Nintendo için cüzdanları bir kere daha açmanın vakti geldi; orijinal olarak 2011 senesinde Wii için piyasaya sürülmüş olan Kirby’s Return to Dream Land, yeniden yapıldı. Bu yeniden yapımın adı Kirby’s Return to Dream Land Deluxe ve kendisi, 24 Şubat 2023 tarihinde, yani on iki sene sonra, Nintendo Switch için çıkışını gerçekleştirdi. Bu yapıt, her ne kadar kağıt üzerinde bir yeniden yapım gibi görünse de Nintendo şirketinin geçmiş “Deluxe” oyunları gibi daha çok iyileştirilmiş bir port versiyonu tadı veriyor. Bu tabii ki bir oyunu hemen “çöp” yapmıyor. Gelin, bu oyuna daha yakından bir göz atalım ve öncelikle hikayeden bahsedelim.

Kirby’s Return to Dream Land Deluxe, orijinal hikayeyi tekrardan sunuyor oyunculara. Yani, Kirby yine kendi halinde, kendi gezegeninde zaman geçirirken, ufak bir sorun ortaya çıkıyor ve zamanla bu sorun o kadar büyüyor ki işin içine gezegenin sonunun gelmesi durumları filan giriyor. Kirby ile alakalı video oyunlarında zaten bu şekilde çok sakin başlayıp, aniden büyüyen hikayelere alıştık. Ayrıca, tahmin edebileceğiniz üzere bu oyunun hikayesi daha çok çocuklara hitap ediyor ve bu yüzden hikayenin içerisinde daha yetişkin insanların ilgisini çekebilecek de pek bir şey yer almıyor. Bolca renk, bolca tatlı görsellik ve bolca tatlı an, bu oyunda sizleri bekliyor.

Kirby’s Return to Dream Land Deluxe, her ne kadar çocuklara hitap ediyor olsa da oyunun hikayesi, görsel açıdan bazı yetişkin detaylar bulunduruyor. Özellikle de oyunun sonunda kozmik elementler işin içine girdiğiniz zaman kozmik kıyamet teması, görselliğin detaylarına çok güzel bir şekilde saklıyor kendisini. Bu görsel detayları çocukların fark edebileceğini sanmıyorum ama daha yetişkin bireyler için kozmik varoluş ve bunun yok olması, görsellik içerisinde dikkat çekici bir hal alacaktır. Bunun gibi birkaç farklı detay daha oyunun içerisinde aslında oyuncuları bekliyor. Evet, bu yapıt çocuklara hitap ediyor ama ufak tefek detaylar da mevcut diğer insanlar için.

Oynanış tarafında ise Kirby’s Return to Dream Land Deluxe, kendisini ortaya koyuyor ve iki buçuk boyutlu bu yapıtta klasik bir Kirby deneyimi sunuluyor. Yani, Nintendo Switch öncesindeki nesillerde Kirby ile alakalı klasik bir oyun oynadıysanız ve yaşadığınız deneyimi sevdiyseniz, bu oyunda da sizi benzer, hatta daha iyi bir deneyimin beklediğini söyleyebilirim. Kirby’s Return to Dream Land zaten orijinal versiyonu ile de oldukça sevilmişti. Bu yeni versiyon, işleri bir seviye yukarıya çıkartıyor. Karakterimiz birçok farklı şey yapabiliyor ve orijinal oyundan kopya yetenekler de birkaç yenilik ile birlikte tekrar oyunculara sunuluyor.

Kirby's Return to Dream Land Deluxe

Kirby’s Return to Dream Land Deluxe, eğlenceli bir oynanış hissi sunuyor

Kirby’s Return to Dream Land Deluxe oyunundaki kopya yeteneklerden 20’den fazlası var ve tüm bunlar, karakterimizin yapabileceği temel hareketlerin üzerine gelince zaten inanılmaz eğlenceli ve sürekli farklı şeyler yapabileceğiniz bir oynanış sunuyor. Daha sonra da birkaç yeni kopya yetenek ile tanışıyorsunuz ve daha sonra da aynı kopya yeteneklerin süper versiyonları kendisini gösteriyor. Bu versiyonlar her zaman kullanılamıyor, sadece duruma uygun olan yerlerde mümkün oluyor ama yine de kendilerine şahitlik etmek, inanılmaz tatmin edici duruyor. Kirby gibi bir karakterin önünde durmak gerçekten pek mümkün değil ve bu oyun, onu kanıtlıyor.

İçerik tarafında ise Kirby’s Return to Dream Land Deluxe aslında Story Mode ile kısa bir deneyim sunuyor. Eğer bu modun %70 kadarını tamamlarsanız, Extra Mode açılıyor. Burada da bölüm sonu canavarları daha zorlu bir hale geliyor ve oyun genel anlamda bir tık daha zor bir hal alıyor. Bu zorluğa sadece düşmanlar ve bölüm sonu canavarları değil, platform ögeleri de katılıyor. Ayrıca bu modda, Story Mode içerisinde bulunmayan bir yeni bölüm sonu canavarı ve ek bir ara sahne yer alıyor. Daha sonra da bölüm sonu canavarı savaşlarına odaklanan The Arena, ve bu modu bitirdikten sonra açılan The True Arena ile tanışıyorsunuz.

