Life Is Strange oyununu 2015, Life Is Strange: Before the Storm oyununu ise 2017 senesinde görmüştük. İki oyun da önemli bir markanın/evrenin ilk adımlarını oldukça güçlü bir şekilde atmıştı. Yine de bu oyunlar, piyasaya sürüldükleri seneye göre teknolojik anlamda bir tık geriydi. Eğer yanlış hatırlamıyorsam, orijinal oyunda dudak senkronizasyonu bile yoktu ve genel animasyonlar da kısmen düşük kaliteliydi. Günümüzde ise bu seri, Life Is Strange: True Colors ile teknolojik anlamda yepyeni bir seviyeye kavuştu. Muhtemelen bu durumdan gaz alınmış olacak ki şimdi de karşımıza Life is Strange: Remastered Collection çıktı.

Life is Strange: Remastered Collection, içerisinde 2015 ve 2017 senelerinin oyunlarının iyileştirilmiş sürümlerini bulunduruyor. Dontnod Entertainment tarafından geliştirilmiş olan bu klasik oyunlar, şimdi de serinin yeni sahibi olan Deck Nine tarafından iyileştirildi ve bu iyileştirmeler arasında oldukça dikkat çekici şeyler de bulunuyor. Mesela, görsel açıdan hem karakterler, hem de çevre detayları daha da iyileştirilmiş bir şekilde sunuluyor. Karakter animasyonları da iyileştiriliyor ve özellikle yüz animasyonları için hareket yakalama teknolojisi kullanılıyor. Oynanışta kullanılan bulmacalar, oyun motoru ve ışıklandırma motoru da iyileştiriliyor.

Konu, iyileştirme olduğu zaman Life is Strange: Remastered Collection, kağıt üzerinde yeterli yenilik sunuyor ama bunların hiçbirinin Life Is Strange: True Colors ile aynı seviyede olmadığını belirtmek istiyorum. Yani, serinin son oyununu oynayıp, gaza gelip, bu iyileştirilmiş versiyonları satın almanızı istemem. İlk iki oyunun da iyileştirilmiş halleri kesinlikle orijinal versiyonlarından daha güzel ama bu güzellik, serinin son oyunu ile yarışabilecek kadar yüksek kaliteli değil. Buna rağmen Max ve Chloe gibi karakterleri bu şekilde yenilenmiş bir şekilde görmek, çevredeki detayları yepyeni şekillerde görebilmek ve daha fazlası çok iyi hissettiriyor.

Life is Strange: Remastered Collection, kalite olarak daha yüksek olsa bile paketin içindeki oyunlar, bu iyileştirmeler sonucunda biraz garip hissettiriyor. Mesela, her şeyden önce dudak senkronizasyonundan bahsetmek istiyorum. Böyle bir özellik iki oyunda da var ama aynı zamanda da yok. Yani, karakterlerin konuştukları bu sefer daha net bir şekilde görünebiliyor ama bu sefer de kendileri sanki sadece, “Ba ba ba ba ba ba” diyormuş gibi dudak hareketleri yapıyorlar. Rahatsız olan edici olan bir diğer şey ise karakterlerin yükselen görsel kalitesinin oyunun o orijinal ruhunu biraz kaçırmış olmasıydı.

Life is Strange: Remastered Collection

Life is Strange: Remastered Collection, pek de ilgi çekici bir paket değil

Life is Strange: Remastered Collection içerisindeki iki oyunun da ışıklandırmaları iyileştirilmişti, bunu biliyorduk. Oyunlara adım attığınız zaman, özellikle de kapalı alanlarda güneş yansımalarını filan gördüğünüz zaman ışıklandırmaların ne kadar geliştirilmiş olduğunu net olarak anlayabiliyorsunuz. Bu iyileştirmeler, oyunun atmosferini ve görselliğini inanılmaz olumlu bir şekilde etkiliyor ama yükselen görsel kalite, karakterlerin yüzlerinde de kendisini belli ediyor ve özellikle de ana karakterimiz olan Max, yenilenen yüzüyle biraz garip görünüyor. Chloe ve diğer karakterler ise pek fena sayılmaz.

Konu, oyunları iyileştirme ve yenileme olduğu zaman ben yeniliklere her zaman açık olmaya çalışırım. Hatta bugüne kadar belki 2, en fazla 3 adet iyileştirilmiş oyunda bu konuyla alakalı sıkıntı çekmişimdir. Şimdi, bu oyunların arasına bir yenisi eklenmiş oldu; Life is Strange: Remastered Collection, karakter yüzlerini bu şekilde iyileştirerek bence kötü bir adım atmış. Belki orijinal oyunu geliştiren ekip farklı, iyileştirmeyi hazırlayan ekip farklı olduğu için böyle bir şey yaşandı ama bu durum beni gelecek için de korkutmaya başladı. Sonuçta, Max ve Chloe için yeni bir oyunun geliştirildiğini biliyoruz ve bu yenilenen yüzler beni korkutuyor.

