Tahmin ediyorum ki Dünya üzerinde Marvel ile hiçbir alakası olmayıp, onların evreninden gelen oyunlara bayılan nadir insanlardan biriyimdir. Video oyunları haricindeki alanlarda süper kahraman temasından hiç hoşlanmam. Marvel Sinematik Evreni veya başka herhangi bir evrenleri ile en ufak bir alakam veya ilgim yoktur. Yani, tabii ki Marvel ve DC taraflarındaki süper kahramanları biliyorum ama Örümcek Adam ve Demir Adam filmlerinden ötesine gitmemiş birisiyim sonuçta. Buna rağmen Marvel Rivals isimli yeni kahraman nişancısı oyunu için oldukça heyecanlydım.

Marvel Rivals, birkaç gün önce ücretsiz olarak çıktı ve ben de PlayStation 5 Pro konsoluma kendisini hemen indirdim. Bu oyunun Overwatch ile oldukça benzer olduğunu zaten biliyordum ve oyunu oynayınca gördüklerime de çok şaşırmadım. Bu oyun, Blizzard Entertainment şirketinin o diğer kahraman nişancısı oyununun üçüncü şahıs bakış açısına sahip versiyonu gibi. Tabii karakterler lisanslı olduğu için daha benzersiz duruyor. Yani, çok açık bir şekilde kopya karakter göremedim ben ki daha önce bahsi geçen seriyi kopyalayan oyunları çok oynadım. Deneyimliyim yani.

Marvel Rivals bizi ana sayfası ile karşılıyor. Burada oyunun aktif sezonunun animasyonlu bir tasarımı var ki ben kendisini gayet seviyorum. Çözmem biraz zaman aldı ama oyuna başlamak ana sayfadan değil, bir sağındaki sayfadan yapılıyormuş. Oyunu öğrenebilmemiz için alıştırma sahası, mekanikleri öğrenmek için görevler, pratik yapmak için botlara karşı verilen savaşlar haricinde, bu oyunu oynayabilmenin dört yolu var: Hızlı Karşılaşma, Rekabet, Fetih ve Özel Oyun. Son modda kendi lobinizi kuruyorsunuz, bahsetmeye değer bir şey yok açıkçası.

Fetih, daha arcade temelli bir mod ve Team Deathmatch ile Kill Confirmed benzeri bir deneyim sunuyor. Rekabet, tahmin edebileceğiniz üzere ligler üzerine kurulmuş, oynaması gayet ciddi bir deneyim. Burada kendi liginizden oyuncularla eşleşip, daha üst liglere çıkmaya çalışıyorsunuz. Oyunun temel modu olan Hızlı Karşılaşma ise içerisinde birkaç farklı oyun modunu bulunduruyor ve ortada herhangi bir rekabet riski olmadan Marvel Rivals deneyimini yaşıyorsunuz. Bu arada, modların tamamı 6v6 şeklinde oynanıyor ve aynı kahramandan sadece 1 adet bulunabiliyor.

Marvel Rivals

Marvel Rivals hakkında yazdıklarımdan belki tahmin etmiş olabilirsiniz ama oyunun kullanıcı arayüzü ve menüleri filan Türkçe. Seslendirmelerde ne yazık ki böyle bir destek yok; onlar İngilizce. İşin çeviri kısmında bariz bir sıkıntı göremedim. Bence güzelce hazırlanmış bir Türkçe çevirisi var bu projede. Ayrıca, hala oyuna başlama menüsündeyken de söyleyeyim, seçtiğiniz modu başlatmadan önce platformlar arası oyun özelliğini kolayca açıp, kapatabiliyorsunuz ki bu, böyle bir oyun için çok önemli. Klavye ve fare, bu oyunda, kontrolcülere kıyasla çok önemli avantajlara sahip.

