Ryū ga Gotoku Ishin! size belki çok yabancı bir isim olarak gelebilir. Özellikle de Yakuza serisine hakim değilseniz, bir oyun adı verdiğimi bile anlamamış olabilirsiniz. İşte bu oyun, 2014 senesinde sadece Japonya sınırları içerisinde PlayStation 3 ve PlayStation 4 için piyasaya sürülen, Yakuza serisi için bir yan ürün idi. Bu arada, Yakuza serisi de artık Like a Dragon olarak biliniyor; bu ufak notu hemen düşmek istiyorum. Her neyse, şimdi ise aradan dokuz yıl geçti ve Ryū ga Gotoku Ishin!, Like a Dragon: Ishin! adı altında yeniden yapıldı. Bu yeniden yapımın en ilgi çekici noktası ise global olarak piyasaya sürülmesi. Bunun için de Ghost of Tsushima oyununa teşekkür edebiliriz.
Ryū ga Gotoku Ishin! oyununun yeniden yapılması ve global olarak piyasaya sürülmesi, geliştirici stüdyo ve dağıtımcı şirket tarafından yapılan açıklamalara göre Ghost of Tsushima ve benzeri Asya temelli oyunların, Batı ülkelerinde büyük popülerlik ve başarı kazanmış olması. İşte bundan cesaret alan Ryu Ga Gotoku Studio ve SEGA, Like a Dragon: Ishin! isimli yeniden yapımı 2021 senesinde duyurdu ve 21 Şubat 2023 tarihinde PC, PlayStation 4/5, Xbox One ve Xbox Series X/S için piyasaya sürdü. Peki, bu yeniden yapım ile nasıl bir deneyim sunuluyor? Tam olarak bundan bahsetmeden önce temel oyundan bahsetmek istiyoruz.
Ryū ga Gotoku Ishin! oyununun aslında neden global olarak piyasaya sürülmediğini, sadece hikayesine bakarak bile anlayabilirsiniz. Oyun, Like a Dragon: Ishin! için hikayesini değiştirmiyor ve aynı, Japonya temelli bir macerayı anlatıyor. Bu oyun ile 1860 dönemine (Bakumatsu) gidiyoruz ve bu dönemdeki politik olaylara bir bakış atıyoruz. Ana karakterimiz, gerçek hayatta kendi döneminin en önemli samuraylarından biri olan Sakamoto Ryōma olarak sunuluyor. Tabii ki oyunda isimler değişiyor ama roller ve kişilikler, karakterlerin gerçek hayattaki temsil ettiği kişilere uyumlu oluyor. İşte durum böyle olunca, dönemi merak etmeyen oyuncular anında kaybediliyor.
Like a Dragon: Ishin! öyle bir hikaye anlatıyor ki bu hikayeyi ilgiyle takip edebilmek için Japonya ve bu ülkenin derin geçmişine ilgi duymanız gerekiyor. Özellikle de ülkenin karışık politikası ön plana çıkabiliyor. Evet, oyunun hikayesi kesinlikle herkese göre değil ama aynı zamanda, Ghost of Tsushima oyununda olduğu gibi sadece samuraylara karşı bir ilginiz olsa bile bu oyunun hikayesi bence sizden geçerli not alacaktır. Evet, belki hikayede çok derin noktalara inemezsiniz ve kafanız karışabilir ama en azından ilgi duyduğunuz bir şey hakkında gerçekten kaliteli ve detaylı bir deneyim elde etmiş olursunuz. Böyle hikayeler her zaman karşımıza çıkmıyor.
Like a Dragon: Ishin!, hikayesini geride tutmuyor
Konu, hikaye olduğu zaman Like a Dragon: Ishin!, serideki diğer tüm oyunlar gibi bol sürprizli ve oldukça karışık bir hikaye sunuyor. Oyunda yaşadığınız her an sizi ters köşeye yatırmak için fırsatlar kolluyor. Yalnız bunu zaten biliyorduk; orijinal oyunda da aynı hikaye vardı. Yeniden yapımda ise bu hikaye değişmiyor ama hikayenin sunumu daha kaliteli hale getiriliyor. Bu da seslendirme sanatçıları değiştirilerek yapılıyor. Oyunda bolca karakter ile tanışacaksınız ve bunların çoğu yeni, seriden daha önceden tanıyabileceğiniz ve tamamen yeni olan seslendirme sanatçılarına sahip. Ayrıca karakter modelleri de yenilenmiş durumda. Bu sayede daha modern bir deneyim sunuluyor.
