Daha önce Planet Coaster ve Elite Dangerous gibi sevilen oyunların üzerinde görev almış olan Frontier Developments, 2018 senesinde oyuncuların karşısına Jurassic World Evolution ile çıkmıştı. Bu oyun da aynı Planet Coaster ve Planet Zoo gibi bir iş simülasyonuydu. Yalnız bu oyunda, adından da anlayabileceğiniz üzere dinozorlar ile uğraşıyorduk. Yalnız, stüdyonun diğer oyunlarının aksine bu yapıt pek beğenilmemişti. İnceleme puanları genelde 10 üzerinden 6 civarında seyrediyordu. Daha sonra oyundaki deneyimi iyileştirmek için bolca güncelleme sunuldu ama o puanlar verilmişti bir kere. Şimdi ise Jurassic World Evolution 2 karşımıza çıktı.
Jurassic World Evolution oyununun piyasaya sürülmesinden ve aldığı güncellemelerden kısa bir süre sonra devam oyunu duyuruldu. Frontier Developments, genelde devam oyunları yapmaktan ziyade, halihazırda var olan oyunlarını yeni içeriklerle desteklemeyi tercih eden bir şirket ama kendilerinin söylediklerine göre ilk oyundaki problemlerin düzeltilebilmesi için tamamen yeni bir video oyunu gerekiyordu. Bu yapıt ise 9 Kasım 2021 tarihinde, Jurassic World Evolution 2 olarak oyuncuların karşısına çıktı. Jurassic World: Fallen Kingdom yapıtından hemen sonrasını konu alan bu oyun, sunulan ilk deneyimden daha mı iyi bir pozisyonda?
Her şeyden önce Jurassic World Evolution 2 oyunundaki dinozorlar gerçekten gelişmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor. Yapay zeka ve görünüm olarak adeta nesil atlayan bu eski çağların dinozorları, serinin ilk oyununda yaşanan durumların tam aksine, bu oyunda kendilerine yemek bulabilecek kadar akıllılar. Bu yüzden umuyoruz ki dinozorları aç bırakmak gibi bir hataya düşmezsiniz. Bunun haricinde dinozorlar, bir grup halinde ilerlemeyi ve avlanmayı da zamanla öğrenebilecek kapasiteye sahip. Oyun içerisinde buna benzer birkaç farklı örnek bulunuyor ve aslında tüm bunlar sayesinde dinozorlar hem kişilik, hem de biraz zeka kazanıyor.
Yalnız, bunlara gelmeden önce hikayeye bir bakmamız gerekiyor. Jurassic World Evolution 2 oyununun hikayesinde dinozorlar artık Birleşik Devletlerin ekosisteminin bir parçası ve bizler de Balık ve Yaban Hayatı Departmanı ile birlikte çalışarak, dinozorları belli bir düzen içerisinde tutmaya çalışıyoruz. Mesela, Pteranodon dediğimiz dinozor türü göç ederken Kanada sınırına çok yakın hareket edebiliyor. Bizim bunu bir hikaye içeriğinde engellememiz gerekiyor. Oyun içerisinde birbirinden farklı hikayeler sunulduğu için hem bizlere sunulan meydan okuma içeriği farklı oluyor, hem de bambaşka haritaları deneyimleme şansı elde ediyoruz.
Jurassic World Evolution 2, olabildiğince farklı hissettirmeye çalışıyor
Jurassic World Evolution ile Jurassic World Evolution 2 arasında sadece birkaç sene var ve iki oyun da mantık olarak birbirinin neredeyse aynısı. Bu yüzden de geliştirici ekip, oyun içerisinde bu devam yapıtını farklı hissettirebilmek adına elinden gelen her şeyi yapıyor. Bahsetmiş olduğum görevler, bu söylediklerimin bir parçası. Yalnız yine de hikaye temelli görevler çok uzun sürmüyor ve genel anlamda tüm kum havuzu deneyimi için bir öğretici bölüm görevi görüyor. Yani, hem yeteri kadar bu farklı içeriklerden bulunmuyor, hem de var olan içerikler oldukça yüzeysel seviyede tutuluyor. Doğal olarak bir süre sonra anlamsız hale geliyorlar.
