Bloober Team ve Anshar Studios ekiplerinden yeni Layers of Fear, aynı isimdeki serisinin nihai versiyonu. Bu serinin bugün incelediğim 2023 sürümü, ilk iki oyunun ve ilgili ek paketlerinin yeniden bir araya getirilmesi ve aynı zamanda gerilimi ve korkuyu artırmak amacıyla sanatsal ve teknik bir yenilemedir. İki ekip bu hedefe ulaşmada ne kadar başarılı oldu? Bu inceleme yazım ile başarıyı ölçmeye çalışacağım ama lütfen unutmayın, geliştiriciler bu oyunu bir “remake” ya da “remaster” olarak görmüyor; oyunun yeni ve eski unsurları bir araya getirdiğini düşünüyorlar.
Layers of Fear serisi iki oyundan oluşuyor; 2016 senesindeki Layers of Fear ve 2019 senesindeki Layers of Fear 2. Her iki oyunda da ana kahraman olarak sanatçı yer almıştır. İlk oyunda ressam, ikinci oyunda ise bir aktör olarak oynuyorsunuz. Saplantılı sanatçı temasını devam ettirmek için bu senenin yenilenmiş paketi, yazarı tanıtıyor.
Bu yeni oyun, yeni yazar içeriğini alıyor ve kronolojik sırayla ilk iki oyun boyunca örüyor. Bu karışıklığı anlatıyı netleştirmek ve olay örgüsündeki boşlukları kapatmak için yapmışlar. Böylece oyun yeni “Yazarın Notu” içeriğiyle izole bir deniz fenerinde başlıyor. Burada bir sonraki projesini kolaylaştırmak için yalnızlık arayan yazar, önceki iki oyunla ilgili bilgileri keşfediyor.
Artık birleşik olan hikaye ilerledikçe, anlatı önceki hikayeler arasındaki bağlantıları devam ettirmek için yazara geri dönüyor. İlk oyundaki mevcut hikayeyi daha da geliştirmek için geliştiriciler yeni ek paket içeriği de oluşturdu. “Son Not” başlığını taşıyan bu içerik, daha fazla cevap sağlamak için ressamın karısının bakış açısını ekliyor. Ancak, tüm hikaye unsurlarını bir araya getirmek yazarın deniz feneri bölümlerine kalıyor. Böylece tam bir deneyim yaşıyorsunuz.
Layers of Fear, her iki oyun için de önemli değişiklikler sunuyor
Anlatıyı daha da güçlendirmek için her oyunun düzenini de değiştirmişler. Oyunlar, orijinallerine yakınlar ama yollar ve içerikleri korku yönlerine odaklanmayı sürdürmek için değiştirilmiş gibi duruyor. Buna, “jump-scare” anları da dahil. Hikaye açısından bakıldığında bu değişiklikler memnuniyetle karşılanıyor. Ancak, orijinalleri sevmediyseniz, burada fikrinizi değiştirecek hiçbir şey yok. Oyun hala doğrusal, ancak değişikliklerle daha da doğrusal hale geldi. Bulmacalar düz ilerlemeye devam ediyor ve oyunun yürüme simülatörü doğası büyük ölçüde değişmeden kalıyor.
Adil olmak gerekirse, geliştiriciler işleri renklendirmek ve hız değişikliği yapmak için yeni bir oyun mekaniği getirdiler. Alan Wake gibi diğer korku oyunlarında kullanılan bir el feneri mekaniği mevcut. Bu eklenti hoş karşılansa da, bir eklenti gibi hissettiriyor. Oyunun temel yapısını değiştirmiyor. Yapılan bir diğer değişiklik ise oyunu ilerletmek için hiçbir şey yapmayan aldatıcı interaktif nesnelerin kaldırılması. Artık odalar bir oyun odası gibi değil, oyuncunun ilerlemesini sağlamak için tasarlanmış hikaye parçaları gibi hissettiriyor.
