Lost Ark aslında 2019 senesinden beri hayatımızda olan bir video oyunu. MMOARPG tipinde olan bu yapıt, Tripod Studio ve Smilegate RPG tarafından geliştirilmişti; 2019 senesi içerisinde de Güney Kore için tam çıkışını gerçekleştirmişti. Büyük bir popülerliğe ve başarıya sahip olan bu oyun, şimdi de Amazon Games tarafından tüm dünyaya açıldı. 85 milyon dolar gibi bir bütçe ile geliştirilen ve Güney Kore içerisinde 6 adet ödül toplamayı başaran bu önemli MMOARPG, sonunda herkes tarafından oynanabilir oldu ve bizler de bir inceleme yazmak istedik. Bakalım bu oyun, gerçekten de vakit ayırmaya değebilecek bir yapıt mı?

Lost Ark, aslında izometrik bir kamera açısı ile oynanabilen, aksiyon temelli bir rol yapma oyunu. İşin içine çok oyunculu yapılar girince de buna MMOARPG diyoruz. Yalnız, oyunu bu şekilde anlattığım zaman ve hatta oynanış videolarına baktığınız zaman, Diablo gibi diğer aksiyon ve rol yapma oyunlarını anımsayabilirsiniz. Bu çok normal ama Lost Ark, kesinlikle öyle bir yapıt sayılmaz. Evet, bu oyunda da bizden çok daha güçsüz olan sayısız yaratığı öldürüyoruz, ganimetler topluyoruz ve oyun git gide zorlaşıyor ama yine de bu oyunun, Diablo ile olan benzerliği bu noktada bitiyor. Bu oyun, Diablo yerine daha çok klasik MMORPG tipi TERA gibi oyunlara benziyor.

Lost Ark oyununun geleneksel MMORPG tipi oyunlardan daha kaliteli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle de konu temel dövüş/savaş olduğu zaman bu oyun, başarısını asıl o zamanlarda gösteriyor. Oyundaki her karakter sınıfının temel saldırıları var ve bu saldırıların üzerine 8 adet yetenek getirebiliyorsunuz. Bu yeteneklerin üzerine de 1 adet nihai yetenek ve 1 adet de karakter sınıfı yeteneği geliyor. Bu yetenekler bazen aktif oluyor, bazen pasif oluyor, bazen de karakterinizi tamamen değiştirebiliyor. Yani, karakter sınıfları arasında ciddi farkları oluşturan ilk şey, aslında kullandığınız ve kullanabileceğiniz yetenekler oluyor.

İşin içine bu kadar fazla yetenek girince, Lost Ark oyununun aslında nasıl oynandığını az çok tahmin edebilirsiniz. Evet, diğer birçok MMORPG tipi oyunda olduğu gibi bu oyunda da aslında temel saldırının hiçbir önemi yok; daha çok doğru sırayla, doğru yeteneklere basmanız gerekiyor. Siz zaten belli bir sırayla yeteneklerinizi kullanırken, sıra daha bitmeden, önceki yetenekleriniz dolmuş oluyor ve aynı şekilde devam edebiliyorsunuz. Durum böyle olunca temel oynanış başlarda çok zevkli gelebiliyor ama bir süre sonra yetenekler, ne yazık ki özelliğini kaybediyor ve sıradan saldırılara dönüyor. Ayrıca, bu noktada biraz daha fazla problem bulunuyor.

Lost Ark

Lost Ark, temeli sağlam olmayan yeteneklerin üzerine gidiyor

Lost Ark gibi bir video oyununun yeteneklere odaklanması kesinlikle normal bir şey ama temel yetenek sistemi, kusursuz olmadığı için bazı sorunlarla karşılaşıyoruz. Bunlardan ilkini zaten size söylemiştim; yeteneklerin üzerine o kadar çok gidiliyor ki sıra bir süre sonra tüm yetenekler, sıradan saldırılara benziyor. Bir diğer problem ise her yeteneğin saf bir şekilde hasar vermeye odaklanmış olması. Yani, oyunda hareket hızınızı etkileyen, çevrede daha farklı şekilde dolaşmanızı sağlayan pek bir yetenek bulunmuyor ve bu yüzden de temel oynanış, oldukça yavaş hissettirebiliyor. Bir aksiyon oyunu için de bunun olumlu bir nokta olduğunu söylemek çok zor.