Like a Dragon: Ishin!, oynanış tarafında da kendisini pek değiştirmiyor ama önemli iyileştirmeler yapılıyor tabii ki. Mesela, bu serinin genelinde ana karakterimiz yumruklarını ve bazı yakın dövüş silahlarını konuşturuyordu. Orijinal oyunda ve bu yeniden yapımda ise tam dört farklı dövüş stili bulunuyor. Yumruklarını kullanmaya devam etmek isteyenler için Brawler, samuray kılıcı kullanmak isteyenler için Swordsman, tabanca kullanmak isteyenler için Gunslinger ve kılıç ile tabancayı birleştirmek isteyenler için Wild Dancer tarzları mevcut. Her tarzın silahı, savaş animasyonları, kombinasyonları, yetenekleri ve stratejileri farklı. Tarzlar kolaylıkla, anında değiştirebiliyor.
Like a Dragon: Ishin! oyunundaki her dövüş stili için ayrı bir yetenek ağacı mevcut ve genellikle bunlardan bir veya iki tanesine odaklanmak mantıklı gibi görünüyor. Oynanış anında dilediğiniz gibi stilinizi değiştirebiliyor olsanız da hangi stile yetenek yatırımı yapıyor olmanız kritik bir önem taşıyor. Yalnız, oyunda ne yazık ki bazı kalite veya denge problemleri bulunuyor. Mesela, Gunslinger stilinde silahlar mermi ve şarjör değiştirme ihtiyacı hissetmediği için sonsuza kadar atak gerçekleştirebiliyorsunuz ve düşmanlarınız size pek bir şey yapamıyor. Oyunu en zor seviyeye getirip, farklı stiller kuşansanız bile oyun, bir şekilde yaşadığınız deneyimi kolaylaştıyor.
Like a Dragon: Ishin! oyununa, yani bu yeniden yapıma özel olarak Trooper kartları daha geniş bir kullanım alanına sahip oluyor. Artık bu kartları herhangi bir savaş anında kullanabiliyorsunuz. Bu kartlar da “gacha” sistemi üzerine oturulmuş bir şekilde sunuluyor; savaş alanından veya para karşılığında belli noktalardan insanları takımınıza alıyorsunuz ve bunlar, kart temelli yetenekler olarak sunuluyor. Kartların farklı nadirlikleri ve iliştirildikleri belli dövüş stilleri oluyor. Oynanış sırasında da bu kartların barlarını doldurmak, onları kullanmanızı sağlıyor. Kartlar, pasif ve aktif yetenekler sunabiliyor ama isterseniz bu sistemi tamamen görmezden gelebiliyorsunuz.
Denge problemleri ve bazı sıkıntılar baş gösteriyor
Biraz önce Gunslinger stilinin biraz kolay hissettirdiğini belirtmiştim ve Trooper kartlarının da opsiyonel olduğunu söylemiştim. Eğer sizin seçeceğiniz dövüş stili Brawler olacaksa, ne yazık ki her Trooper kartına ihtiyacınız olacak; Swordsman ve Wild Dancer ile karşılaştırıldığı zaman Brawler, ne yazık ki daha oyunun ortalarından itibaren inanılmaz güçsüz hissettiriyor. Bu yüzden de kendisini kullanmak biraz cezalandırıcı duruyor; oyundaki gerçekten ideal iki opsiyon, Swordsman ve Wild Dancer olarak kalıyor. Açıkçası, oyundaki toplam dört dövüş tarzından iki tanesinin problemli olması pek de iyi bir işaret değil. Geliştirici ekip keşke bu yeniden yapımda dengeye de önem verseydi.
Dengeyle birlikte Like a Dragon: Ishin! oyununun kamera kontrollerinde de sıkıntılar var. Özellikle de oyunda dar koridorlara girdiğiniz zaman veya karakterinizin sırtı duvara dayandığı zaman kamera, ne yapacağını pek bilemiyor. Kamera açısını manüel olarak kontrol etseniz bile sağlıklı bir sonuç alamıyorsunuz. Yani, kamera açısı ve dövüş stillerindeki problemler, oyunun orijinal versiyonundan kalmış gibi hissettiriyor. Öyle görünüyor ki geliştirici ekip, bu oyunu yeniden yaparken daha çok sunum kategorisine ve birkaç oyun mekaniğine odaklanmış; kullanıcı deneyimine pek de dikkat edilmemiş. Yani, artık günümüzde bu tip kamera sıkıntıları pek kalmadı.