Kirby’s Return to Dream Land Deluxe oyununda Story Mode bittikten sonra kilidi açılabilecek bir diğer mod ise Magolor Epilogue: The Interdimensional Traveler olarak geçiyor. Bu oyun modunda, Magolor karakterine neler olduğunu öğrendiğimiz, 20 bölümlük bir deneyim yaşıyoruz. Sürprizi kaçırmak gibi olmasın ama Magolor, oynanabilir karakter kadrosuna giriyor. Kirby ve Magolor haricinde bu oyunda kontrol edilebilir dört farklı karakter daha bulunuyor. Bu oyun modu da birkaç saatten ileriye geçemiyor ama Kirby ile kıyasla, Magolor çok daha zayıf başlıyor ve modun sonuna kadar yavaş yavaş tüm güçlerine sahip oluyor. Bu da farklı bir deneyim sunuyor.

Aslında, The Arena ve diğer saydığım modlar, Kirby’s Return to Dream Land Deluxe oyununda “sub-game” olarak geçiyor ve bunlardan birkaç tane daha bulunuyor. Yalnız, geriye kalan modlar daha çok parti oyunu modu seviyesinde olduğu için kendilerinden ayrı ayrı bahsetmek istemiyorum. Oyunda toplamda sekiz adet “sub-game” mevcut ve hepsi, yerel olarak dört oyuncuya kadar destek veriyor. Yani, eğer dilerseniz bu oyunu arkadaşlarınızla da rahatlıkla ve eğlenceli bir şekilde oynayabiliyorsunuz. Her mod farklı deneyimler, farklı zorluklar ve farklı hedefler sunuyor. Oynanışlar da modlar arasında tamamen değişiyor ve benzersiz bir deneyim hedefleniyor.

Kirby's Return to Dream Land Deluxe

Güzel olan her şey zaten orijinal oyunda da vardı, bu oyuna neden 60 USD verelim?

Kirby’s Return to Dream Land Deluxe, oynaması eğlenceli bir video oyunu ama bunun sebebi oyunun “Deluxe” versiyonu değil; eğlencenin büyük bir kısmı oyunun orijinal versiyonundan geliyor zaten. Yeni versiyonun en büyük yenilikleri iki adet yetenek, birkaç yeni animasyon, yeni kaçma teknikleri, iki yeni oyun modu, iki yeni alt oyun modu, bolca iyileştirme/düzeltme, minik element eklemeleri ve görsellik. Bu saydığım her şey arasından oyunun eğlencesini direkt olarak etkileyen şeyler sadece oyun modları. Evet, diğer yenilikler, iyileştirmeler ve düzeltmeler sayesinde oyun daha iyi hissettiriyor ama böyle bir proje için tam oyun fiyatı vermeye değer mi?

Tabii ki Kirby’s Return to Dream Land Deluxe, tamamen yeni bir görsellik ile geliyor. Oyun, 2011 senesinde göründüğünden katlarca daha güzel görünüyor ve bu da aslında yeniden yapımın kendisini en çok belli eden özelliği. İşin en iyi kısmı, bu yüksek kaliteli görsellikte, oyunu 60 FPS olarak oynamaya da devam edebiliyorsunuz ki bu da güzel bir stabil yapı katıyor oyuna. Sesler ve müzikler ne yazık ki orijinal oyuna kıyasla en az değişikliğe sahip olan ama yine de bu kategori de kesinlikle oyuncuları yarı yolda bırakmıyor. Özetle, sunum tarafında gayet kaliteli bir deneyim yaşayabiliyorsunuz bu video oyunu sayesinde.

Daha önce de söylemiş olduğum gibi Kirby’s Return to Dream Land Deluxe oyununun en kötü noktaları, ne yazık ki fiyatı ve bu fiyatı karşılayacak seviyede yeniliği içerisinde bulundurmaması. Aynı zamanda, oyunun temeline bakmak gerekirse, karşımıza çıkan ana düşmanının da biraz vasat olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bunların haricinde Kirby karakterini tekrar görmek ve onunla birlikte hoş bir iki buçuk boyutlu bir oyun deneyimi yaşamak gerçekten güzel. Oyun belki çocuklara hitap ediyor ama yine de renkli yapısı, yumuşacık görünen karakterleri ve sevgi dolu atmosferi ile içinizi ısıtabilecek bir yapıya sahip bence.

Kirby’s Return to Dream Land Deluxe, yeni versiyonu olmadan bile gayet eğlenceli ve kaliteli bir video oyunu idi. Yeni gelen “Deluxe” versiyon da bunların üzerine tamamen yeni bir görsellik, birkaç yeni içerik, bunların haricinde birkaç ufak yenilik, iyileştirme ve düzeltme ekliyor. Kirby karakterinin ve bu karaktere ait klasik oyunların temel oynanışları ilginizi çekiyorsa, fiyatına rağmen bu oyunu sizlere önerebilirim. Nintendo keşke hem oyunların orijinal fiyatlarını biraz daha uygun tutsa, hem de ülkemizde Nintendo eShop için Türk Lirası desteği sunup, yerel bir fiyatlandırma çekse… Ne yazık ki bunlar yok ve bu yüzden de oyun inanılmaz pahalı duruyor.

Kirby's Return to Dream Land Deluxe
Olumlu
Yüksek kaliteli, eğlenceli ve klasik bir oynanış var.
Alt oyun modları yeterince içerik ve zorluk sunuyor.
Yeni versiyonda sunulan yeniliklerin tamamı hoş.
Yenilenen görsellik ayrıca şahane görünüyor.
Olumsuz
Bu tip çalışmalar için 60 USD çok fazla.
Sesler ve müzikler biraz daha iyi olabilirdi.
Orijinal oyundan ana kötü karakterimiz hala vasat.
9