Deneyimli oyuncular için işleri taze tutmak için geliştiriciler ortamlardaki öğeleri yeniden düzenliyor. Yeni animasyonlar, seslendirmeler, bulmacalar ve koleksiyon parçaları da var. Ayrıca oyun boyunca verilen kararlara bağlı olarak birden fazla son var. Unreal Engine 5 motorunun kullanılması, stüdyoların oyunları yeniden yaparak değişiklikleri daha da artırmasını sağladı. Yeni grafikleri orijinal içerikle karşılaştırmak birçok açıdan gerçek bir keşif. Orijinal oyunlar, Unreal Engine 4 motorunun teknik sınırlamaları nedeniyle ruh hali ve atmosfer uygulamalarında yetersizdi.
Unreal Engine 5 motorunun ışıklandırma ve çevresel yetenekleri daha fazla sürükleyicilik sağlıyor. 4K çözünürlük, HDR ve Ray Tracing ile oyun dünyasının ortamları çok daha gerçekçi bir şekilde işleniyor. Lumen global aydınlatma sayesinde aydınlatma motoru artık dinamik. Gerçek zamanlı olarak işlenen parçacık efektleri dünyayı daha da canlı ve hareketli hale getiriyor. Yani, Layers of Fear bu hali ile çok ama çok daha güzel görünüyor.
Özellikle görsellik ve ses, 2023 model olarak karşımıza çıkıyor
Bu değişiklikler önceki oyunlara dayanan bölümlerde açıkça görülüyor; ressamın konağı ve okyanus gemisi. İkinci oyundaki okyanus gemisi, korku hayranları için birkaç açıdan eğlenceli. Bunlardan ilki, Tony Todd’un seslendirmesi. Buna ek olarak, The Shining, Psycho ve Se7en gibi filmler için bol miktarda “easter egg” bulunmaktadır. Bununla birlikte, yeni oyun motorunun yeteneklerinin gerçekten parladığı yer oyunun yeni bölümleridir. Bu en çok deniz feneri ve koridorları birbirine bağlayan oyun bölümünde dikkat çekiyor.
Orijinal varlıklardan kaynaklanan herhangi bir kısıtlama olmaksızın, yeni ortamlar yeni oyun motorunun çok daha fazlasını gösteriyor. Ayrıca, deniz feneri ve çevresindeki dünya daha zıt ortamlara izin veriyor. Mevcut nesil konsollardaki son oyunlarda olduğu gibi, performans ve kalite modları var. Oyunun yavaş yapısı göz önüne alındığında kalite modunu tavsiye ederim. Işın izlemeli gölgeler ve dinamik aydınlatma sayesinde artan atmosfer, kare hızından ödün vermeye değiyor.
Tüm bu yeni teknolojinin net etkisi ses tasarımına da uzanıyor. Unreal Engine 5 ile ses daha hassas ve çevredeki ortama tepki veriyor. Oyun dünyasındaki öğeler sesin gerçek dünyada olduğu gibi sekmesine, yankılanmasına ve boğuklaşmasına neden olacak. Sanatsal istek ile teknik sınırlamalar arasındaki uçurum hiç bu kadar küçük olmamıştı. Sonuç, korku ve anlatı unsurlarının daha önce elde edilenden daha iyi gelişebildiği daha dengeli bir korku oyunu.
Bu, Layers of Fear serisinin nihai versiyonudur ve önceki tüm Layers of Fear içeriğini uyumlu bir bütün halinde bir araya getirmektedir. Orijinal oyunun hayranları, bu sıkılaştırılmış ve cilalanmış versiyonda bu oyunları yeniden ziyaret etmekten keyif alacaklardır. Korku hayranı olan yeni oyuncular da bunu değerli bir deneyim olarak görecektir. Bu yüzden de incelediğim bu paketi sizlere, ilgili olan oyunculara rahatlıkla önerebilirim.