2020 senesinde PC, PlayStation 4, Xbox One ve Nintendo Switch için piyasaya sürülmüş olan Journey to the Savage Planet oyununa daha önce internet sitemizde yer vermiştik. Yine de tekrar hatırlatmak gerekirse bu oyun, Typhoon Studios tarafından geliştirilen ve 505 Games tarafından dağıtımı üstlenilen bir macera deneyimi sunuyor. Bu oyununun içerisinde birinci şahıs bakış açısından ARY-26 isimli bir gezegeni keşfediyoruz. Dördüncü En İyi Yıldızlararası Keşif Şirketi olan Kindred Aerospace için bir çalışan olarak bahsi geçen gezegene gidiyoruz ve gelecekte bu gezegenin insanlık için uygun olup, olmadığına karar veriyoruz.
Journey to the Savage Planet, kendisini ciddiye almayan ve komediye önem veren bir video oyunu. Yani, çalıştığınız şirket bile Dördüncü En İyi Yıldızlararası Keşif Şirketi. Durum böyle olunca, tahmin edersiniz ki şirketinizin yaptığı her iş yarım yamalak ve sizi gönderdikleri gezegen de garip uzaylılarla kaynıyor. İşin en kötü yanı, bu uzaylıların sizi öldürmek istiyor olması. Oyun, her ne kadar kendisini ciddiye almayıp, birçok şeyi espriye vuruyor olsa bile bunların bilinçli yapıldığını, esprilerin altında gerçekten kaliteli ve eğlenceli bir oyunun olduğunu söylemek istiyorum. Yani, tamamen gülünç anlara önem verilip, gerisinin unutulduğu bir macera sunulmuyor.
Mekaniklere baktığımız zaman Journey to the Savage Planet, çok da yabancı bir deneyim sunmuyor. Yani, karşımıza çıkan düşmanlara ateş etmek ve hayatta kalmak, ana mekanikleri oluşturuyor. Oyunun oldukça renkli dünyasında, birbirinden renkli uzaylıları öldürüyoruz ve onlardan elde ettiğimiz ganimetlerle kendimizi güçlendiriyoruz, yeni özellikler elde ediyoruz. Oyun aslında biraz genel bir açıdan baktığınız zaman No Man’s Sky ile Metroid Prime oyunlarının birleşimi gibi duruyor. İşte bu deneyimi görevler üzerinden deniyorsunuz. Oyunda hem ana görevler, hem yan görevler, hem bilim görevleri, hem de keşif görevleri yer alıyor.
Journey to the Savage Planet oyununda ilerlemek de karakterinizi güçlendirmek ile birlikte hareket ediyor. Yani, karakterinizi güçlendirdikçe yeni özellikler kazanıyorsunuz ve bu özellikleri kullanarak tamamen yeni bölgelere ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Aynı zamanda, halihazırda keşfettiğiniz bölümlerde de daha önce ulaşamadığınız yerlere gidebiliyorsunuz. Yeni bölgeleri keşfederek kendimize daha güçlü silahlar ve ekipmanlar yapıyoruz, böylece yaşayacağımız maceralara daha da hazırlıklı oluyoruz. Oyun aslında birçok noktasında oldukça basit sistemler kullanıyor ve kafa karıştırmıyor. Eğlence, karışık ve derin sistemlerden değil de komik maceradan geliyor.
Journey to the Savage Planet, uzaylılara karşı zor bir savaş verdirtiyor
Journey to the Savage Planet oyununda karşımıza çıkacak uzaylıların tamamı bizi öldürmek istiyor ve kendileri bu konuda usta sayılır. Sonuçta, bizler basit bir insanız, karşımızda ise ne olduğunu bilmediğimiz canlılar var. Bu yüzden de oyundaki düşmanlar doğal bir zorluk ile geliyor. Kendilerini yenebilmemiz için de farklı stratejiler kullanmamız gerekiyor. Özellikle bölüm sonu canavarlarını ele aldığımız zaman neredeyse her düşmana karşı farklı bir strateji geliştirmeniz gerekiyor. Öldüğünüz zaman ise cesedinize gidip, bazı kaynakları tekrar toplayabiliyorsunuz. Yalnız, ölmemeniz için de çevrede bolca size sağlık veren çiçekler böcekler bulunuyor.
Yalnız, Journey to the Savage Planet oyunundaki her şey ne yazık ki kusursuz değil. Biraz önce oyunun basit sistemler üzerine kurulduğunu size söylemiştim. Bu basitlik, öncelikle bölüm sonu canavarlarında ortadan kalkıyor ama olumsuz bir sonuç yaratmıyor. Olumsuz sonucu, oyunda ilerleyip, sürekli kilidini yeni açtığınız benzersiz araçlar ve gereçler oluşturuyor. Oyunda bir süre sonra o kadar çok benzersiz ögeye sahip oluyorsunuz ki oyunu bir kontrolcü ile sağlıklı bir şekilde kontrol edebilmek çok karışık bir hal alıyor. Bu sıkıntı oyunun orijinal sürümünde mevcuttu ve belki yeni sürümde düzeltilir diye düşünmüştüm ama sıkıntı aynen devam ediyor.