Bölüm sonu canavarları ile savaştığınız zaman da bazı problemler hissedebilirsiniz. Bu problemlerden ilki öncelikle, bölüm sonu canavarlarının aslında oyun sonu içeriklere kadar hiçbir şekilde tehlikeli olmaması. Yani, karşınıza çıkan dev gibi varlıkların size vurduğu zaman çok ciddi hasarlar alacağınızı tahmin edebilirsiniz ama çok zorlu oyun sonu içeriklere kadar kendileri pek bir tehlike oluşturmuyor. Ayrıca, bölüm sonu canavarı temelli savaşlarda da sağa veya sola kaçışmaktan başka hiçbir strateji bulunmuyor. Dövüş ve savaş mekanikleri daha önce söylediğim gibi yavaş işlediği için, bölüm sonu canavarı savaşları sıkıcı olabiliyor.

Lost Ark aynı zamanda birçok MMORPG tipi video oyununun çektiği sıkıntılarla boğuşuyor. Bu sıkıntılardan bir tanesi, oyun sonu içeriklere ulaşmadığınız sürece yaptığınız hiçbir şeyin anlamlı olmaması. Oyun sonu içerikler, 50. seviye civarında başlıyor ve o zamana kadar yaptığınız tek şey, görev ikonlarına tıklayıp, bazı düşmanları öldürmekten ibaret oluyor. Eğer bu oyunu çok sıkı bir şekilde oynayacaksanız ve herhangi bir hayatınız yoksa, ilk günden oyun sonu içeriklere ulaşabilirsiniz ama normal insanlar için 50. seviyeye ulaşmak, birkaç hafta sürebilir. Bu da birkaç haftalık sıkıcı içerik anlamına geliyor efendim.

İçeriklerin sıkıcı olmasının bir diğer sebebi de oyunun açık dünyasında, yine oyun sonu içeriklere ulaşana kadar hiçbir tehlike olmaması. Görevlerde öldürmeniz gereken düşmanlar bile duruma göre tek bir yetenek sonucunda ölebiliyor. Ayrıca, oyunda ziyaret ettiğiniz bölümlerin önemli bir kısmı da birbirine çok benziyor. Bu yüzden de aslında Lost Ark, ilk başlarda ciddi anlamda can sıkıcı olabiliyor. Oyunun anlatılan hikayesi de pek ilgi çekici olmadığı için kendinizi hikayenin içinde kaybedemiyorsunuz da. Yani, ne yazık ki oyun sonu içeriklere kadar bu sıkıcı oyun deneyimine katlanmanız gerekiyor.

Lost Ark

Oldukça sinematik bir MMOARPG deneyimi yaşatılıyor

Lost Ark oyununun hikayesi pek ilgi çekici olmasa bile hikaye anlatımı zaman zaman kendisini ciddi anlamda belirgin bir hale getirebiliyor. Özellikle de oyundaki bazı hikaye görevlerinin ciddi anlamda sinematik bir şekilde deneyimlendiriliyor olması, bu oyunun en ilgi çekici anlarını oluşturuyor. Ayrıca, yine hikaye için oluşturulmuş olan zindan içerikleri de eğlenceli olabiliyor. Hikaye ile işiniz bittiği zaman, yani 50. seviyeden sonra oyun sonu içerikler başlıyor ama karakterinizi bir 10 seviye daha geliştirebiliyorsunuz. Bu seviyelerde yeni yetenek puanları elde edebilmeniz de mümkün oluyor. Yani, oyun sonu içerik, karakter gelişiminin sonu olmuyor.

Lost Ark, oyun sonu içeriklere ulaştığınız zaman bambaşka bir deneyime dönüşüyor. Bundan sonra, herhangi bir MMORPG tipi oyunda olduğu gibi karakterinizi çok daha zorlu şartlar altında güçlendirmeniz, ekipmanlarınızın hasarlarını yükseltmeniz ve uzun süreli “Grind” yapmanız gerekiyor. Bu noktada karşınıza Chaos Dungeon, Guardian Raid, Boss Rush, Abyssal Dungeon ve Tower gibi içerikler çıkıyor. Chaos Dungeon ve Tower, 50. seviyeye ulaştığınız zaman muhtemelen ilk deneyimleyeceğiniz oyun sonu içerikler oluyor. Ayrıca kendileri, tek oyunculu bir şekilde de oynanabiliyor; yani bir arkadaş grubuna ihtiyacınız yok.