Çok ilginç bir şekilde, Jurassic World Evolution oyununun hikaye görevleri çok daha zorlu bir yapıya sahipti ve anlam taşıyordu. İlk oyunun hikaye modunda adadan adaya geçmeye çalışmak gerçekten bir amaç gibi hissettiriyordu. Jurassic World Evolution 2 oyununda ise hikaye görevleri sayesinde oyunu öğreniyorsunuz, bir damla bile ter akıtmadan size sunulan, anlam taşıması gereken tek içerik tipinin sonuna gelmiş oluyorsunuz. Bu arada, ilk oyun için çıkmış olan Claire’s Sanctuary isimli ek paketi oynadıysanız, bu ikinci oyunun hikaye modu ile arasında neredeyse hiçbir fark olmadığını bile söyleyip, içeriği iyice aşağı çekebilirim.
Jurassic World Evolution 2 oyununun hikaye modundaki en iyi noktalardan bir tanesi, ilk oyundan geri dönen Ian Malcolm karakterini tekrardan duyabilmek. Bir kere daha Jeff Goldblum tarafından seslendirilen bu karakter, oyunun sıkıcı hikaye temelli içeriklerini eğlenceli bir hale çevirmek için çok uğraşıyor ama sadece bir yorumcu ile bu içerikler kurtarılabilecek seviyede değil ne yazık ki. Hikaye modunu bitirdikten sonra karşınıza çıkan içerik ise Chaos Theory. Bu oyun modu aslında size sunulan deneyimin en temel taşı ve geliştiriciler de tahmin ediyorum ki en çok Chaos Theory isimli oyun modunun oynanmasını istiyor.
Chaos Theory, dinozor parkı kurma temasını oldukça ilginç bir noktadan tutuyor ve Jurassic World Evolution 2 oyununun elinde tuttuğu Jurassic Park lisansına ait 5 farklı filmi de tek bir içerikte topluyor. İlk dinozor parkını kurmak ile başlayan bu macera, beş film ile devam ediyor ve filmlerde anlatılan tarihi adeta yeniden yazabiliyorsunuz. Chaos Theory dahilinde sunulan içeriklerin tamamı, bağlı oldukları filmlerin temasını en iyi şekilde taşıyor ve dinozorlar da o filmlere uygun bir şekilde değişiyor. Ayrıca, bu oyun modu içerisinde ilerleme sağlayarak, diğer oyun modlarında kullanabileceğiniz yeni dinozor tiplerini de açabiliyorsunuz.
Yepyeni dinozor çeşitlerine selam vermeyi unutmayın
Jurassic World Evolution 2 oyununda deneyimleyebileceğiniz hem eğlenceli, hem de sıkıcı içerikler bulunuyor. Yalnız, hangi içeriği oynayacak olursanız olun, karşınıza çıkan yıldızlar değişmiyor. Bu oyunun en önemli noktası dinozorlar ve geliştirici stüdyo da bunu çok iyi biliyor. Oyunun en iyi yönü kesinlikle dinozorlar. Oyundaki tüm dinozorların inanılmaz detaylı görüntüleri, kaliteli yapay zekaları, ilgi çekici animasyonları ve farklı görünümler ile özelleştirilebilir olmaları zaman zaman ağzınızı açık bile bırakmaya yetiyor. Jurassic World Evolution oyununda da dinozorlar oldukça kaliteli bir havaya sahipti ama bu oyunda her şey adeta yeni nesle geçiyor.
İnceleme yazımın en başında dinozorların yeni davranışlarından bahsetmiştim. Bunlardan bir tanesi de bazı dinozorların, kendi alanları içerisinde konfor noktası yaratabilmeleri. Yemeklerini nereye koyduğunuza göre bazı dinozorlar, oraları konfor alanları olarak belirliyor ve pek uzaklaşmıyorlar. Bu yüzden de her yere yüksek duvarlar örmenize gerek kalmıyor; parkın ziyaretlerine dinozorları gösterebilmeniz için yepyeni fırsatlar doğmuş oluyor. Ayrıca artık tek bir alan içerisinde 1’den fazla dinozor tipi koyabiliyorsunuz konfor alanları sayesinde. Tabii bunları yaparken yine de dikkat etmeniz gerekiyor; bazı dinozorlar konfor alanı filan dinlemiyor.
Jurassic World Evolution 2 oyununun daha kaliteli hali, daha fazla detay ile geliyor ve bu her zaman olumlu sonuçlar doğurmuyor. Bu oyunda dinozorlar daha detaylı olduğu kadar aynı zamanda daha da narinler. Dinozorların kemikleri kırılabiliyor, farklı problemler yaşayabiliyorlar ve böyle şeyler yaşandığı zaman dinozorları bayıltıp, hava yoluyla kendilerini taşımanız gerekiyor. Araştırmalar yaptıkça dinozorları daha dayanıklı hallere sokabiliyorsunuz ama o noktalara ulaşana kadar bazı dinozorlar ve onların sağlık problemleri oyunu ciddi anlamda yavaşlatıp, canınızı sıkabiliyor. Yani, parkı yönetmek halihazırda bir oyun iken, üzerine bir de dinozor yönetimi giriyor.
