Airo Games tarafından geliştirilen ve Daedalic Entertainment tarafından yayımlanan Life of Delta, kıyamet sonrası bir dünyada küçük bir robot olarak çıktığımız yolculuğu anlatıyor. Bağımsız bir stüdyo olan Airo Games ekibinin ilk oyunu olan Life of Delta, “Point & Click” türünde ve oldukça basit bir oynanışa sahip. Yalnızca tıklayarak oynadığımız oyun, dünyada insanların kendini yok etmesiyle birlikte robotların egemenlik kurduğu kıyamet sonrası bir dünyayı anlatıyor. Küçük bir robot olarak atıldığımız bu macerada robot dostlarımıza yardım ederek, insansız bir dünyada nasıl egemenlik kurduklarını da görmüş oluyoruz. Eğer mantığınızı zorlayarak bulmaca çözebileceğiniz kısa bir macera oyunu arıyorsanız, Life of Delta tam sizin için olabilir.
Hikayemiz, küçük bir robotun imha edilmek üzere aside atılmasıyla başlıyor. Oyunda, Delta adında küçük bir robot karakteri oynuyoruz. Delta, aside atıldıktan sonra başka bir robot tarafından kurtarılıyor. Joe isimli bu robot, gördüğümüz üzere bu bölgedeki teknik işlerle ilgileniyor. Delta’yı gizlice sığınağına götürüyor ve burada bakımını yaparken, askerler Joe’nun kapısını çalıyor ve onu götürüyor. Bu sırada da kapıyı açmadan önce Delta’yı bir yere saklamayı başarıyor. Oyunda gördüğümüz kadarıyla robotlar dışında insansı hayvanlar da bulunuyor. Yani bir çeşit mutasyon sonrasında bu yaratıklar oluşmuş. Bunun sebebi de insanların sonunu getirecek olan savaşın bıraktığı nükleer kalıntılar.
Joe’yu aramak için yolculuğa çıkıyoruz. Oyunun ilerleyen yerlerinde farklı tip robotlarla karşılaşıyoruz ve bölgeyi keşfetmeye başlıyoruz. Dışarısı aslında bizim gibi küçük bir bakım robotu için oldukça tehlikeli. Uçsuz bucaksız çölde, hurda makineler içinde gezerek bir şekilde yolumuzu bulmaya çalışırken diğer robotlara da yardım etmeye çalışıyoruz. Bu robotlara yardım etmenin de farklı bedelleri var tabii. Örneğin; eşyaları toplamak, bir robot için başka bir robota yardım etmek, o robot için bir bulmaca çözerek onu tamir etmek gibi. Kısacası her şey birbiriyle etkileşimli aslında. Oyun hikayesiyle birlikte çok uzun sürmüyor ancak bulmacalar biraz üzerine düşünmenizi istiyor. Tek yaptığımız şey bulmaca değil elbette ki.
Oyunun hikayesi her ne kadar ilgi çekici olsa da, bazı yerlerde oldukça yavaş ilerliyor. Yazıları okurken sıkılabiliyorsunuz çünkü robot başta söylediği şeyin benzerini sonlara doğru tekrar söylüyor. Bu elbette ki oynanışı etkileyen bir durum değil ancak biraz daha hikaye akıp gitseydi daha ilgi çekici olabilirdi. Konu zaten ilgi çekici, insanların nasıl yok olduğunu merak ediyorsunuz en baştan ama yavaş ilerlemesi bazı noktalarda diyaloğu hemen geçme isteği uyandırdı bende. Bir de oyunda herhangi bir otomatik kayıt kısmı yok. Bu yüzden de kaydetmeyi asla unutmamak gerekiyor. Yoksa benim gibi en başa dönüp bulmacaların hepsini tekrar çözmek zorunda kalabilirsiniz.
Bulmacaları çözerken kıyamet sonrası dünyayı keşfedin
Life of Delta, klasik bir Point & Click oyunu. Bulmacaları çözerek ve çevreyle etkileşime girerek yolculuğumuza devam ediyoruz. Life of Delta oyununun en önemli mekaniği elbette ki bulmacalar. Karşımıza çıkan bulmacalar basit gibi görünse de her görev için farklı bulmaca türleri çıkıyor. Öyle yaptım bitti gibi de olmuyor, sürekli farklı bulmacalar karşımıza geliyor. Bu bulmacalar da kendi içlerinde farklı birleşimler ile karşımıza çıkarak bizi birazcık zorlayabiliyor bazen. Ben bulmacaları gerçekten beğendim, hem tekrardan kaçınması hem de mantığını bizim çözmemizi istemesi oyunu daha eğlenceli hale getirmiş. Bulmacaları çözerken işin içinden çıkamayacağını düşünseniz de, mantığını kavradıktan sonra hemen halledebiliyorsunuz.
Mantığını kavramak için de bulmacaları iyi takip etmek gerekiyor. Bulmaca kısımlarında Life of Delta oyununun yapımcıları gerçekten güzel işler çıkarmışlar. Hikâyenin bulmaca haricindeki kısmı, genellikle çevredeki robotlara yardım etmekle ilerliyor. Onlarla güzel sohbetler kurarak yardım isteyebiliyoruz. Tabii ki bize yardım etmek için önce bizden yardım istiyorlar ve bu sayede çevre ile etkileşimimiz gerçekleşiyor. Topladığımız eşyaları çok basit bir şekilde birleştirmemiz de yine mantığımızı kullanabilmemizi sağlamış ve bu kısımları da aşırı zorlayıcı değil. Yalnızca envanterimizde bulunan eşyaları etkileşime geçeceğimiz yerin üstüne sürüklememiz gerekiyor.
