Ubisoft ve Nintendo güçlerini eğlenceli bir biçimde birleştirirse neler olacağını 2017 senesinde Mario + Rabbids Kingdom Battle ile görmüştük. Sıra tabanlı savaş sistemine sahip, oldukça sevimli içerikleri olan taktiksel bir strateji oyunuydu bu yapım. Nintendo Switch konsoluna özel olarak çıkışını gerçekleştiren bu oyundan 5 yıl sonra Ubisoft bizlere bu kez Mario + Rabbids Sparks of Hope oyununu sundu. En baştan itiraf edeyim ki bu yeni oyunun beş yıl önce çıkan oyuna oldukça benzeyeceğini, eski oyunun biraz daha yenilenen bir versiyonunun geliştirildiğini düşünüyordum. Tahminlerimde bir hayli yanıldığımı inceleme yazısı boyunca sizlere açıklayacağım.

Belirttiğim gibi Mario + Rabbids Sparks of Hope oyununda serinin ilk oyununa göre önemli değişimlerin yaşandığını gördüm. Uzun süredir bir serinin yeni oyununun güçlü değişikliklerle sunulduğuna denk gelmemiştim. Böyle söyleyince türü ve yapısı bambaşka bir oyunla karşı karşıya olduğumuz anlaşılmasın. İncelediğim yapım tıpkı Mario + Rabbids Kingdom Battle gibi taktiksel bir strateji oyunu. Yine Mario, Luigi, Princess Peach ve bu karakterlerin Rabbids kahramanı halleriyle bir yolculuğa çıkıyoruz. Tıpkı ilk oyundaki gibi karakterleri geliştirebildiğimiz bir durum söz konusu fakat genel yapısı ve oynanış mekaniklerinde önemli yenilikler bulunuyor.

Bir kere 2017 senesinde çıkışını gerçekleştiren oyunda olduğu gibi Super Mario evrenindeki bölümlerde, etrafa yayılan tavşanlarla uğraştığımız bir yapı söz konusu değil. Mario + Rabbids Sparks of Hope oyununun hikayesine göre Rabbids karakterleriyle mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşayan Super Mario karakterleri için güzellikler sonsuza kadar sürmüyor. Uzaydan gelen ve oldukça korkutucu bir varlık olan Cursa, tüm güzellikleri tehdit ederek güzelliklere örtü çekiyor. Nihayetinde karakterlerimiz farklı gezegenlerde geçen bir maceraya atılmak durumunda kalıyorlar. Bu gezegenlerde karşılaştıkları karakterler ve onların hikayeleriyle birlikte oyunun hikayesi de farklı ve sürprizli noktalara ilerliyor.

Farklı gezegenler söz konusu olduğunda bahsettiğim farklı yapı da kısa sürede karşımıza çıkıyor. Oyunun genelinde giriş ve bitiş bölümleri haricinde 5 gezegen bulunuyor. Bu büyülü gezegenlerde, açık dünya benzeri bir dinamikle karakterlerimizi hareket ettiriyoruz. Her bir gezegende takip etmemiz gereken ana görevler yer alıyor. Ana görevlerde ilerledikçe oyunumuzun hikayesinde de ilerlemiş oluyoruz. Ana görevleri tamamladığımızda ise bir sonraki gezegenin kilidini açabiliyoruz fakat oyunun ilerleyişi ana görevlerle sınırlı kalmıyor. Her bir gezegende, karakterlerimizi geliştirmemize fayda sağlayan unsurları kazanabildiğimiz farklı yapıdaki yan görevler bulunuyor. Böylelikle elimizde içerik anlamında uzun oynanış süresi barındıran bir video oyunu mevcut oluyor.

Mario + Rabbids Sparks of Hope

Mario + Rabbids Sparks of Hope ile yeni savaş mekaniklerini keşfediyoruz

Açık dünya yapısı hakkında sizlerle paylaşacağım bilgiler var lakin öncelikle Mario + Rabbids Sparks of Hope oyununun yenilenen savaş mekaniklerine değinmek istiyorum. Nihayetinde bu oyunda hikayede ve yan görevlerde ilerlemenin yolu savaş alanlarından geçiyor ki zaten bu serinin temelinde de savaş mekanikleri var. Üst satırlarda belirttiğim gibi bu yeni oyunda, ilk oyuna nazaran pek çok yenilik bulunuyor ama savaş mekanikleri yenilenen bir unsur değil. Savaşları yine bu sıra tabanlı sistemle yapıyoruz. Takımımızı seçiyor, alanda belirli bölgelere ve siperlere ilerliyor, saldırılarımızı gerçekleştiriyor ve karşı takımın bize saldırmasını bekliyoruz.