Like a Dragon: Ishin! oyununun yeniden yapımının biraz zayıf kaldığını bu tip problemlerle kolaylıkla görebiliyorsunuz. Aynı zamanda, oyunun dünyasındaki NPC tipi diğer karakterlerin sürekli duvarlara yürümesi, birbirlerine çarpması, aynı tipteki karakterlerin bir grup olarak doğması ve benzeri problemler oyunun yeniden yapım havasını alıyor, bizi eski nesillere götürüyor. Ayrıca, savaş başladığında istediğimiz dövüş stilini hemen seçemiyor olmamız, toplanabilir bir öge alınca tüm düşmanların ortadan kaybolması ve benzeri problemler de baş gösteriyor. Yani, yeniden yapım kaliteli ama biraz cilaya ihtiyacı var gibi duruyor.
Tabii ki detaylara indiğimiz zaman her şey de kötü sayılmaz Like a Dragon: Ishin! içerisinde. Mesela, bazı düşman karşılaşmalarının orijinal oyundan değiştirildiğini hemen fark edebiliyorsunuz. En büyük değişiklikler ise bölüm sonu düşmanlarına özel yeteneklerin verilmiş olması. Bu yetenekler sayesinde her savaş ve her düşman biraz daha farklı ve benzersiz hissettiriyor. Ayrıca, bunlar ek paket olarak sunuluyor ama Trooper kartlarına Kenny Omega, Rahul Kohli ve Nyatasha Nyanners gibi ünlü isimlerden alakalı yeteneklerin eklenmiş olması da ayrı bir güzellik. Bundan sonra da geriye zaten yan içerikler kalıyor. Kendileri ne kadar fazla olabilir ki?
Like a Dragon: Ishin! ile yeni bir hayata başlıyoruz
Like a Dragon: Ishin! oyununun ana hikayesinden bahsettik; kendisi gayet güzel ve başarılıydı. Temel oynanışa da değindik ki burada da ufak problemler olmasına rağmen genel kaliteyi çok derinden etkileyen bir şey yoktu. Şimdi ise sırada yan içerikler var. Bu içeriklerden ayrıca bahsetmek gerekiyor; serinin diğer tüm oyunlarında olduğu gibi bu yapıtta da ayrı bir zenginlik sunuluyor, adeta başka bir hayata başlıyoruz. Deneyimleyeceğiniz yan hikayeler, yan içerikler, mini oyunlar, etkileşime geçeceğiniz karakterler ve çok daha fazlası bu oyunun dünyasını adeta hayata geçiriyor. Bunu yapabilmek için de ana içerikler kadar yan içerikler mevcut oyunda.
Like a Dragon: Ishin! oyununun dünyası, serinin daha modern oyunlarına kıyasla biraz küçük kalıyor ama bu küçük harita, inanılmaz bir derinliğe sahip. Bu dünyada karaoke barlarına gidebiliyorsunuz ve mini oyun ile karaoke yapabiliyorsunuz. Müzik sizin tarzınız değilse, akarsuda balık tutabiliyorsunuz, sayısız yan görevi keşfedebiliyorsunuz, tavuk yarışlarında bahis oynayabiliyorsunuz ve çok daha fazlasını gerçekleştirebiliyorsunuz. Eğer ana oyun 50 saat sürüyorsa, emin olun yan içerikler de bir 50 saat daha ekliyor bu oyuna. Tüm bu görevleri yapmak size Virtue kazandırıyor ve bunları da karşılığında avantajlar almak için kullanabiliyorsunuz.
Like a Dragon: Ishin! oyunundaki sayısız ana içerik ve yan içerik de size yeterli gelmediyse, bir de yepyeni bir hayat sizi bekliyor. Another Life isimli ayrı bir modda karakterimiz, hasta bir kızın borçlarını ödeyebilmek için tarımcılık ile uğraşıyor ve buradan elde ettiği malzemelerle yemek yapıp, satıyor. Bu modda kendinize kediler, köpekler, tavuklar ve daha fazlasını alabiliyorsunuz, tarımcılık alanınızı genişletebiliyorsunuz, yeni güçlendirmeler alabiliyorsunuz. Another Life, tamamen opsiyonel bir içerik ama oyunun geri kalanı gibi inanılmaz bir derinliğe sahip ve neden böyle bir şeyi es geçmek istersiniz, hiç bilemiyorum efendim.
