KAKU: Ancient Seal, tarih öncesi bir dünyada geçen, yarı açık dünya temelli bir aksiyon-macera fantezisi sunuyor ve oyuncuları, topraklara dengeyi geri getirmek için genişleyen bir kıtada yolculuğa çıkmakla görevlendirilen genç bir çocuk olan Kaku rolüne sokuyor. Evcil domuzunuzun eşliğinde, kaderinizi yaşamak için dört elemental bölgeyi cesaretli bir şekilde keşfetmeniz ve onların lordlarını fethetmeniz gerekecek. Bu video oyunu, BINGOBELL tarafından geliştirildi ve 4 Mayıs 2023 tarihinde Steam üzerinden erken erişim Başlığı olarak yine BINGOBELL tarafından piyasaya sürüldü. Tabii oyunun PlayStation 5 ve Xbox Series X/S sürümleri de duyuruldu.
Oldukça klasik bir şekilde rüzgar, ateş, su ve toprak olmak üzere dört temel element üzerine kurulmuş olan KAKU: Ancient Seal, daha önce de belirttiğim üzere antik bir fantezi dünyasında geçiyor. Oyuncular, karlı dağlardan gelen genç bir adam olan Kaku karakterinin rolünü üstleniyorlar. Karakterimiz, ufkun ötesindeki bir dünyayı görmeyi hayal ediyor. Bunu yapabilmek ve dört ana elementin gücünü yeniden ele geçirmek için Kaku, Piji adında sihirli bir uçan domuz yavrusu ile maceraya atılıyor. Bu macerayı da yaşayan kişi tabii ki biziz. Şimdi, hiç bilmediğimiz toprakları keşfetmemiz ve farklı bölüm sonu canavarlarına karşı bir savaş vermemiz gerekiyor.
KAKU: Ancient Seal oyunundaki maceranız boyunca zırh setlerinizi yükseltecek ve yeni yetenekler öğreneceksiniz. Elementlerin gücünü emen önemli canavarlarla karşılaşmak artık sizin şansınız ve bu alanların her birinin kendi farklı sorunları var. Bu nedenle Kaku isimli karakterimizin görevi, temel çekirdeği uçan adalara ve hepsinin arkasındaki nihai gizeme geri getirmek için bu sorunları çözmektir. Aslında oyunun temel ilerleme tasarımına baktığınız zaman Ubisoft şirketinin açık dünya oyunlarına çok benzeyen bir his karşınıza çıkabiliyor. Ben şahsen bu oyunu deneyimlerken zaman zaman kendimi Ubisoft cephesine ait bir oyunu oynuyormuş gibi hissettim.
Aynı zamanda KAKU: Ancient Seal, erken erişim sürecine daha yeni başlamış olmasına rağmen, tüm hikaye içeriği oyuncular tarafından tamamlanabilir. Bu da oldukça ilginç bir şey aslında. Madem tüm hikaye tamamlanabilir seviyede, neden karşımızda bir erken erişim oyunu bulunuyor? Oyunun sadece altı ay boyunca erken erişim sürecinde kalacağını biliyoruz ve öyle görünüyor ki geliştirici ekip, cila süreci için oyuncuları kullanmak istemiş. BINGOBELL ayrıca oyunun tam sürümü 2023 senesinin sonlarına doğru çıktığı zaman oyuna yeni keşif elementlerinin, bulmacaların ve düşmanların ekleneceğini de belirtiyor.
KAKU: Ancient Seal, benzeriz ama aynı zamanda da tanıdık bir deneyim ile karşımıza çıkıyor
KAKU: Ancient Seal içerisindeki tüm seslendirme performansları erken medeniyetlerin lehçesine dayanıyor ve bu da oyuna benzersiz bir çekicilik katıyor aslında. Bu tip çalışmaları ve performansları inanılmaz nadir bir şekilde görüyoruz video oyunu dünyasında. Görüntü açısından da oyunun hikayesinde öne çıkan karakterlerin çoğu büyük ölçüde ilk mağara adamlarına benziyor. Oyunun anlatmaya çalıştığı hikayeye gelince, oyun büyük ölçüde The Legend of Zelda: Breath of the Wild yaklaşımını sürdürdüğü için aslında hedeflediği amacına başarılı bir şekilde hizmet ediyor; odağını büyük ölçüde etkileşimli fizik tabanlı bulmacalar ve keşif üzerinde tutuyor.
Daha önce de belirttiğimiz gibi KAKU: Ancient Seal, oynanış açısından The Legend of Zelda: Breath of the Wild ile tırmanma/yüzme ve dayanıklılık sistemi dışında büyük benzerlikler paylaşmaktadır. Mesela savaş sırasında Kaku, amacına ulaşmak için farklı düşman türleriyle savaşmak için farklı zırh türleri ve yeteneklerinin yanı sıra büyük ölçüde sopalarına ve sapanına güveniyor. Oyunda ayrıca bazıları beceri ağaçlarında ne kadar ilerlediğinize bağlı olarak değişen iyi bir kıyafet ve kapasite çeşitliliği vardır. Bu yüzden ilerleme hissi de genel anlamda iyi hissettiriyor. İlerleme sistemleri haricinde oyunun dünyasında keşif yapmak da Nintendo tarafının oyununu anımsatıyor.
