de iyileştirebiliyorsunuz.
Immortals: Fenyx Rising oyununun açılışı 1 saat kadar sürüyor ki bu, bana soracak olursanız biraz uzun. Yine de her şey düzene girdikten sonra güvenli alanınız olan The Hall of the Gods ile tanışıyorsunuz. Burada, açık dünyadan Ambrosia toplayarak canınızı yükseltebiliyorsunuz; dayanıklılığımız ise Lightning Bolts of Zeus ile yükseltilebiliyor ki bunları açık dünyadan değil, bazı aktivitelerden elde edebiliyoruz; oyundaki bulmacalar ise Coins of Charon veriyor ve onlarla da karakterimize yeni yetenekler ve saldırı tipleri satın alabilmemiz mümkün kılınıyor.
Immortals: Fenyx Rising oyununda daha fazla materyal bulunuyor ve onlarla karakterimizin silahlarını ve zırhlarını güçlendirebiliyoruz. Aynı zamanda oyundaki birçok öge için kozmetik değişiklikler de bulunuyor. Mesela, silahımıza farklı görüntüler verebiliyoruz. Sadece silahımıza değil, kanatlarımız ve yardımcımız da kozmetik değişiklik görebiliyor ama o değişiklikler, aynı zamanda kendilerine yeni güçler ve özellikler de veriyor. Yine de oyunda parayı veren düdüğü çalar gibi bir sistem yok. Zaten oyunun kendisi PvE temelli. Kozmetik ögeler mikro ödeme ile satılsa bile çok dert olmayacaktır.
Ubisoft ekibinin yaptığı en güzel görünen oyun acaba bu olabilir mi?
Immortals: Fenyx Rising oyununu PlayStation 5 konsolumda deneyimledim. Sonucunda ise elde ettiğim görsellik gerçekten başarılıydı. Bu video oyununda Ubisoft, çok farklı bir grafik tasarımı tipi kullanıyor ve bu tasarım, şirketin eski oyunlarına göre oldukça benzersiz hissettirmeyi başarıyor. Bunun yanında sanat tasarımının da kesinlikle kaliteli olduğunu ama zaman zaman Assassin’s Creed Odyssey ile çok benzerlik olduğunu söyleyebilirim. Bunun da sebebi muhtemelen, oyunun kaynağının o yapıta dayanıyor olmasıdır diye düşünüyorum. Yani, görsel kaliteyi ve tasarımı ben oldukça beğendim.
PlayStation 5 konsolunda bana iki farklı seçenek sunuluyor: Çözünürlük modu ve performans modu. Çözünürlük modunu seçtiğiniz zaman 4K/30 FPS, performans modunu seçtiğiniz zaman ise dinamik 4K/60 FPS olarak bu yapıtı deneyebiliyorsunuz. Yalnız, bu yapıttaki aksiyon oldukça hareketli ve refleks temelli olduğu için 30 FPS, gerçekten kötü bir seçenek. Bu oyunun kesinlikle 60 FPS olarak oynanması gerekiyor. Eğer görselliğe çok önem veriyorsanız da çözünürlük modundan sonra performans moduna geri dönmek isteyeceğinizi pek sanmıyorum. Görsel anlamda da iki mod arasında bolca fark var.
Immortals: Fenyx Rising oyunu ayrıca çok başarılı bir HDR desteğine sahip. Oyunun temelindeki renkler zaten yeterince canlı ama işin içine HDR girdiği zaman görsellik gerçekten çok daha güzel bir hale geliyor. DualSense ise her şeyi yine bambaşka bir seviyeye çıkarıyor. Ubisoft, bu video oyunu ile de DualSense üzerindeki teknolojilere destek veriyor ve bu destekler, oyundaki hissi gerçekten bir üst seviyeye çıkartıyor. Sesler ve müzikler ise ne yazık ki bir Ubisoft oyununa yakışmayacak seviyede. Seslendirmeler güzel olsa da genel ses efektlerini ve müzikleri biraz ortalama buldum.
Her şeyi özetlemek gerekirse, Immortals: Fenyx Rising kesinlikle problemleri olan ama yine de başarılı diyebileceğim bir video oyunu. Bana soracak olursanız Ubisoft, bu oyunu piyasaya sürebilmek için biraz acele etmiş. Belki geliştirilme sürecine 1-2 sene ekleyerek, kreatif açıdan daha benzersiz ve kaliteli bir oyun yapılabilirdi diye hissediyorum. Onun haricinde bulmacalar da zaman zaman can sıkabiliyor ama geriye kalan her şeyde ya minimum seviyede sıkıntı var, ya da hiç sıkıntı yok. Ubisoft, yine en iyi bildiği şeyi yapıp, kaliteli bir açık dünya temelli aksiyon-macera oyunu sundu bizlere.