Buraya kadar öyle farklı bir yapı görünmüyor yalnız hareket ve savunma sistemimizde önemli hamleler mevcut. Her bir karakterin saldırı ve teknik özellikleri var. İlk oyundaki gibi bu özellikler yeni silahlar alarak geliştirilmiyor. Karakterlerin geliştirmeleri farklı bir alanda devam ediyor fakat onu birazdan anlatacağım. Mario karakterinden örnek verecek olursam bu bıyıklı süper kahramanımız iki kere atış atabilen bir silah taşıyor. Tek bir turda aynı düşmanı iki kez vurabildiğimiz gibi farklı düşmanlara hedef alarak iki vuruşu yapabiliyoruz. Saldırı sırası karşı taraftayken ise savunma hamlemizi seçebilme imkanımız var bu oyunda. Yine Mario karakterinden örnek verirsem, bu karakter silahını hazır tutuyor ve kendisine en yakın düşman harekete geçtiğinde ateş ediyor.

Rakip karakterin gücü azalmışsa savunma sırasındaki vuruşla onu yok edebiliyor ve gelen darbeyi önleyebiliyoruz. Benzer şekilde her bir karakterin kendine özgü silahı ve teknik hamlesi bulunuyor. Mesela, Rabbid Peach karakteri teknik hamlesi kullanıldığında yakınındaki takım arkadaşlarının sağlığını doldurabiliyor. Yalnız, bahsettiğim teknik hamleleri gerçekleştirmek için belirli tur sayısı beklememiz gerekiyor. Ana saldırıyı ZL, teknik hamleleri ZR tuşlarıyla aktifleştiriyoruz. Unutmadan, savaş meydanında karakterlerimizin hareket sisteminin yenilendiğini de sizlerle paylaşayım. İlk oyundaki savaş alanının karelere bölünmesi durumu kaldırılmış. Savaşçılarımız yine belirli bir alan limitinde hareket edebiliyor ama duracağı noktalar karelerle sınırlı kalmıyor.

Tüm bunlarla birlikte rakiplere yakından çarpma ve bazı farklı yer değiştirme hareketlerini de tek seferde kararlaştırmamız gerekmiyor. Örneğin bir rakibe çarpma hasarı verdikten sonra limitimize göre yeni bir bölgeye gidebiliyor, bu sırada farklı bir karakteri hareket ettirip yeniden o karaktere geçiş yapabiliyoruz. Yalnızca birincil atışımızı yapınca karakterimiz yerinde sabit kalıyor. Ayrıca bu son söylediğim hareketler oyun ilerledikçe öğrenilmiyor, doğrudan karakterimizin uygulamasına sunuluyor. Sevimli kahramanlarımızın savaşlarda aldığı hasarların müsabakalardan sonra tamamen yenilenmediğini de söylemeden geçmeyeyim. Seçilebilir olan her karakterin sağlıkları kazanılan savaşların ardından kısmen yenileniyor fakat istediğimiz takdirde oyundaki altın parası karşılığında tüm karakterlerin sağlıklarını tamamen doldurabiliyoruz.

Mario + Rabbids Sparks of Hope

Geliştirme seçenekleri ve Sparks gibi yenilikler bizi bekliyor

Karakter geliştirme sistemi de Mario + Rabbids Sparks of Hope için sizlerle paylaşmak istediğim unsurlardan. 2017 senesinde çıkan ilk oyunda karakter geliştirme unsurları 3 başlık bulunduran bir menüyle verilmişti. Bunlar takım elemanlarını değiştirme, silah değiştirme ve yetenek geliştirme başlıklarıydı. İncelediğim oyunda yine savaşa girerken kullanacağımız kahramanları değiştirebiliyoruz. Bunun yanında ilk oyundaki silah satın almaya odaklı olan sistemin kaldırıldığını gördüm. Silahlara yalnızca görsel kaplamalar eklenebiliyor fakat yeni silah edinemiyoruz. Ayrıca her bir karakterimiz seviye atlayıp gelişiyorlar fakat bu seviye atlama sisteminin farklı yazılmasını anlayamadım. Kahramanlarımız müsabakada olsun veya olmasın aynı hızda seviyelerin yükseltiyorlar.

