İstanbul merkezli bir oyun geliştirme stüdyosu olan Ubik Studios ekibinin “Point & Click” türündeki macerası olan Leila içerisinde bir kadının hayatının hafızayla şekillenen manzarasında bir yolculuk bizi bekliyor. Elle çizilmiş görseller, çevresel bulmacalar ve yumuşak bir estetik içeren bu lo-fi temalı anlatı deneyimi, kısa da olsa duygusal bir hikaye anlatmak için rahat bir havaya yaslanıyor.
Kendi hayatını temel alan sanal bir dünyaya giren Leila karakterinin kontrollerini ele alıyorsunuz. Kendisi, macerasına bir VR başlığı takarak ve anılarından oluşturulan bir video oyunu ortamında kendini gezdirerek başlıyor. Siz onu bu hayali manzarada yönlendirdikçe, geçmişine dair daha fazla detay ortaya çıkıyor ve anıların hepsi oyunlaştırılıyor.
Bahsi geçen anıları/oyunları siz oynadıkça, Leila her farklı senaryo hakkındaki düşüncelerini paylaşıyor. Oyundaki muhteşem el çizimi görseller ve özenli sanat yönetimi hemen dikkat çekiyor. Ana menü, Lofi Girl gibi rahat sahnelere çarpıcı bir saygı duruşu niteliğinde ve karakterin anılarının her birindeki farklı sanat stilleri, hayatının o dönemlerine özgü nostaljik duyguları güzelce yakalıyor.
Ubik Studios, bu video oyununun anlatımı için bir dizi rahatlatıcı parça ve etkileyici seslendirme performansı içeren ses tasarımı ile de beklentilerimin ötesine geçti açıkçası. Oyunun hikaye anlatma teknikleri ise yalnızca konuşmaya dayanmak yerine, karakterin hayatının bu döneminde nasıl hissettiğini anlatırken hikayeyi besleyen hafif bulmacalarla genellikle bir şekilde etkileşimli.

Bahsettiğim şeylerin çoğu, oyunun güzel sanat eserlerinden yararlanan ve sizi her sahneyi farklı şekillerde görmeye zorlayan, her zaman karakterimizin monoloğu tarafından bilgilendirilen hoş çevresel bulmacalar. Birkaçı tatmin edici derecede zor – karakterimizin çocukluk yatak odasındaki desenleri fark etmeniz ve çoğaltmanız gereken bir sekanstan özellikle keyif aldım.
Bahsettiğim bu bulmaca beni birkaç dakika boyunca şaşırttı. Takıldığınızda ise ekranda bir sonraki hedefinizi içeren bir alanı vurgulayabilen bir ipucu sistemi var, genellikle size cevabı söylemeden mevcut bulmacayı çözmenize yardımcı olmak için yeterli bir dürtü sağlıyor. Daha soyut zeka soruları için kullanışlı olsa da bazı basit piksel avı dönemlerinde can sıkıcı bir şekilde devre dışı kalıyor.
Bunlar çok yaygın değildi ama aksi takdirde sorunsuz bir macerada bir barikat gibi hissettirecek kadar sinir bozucu ve sizi tek bir etkileşimli öğe için ekranın etrafında tıklamaya indirgiyordu sistem. Yaklaşık iki saat süren Leila, kesinlikle kısa. Bu genellikle çoğu anlatı oyunu için sorun teşkil etmez ama Leila oyununun durumunda hikaye sonuna ulaşmadan önce yeterince zaman bulamıyor bence.
Karakterimizin kızıyla olan ilişkisine yalnızca anlık bakışlar atarken, önemli olay örgüsü noktalarına ve oyunun bazı ağır temalarına yalnızca değiniliyor ama zaman sınırından ötürü asla tam olarak keşfedilmiyor. Güç, neşe ve kardeşliğin güzel bir kutlaması olan final sekansı, sonuç olarak elde etmeye çalıştığı duygusal etkiden yoksun kalıyor bu yüzden de.

Kısa olmasına rağmen Leila, birkaç saatin tadını çıkarmak için muhteşem bir dünya sunuyor. Etkileyici görselleri, rahatlatıcı müzikleri ve mükemmel seslendirme performansları arasında, hoş geldiniz süresini aşmayan rahat bir atmosfer odaklı bir deneyim sunuyor. Biraz tıklamaya aldırış etmeyen kısa anlatımlı macera hayranları için kesinlikle görülmeye değer bir oyun.
Rahat, kısa, güzelce hazırlanmış bir anlatı deneyimi olan Leila, hikayesini benzersiz bir şekilde etkileşimli bir şekilde anlatıyor. Zaman zaman sinir bozucu piksel avcılığına rağmen tatmin etme eğiliminde olan çevresel bulmacalarında muhteşem el çizimi sanat eserlerinden yararlanıyor.
Kısa olan yapısı, etkili bir hikaye yolculuğundan ziyade estetik anlarla baş başa kalacağınız anlamına geliyor, ancak doğru oyuncu için Leila yapıtının ufak bir ısırık büyüklüğündeki hikayesi tatmin edecek kadar rahat bir muamele olacak diye düşünüyorum.
Leila; güzel, ayrıntılı elle çizilmiş görselleri, rahat lo-fi estetiği ve oyun müziği ile bazı düzgün çevresel bulmacalar ile ön plana çıkıyor. Anlatının ağırlığı olması için biraz fazla kısa kalıyor ve sanki gereğinden fazla piksel avı içeriyor. Bunlar da oyunun ufak tefek sıkıntıları.