Oyun oynanış anlamında oldukça basit ancak oyunda size görev yerlerini gösterecek ya da bulmacaları bulmanız için bir işaret bulunmuyor bu nedenle de oyunun her noktası tamamen size bağlı. Bu biraz yorucu olmuş, aradığımız şeyi gösteren küçük bir işaret olsaydı fazla dönüp durmak zorunda kalmazdık. Siz kendi bulduklarınız ve bulmacaları kendiniz çözerek ilerliyorsunuz. Bu nedenle çölde her şeyle etkileşime geçmeye çalışıp, bulmacalar da önünüze geldiğinde pes etmemeniz gerekiyor. Bir şey kaçırmamaya da özellikle dikkat etmek gerekiyor çünkü her eşya önemli bu noktada.
Her ne kadar bulmacaları ve genel oynanışı güzel olsa da, karakterimiz çok yavaş yürüyor ve tıkladığımız yeri hemen algılamıyor. Yani, gideceğimiz noktaya bir kez tıklamak bazen algılayamıyor ve iki hatta üç kere tıklamak durumda kalıyoruz. Ben bir kısımda oyunu kapatıp açmak zorunda kaldım. Örneğin, bir yerde batarya kablolarını birleştirmek gerekiyor. Bir kere tıklayıp bulmaca ekranına geliyorsunuz, sonra bulmaca ekranından çıkıp tekrar açmak istediğinizde Delta kafasını sallamaya başlıyor. Oyunla alakalı bir hata mıydı bilmiyorum ama ben oyunu kapatıp açınca düzeldi. Optimizasyon olarak gayet iyi bir oyun ama bu tarz küçük hatalar oyunda var.
Life of Delta, grafikleri ve robot tasarımları ile farklı bir dünya sunuyor
Life of Delta oyununun grafikleri beklediğimden çok daha iyiydi. Bu tarz oyunlarda genellikle oynadıklarım arasında grafiklerini fazla beğendiğim olmamıştı ama Life of Delta, robotların tasarımları ve atmosferi grafikleriyle çok güzel bir şekilde yansıtmış. Zaten bunu oyunun ilk dakikalarında kendimizi çöllere atmadan önce de görebiliyoruz. Odanın içinde bile her şey çok ayrıntılı duruyordu. Her şey ince düşünülmüş ve basit bir eğlence oyununa göre grafikleri ile öne çıkıyor diyebilirim. Özellikle robot tasarımları gerçekten özenle çalışılmış olduğu belliydi. Bunu oyunumuzdaki büyük şehre geldiğimizde de net bir şekilde anlayabiliyoruz.
Dünyada artık insan kalmadığı için -ya da siz öyle sanıyorsunuz tabii- robotların da kendine has bir dili var ve bence bu çok güzel olmuş. Herhangi bir dünya dili olmadığı açık yeni üretilmiş bir dil ve bunun için ile uğraşılmış. Şimdilik bu türde çıkan bu kadar uğraşılmış ve detaylı bir oyun olduğu için oynamaya değer olduğunu söyleyebilirim. Genel hatlarıyla oyunda göze çarpan ve oynanışı etkileyen bir sıkıntı bulunmuyor. Müzikleri oldukça rahat ve bazen müziğe dikkat bile etmiyorsunuz. Arkada çalıp gidiyor. Bir de oyunda herhangi bir otomatik kayıt kısmı yok bu yüzden de kaydetmeyi asla unutmamak gerekiyor. Yoksa benim gibi en başa dönüp bulmacaların hepsini tekrar çözmek zorunda kalabilirsiniz.
Oyunun hikayesi ve oynanışı her ne kadar ilgi çekici olsa da, bazı yerlerde oldukça yavaş ilerliyor. Yazıları okurken sıkılabiliyorsunuz çünkü robot başta söylediği şeyin benzerini sonlara doğru tekrar söylüyor. Bu elbette ki oynanışı etkileyen bir durum değil ancak biraz daha hikaye akıp gitseydi daha ilgi çekici olabilirdi. Konu zaten ilgi çekici, insanların nasıl yok olduğunu merak ediyorsunuz en baştan ama yavaş ilerlemesi bazı noktalarda diyaloğu hemen geçme isteği uyandırdı bende. Bütün bunların dışında, eğer bir eşya ya da robotla etkileşime geçecekseniz, ona bir eşya verecekseniz tam bir nokta var oraya bırakmanız gerekiyor yoksa kabul etmiyor. Her bölümde yaşanılan bir sıkıntı değil ama bu yüzden bazı görevlerde aydınlatıcı bir işaret olabilirdi.
Genel hatlarıyla Life of Delta, uzun olmayan, mantığınızı zorlayan ve rahatlıkla bitirebileceğiniz bir oyun olabilir. Özellikle bulmaca seviyorsanız bu oyunu da seve seve oynayabilirsiniz. İlk güncellemesi geldikten sonra belki oyun içindeki bu küçük hatalar giderilirse o zaman oyunun akıp gideceğini düşünüyorum. Özellikle görev yerlerini işaretleyen bir güncelleme gelirse ya da bahsettiğim gibi eşyayı bırakacağımız yer tam olarak gösterilirse çok daha iyi olur. Hikayenin sonu da beklediğimden güzeldi, yazımda hikayesinden çok bahsetmedim çünkü bence kendiniz görmelisiniz. Oyunu Steam üzerinden 199 TL’ye satın alabilirsiniz.