Karakterlerimiz için asıl kazanımlarıysa yetenek geliştirme menüsünden gerçekleştirebiliyoruz. Bu kısım genel yapı itibariyle Mario + Rabbids Kingdom Battle oyununa benziyor. Yalnızca, yeni yetenekler kazanmak yerine mevcut yeteneklerimizi daha üst seviyeler çıkarma alanında geliştirmeler yapabiliyoruz. Yetenek geliştirme menüsü oyunun başında; sağlık, hareket, silah ve teknik olarak sıralanan dört kısımla başlıyor. İlerledikçe bir yetenek ağacı daha kazanılıyor. Biraz önce bahsettiğim temel geliştirmeleri de karakterlerimizin seviyesini geliştirdikçe kazandığımız yetenek prizmalarıyla sağlıyoruz. Dilediğimiz zaman ise oyun bize bu prizmaları geri çekme ve farklı bir yetenek için kullanma şansını tanıyor. Bu arada her bir karakter için karaktere özel olan yetenek geliştirme bölümü bulunuyor.

Mario + Rabbids Sparks of Hope için gelen en büyük yenilik ve oyunun temel dinamiklerine etki eden unsurun ise Sparks olduğunu söyleyebilirim. Sparks; yıldız tavşan karışımı dilimizde kıvılcım olarak adlandırılan uzaylı ve dost canlısı yaratıklar. Oyunun hemen başında, ana hikayeyle bağlantılı olarak bu sevimli canlılarla karşılaşıyoruz. İncelediğim yapıma adını veren bu canlıların etkisiyse görüntülerinden çok daha büyük oluyor. Sparks, oyun boyunca ana ve yan görevler aracılığıyla kazanılabiliyor. Bu sevimli canlıları karakterlerimize atayabiliyoruz ve savaşlar esnasında her birine ait özel yetenekleri kullanabiliyoruz. Savaş meydanında düşman öldürerek kazandığımız Starbits unsurlarıyla bunları 5. seviyeye kadar geliştirebilme imkanımız da var.

Sparks yeteneklerini deneyimlemek ise teknik yetenekleri kullanmaya benziyor. Belirli tur sayısına göre bu yetenekler aktif oluyor. Önemli bir fark ise Sparks için gelen yetenekler özel olduğu için bazılarının kullanım koşulları bulunabiliyor. Bazı Sparks yetenekleri saldırıda fayda sağladığı gibi bazıları savunma alanında takımımıza destek olabiliyor. Örneğin karakterimizde saldırıda ateş hasarı veren Sparks bulunduruyorsak L tuşuyla bunu aktif ederek atışlarımıza alev hasarı eklemiş oluyoruz. Benzer şekilde bazı Sparks yetenekleri savunma anlamında kalkan ve hasarı azaltma gibi katkılar sağlıyor. İncelediğim oyunun ilerleyen kısımlarında karakterlere 2 Sparks atanabiliyor. Bunlar da birbirleriyle ve diğer yeteneklerle birleştirilerek kombolar üretilme imkanı sağlıyor ki bu durum da oyundaki stratejik özgürlüğümüze önemli bir katkı veriyor.

Mario + Rabbids Sparks of Hope

Ubisoft her oyununa açık dünya dinamikleri getirmek zorunda mı?

Pek çok kişinin bıkmasına rağmen ben açık dünya mekaniklerini aşırı tekrar etmemesi kaydıyla seviyorum. Ubisoft tarafından geliştirilen yapımlarda bu mekanikleri sıklıkla görülürken Mario + Rabbids Sparks of Hope ile karşımıza biraz değiştirilerek çıkıyor. Bu oyunda üst kısımda da bahsettiğim üzere giriş ve son bölüm haricinde 5 tane gezegen var ve gezegenler açık dünya mekanikleri uygulanarak inşa edilmişler. Buralarda keşif yapabiliyor, gizli bölgelere girebiliyor, altın ve çeşitli unsurları toplayabiliyor, dükkanlardan alış veriş yapabiliyoruz. Her bir gezegenin kendi haritası ve görev noktaları bulunuyor. Dilersek ana görevde ilerleyebildiğimiz gibi yan görevlerin peşinde koşarak çeşitli kazanımlar da elde edebiliyoruz.

