Çoklu oyuncu tabanlı video oyunlarının popülerliğini her geçen gün arttırdığını görüyoruz. Yüksek bütçeli yapımlarla beraber bazı daha mütevazi oyunlar da çıkışını gerçekleştiriyor. Bu inceleme yazımızda bir süredir beta aşamasında bulunan ama şimdi tam çıkışını gerçekleştirmiş olan Insurgency: Sandstorm oyununa göz atacağız. Bakalım Call of Duty: Black Ops IIII ve Battlefield V gibi yüksek bütçeli FPS oyunlarının bulunduğu bir ortamda, Insurgency: Sandstorm nasıl bir etki gösteriyor, hangi oyun modları üzerinden yoluna devam ediyor? Tüm bu sorulardan daha önemlisi, incelemesini gerçekleştirdiğimiz video oyunu, oyuncuları eğlendirebiliyor mu?

Insurgency: Sandstorm incelemesi

Insurgency: Sandstorm, zorlu bir kulvara giriş yapıyor

İncelemenin giriş kısmında Insurgency: Sandstorm oyununun Call of Duty ve Battlefield gibi oyun serilerinin karşısına çıktığını belirttim ama aslında tam manasıyla bu oyunların tahtını hedeflediğini söyleyemeyiz. Daha çok Counter-Strike tarzını seven oyuncuların ilgisini çekecek bir yapıda sunuluyor Insurgency: Sandstorm. Öldüğümüzde, maçın tamamlanmasını beklediğiniz bir yapı var karşımızda. Eğer takımlar halinde oynuyorsak, iki takımdan bir tanesinin tüm oyuncularının tükenmesini bekliyoruz.

Oyunun harita yapısına baktığımızdaysa, Battlefield serisine benzer bir çizginin oluşturulduğunu görebiliyoruz. Insurgency: Sandstorm, benzer türdeki FPS oyunlarına göre nispeten daha geniş oyun haritalarına sahip. Bu geniş alanlarda, genellikle belirtilen noktaları ele geçirdiğimiz bir oyun yapısı var. Yalnız şunu belirtmem gerekir ki oyunu açtığım anda aklıma yıllar önce çıkan Medal of Honor oyunu geldi. İlk çıkandan bahsetmiyorum; 2010 senesinde piyasaya sürülen ve neredeyse tamamının Ortadoğu’da geçtiği oyunu söylüyorum.

Sanki yıllar öncesine giderek bu yapımı yeniden oynuyormuşum gibi hissettim. Bu izlenimi edinmemin en büyük sebeplerinden bir tanesiyse haritaların tek düze ve aynı temaya sahip olmasıydı. Tamam, oyunun odaklandığı nokta çöl savaşları olabilir ama insan biraz daha fazla çeşitlilik bekliyor açıkçası. Oyunun öne çıkardığı en önemli noktanın gerçekçi vuruş hissi olduğu çeşitli basın kuruluşları ve oyunun geliştiricileri tarafından belirtiliyordu ama bu vuruş hissini de tam manasıyla alamadığımı belirtmeliyim.

Tamam, adamı kevgire çevirmeden rakibi öldürebiliyoruz, tek vuruşta can alabilmek de mümkün ama teknolojik olarak Insurgency: Sandstorm oyununun zamanın hayli gerisinde olduğunu görmek, oyundaki vuruş hissiyatını zedeliyor. Oyunun genel anlamda yıllar önce çıktığını zannedebilirsiniz. Benim gibi Medal of Honor oyununu anımsamanıza da gerek yok ayrıca, bir hayli eski mekaniklerle karşılaştığınızda zaten anlıyorsunuz durumu.

Insurgency: Sandstorm incelemesi

Peki, oyun modlarındaki çeşitlilik yeterli mi?

Insurgency: Sandstorm oyunu, 3 ana oyun moduna ayrılmış durumda ama bu oyun modları arasında uçurum sayabileceğimiz farklar bulunmuyor. Oyunda; eşli oyuncu, Versus ve Competitive olarak adlandırılan oyun modları bulunuyor. Bunlardan eşli oyuncu, adından da anlaşılacağı üzere eşli oyunculu bir oynanışa sahip durumda. Bir başka deyişle, gerçek insanlarla birlikte yapay zekaya karşı mücadele ediliyor. Oyundaki en eğlenceli oyun modlarından birisi olduğunu söyleyebilirim.

İncelemesini gerçekleştirdiğim oyundaki diğer oyun modu ise Versus olarak adlandırılıyor. Bu oyun modunun; Push, Firefight ve Skirmish isimli bölümleri bulunuyor. Bu bölümler çok daha fazla olabilirdi açıkçası ama oyunun özünün korunmasının amaçlandığını görüyoruz. Öte yandan, Versus seçeneğini tercih edersek, bu üç bölümden bir tanesine oyun bizi otomatik olarak gönderiyor. Tabii ayarlamalar vasıtasıyla bölümler arasında filtreleme yapma seçeneğimiz bulunuyor.

Competitive modunda ise biraz daha Counter-Strike yapısını ve geniş haritaları görüyoruz. Aslında eldeki malzemeyle çok daha fazla içerik sunulabilecekken, bahsettiğim bu oyun modlarıyla belirli bir aralığa sıkışıldığını söyleyebilirim. Çok daha fazla çeşitlilik sunulabilirmiş ama Insurgency: Sandstorm oyununda temel yapıda kalmaya ve bazı oyun modları üzerinde gidildiğini görüyoruz.