Chaos Dungeon içerisinde karşınıza dalga dalga gelen düşmanlar çıkıyor. Sizin amacınız da onları öldürmek tabii ki. Tower ise adından da tahmin edebileceğiniz üzere adım adım tırmandığınız bölümlerden oluşan, zaman zaman bölüm sonu canavarları ile savaşmanızı isteyen ve belli meydan okuma görevleri sunan bir içerik. Boss Rush ve Guardian Raid isimli oyun modları da tek oyunculu olarak oynanabiliyor ama Lost Ark, bu noktadaki eğlenceli, grup olarak katılan oyunculara vaat ediyor. Boss Rush içerisinde arka arkaya bölüm sonu canavarları ile savaşıyorsunuz; Guardian Raid de bu video oyununun baskın tipi içeriği oluyor.

Lost Ark içerisindeki oyun sonu içeriklerinin çoğu, bir süre sonra birbirine çok benzemeye başlayabiliyor. Farklı zorluk seviyeleri ve sistemsel değişiklikler olsa bile her şeyi birçok kez, saatlerce tekrarlayacağınız için aradaki o farklar görünmez olabiliyor. Her şeye rağmen Guardian Raid, farkını hep belli etmeyi başarabilen bir içerik. Bu mod, adeta Monster Hunter tipi bir deneyim sunuyor. Yani, dev bir açık alanda belli bir canavarın izini sürüyorsunuz ve stratejik bir şekilde kendisini öldürmeniz gerekiyor. Guardian Raid, oyundaki en zorlu ama en zevkli içeriklerden bir tanesi. Tabii yine de her şeyin bir limiti var.

Lost Ark

Lost Ark, sonsuza kadar güçlenmenizi istemiyor

Lost Ark oyununda deneyimleyebileceğiniz oyun sonu içerikler, sizi daha da güçlendirebilecek ganimetler sunuyor. Bu ganimetlerle daha da güçleniyorsunuz ve aynı içeriklerin daha zorlu versiyonlarına giriş yapıyorsunuz. Oyunun zirvesindeki oyuncu olana kadar da bunu yapmaya devam etmeniz gerekiyor. Yalnız, bu noktada haftalık ve günlük içerikler sizi sınırlandırıyor. Yani, aslında birçok MMO tipi oyunda olduğu gibi bu oyunda da içeriklerden işe yarar ganimet elde etmenin haftalık ve günlük sınırları var. Bu sınırlar, karakterlere bağlanıyor. Yani, 3 adet yan karakteriniz varsa, aynı içeriği, aynı hafta 3 kere daha oynayıp, işe yarar ganimet elde edebiliyorsunuz.

Tek bir karakter ile aynı tip içerikleri haftalar boyunca oynamak herkese hitap eden bir şey değil. Bu tip içerikleri seviyorsanız, MMORPG türü ile bağlı olan kültüre çok yakın olmanız ve onu seviyor olmanız gerekiyor. İşin içine yan karakterlerin girmesi de bu oyunun “Grind” temelli kültürünü daha yoğun bir hale getiriyor. Yani, “Grind” mantığını sevmeyenler için Lost Ark, daha da ulaşılmaz bir oyun oluyor. Yalnız, bu oyunun PvE tarafındaki içerikler tamamen “Grind” mantığına dayanmıyor. Mesela, bu oyunda kendi gemi tayfanızı oluşturup, okyanusta seyahat etmek ve hatta kendi küçük krallığınızı kurmak bile var.

Daha önce saymış olduğum oyun modları oldukça rekabetçi bir hal alabiliyor ama okyanusta seyahat etmek ve krallık kurmak, daha sakin bir deneyim sunuyor. Tabii ki bu içeriklerin de belli bir amacı var; okyanusta seyahat etmek diyorum ama tabii ki gezmekten daha çok şey yapıyoruz oyun içerisinde. Mesela, geminiz ile adaları ziyaret edip, farklı görevleri keşfedebiliyorsunuz. Yeni yükseltme materyalleri bulabiliyorsunuz. Krallık kurma kısmında ise yeni askerleri işe alıp, onları farklı görevlere gönderip, karşılığında materyaller elde edebiliyorsunuz. Bu iki oyun modu da belli bir derinliğe sahip.

Lost Ark, yine de tamamen bir PvE tipi oyun değil; işin içine PvP de giriyor. PvE tarafında olduğu gibi PvP tarafında da oyunculara bolca farklı içerik sunuluyor. Rekabetçi ve rekabetçi olmayan tipte Team Deathmatch ve Team Elimination tarzında oyun modları karşınıza çıkıyor. Yalnız, bu oyunun PvP tarafının en önemli özelliği, herkesi eşit bir şekilde savaş alanına atıyor olması. Yani, PvE tarafında belki en yüksek güçlü olan oyuncu, karşılaşmayı yenebilir ama PvP tarafında konuşması gereken tek şey, yeteneğiniz. Evet, bu durum belki tüm karakter gelişimini çöpe atıyor ama PvP gibi bir içerik türünde de oyuncu yeteneğinin ciddi bir önemi olmalı bence.