KAKU: Ancient Seal oyunu içerisinde bir bölgeye girdiğimizde, esas olarak yolculuğumuzun yönünü seçmekte özgürüz. O haritalar içerisinde ilerledikçe, o bölge ve teması için özel olarak tasarlanmış küçük denemelerin bizim için bırakıldığı antik tapınaklarla karşılaşacağız. Ayrıca hızlı yolculuk noktaları olarak hizmet veren kristal kuleler bulmaya da uygun olacağız. Tüm bunların tamamlanması size hikaye için gerekli olan görev öğelerini kazandıracak ve ilerleme sağlayabileceksiniz. Yalnız, bu oyunun The Legend of Zelda: Breath of the Wild ile olan benzerlikleri burada bitmiyor, daha devam ediyor.
KAKU: Ancient Seal oyununun haritası boyunca, yine The Legend of Zelda: Breath of the Wild tarzında, etkileşimli fizik tabanlı bulmacalarla dolu kadim tapınaklar vardır. Ancak, bu tapınakların pek çoğunda ne yazık ki teknik sorunlar var. Bu ön incelemeyi yazdığım sırada, dünyada etkileşimli fiziğe sahip olmak gerçekten göz korkutucu bir görev olduğundan, genel sanal alan daha fazla cila ihtiyaç çekiyor gibi hissettiriyor. Genel olarak, erken erişim sürümü, bu sorunların çoğunun nihai sürümde giderileceğine dair büyük umut vaat ediyor. Yine de bu sürümü ele aldığımız zaman ne yazık ki teknik sıkıntılar biraz fazla ön plana çıkıyor.
Oldukça güzel görünen bu video oyunu, bazı rahatsız edici problemlerle karşımıza çıkıyor
Unreal Engine ile geliştirilen KAKU: Ancient Seal, oyun motorunu bence harika bir şekilde kullanıyor. Basit olan sanat tarzına rağmen oyun, görsel sunumunda karmaşık detaylar taşıyor. Bu da zaten oyunun gayet güzel görünmesini sağlıyor. Aslında yine The Legend of Zelda serisine değinmiş olacağım ama bu serinin yeni oyununda da olduğu gibi basitlik, karmaşıklık ile birleşiyor. Oyun, yüzen adaları ve bulutları harika detaylarla işliyor. Ancak bu durum genel performansa da büyük zarar veriyor. Oyunda önemli optimizasyon problemleri var ve ciddi FPS düşüşleri yaşanabiliyor ve orta ayarlarda, ilk bölümlere kıyasla kare hızları neredeyse yarıya düşüyor.
KAKU: Ancient Seal oyununun ayrıca daha fazla değiştirilebilir görsel ayara ihtiyacı var. Oyunu oynadığım süre boyunca, gölge ayarları genel deneyimi en çok zorlayan ayarlardı. Yüksek ayarlarda gölgeler, görsellerde kayda değer bir artış sağlamadan kare hızını neredeyse %40 oranında düşürüyordu. Ayrıca, yüksek “anti-aliasing” ve “anisotropic filtering” ayarlarına rağmen, bazı bölümlerde doku patlaması ve tutarsız aydınlatmanın yanı sıra gözle görülür “aliasing” problemleri de vardı. Bu da genel anlamda oyundaki deneyimimi bayağı bir aşağıya çekti. Bu arada, oyunu deneyimlediğim donanım da önerilen sistem gereksinimlerine oldukça yakındı.
Nedendir bilemem ama eğer bir mağara adamı hikayesi meraklısıysanız, KAKU: Ancient Seal sizin aradığınız o ilginç video oyunu olabilme potansiyeline sahip. Tarih öncesi fantastik bir ortamda geçen ve The Legend of Zelda serisinin modern oyunlarının benzeri yaklaşımı ile çoğunlukla bu oynamak gerçek bir zevk olabiliyor ve çoğunlukla oldukça görsel bir güzellik sunuluyor. Görsel aksaklıkları ve zaman zaman tepki vermeyen fiziği, geliştiricinin şimdilik erken erişim başlığı olarak yayınlama kararını tamamen haklı çıkarıyor. Şimdiye kadar oynadığım benzer oyunlar göz önüne alındığında, oyunun önünde güçlü bir yol haritası var gibi görünüyor.
Daha önce de belirttiğim gibi KAKU: Ancient Seal, 6 ay kadar erken erişim sürecinde kalacak ve cila işlemleri tamamlanıp, birkaç yeni içerik oyuna eklendikten sonra, 2023 senesinin son çeyreğinde piyasaya sürülecek. Oyunun şimdilik makul görünen fiyat etiketi, erken erişim süreci bittiği zaman yükselir mi, bilemiyoruz ama içerik bolluğu göz önüne alındığında, erken erişim sürecinde bir oyun olmasına rağmen kolaylıkla tavsiye edilebilir. Ayrıca, 30 saatlik bu deneyimin Türkçe metin desteğine sahip olduğunu da belirtmek istiyorum ama ben bu oyunu İngilizce olarak oynadım; Türkçe çevirisi hakkında bir bilgi sahibi değilim ne yazık ki.