Tabii serinin ilk oyununun bir Counter-Strike modu olarak tasarlandığını burada hatırlatmak gerekiyor. Her ne kadar Valve tarafının oyun motoru olan Source oyun moturunu terk ederek Unreal Engine 4 kullanmasına rağmen, oyunun temel yapısı olarak Counter-Strike oyununa bağlı kaldığını ifade edebilirim. Bu durum kötü bir şey midir diye sorarsak; hayır kötü değil ama eldeki malzemenin biraz cimri kullanıldığı sonucunu çıkartabiliriz.

Insurgency: Sandstorm incelemesi

İyi grafikler, boş mekanlar

Üst kısımda, Insurgency: Sandstorm oyununun Unreal Engine 4 kullanılarak geliştirildiğini belirttim. Aslına bakarsanız, oldukça başarılı bir oyun motoru olan Unreal Engine 4 ile çok daha başarılı grafiklere ulaşılabildiğini görebiliyoruz. Tabii bir video oyunu, çoklu oyunculu temelli bir yapıdaysa, grafiklerin bir miktar düşük tutulmasını anlayışla karşılayabiliriz. Yalnız Insurgency: Sandstorm oyununda karşılaştığımız grafiklerin düşürülmesinden ziyade gereksiz yere zorlamalara gidilmesi olarak ifade edilebilir.

Şöyle ki, Insurgency: Sandstorm oyununu ilk olarak açtığımda, Battlefield V oyununu kasmayan bilgisayarımda donmaların yaşandığına şahit oldum. İlk gün yamasının ardından durum biraz toparlandı ama yer yer kasılmalar devam etti. Üstelik bu kasılmaların pek çoğu geniş alanlarda değil bina içi, küçük bahçeler gibi dar alanlarda yaşandı. Öte yandan oyunun bölüm tasarımlarında, oyun alanı dışındaki arka kısımların çok boş bırakıldığını söylemeden geçmeyeyim.

Oyunu deneyimlediğim AOC AGON AG241QX model oyuncu monitörlerinin gayet iyi performans sunduğunu eklemeden geçmeyeyim. 2K çözünürlük desteği ve 144 Hz yenileme hızıyla oyunu özellikle yakından oynamayı seven oyunculardansanız AOC AGON AG241QX model oyuncu monitörüyle oynadığınız oyunların keyfini arttırabiliyorsunuz. Bizler de özellikle mücadeleci yapıdaki bu FPS oyununda, AOC AGON AG241QX ile gayet başarılı sonuçlar aldık.

Oyunun seslerine gelirsek, açıkçası hayal ettiğimi bulamadığımı ifade edebilirim. Burada sözlerim yanlış anlaşılmasın, gerçekten çok gerçekçi ve güçlü silah sesleri var oyunda. Özellikle bazı silahları ateşlediğimizde etraftan sesin yankılanmalarına kadar duyuyoruz ama bazı silahlar da su tabancası sesi çıkartıyor sanki. Seslerdeki dengesizlik de oyunun atmosferini etkiliyor. Yine de oyunun seslerinin ortalamanın üstünde olduğunu söyleyebilirim. Insurgency: Sandstorm oyununun verdiği performans ise şu anda sınıfta kalıyor. İnceleme yazısının üst kısımlarında belirttiğim üzere rahat rahat oyunu çalıştıracak donanımlarda bile büyük takılmalarla karşılaşabiliyoruz.

Insurgency: Sandstorm incelemesi

Insurgency: Sandstorm şu anda değil ama yakında iyi bir oyun olacak

İncelemesini gerçekleştirdiğim Insurgency: Sandstorm isimli yapım için sanki beta süreci henüz bitmemiş gibi görünüyor. Yalnız bu fikri savunmam bahsettiğimiz yapımın kötü bir oyun olduğu anlamını taşımasın. Bazı güncellemelerle, eklemelerle çok daha iyi bir yapım olarak yakın zamanda karşımıza çıkacaktır. Ayrıca oyunun geliştirici ekibinin, Türkçe desteğini planladığını ve oyuna eklenecek yeni haritalar için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtmeliyim. Gerçekten de oyunda bulunan 4 kadar harita yetersiz kalıyor.

Uzun lafın kısası, bazı düzenlemelerden sonra çok daha iyi bir ürün elimizde olacaktır. Dileyen okurlarımız bekleyebilir, dileyenlerse rakiplerine oranla gayet uygun olan fiyat etiketini göz önünde bulundurarak bu video oyununa sahip olabilir. Ayrıca Insurgency: Sandstorm isimli yapıma eklenecek yeni modlarla birlikte çok daha tamamlanmış bir FPS oyunuyla karşılaşacağımızı da belirtelim. Yine de şimdiki haliyle bile vasatın üzerine çıkmayı başaran bir yapım Insurgency: Sandstorm.

Insurgency: Sandstorm, FPS türündeki güçlü rakiplerinin yanına cazip fiyat etiketi ve kaliteli yapısıyla geliyor. Uygun fiyatının yanı sıra grafikleri ve sesleriyle oyuncuları etkileyecek bir yapım karşımızda. Yalnız oyunun erken erişim sürecini henüz tamamlayamadığını ifade edebiliriz. Bazı önemli performans ve optimizasyon sorunları, haritaların ve oyun modlarının yetersizlikleri, oyunu satın almak için bir süre daha bekletebilir. Yine de genel yapısıyla keyifle oynanabilecek, gerçekçi bir yapımın karşımızda olduğunu söyleyebiliriz. Sorunları, bir kaç güncellemeyle çözüldüğünde çok daha önemli yerlere ismini yazdıracak mücadeleci yapıda bir oyun var karşımızda.
Olumlu
Gerçekçi oyun yapısı.
Başarılı grafik ve sesleri.
Güçlü vuruş hissiyatı.
Uygun fiyatı.
Olumsuz
Performans ve optimizasyon sorunları.
Yetersiz harita sayısı.
Oyun modlarının tatmin edememesi.
Verdiği beta hissi.
7.5