Like a Dragon: Ishin! oyununun ana hikayesi oldukça yoğun bir şekilde sizi sarabiliyor. Bu yüzden de ana hikayenin o karanlık dünyasından çıkıp, biraz kafa dağıtmak için diğer tüm yan içerikler ve Another Life, inanılmaz bir alternatif olarak sunuluyor. Bu arada, tüm bu içeriklerde çok da büyük değişikliklerin olmadığını söylemek istiyorum; orijinal oyunda olan tüm içerikler, bu yeniden yapımda da yer alıyor. Daha önce de belirttiğim gibi oynanış tarafındaki en fark edilebilir yenilik, Trooper kartlarının artık daha sık kullanılabiliyor olması. Bu da o kartlarla alakalı içerikleri yapay bir şekilde daha önemli kılabiliyor tabii ki.
Ufak sıkıntılara rağmen başarılı bir yeniden yapım
Konu, Like a Dragon: Ishin! oyununun sunumu olduğu zaman ayrı bir başarı yakalanıyor. Sadece oyunun görselliğine baktığınız zaman etkileyici bir sunum hissi alıyorsunuz; özellikle de oyunun dünyası muhteşem görünüyor. Yalnız, animasyonlar gibi daha teknik görselliğe baktığınız zaman karşınızda bir yeniden yapımın olduğunu anlıyorsunuz; oyunun orijinal versiyonunun PlayStation 3 nesline dayandığı, animasyonlarla ele veriliyor. Ayrıca, görsel kalite genel anlamda yüksek olsa da parçacık efektleri filan bayağı zayıf görünüyor bence. Yine dolaylı yoldan görselliği etkileyen kamera temelli problemleri de unutmamak gerekiyor tabii ki.
Like a Dragon: Ishin!, performans tarafında gayet stabil bir deneyim sunuyor. Ben bu oyunu PlayStation 5 konsolumda deneyimledim ve DualSense üzerinden verilen destek çok zayıf olsa bile en azından oyunun performansı gayet stabil bir 60 FPS idi. Aynı zamanda yükleme ekranları da hiç beklemeden, hızlı bir şekilde tamamlanıyordu. Aynı durumun Xbox Series X ve Xbox Series S konsollarında da geçerli olduğunu söyleyebilirim. Yeni nesil konsolların tamamında stabil bir performans mevcut; PC tarafında da optimizasyon problemi yok gibi göründüğü için sistem gereksinimleri karşılandığı sürece problem yaşamayacaksınız gibi duruyor.
Sesler ve müzikler ise ayrı bir konu. Daha sonra zaten Like a Dragon: Ishin! için yeni seslendirme sanatçıları ile çalışıldığını söylemiştim. Bunlar tabii ki oyunun orijinal, Japonca olan seslendirmeleri için geçerli. Zaten oyunun başka bir dilde de seslendirme performansı bulunmuyor. Bu serideki çoğu oyun zaten sadece Japonca olarak sunuluyor. Altyazı kısmında İngilizce seçeceği mevcut ve burada da çok bir çeviri hatası yok gibi duruyor; en azından okunan metinler kulağa gayet mantıklı geliyor. Müzikler ise yer yer güzel olsa bile çoğu zaman kendilerini pek belli etmeyi başaramıyor; arka planda kaybolup, gidiyorlar ne yazık ki.
Ryū ga Gotoku Ishin! oyununun neden Ghost of Tsushima yapıtından cesaret kazanıp, yeniden yapıldığını anlamak gayet kolay aslında ama Asya temelli oyunlara kıyasla çok başarılı olan bu yapıt, global seviyede oyunculara hitap edebilmek için çok çalışmıştı. Like a Dragon: Ishin! ise bu konuda biraz zayıf kalıyor. Özellikle de hikayesinin çok kısıtlı bir kitleye hitap ediyor olması ve seslendirme performanslarının sadece Japonca olarak mevcut kalması, ne yazık ki bu oyunu Batı tarafına itmeye tam olarak yetmeyecektir. Yine de eski adı ile Yakuza, yeni adı ile Like a Dragon serisine merakınız varsa, bu yeniden yapımı sizlere rahatlıkla önerebilirim.