Immortals: Fenyx Rising, oldukça sessiz bir şekilde piyasaya sürülmüştü. Oyuncuların bu oyuna karşı pek bir beklentisi de yoktu ama Ubisoft, bir kere daha herkesi şaşırtmıştı. Bu oyun, sürpriz bir şekilde oldukça başarılı olmuştu. Oyunun özellikle de açık dünyası çok beğenilmişti. Ben de aynı şekilde bu oyunu oynayıp, bayağı bir beğenmiştim. Açık dünya, hızlı yapılabilen savaşlar ve keşif hissi hoşuma gitmişti. Tüm bu hislerin aslında ek paketlere de yansıyacağını düşünmüştüm ama bu oyun için piyasaya sürülen ilk ek paket olan A New God, beni bir tık hayal kırıklığına sokmuştu. İçerik güzeldi ama beklentim karşılanmamıştı.
Immortals: Fenyx Rising oyununun ikinci ek paketi olan Myths of the Eastern Realm ise şimdi çıkışını gerçekleştirdi. İlk ek pakette, tanrı oluşumuzu kanıtlamıştık ve şimdi de aslında kendimizi bambaşka bir maceranın içinde buluyoruz. Bunun sebebi ise yeni ek pakette farklı bir karakteri kontrol ediyor olmamız. Evet, onlarca saatlerimizi harcadığımız kendi kahramanımız ne yazık ki A New God isimli ek paket ile geride bırakılıyor. Myths of the Eastern Realm isimli ikinci ek pakette ise başrole Ku geçiyor. Anladığım kadarıyla ortada büyük bir kaos var ve bunu da sadece yeni kahramanımız olan Ku çözebilir.
Cennet’in ve Dünya’nın dengesi çok büyük bir tehdit altında. Bu tehdidi ise birçok farklı dünyanın tanrılarını yok etmiş olan gizemli bir elinin altında tutuyor. Ku, tüm bu tehlikelerin içerisinde, bir mağaranın içerisinde uyanıyor ve kendimizi bir anda maceranın tam göbeğinde buluyoruz. Yalnız, bu noktada kendinizi Immortals: Fenyx Rising oyununun temel içeriğini oynuyormuş gibi hissedebilirsiniz; Myths of the Eastern Realm ile sunulan neredeyse her şey, ana oyundan birebir kopyalanıp, sadece makyajlanmış. Yani, A New God isimli ufacık ek paketteki kadar bile yenilik yok ikinci ek paketin içerisinde. Gerçekten hayret ettim.
Immortals: Fenyx Rising – Myths of the Eastern Realm ile sunulan en büyük problem de zaten bu. Oyundaki açık dünyadan tutun da karşınıza çıkan mekaniklere kadar her şey ana oyundaki deneyim ile aynı. Bu deneyimin üstünde sadece biraz makyaj var ama onu fark edemeyecek kadar da kör olmanız bence imkansız. Tabii ki çevrede Çin temasına sahip birçok detay bulunuyor ama makyaj da zaten o. Bu ek paketin geliştirilme sürecinde ne olmuş, proje iptal edilmiş de çıkış gününe 1-2 hafta kala öylesine bir ek paket mi tasarlanmış, gerçekten anlayamadım. Tabii bu içerik hakkında söyleyeceklerim daha bitmedi.
Immortals: Fenyx Rising, Myths of the Eastern Realm ile hayal kırıklığına uğrattı
Immortals: Fenyx Rising oyununun temelindeki döngü, ilk ek pakette biraz bozulmuştu. Normalde, ana oyunda birçok farklı şey yapabiliyorduk ama A New God, sadece bulmacalara odaklanıyordu. Myths of the Eastern Realm ise klasik döngüyü geri getiriyor. Öncelikle bu döngüdeki yeniliklerden bahsetmek istiyorum. Mesela, bulmaca tarafı için iki farklı yeni sistem geliyor. Bunlar da boyut değiştiren küpler ve tutunabileceğiniz halkalar. Evet, AAA seviyesindeki bu koskoca oyunun ikinci ek paketi, yenilik olarak sadece küp ve halka sunuyor. Onun haricinde, yeni gibi birçok şey gösteriliyor ama her şey temel oyundan kopyalanıyor.
Ana oyundaki Vault tipi içerikler, yeni ek pakette neredeyse hiçbir şekilde değişmiyor ve Gateway olarak geçiyor. Süzülme yeteneği de dahil olmak üzere ana kahramanımızın tüm yeteneklerini, Ku için tekrar açıyor. Burada kurduğum cümleye dikkat etmelisiniz; tüm yetenekleri tekrar açıyoruz. Ares’s Wrath ve Herakles’s Strength yerine Blades of Huang Di ve Pangu’s Strength geliyor. Yeteneklerin sadece isimleri değişiyor; onun haricinde Ku isimli yeni kahramanımızın oynanışını etki eden hiçbir yeni yetenek sunulmuyor. Dövüşü ve savaşı zenginleştiren yetenekler mi? Yok. Keşfi eğlenceli kılan yetenekler mi? O da yok. Makyajdan başka hiçbir şey yok.