Ana görevleri bitirdiğimizde yine üst kısımda bahsettiğim gibi yeni bir gezegenin kilidini açmış oluyoruz. Uzay gemisine atlayıp yeni gezegene geçmek veya aynı gezegende kalarak yan görevlerle uğraşmak bize bırakılmış durumda. Yan görevlerin çeşitliliği beni rahatsız etmedi. Bazen bulmacalar, bazen zamana karşı meydan okumalar gibi etkinlikler bulabiliyoruz. Buralarda, altınlarla birlikte her bir gezegene özel olan para birimleri toplayıp bu paralarla o gezegene özel ürünleri satın alabiliyoruz. Farklı bir gezegene gittikten sonra yeniden ana görevini bitirdiğimiz bir gezegene dönebiliriz. Ayrıca, gezegenlerde hem dolaşarak hem de yan görevler vasıtasıyla yeni Sparks çeşitlerini toplayabiliyoruz.

Gezegenler ve dolayısıyla görevlerden olan kazançlarımızın bu saydıklarımla sınırlı kalmadığını da söylemeden geçmeyeyim. İlerleme kaydettikçe oynanabilir olan yeni karakterleri ekibimize katabiliyoruz. Oyunda toplamda seçebildiğimiz 9 karakter bulunuyor. Bunlardan 3 tanesini ilk üç gezegendeki ana hikayede ilerleyişimiz ile edinebiliyoruz. Diğerleri zaten oyunun başlangıcında kullanımımıza veriliyor. Öte yandan her bir gezegende farklı bir bölüm sonu canavarı yer alıyor. Bunların savaş mekaniklerinde farklılıklar var. Bir bölüm sonu canavarlarını yendiğimizde onun daha güçsüz sürümleriyle açık dünya ilerleyişinde yeniden karşılaşabiliyoruz. Kısacası açık dünya yapısında tercihlerimize göre hareket etme olanağımız bu oyunda mevcut ve bahsettiğim özgürlük unsuru oynanış süresini önemli ölçüde yükseltiyor.

Mario + Rabbids Sparks of Hope oyununun bahsettiğim genel yapısını beğendiğimi söyleyebilirim. Ana hikaye, hiç de kötü olmayan sinematiklerle desteklenmiş durumda. Yalnızca savaş alanlarında vaktimiz geçmiyor, keşfetmekle ve geliştirmekle ilgili olarak oyunun yönünü kendimiz belirleyebiliyoruz. Gezegenlerin dinamik atmosferleri ve hava koşullarının uygulanmasını da ayrıca beğendiğimi sizlerle paylaşayım. Bu arada, her bir gezegene ait haritalar sayesinde görevlerimizi seçiyor, oyun ekranında yer alan mini harita sayesindeyse görevin bulunduğu bölgeye kolaylıkla hareket edebiliyoruz. Dilerseniz oyunun grafikleri, sesleri ve genel performansına dair görüşlerimi de paylaşarak yavaş yavaş sona gelelim.

Mario + Rabbids Sparks of Hope

Mario + Rabbids Sparks of Hope görsellik alanında nasıl?

Nintendo Switch eğlenceli oyunlara ev sahipliği yapabilmesine karşın bilindiği üzere donanımsal anlamda günümüzün hayli gerisinde olan bir konsol. İncelediğim yapımın görselliğine dair yorumlarımı da bu konsolun gücüne oranla gerçekleştirmem daha doğru olur sanırım. Tabii ki yeni nesil konsolların güçleri ortadayken bu oyunun grafikleri biraz sönük kalıyor. Yine de Nintendo Switch konsolunun donanımsal gücü baz alındığında iyi bir iş çıkarıldığını söyleyebilirim. Gezegenlerde dolaşırken, karşımıza yeni unsurlar çıkarken rahatsız edici bir görsellik görmedim. Savaşlar sırasındaki efektler ise ilk oyundan çok farklı olmasa dahi beni tatmin etti. Bir düşmana vurduğumuzda çıkan kıvılcımlar, kontrolcülerin hassas titreşim özelliği birleştirilerek gayet keyifli hissettiriyor.