Jurassic World Evolution 2 içerisinde bazı çok kritik yaşam kalitesi iyileştirmeleri de bulunuyor. Mesela, artık zamanı dilediğiniz kadar hızlandırıp, yavaşlatabiliyorsunuz. Ayrıca, elektrik kullanımı ilk oyuna göre daha basitleştirilmiş bir seviyede. Ayrıca bir şey yaratma konusunda da karşınıza bilim adamları mesleği çıkıyor ve bu da oyuna yeni bir nokta ekliyor ama aynı zamanda yaratım konusunu ciddi anlamda eğlenceli ve kolay bir hale getiriyor. Yalnız, elektriğin artık çok ama çok daha pahalı olması, bilim adamlarının da bolca para sömürmesi ve herkesin, her şeye uygun olmaması kaos çıkartmak için adeta hazırda bekliyor.
Jurassic World Evolution 2, hiç olmadığı kadar özelleştirilebilir
Jurassic World Evolution 2 hakkındaki inceleme yazımda son noktayı koymadan önce bu oyunun sunumuna da parmak basmak istiyorum. Öncelikle de görsellik geliyor. Bu oyunu, PlayStation 5 konsolumda deneyimledim ve sonucunda aldığım görsellikten de memnun kaldım. Çevre detayları, dinozorlar, karakter modelleri ve diğer görsel efektler benim gözüme gayet güzel göründü. Tabii ki oyunun PC versiyonunda elde edebileceğiniz kadar derin bir görsellik yok ama oyun yeni nesil konsolları da desteklediği için en azından PlayStation 4 ve Xbox One neslinden bir tık daha kaliteli bir deneyim elde edebiliyorsunuz görsel kategorisi altında.
Jurassic World Evolution 2 oyununun en kötü yönü ise performans tarafında ortaya çıkıyor. Bu tip video oyunları zaman geçtikçe daha ağır bir hale geliyor. Malum, hem parkınız büyüyor, hem kaliteli dinozor sayısı artıyor, hem de ziyaretçi sayınızda yükselişler görünüyor. Tüm bunlar, konsolların işlemcisini zorluyor ve aslında PC tarafında olduğu gibi konsollarda da ciddi performans problemleri yaşatıyor. Oyunun temeli 60 FPS ama zaman ilerledikçe bu performans düşüyor. Bu durumlarda PC tarafında görsel ayarları kısabilip, performansı kurtarabiliyorsunuz ama konsollarda bunu yapabilmeniz ne yazık ki mümkün değil efendim.
Sesler ve müzikler ise Jurassic World Evolution 2 oyununun başarılı olduğu bir kategori. Oyunun içerisinde çok fazla seslendirme yok ama var olan seslendirmeler de oldukça kaliteli. Dinozorların kükremeleri ve alakalı diğer sesleri de birbirinden kaliteli. Müzikler ise lisanslı parçalardan oluştuğu için Jurassic Park lisansını en iyi şekilde oyunculara sunmayı başarıyor. Yani, genel anlamda sunumun güzel olduğunu söyleyebilirim ama oyunda ilerledikçe performans ciddi anlamda düşüyor ve bunun sonucunda da oyun deneyiminiz hiç olmadığı kadar kötü etkileniyor. Görsellik ve seslerin kötü olması, performansın kötü olması kadar olumsuz bir etki bırakmazdı.
Jurassic World Evolution 2 oyununun park yönetim kısmı oldukça detaylı, özelleştirilebilir ve kaliteli. Tüm bunların üzerine eğlenceli içerikler ve kum havuzu tarzında oyun modları da sunuluyor. Bu parkın içinde yer alan dinozorlar da birbirinden derin sistemlere sahip. İyileştirilen görsellik, çok zeki olan yapay zekalar ve daha fazlası oyunu oynaması daha zevkli bir hale sokuyor. Özellikle de Jurassic World Evolution oyununu hatırladığınız zaman bu devam oyunu, ileriye doğru çok sayıda dev adım atıyor. Yine de bu oyun, inceleme yazımda belirttiğin kritik problemlerden ötürü kusursuz bir deneyim sunmaktan birkaç tık uzakta.