Life is Strange: Remastered Collection isimli paketin geliştirilme sürecinde karakterlerin artık daha fazla duygu gösterebildiğinden çok övünülüyordu ama Life is Strange ve Life is Strange: Before the Storm oyunlarının duygu gösterememe gibi bir problemi en azından benim için hiç olmamıştı. Ben iki oyunun da orijinal versiyonlarından inanılmaz memnun kalmıştım. Bu yenilenen versiyonlarda karakterler daha fazla duygu gösterecek diye yüzleri şekilden şekle girebiliyor. Bu da aslında doğal olmayan bir ortam yaratıyor. Yani, duygular çok daha abartılı hareketlerle gösterildiği zaman daha güçlü olmuyor. Burada yanlış bir algı var.

Life is Strange: Remastered Collection, bu seri ile ilk defa tanışacak olan oyuncular için tabii ki kötü bir seçim değil ama orijinal oyunları daha önceden oynadıysanız, yenilenen bu deneyimler size biraz yabancı gelebilir. Zaten bu paketi satın almak, orijinal oyunları tek tek satın almaktan daha ucuz olduğu için birçok oyuncunun da orijinal oyunları es geçeceğini düşünebiliriz. Ayrıca bu paketi, Life is Strange: True Colors oyununun nihai sürümünü satın alan oyunculara ücretsiz verildiğini de unutmamak lazım. Yani, bu noktada zaten sevdiğiniz bir oyunun en yüksek sürümünü satın aldıysanız, zaten karşılığında ücretsiz olarak elde ettiğiniz bu paket, çok da sıkıntı olmamalı.

Life is Strange: Remastered Collection

Tüm ek içerikleri de unutmamak gerekiyor tabii ki

Life is Strange: Remastered Collection, görsel açıdan bazı iyi noktalar sunuyor, bazı da kötü noktalar sunuyor. Konu içerik olduğu zaman ise olumsuz bir nokta bulunmuyor. Diyelim ki Life is Strange: True Colors oyununun nihai sürümünü satın aldınız. Bu durumda hem bahsi geçen oyuna, hem o oyunun kozmetik içeriklerine, hem o oyunun yeni bir hikaye sunan ek paketine, hem bu iyileştirilmiş pakete, hem de bu paketin içindeki ek kozmetik ögelere ve hikaye temelli bölümlere kavuşuyorsunuz. Yani, ilk seçenekte bolca içerik elde ediyorsunuz. Bu paketi bağımsız olarak aldığınız zaman da durum pek değişmiyor.

Life is Strange: Remastered Collection isimli paketin içerisinde Life is Strange ve Life is Strange: Before the Storm oyunlarının haricinde bir de yeni kıyafet setleri ve Farewell isimli, Max ve Chloe karakterlerine veda eden, duygu dolu bir bölüm sunuluyor. Bu arada, bu iki orijinal oyunun da klasik müziklerinin hala yer aldığını belirtmek istiyorum. Özellikle de Syd Matters isimli müzik grubunu bu oyun ile tekrar duymak beni inanılmaz memnun etti. Yani, görsellikte problem olsa bile özetle içerik ve müzik kategorisinde her şeyin kusursuza yakın olduğunu söyleyebilirim. Yalnız, bahsetmek istediğim son bir nokta daha bulunuyor.

Life is Strange: Remastered Collection, ne yazık ki yeni nesil konsollar için herhangi bir avantaj sunmuyor. Ben bu paketi PlayStation 5 konsolumda deneyimledim ve ne yazık ki oyunların sadece PlayStation 4 versiyonlarını geriye dönük uyumluluk programı aracılığı ile oynayabildim. Bu noktada da hayal kırıklığına uğradım. Yani, yeni nesillerde belki daha stabil bir performans, belki 120 FPS desteği, daha da kaliteli görsellik/ışıklandırma veya benzeri şeyleri görmek isterdim. Deck Nine, halihazırda yeni nesil için oyun geliştirme konusunda az bir deneyime sahip ve stüdyo, bu oyunu da daha fazla deneyim kazanmak için kullanabilirdi ama kullanmadı.

Her şeyi özetlemek gerekirse Life is Strange: Remastered Collection, ilginç bir deneyim sundu. Paketin oldukça iyi yönleri de var, kötü yönleri de var. Yine de genel olarak baktığım zaman en azından ortalama üstü bir deneyimin sunulduğunu belirtebilirim. Eğer daha önce orijinal Life is Strange oyunlarını oynamadıysanız, bu paketi deneyimlerken muhtemelen benden daha iyi hissedeceksiniz. Benim gözümde bu oyunun puanı, 10 üzerinden 6 ama oyunları ilk defa oynayacak olan insanlar için bu puan 10 üzerinden 7, hatta 8 bile olabilir. Ben yine de incelemeyi kendi deneyimlerime göre yazdığım için oyunu ortalama üstü şekilde değerlendiriyorum.

Life is Strange: Remastered Collection
Life is Strange: Remastered Collection
Olumlu
Paketi ne şekilde alırsanız alın, elde edilen bolca ek içerik var.
İyileştirilen ışıklandırmalar atmosferi daha etkili bir hale sokuyor.
Oyunların orijinal müziklerini tekrar duyabilmek çok hoş bir his.
Olumsuz
İyileştirilen görsellik ve animasyonlar, oyunun ruhunu olumsuz etkiliyor.
Yeni nesil konsollar için hiçbir şey yapılmamış olması.
6