Lost Ark

Lost Ark, göründüğünden çok daha güzel bir oyun

İnceleme yazıma eklemiş olduğum tüm bu görseller, Lost Ark oyununa aslında haksızlık ediyor. Oyunu çoğu zaman bu açılardan görmüyorsunuz; hatırlayacak olursanız bu oyunu izometrik bir açıdan oynuyoruz ve konu görsellik olduğu zaman da bu açı, oyunun grafik kalitesi ile birleştiği zaman çok güzel sonuçlar elde etmemizi sağlıyor. Sanat tasarımı çoğu zaman yaratıcı olamıyor, tasarımlar birbirini çok tekrar edebiliyor ama genel anlamda yüksek grafik kalitesi, bazı ilgi çekici zırh ve silah tasarımları ile birleştiği zaman dikkat çekici bir deneyim oluşturuyor. Zaten bu oyun 2019 senesinde çıkmıştı; görsel açıdan çok da eski bir oyun sayılmaz.

Konu, performans olduğu zaman da bence görsellik ile eş değer bir seviyede başarılı oyun performansı sunuluyor. Bu oyunun minimum sistem gereksinimlerinde NVIDIA GeForce GTX 460, önerilen sistem gereksinimlerinde ise NVIDIA GeForce GTX 1050 gibi donanımlar bulunuyor. Yani, oyuna giriş yapabilmek için öyle çok güçlü bir donanıma da ihtiyacınız yok. Yine de en yüksek görsel kalitede, akıcı bir 60 FPS deneyimi elde etmek istiyorsanız, önerilen sistem gereksinimlerinin bir tık üzerine çıkmanız gerekiyor. Daha düşük donanımlara sahip olan oyuncular ise bazı detay ayarlamalar yaparak, başarılı bir performans elde edebiliyor.

Konu, MMORPG türü olduğu zaman Lost Ark; seslendirmeler, ses efektleri ve müzikler konusunda da başarılı bir iş çıkartmayı başarıyor. Tabii ki bu oyundaki ses ve müzik departmanı bir The Last of Us Part II veya Red Dead Redemption 2 seviyesinde değil ama kendi türüne göre yeter de artar denebilecek bir seviyede. Ses efektleri kesinlikle kalitesini belli ediyor; seslendirmeler her açıdan biraz zayıf olsa bile en azından arka planda dinlediğiniz bazı müzik parçaları ciddi anlamda akılda kalıcı olabiliyor. Yani, Lost Ark oyununun sunumunu genel anlamda ele alacak olursanız, kesinlikle kaliteli bir deneyim sunuluyor diyebiliriz.

Lost Ark, benim gözümde MMORPG ve/veya MMOARPG türünün sıkı oyuncularına hitap eden bir oyun. Bu oyunun hikayeye vermediği önem, oyun sonu içerik haricindeki her şeyin sıkıcı olması ve oyun sonu içeriklerin de tamamen “Grind” mantığına dayanması, bana bunu gösteriyor. Bu oyun türüne ilk defa adım atacak olan oyuncular bence 50. seviyeye ulaşmadan önce oyundan sıkılacak ve bırakacak. Tabii bu sırada MMORPG için içindeki aşkı keşfeden oyuncular da olabilir. Özetle, türü seviyorsanız ve modern bir deneyim arıyorsanız, Lost Ark oyununu sizlere önerebilirim. Harici için kendisi önerebileceğim bir oyun değil.

Lost Ark
Lost Ark
Olumlu
Her karakter sınıfı bolca yetenek ile benzersiz hissettiriyor.
PvE ve PvP için bolca eğlenceli ve zorlu içerik bulunuyor.
Oyun sonu içeriklere ulaştığınız zaman asıl eğlence başlıyor.
PvP tarafında herkes eşit; her şey oyun becerisini temel alıyor.
Olumsuz
Bitmek bilmeyen "Grind" hiçbir zaman olumlu bir nokta olamaz.
Mikro ödemeler ile karakterinizi daha hızlı bir şekilde geliştirebiliyorsunuz.
Oyun sonu içeriklere ulaştığınız zaman asıl eğlence başlıyor.
Oyunda pek bir zorluk dengesi yok; her şey ya çok kolay, ya da çok zor.
7

Etiketler:

,