PC tarafında oyuncuların çok sevdiği bir strateji oyunu bulunuyor. Bu oyunun adı Iron Harvest ve kendisi, sonunda yeni nesil konsollar için de piyasaya sürüldü. Iron Harvest: Complete Edition adı altında PlayStation 5 ve Xbox Series X/S için sunulan bu strateji oyunu, orijinal olarak da 1 Eylül 2020 tarihinde çıkmıştı zaten. 1 sene sonra ise 1920 dönemine geri dönme şansı, oyun konsollarında karşımıza çıktı. Evet, bu gerçek zamanlı strateji oyunu sayesinde 1920 dönemine geri dönüyoruz ve alternatif bir gerçeklik görüyoruz. Yani, bu evrenin 1920’li senelerinde askerler değil, robotlar savaşıyor.

Iron Harvest, içerisinde oldukça detaylı ve tekli oyunculu bir hikaye modu, eşli oyunculu görevler ve rekabetçi temelli çoklu oyunculu içerikler bulunuyor. İnsanlar, tüm bu içeriklerde savaştan kendilerini toplamaya çalışırken, bütün Avrupa’yı tehdit eden yeni bir düşman ortaya çıkıyor. Bu tehditlere karşı çıkabilmek için onlarca farklı birliği kontrol edebiliyoruz, bu birliklerle binaları yıkabiliyoruz, kendimize siper oluşturabiliyoruz ve birbirinden farklı taktikler kullanarak, düşmanlarımıza saldırabiliyoruz. Bu taktikler arasında gizlilik bile bulunuyor. Evet, bu oyunda gizliliği oldukça sık bir şekilde kullanıp, oynanışı çeşitlendirebiliyorsunuz.

Iron Harvest oyununun hikayesi, 20’den fazla görev ile anlatılıyor ve bu görevlerde 9 farklı kahramanı kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca bu hikaye temelli görevleri, arkadaşınız ile birlikte eşli oyunculu olarak da oynayabiliyorsunuz. Çoklu oyunculu ve rekabetçi içeriklerde ise sıralamalar, rütbeler ve çok daha fazlası bulunuyor. Yani, bu video oyunundaki yeteneğinize güveniyorsanız, bu yeteneğinizi gerçek oyunculara karşı kanıtlayabiliyorsunuz ki bu, strateji oyunlarında çok sık gördüğümüz bir şey değil. Yani, tabii ki oyunlarda çoklu oyunculu içerikler bulunuyor ama rekabete bu kadar önem veren çok az oyun var.

Peki, yeni nesil konsollardaki Iron Harvest: Complete Edition tam olarak ne sunuyor? Oyunun bu tam sürümünde toplamda 4 adet grup, 4 adet hikaye serisi, 12 adet oynanabilir kahraman, 18 adet çoklu oyunculu haritası, 30’dan fazla görev ve daha fazlası bulunuyor. Yani, benim daha önce belirtmiş olduğum sayıların üzerine gelen içerikler aslında ek paket olarak geçiyor. Bu ek paketlere, ekstradan para ödemeden sahip olabiliyorsunuz. Tabii ki orijinal olarak PC için geliştirilmiş bir gerçek zamanlı strateji oyununu, konsollarda oynamanın bazı bedelleri de oluyor. Şimdi, dilerseniz biraz da onlardan bahsedelim.

Iron Harvest

Iron Harvest, konsollarda oynanabilecek bir oyun mu?

Tahmin edebileceğiniz üzere gerçek zamanlı strateji oyunlarını, DualSense gibi kontrolcülerle, oyun konsollarında oynamak biraz zor olabiliyor. Malum, bu tip oyunlarda kullanılabilecek çok fazla tuş kombinasyonu bulunuyor ve kontrolcülere de bu kombinasyonları rahat bir şekilde yansıtabilmek hiç de kolay bir iş değil. Bunun haricinde, kullanıcı arayüzü de çok kalabalık olabiliyor ve oyuncuların bu arayüzde hızlı bir şekilde hareket edebilmesi gerekiyor. Yalnız, klavye ve fare kullanımı olmadan rahat bir deneyim sunmak da biraz zor olabiliyor. Iron Harvest ise yeni nesil konsollarda bu deneyimi en iyi şekilde sunmaya çalışıyor.

Iron Harvest oyununu herhangi bir gerçek zamanlı strateji oyununu kontrol ediyormuş gibi oynayabiliyorsunuz. Oyundaki kahramanları ve birimleri, etrafa tıklayarak hareket ettirebiliyorsunuz. Oyunun özelliklerinden biri de aslında bu noktada karşınıza çıkıyor; siper olabilecek birçok noktada karakterlerinizin siper almasını sağlayabiliyorsunuz. Bu da size hem gizlilik özellikleri sağlıyor, hem de saldırılar karşısında daha az hasar almanıza imkan kılıyor. Tıklama kısmında, DualSense kontrolcüsünün dört yüz tuşunu kullanabiliyorsunuz; yani üçgen, kare, çarpı ve daireden bahsediyorum; 400 adet tuştan bahsetmiyorum.

Aslında bu durum, oyun içerisinde biraz sıkıntı çıkartıyor. Sürekli olarak dört adet butonu ekranda gördüğünüz için biraz kalabalık durabiliyor oyunun arayüzü. Onun haricinde, ekranın köşeleri de genellikle öğretici bilgiler, mini haritalar, kaynaklar ve benzeri bilgiler ile dolmuş oluyor. Açıkçası, kontroller haricinde de Iron Harvest oyununun PC versiyonundan çok da bir farkı bulunmuyor. Mesela, oyunun PC versiyonundaki olumsuz olan her nokta, yeni nesil versiyonunda da hala olumsuz. Olumlu olan her nokta ise tabii ki olumlu. Bu olumlu noktalar arasında muhteşem bir hikaye modu, kaliteli seslendirmeler, gerçekçi fizikler ve güzel robot tasarımları bulunuyor.