Journey to the Savage Planet: Employee of the Month Edition, artık yeni nesil konsollarda ve ben de bu oyunu PlayStation 5 ile deneyimledim. Sonucunda elde ettiğim görsellik ise oyunun orijinal versiyonuna kıyasla çok daha iyiydi. Çözünürlük artık çok daha yüksek ve oyunun dünyasında daha uzakları görebiliyorsunuz. Tabii ki bunlar, temel bir görsel iyileştirmenin üzerine geliyor. Ayrıca oyunda artık herhangi bir yükleme anı da yok. Düşmanlar da uzak mesafedeyken düşük performansta hareket etmiyor; oyunun içerisinde her şey çok daha doğal görünüyor. Ayrıca, tahmin edebileceğiniz gibi oyun, yeni nesil konsollarda da 60 FPS.
Journey to the Savage Planet: Employee of the Month Edition ile sunulan iyileştirmeler bir yana, oyunun kendisi de zaten ayrı bir görsel güzelliğe sahip. Yani, ziyaret ettiğiniz gezegenden tutun da bu gezegendeki düşmanlara kadar her şey çok renkli ve kreatif bir şekilde tasarlanmış gibi görünüyor. Bu renkli ve kreatif yapı, oyunun komedi tarafını güzelce etkiliyor. Tabii ki oyun zaman zaman ciddi olmayı da unutmuyor ki bu da görsellik üzerinden veriliyor. Oyunda ayrıca çok hoş müzikler, ses efektleri ve seslendirmeler de mevcut ama kendileri öyle çok ön plana çıkamıyor. Özellikle müziklerin, görsellik kadar etkileyici olmasını isterdim.
Yeni sürüm ile sunulan yeni içerikler için kendinizi şimdiden hazırlayın
Eğer daha önce Journey to the Savage Planet oyununun sadece temel tabakasını oynadıysanız, Employee of the Month Edition ile size sunulan bolca yeni içerik var. Oyunun yeni nesil güncellemesinden zaten bahsetmiştik, bunun üzerine bir de yepyeni içerikler geliyor. Mesela, oyunun ana modunda 50 kere ölme hakkınız var ama New Game Plus ile tam tersi bir yapıya sahip olan Old Game Minus modunda sadece üç kere ölme hakkı veriliyor ve bir de zaman sınırına tabi tutuluyorsunuz. Ayrıca bu sürümün içerisinde Hot Garbage isimli ek paket de ücretsiz olarak oyunculara sunuluyor. Bu ek pakette yeni bir macera sizleri bekliyor.
Hot Garbage, aslında bir genişletme paketi olarak lanse ediliyor ve bu sefer de yepyeni bir bölgeye gidip, yepyeni bir macera yaşıyorsunuz. Ana oyundaki gibi bu macerada da yeni özellikler kazanabiliyorsunuz ve bunların en iyi yanı, Hot Garbage ile kazandığınız özellikleri ana oyuna taşıyabiliyor olmanız. Bu arada Hot Garbage, oyunda bir süre ilerledikten sonra açılıyor ve Old Game Minus de aynı zaman aralığı içerisinde aktif hale geliyor. İşin en iyi yanı ise bahsettiğim tüm bu yeni nesil güncellemesinin ve temel olarak Journey to the Savage Planet: Employee of the Month Edition sürümünün, oyunun eski sahiplerine ücretsiz olarak sunuluyor olması.
Eğer daha önce Journey to the Savage Planet oyununu PlayStation 4 veya Xbox One için satın aldıysanız, Employee of the Month Edition sürümü PlayStation 5 ve Xbox Series X/S için tamamen ücretsiz olarak kütüphanelere eklenebilir oluyor. Bu sayede oyunun hem yeni nesil güncellemesine ücretsiz olarak sahip olabiliyorsunuz, hem de eğer hala satın almadıysanız Hot Garbage isimli ek paketi ücretsiz bir şekilde oynayabiliyorsunuz. Oyun ayrıca yeni nesil sürümü ile Xbox Game Pass ve PlayStation Plus (Oyun Kataloğu) içerisinde de bulunuyor. Typhoon Studios, tüm bu içerikleri geliştirerek kesinlikle güzel bir iş çıkartmış ve 505 Games ekibini de ayrıca tebrik etmek gerekiyor.
Durumu özetlemek gerekiyorsa, Journey to the Savage Planet aslında önermesi kolay olan bir video oyunu. Eğer bu oyunu daha önce eski nesil konsollarınızda oynadıysanız ve yaşadığınız deneyimi sevdiyseniz, yeni nesil güncellemesi zaten ücretsiz, kendisini indirip, oynamanızı öneriyoruz. Eğer bu oyunu ilk defa oynayacaksanız da No Man’s Sky ve özellikle de Metroid Prime tarzı bir deneyime hazır olmanızı öneriyoruz. Oyunda sunulan ilerleme sistemi gayet güzel ve her şey basit sistemler üzerine kuruluyor; en büyük problemler ise kontrollerin zamanla çok karışıyor olması ve ilk incelememde de söylediğim gibi bu komedinin herkese hitap edemeyecek olması.