Oyunun seslerinden görsel efektler kadar etkilenmedim. Bizlere yardımcı olan robotumuzun konuşmalarının olması fakat ana karakterlerimizin bilindik sesler çıkartması da biraz tuhaf geldi açıkçası. Yine de savaşlar sırasında gelen çarpışma sesleri oyuncuyu havaya sokuyor. Açık dünyada dolaşırken bazı yeni keşiflerde The Legend of Zelda serisindeki seslere çok benzeyen sesler de kulağıma çalındı. Tüm bunlarla birlikte hikayeye eşlik eden sinematik sunumları beğendiğimi ifade etmeliyim. Mario + Rabbids Sparks of Hope oyununun toplamında yaklaşık olarak 35 dakikalık sinematik bulunuyor. Bu sinematikler hem ana hikayenin atmosferine katkı sağlıyor, hem de oyunun genel kalitesini bana göre yukarıya taşıyor.

Yeniliklerinden bahsettiğim genel oynanış ve savaş mekaniklerini ayrıca beğendiğimi yazı bitmeden sözlerime ekleyeyim. İlk oyundan çok daha özgürlükçü ve oyuncuyu taktiksel anlamda düşündüren bir yapı söz konusu. Savaş alanının karelerle bölünmemesi, sıra tabanlı bir strateji oyunu oynadığımızın ötesinde hissetmemi sağladı. Harekete dair bazı sınırların kaldırılması, Silahlarla birlikte hem teknik yetenek hem de Sparks kullanımını gayet olumlu buldum. Yetenekler ve Sparks unsurlarının birleştirilmesiyle kombolar yapabilmek de bu oyunun ilkinden daha güçlü bir yapım olmasının önünü açıyor. Yazının en başında belirttiğim gibi uzun süredir bir öncekinin üzerine kendi çapında bu kadar yenilik ekleyen bir video oyununa rastlamamıştım.

İncelemesini gerçekleştirdiğim Mario + Rabbids Sparks of Hope oyununu genel anlamda oldukça beğendim. İlk oyuna göre çok daha kaliteli ve sürükleyici bir yapı barındırıyor. Nintendo Switch konsoluna genel yapısı itibariyle gayet uygun ve geniş yaş aralığındaki kişiler için ideal bir sunumu var. Taktiksel strateji oyunlarının her yaştan oyuncu tarafından deneyimlenebileceğini, ilk oyunun üzerine güçlü eklemeler yaparak gösteriyor bu oyun. Nintendo tarafının ülkemiz için özel bir mağazası bulunmaması ise hala büyük bir sorun bana göre. Bu oyunu dolar veya euro para birimleri üzerinden almak zorunda olan Nintendo Switch kullanıcılarına külfet olacaktır. Kur sıkıntısı olmasa, Nintendo Switch için eski oyunlar bile 60 Dolar iken bu oyunun tam ödemeyi hak ettiğini düşünüyorum.

Mario + Rabbids Sparks of Hope
Mario + Rabbids Sparks of Hope
Olumlu
Serinin ilk oyununun üzerine güçlü eklemeler yapabilen ender oyunlardan.
Gezegenler ve açık dünya sistemi oynanış süresini nitelikli anlamda uzatıyor.
Yenilenen savaş mekanikleri taktiksel anlamda çok daha fazla özgürlük sunuyor.
Sparks eklemesinin oyuna sağladığı katkı gayet başarılı.
Hikaye işleyişi ve sinematikler oyunun kalitesini bariz bir biçimde arttırıyor.
Savaşlardaki efektler ve kontrolcülerin titreşim etkisi atmosferi güçlendiriyor.
Olumsuz
Görsellik, Nintendo Switch konsolunun donanımsal etkisiyle biraz sönük kalıyor.
Sesler çok başarılı değil ve basit kullanılmış durumda.
Ülkemize özel fiyatlandırma olmaması fiyatı konusunda sıkıntı oluşturabilir.
Ubisoft tarafı için Türkçe dil desteğine inatla soğuk bakıyor.
9