Iron Harvest, kesinlikle hikaye temelli bir oyun ve bunu size en iyi şekilde hissettirebiliyor. Yalnız, bu kaliteli hikaye deneyiminin üzerine bazı olumsuz noktalar geliyor. Mesela, temel savaş hissi oldukça yavaş ve kalitesiz hissettiriyor. Savaş anları aslında gerçekçi yıkımlar ve gizlilikle filan güzel bir şekilde destekleniyor ama buna rağmen herhangi bir ruh bulabilmek mümkün değil. Animasyonların kalitesiz olması da bu duruma pek olumlu bir etki bırakmıyor. Robotların çok ama çok güçsüz hissettirmesi, yapay zekanın hiçbir şekilde akıllı olmaması ve neredeyse hiçbir üs kurma özelliğinin de oyunda olmaması, olumsuz noktalar olarak gösterilebilir.

Iron Harvest

Yeni nesil konsollarda yeni bir strateji oyunu deneyimi

Iron Harvest, PlayStation 5 konsolunda aslında gayet güzel bir görsellik ile oynanabiliyor. Tabii ki oyunun PC versiyonundaki maksimum görselliğe, 60 FPS gibi bir performans hedefi varken, ulaşılamıyor. Oyun aslında görsel yönde çok ağır olmasa bile strateji oyunu olduğu için ekran kartı yerine işlemci, ekstradan zorlanıyor. Yine de oyunun verdiği görsellikten ben açıkçası memnun kaldım. Zaten oyuna genellikle uzaktan ve tepeden baktığınız için görsellik kötü olsa bile bunu fark etmiyorsunuz. Hikaye modunda bolca yakın çekim bulunuyor ama burada da sadece animasyonların ve karakter modellerinin biraz kalitesiz olduğunu görüyorsunuz.

Performans tarafında ise daha önce de söylediğim gibi Iron Harvest oyununu PlayStation 5 konsolunda 60 FPS olarak deneyimleyebiliyorsunuz. Performans tarafında çok fazla sıkıntı yaşanmıyor; aynı haritada çok fazla gerçek oyuncu, çok fazla birim ve çok fazla aksiyon varken, performans tarafında ufak tefek sıkıntılar fark edebiliyorsunuz ama bu, oyunun genel deneyimini pek de olumsuz bir şekilde etkilemiyor bence. Sesler ve müzikler ise gayet güzel. Daha doğrusu, seslendirmeler ve diğer ses efektleri oldukça başarılı. Müzikler ise pek akılda kalıcı değil ama yine de oyundaki atmosferi olumlu bir şekilde etkiliyor.

Iron Harvest, PC tarafında deneyimleyebileceğiniz güzel bir gerçek zamanlı strateji oyunu deneyimi sunuyordu. Yalnız, bu deneyim yine de kusursuz değildi. Daha önce bahsetmiş olduğum eksi yönler, oyun içi hatalar ve çok daha fazlası temel oyunu baltalıyordu. Oyunun konsol tarafında da aynı problemler varlığını sürdürüyor ve bunun üzerine bir de kontrollerin karmaşık yapısı ve kullanıcı arayüzünün biraz yoğun olması gibi problemler işin içine giriyor. Mesela, ekranın ortasında sürekli olarak dört farklı butonu görmek çoğu zaman rahatsız edici oluyor. Yine de PlayStation 5 konsolunda, bundan daha iyisini kolay kolay bulamayabilirsiniz.

En büyük problem şu ki Iron Harvest oyununun PlayStation 5 versiyonu 50 USD – 440 TL. Steam üzerinde bu oyunu 15 USD – 25 TL üzerinden satın alabiliyorsunuz. Evet, yeni nesil konsollardaki sürüm, Complete Edition olarak geçiyor ama 15 USD olacak ise sade versiyonun da satılması gayet güzel olurdu. Şayet böyle bir video oyunu ne 50 USD eder, ne de 440 TL eder. Bu oyunun ederi, PC tarafındaki fiyatına biraz daha yakın. Hadi, oyunun hakkını vermek adına 20 USD – 100 TL civarı diyebilirim ama konsollardaki fiyatlar, buna yaklaşmıyor bile. Iron Harvest oyununu çok istiyorsanız bence konsollarda değil, bilgisayarlarda oynayın.

Iron Harvest
Iron Harvest
Olumlu
Hikaye temelli içerikler gerçekten muhteşem; oyunun en iyi yönü.
Ses efektleri ve özellikle de seslendirmeler oldukça kaliteli.
Çoklu oyunculu içeriklerde rekabete oldukça önem veriliyor.
Çevrelerin yıkılmaları, kaliteli fizikler sayesinde güzel görünüyor.
Olumsuz
Oyunun en önemli noktaları olan robotlar, oldukça güçsüz hissettiriyor.
Yapay zeka oldukça kötü; eğlenebilmek için gerçek oyuncular biraz şart.
Gerçek zamanlı strateji oyunu ama içerisinde neredeyse hiç üs kurma yok.
Savaş sistemi oldukça yavaş ve kalitesiz animasyonlar yüzünden kötü görünüyor.
7

Etiketler: