Steam, PC ile oyun oynamayı seven kişilerin belki de vazgeçilmez platformlarından bir tanesidir. Böylesine önemli bir platform, tabii ki oldukça büyük ve böylesine bir büyüklük ile karmaşanın içerisinde oyunları belli bir kalitenin üzerinde tutmak da oldukça zor. Bu sebepten ötürü, Google Play Store ve benzeri dijital mağazalarda da gördüğümüz üzere, çöp seviyesinde birçok oyuna rastlayabilmek mümkün. Bugün inceleyeceğim oyun da ne yazık ki bu kalite seviyesine oldukça yakın. Internet Cafe Simulator 2 isimli bu oyuna yine de bir şans vermek istiyorum; serinin ilk oyunu belli bir popülerliğe ulaşmıştı ve ikinci oyun da ne kadar kötü olabilir ki?

Adından da anlayabileceğiniz üzere Internet Cafe Simulator 2 oyununda bir internet kafe kuruyoruz ve onu yönetiyoruz. Oyun, birinci şahıs bakış açısından oynanıyor ve iş simülasyonu oyunlarında rastlayabileceğiniz birçok sisteme ev sahipliği yapıyor. Ayrıca serinin ilk oyununu oynadıysanız, bu yapıt da size kesinlikle yabancı gelmeyecektir. İlk oyun ile ikinci oyun birbirine oldukça benziyor; ikinci oyunda daha fazla özellik bulunuyor. Aslında devam oyunu geliştirmek, tamamen yeni bir oyun geliştirmekten daha az risk taşır ama bu geliştirici stüdyosu her ne yaptıysa, devam oyununda sunulan deneyimi mahvetmeyi başarmış.

Internet Cafe Simulator 2 hakkındaki inceleme yazıma, oyunun özelliklerinden filan bahsederek başlamak istiyordum ama oyun, tamamen hatalardan ve verilen yanlış kararlardan oluşuyor. Mesela, oyunda tamamen gereksiz olan, kardeşimizin borcunu ödememiz gerekiyor, tarzında bir hikaye bulunuyor. Bu hikaye, tahmin edebileceğiniz gibi oyunda hiçbir şekilde kendisini belli etmiyor. Ayrıca oyunda bombalı saldırılar var ve kargolar da develer ile getiriliyor. Bunlara benzer çok gereksiz, saçma ve tartışma konusu olabilecek seviyede ögeler bulunuyor. Özellikle şu bomba saldırılarından biraz daha bahsetmek gerekiyor.

Internet Cafe Simulator 2, öyle bir video oyunu ki internet kafenize normal müşteriden daha çok intihar bombacıları geliyor ve kendileri, sizin düzenlediğiniz eşyaların yerini değiştiriyor. Bu cümleyi çok saçma bulursanız, bu saçmalığı 10 ile çarpın ve böylece oyunun ne kadar kötü olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bu arada, saldırıları engellemek amacıyla güvenlik tutabiliyorsunuz ama kendileri oyuna hiçbir şekilde derin bir sistem eklemiyor; güvenlik görevlileri sadece sizin para akışınızı aşağı çekmek için hazırlanmış, bomboş bir sistem. Bunlara video oyunu dünyasında oyun sonu vergisi de denebiliyor.

Internet Cafe Simulator 2

Internet Cafe Simulator 2, mantıklı pek bir şey sunmuyor

Internet Cafe Simulator ile Internet Cafe Simulator 2 arasında bazı farklar bulunuyor ama bu farkların hiçbiri öyle çok büyük ve ilgi çekici değil. Bu yüzden de iki oyun birbirine çok benziyor. İşin kötüsü, bazı noktalarda ikinci oyun çok daha kötü bir durumda. Özellikle de oyun hatalarını göz önünde bulundurduğunuz zaman, bu yeni oyunu satın almak yerine ilk oyunu oynamaya devam etmeniz, çok daha akıllıca geliyor kulağa. Şu anda, bu oyunda yer alan hatalar yüzünden tüm ilerlemenizi bir anda kaybedebiliyorsunuz. Bazen de oyunda ilerlemenizi tamamen engelleyen ve kilitleyen hatalarla karşı karşıya kalabiliyorsunuz.

İmkansız olacaktır ama diyelim ki Internet Cafe Simulator 2 oyununda hiçbir hata ile karşılaşmadınız. Bu durumda da oyunda sona ulaşmak sadece 4-5 saat sürüyor. Oyun sonu içeriklerde de hiçbir şey yok; ilk oyunda olduğu gibi yani. Hatta, kumar temelli mini oyunlarda başarı elde edebilirseniz, oyun sonuna ulaşmanız sadece birkaç saate kadar bile düşebiliyor ki bu da aslında böyle bir oyun için kabul edilebilir değil. İş simülasyonlarını onlarca, yüzlerce saat oynamak istersiniz ama bu video oyununda 10. saati görebilmek bile pek mümkün değil. Durum böyle olunca da bu oyunu sizlere önermem oldukça zor oluyor.