Immortals: Fenyx Rising oyununun temelindeki savaş ve bulmaca sistemleri gayet güzeldi. İlk ek pakette ise savaş tamamen bir köşeye atılmıştı ama ona karşılık bulmaca sisteminin üzerine gidilmişti. İkinci ek pakette ise savaş ve bulmaca geri dönüyor ama kendileri, ana oyundaki halleriyle birebir aynı. Keşif için de benzer bir şekilde konuşabilirim. Dikkatimi sadece kombolar için karşı saldırılar çekti ama onlar da tek başına zaten neye yetecek? Yeni bölüm sonu karşılaşmaları biraz heyecanlıydı aslında; tek önemli yeniliği onlar sundu. Kendilerinde birkaç farklı mekanik ve sistem işliyordu. En azından oyunu oynarken yaşadığım uyuklama olayı geçti.
Tüm bunların içerisinde bana olumlu gelen en büyük şey, aslında hızlı bir şekilde kurulan ilerleme sistemi oldu. Myths of the Eastern Realm, aynı A New God gibi küçük bir ek paket. İlk ek paketin içerisinde pek bir şey yoktu. O yüzden güç seviyesi filan dert etmemiştim. Bu yeni ek pakette de dert etmeme gerek kalmadı; çok hızlı bir şekilde ilerleme kaydedebiliyorsunuz. Bu sayede ek pakette oldukça özgür hissediyorsunuz. Bu arada, daha önce anlattığım gibi bu ek pakette bir de hikaye var ama içerikler o kadar hızlı ilerliyor ki hikayeyi doğru düzgün bir şekilde anlatmaya zaman kalmıyor. Siz ne olduğunu anlamadan, ek paket bitmiş oluyor.
Myths of the Eastern Realm, bir şeyleri yanlış yaptı
Immortals: Fenyx Rising – Myths of the Eastern Realm, makyajlama olayını işin içinden çıkartırsak, aslında çok güzel bir ek paket olabilirdi. Özellikle batılı video oyunlarında Çin temasını ve mitolojisini pek göremiyoruz. Bu ek paket de oyunculara o yönden benzersiz bir deneyim sunabilirdi. Ayrıca, ek paket ile yeni bir kahramanın sunuluyor olması da hem hikaye, hem de oynanış yönünden sınırsız özgürlük verebilirdi geliştirici ekibe. Yeni bir kahraman olduğu için istenilen şekilde hikaye yazılabilirdi. Oynanış tarafında da tam bir özgürlük ile farklı şeyler tasarlanabilirdi. Ubisoft ise sadece ana oyunu kopyalamayı tercih etti.
A New God isimli ilk ek paket sadece bulmacalara odaklandığı zaman çok üzülmüştüm ama yine de o ek paketin başarılı olduğu noktalar bulunuyordu. Myths of the Eastern Realm, tam da istediğim gibi Immortals: Fenyx Rising oyununun tüm yönlerine önem veriyor ama bu sefer de içerik kalitesi yerlerde sürünüyor. Yani, yaşadığım deneyimden aklımda kalan tek şey, ara sahnelerde yapılan espriler oldu ama onlar da çoğu zaman berbatlardı. Ben beğendim, o ayrı. Benim bu konuda kişisel zevkim biraz çöptür; ne atsalar yerim ama standart bir insanın o esprilerden filan zevk alacağını hiç sanmıyorum, hayal bile edemiyorum.
Immortals: Fenyx Rising oyununun ikinci ek paketini ne yazık ki sizlere net olarak öneremeyeceğim. Yani, “Çin teması ve mitolojisi varmış, çok merak ettim.” şeklinde bir bakış açınız varsa, bu ek paketten uzak durun. Yok, “Ben bu oyunu oynamak için bahane arıyorum.” diyorsanız, Myths of the Eastern Realm kesinlikle kullanılabilir. Yani, ek paket zaten tamamen çöp değil. Temel oyun başarılı olduğu sürece de bir ek paketin çöp olması imkansız ama aynı zamanda ortalamanın altında. Yani, bu ek paketi kurtaran tek şey bence temel oyunun kalitesi. Onun haricinde, ne yazık ki Myths of the Eastern Realm hakkında olumlu bir şey söyleyemeyeceğim.
Myths of the Eastern Realm, Immortals: Fenyx Rising oyununun geleceğini de kararttı benim için. Sırada, The Lost Gods isimli üçüncü ek paket var ve bu içerik ile oyunun temelden değişeceğini biliyoruz. Mesela, kamera açısı artık oyuna tepeden bakacak ve, “Brawler” dediğimiz oyun türü temel alınacak. Sadece yenilik arıyorsak, The Lost Gods için heyecanlanalım ama A New God ve Myths of the Eastern Realm ardından benim bu oyunun ek paketlerine hiçbir şekilde güvenim kalmadı. Üçüncü ek paket için olan heyecanımın tamamını da kaybettim. Yine de kendisini çıktığı zaman mutlaka oynayıp, sizler için inceleyeceğim.