Tüm bu problemlerin üzerine, Internet Cafe Simulator 2 oyununun sunduğu görsellik ve performans filan da çok etkileyici sayılmaz. Oyun zaten oldukça düşük bütçeli ve aynı zamanda olabildiğince az emek ile yapılmış. Bunu, oyundaki görselliğe ve seslere bakarak, kolaylıkla söyleyebiliyorsunuz. Tamam, görsellik belki herkesin çok dikkat ettiği bir konu olmayabilir ama bunların altında çalışan performansa ne yazık ki önem vermek gerekiyor. Ben, donanımı güçsüz olan bir bilgisayarda bu oyunu denedim ve elde ettiğim performans hiçbir şekilde kabul edilebilir değildi. Daha sonra araştırma yaptım ve durumun neredeyse herkes için aynı olduğunu gördüm.

Benim bilgisayarımdan çok daha yüksek donanımlara sahip olan oyuncular bile optimizasyon problemlerinden ötürü şikayetlerini dile getiriyor. Aynı zamanda oyunun işlemciyi ve ekran kartını çok aşırı seviyelerde kullanıldığı da dikkat çekiyor. Bazı oyuncular, oyunun arka planda madencilik yaptığını düşünüyor ve geliştirici ekip buna sadece, “Donanımınız oyunu en iyi şekilde çalıştırmak için maksimum performansta çalışıyor.” şeklinde bir cevap veriyor ki bu, ne yazık ki inanılır seviyede bir açıklama değil. Sırf bu bilinmezlikten ötürü bile bu video oyunundan uzak durmanızı önerebilirim. Donanımınızı başka insanlara köle yapmanızın bir lüzumu yok.

Internet Cafe Simulator 2

Bu oyunun geleceği pek de parlak değil

İşin en ilginç yanı, Internet Cafe Simulator 2 oyununun geliştirici ekibinin bu problemleri pek ciddiye almıyor olması. Oyun, piyasaya sürüldüğünden beri bu problemleri düzeltmek adına hiçbir adım atılmadı. Bunun yerine, oyuna küçük güncellemelerin gelmeyeceği, uzun aralıklar ile büyük güncellemelerin planlandığı belirtildi. Yani, yaşadığınız hataların düzeltilmesini aylar boyunca bekleyebilirsiniz. Net bir zaman dilimi verebilmek de mümkün değil; geliştirici ekip, bu oyun için yeni neler planladığından, hangi hataları düzelteceğinden, ne zaman düzelteceğinden hiçbir şekilde bahsetmedi.

Oyunun içerisinde ilerlemenizi tamamen engelleyen hatalar, kayıt dosyalarınızın yok olması, oyunun kripto para madenciliği için bilgisayarınızı kullanıyor olma ihtimali, görsellik haricinde pek bir iyileştirmenin olmaması ve çok daha fazlası, bu oyundan uzak durmanız için yeterli sebepler olacaktır ama hadi, size biraz daha problem sunayım. Eğer video oyunlarındaki öğretici bölümlere önem veriyorsanız, bu oyun ile hayal kırıklığı yaşayacaksınız. Her ne kadar bu oyunda öğrenebilecek pek bir şey olmasa bile oyun, öğretebileceği şeylerin bile üzerinden hiçbir şey söylemeden geçiyor. Bir öğretici bölüm var ama öğretilebilecek hiçbir şeyi öğretmiyor.

Tahmin ediyorum ki bu oyunu sadece YouTube ve Twitch gibi platformlardaki içerik üreticileri oynayacak. Hatta bazıları bu oyunun reklamını bile yapıyor ama kendileri tamamen sizi yanıltmak için parayla satın alınan insanlar. Evet, böylesine hata dolu bir video oyunu, canlı yayın gibi içerikler için ideal olabilir. Sonuçta öyle bir ortamda eğlence sunulabilir ama işin içinden YouTube ve Twitch çıktığı zaman, herhangi bir oyuncunun tek başına bu oyundan zevk alabilmesi ne yazık ki imkan dahilinde değil. Geliştirici ekibin gelecekte bu oyuna çok etkili bir destek vereceğini de ne yazık ki düşünmüyorum.

Internet Cafe Simulator serisini çok seviyorsanız, ilk oyunu oynamaya devam etmenizi öneriyorum. Hatalar düzeltildikten sonra, performans problemleri de giderildikten sonra, Internet Cafe Simulator 2 oyununa daha sağlıklı bir geri dönüş yapabilirsiniz. Açıkçası bu oyunun nadir olan iyi yönlerinden bir tanesi, kendisini satın alırsanız, çok fazla para kaybetmeyecek olmanız. Oyun, Steam üzerinde 27 TL civarına satılıyor. Böyle bir video oyunu için bence en fazla 5 TL ödenmeli ama 27 TL de yine kabul edilemeyecek kadar kötü değil. Ben yine de fiyat ne kadar uygun olursa olsun, hataların düzeltilmesini beklemenizi öneriyorum

Internet Cafe Simulator 2
Internet Cafe Simulator 2
Olumlu
İlk oyuna kıyasla birkaç yeni sistem bulunuyor.
İlk oyuna kıyasla görsellik ve sesler biraz daha iyi.
27 TL şeklindeki fiyat etiketi çok da kötü değil.
Olumsuz
İlerlemenizi durduracak, hatta tamamen silebilecek bolca hata var.
Hatalarla karşılaşmasanız bile oyun sadece birkaç saatte bitiyor.
Optimizasyon problemleri çok rahatsız edici/madencilik yapılıyor olabilir.
Yeni sistemler ve mekaniklerin arkası tamamen boş; ilk oyun daha iyi.
2