Marvel Rivals bir çevrim içi servis ve bu yüzden de sırada sezonluk elementler var. Öncelikle, karşımıza 5 sayfalık bir savaş bileti çıkıyor. Bu bilet çok zengin değil, sadece birkaç tane ek görünüm var kahramanlar için ama aynı zamanda da oldukça ucuz: 175 TL. Eğer yükseltilmiş savaş biletini almak istiyorsanız, orada işin içine biraz şerefsizlik giriyor. O biletin fiyatı 1.050 Latis ama 350 TL karşılığında 1.000 Latis alabiliyorsunuz. Yani, ya bunun üzerine 100 veya 500 Latis alacaksınız, ya da 2.180 Latis (700 TL) alacaksınız. Yükseltilmiş bilet direkt 1.000 Latis olmalıydı.

Bu arada, yükseltilmiş bilet size %10 civarında bir savaş bileti birimi bonusu ve o birimden 1.000 civarı veriyor. Bunlarda net olamıyorum; oyunu sevdiğim için savaş biletini direkt satın almıştım. Tam olarak ne kadar hediye verdiğini unuttum bu yüzden, oyunda göremiyorum. Bu arada, “savaş bileti birimi” diyorum; ödülleri açabilmek için Krono Jetonu kazanmanız gerekiyor. Bunlar da görev yaparak kazanılabiliyor. Yani, oyunu basit bir şekilde oynayarak savaş bileti birimi kazanamıyorsunuz. Mutlaka görevlere odaklanmanız gerek ama görevler de o kadar zor değiller.

Marvel Rivals içerisinde günlük görevler, meydan okuma görevleri ve sezonluk etkinlik görevleri var. İlk iki görev tipi dinamik, rastgele olarak veriliyor ve sevmediğiniz görevleri belirli bir limit içerisinde yenileyebiliyorsunuz. Sezonluk etkinlik görevleri ise önceden belirlenmiş, spesifik görevler oluyor. İlk iki görev tipi Krono Jetonu verirken, üçüncü görev tipi hem o jetonlardan, hem de daha farklı birimler ve ögelerden hediyeler verebiliyor. Bu arada, günlük görevler ve meydan okuma görevleri genellikle gayet kolay. Bu yüzden savaş biletinde zorluk çekeceğinizi sanmam.

Marvel Rivals

Sezonluk etkinlik görevlerinde iş biraz daha farklı. Bahsettiğim bu zaman zaman zor olan görevleri tamamlamak, sezonluk etkinlikte ileri gitmenizi sağlıyor. Mesela, bu sezonun etkinliği Karışıklık Anları ve bunları tamamlamak galeri kartları ve ek hikaye yazılarının kilidini açıyor. Yani, ödül olarak verilen birimlerin haricinde, bu görevler aslında Marvel evrenine daha derin bir iniş yapmanızı sağlıyor. Kendileri daha çok bu evrenin sıkı fanları için hazırlanmış gibi hissettiriyor ama ben, onlardan biri olmadığım için durumu yanlış da anlamış olabilirim tabii.

Marvel Rivals içerisinde bu görevleri tamamlamak için kahramanlara ihtiyacınız var ve oyunda, şaşırtıcı seviyede bol kahraman var. Kahraman sayısı 33 ve kendilerinin içine girdiği 3 sınıf var: Öncü, Düellocu ve Stratejist. Özetle, bunlar Tank, Saldırı ve Destek. Black Panther, Black Widow, Doctor Strange, Iron Man, Magneto, Loki, Storm, Örümcek Adam, Venom ve Wolverine, bu oyunda karşınıza çıkacak kahramanların sadece birkaç tanesi. Her bir kahramanın özeti, hikayesi, yetenekleri, uzmanlık seviyesi ve tabii ki kozmetik ögeleri bulunuyor.

Eğer yanlış anlamadıysam, Marvel Rivals içerisindeki kostümlerin bazıları orijinal, bazıları ise o karakterlerin yer aldığı filmler ve çizgi romanlardan geliyor. Hatta bazı kostümler için özel giriş videoları bile hazırlanmış. Açıkçası, geliştirici ekibin bu evrene olan bağlılığı her bir noktada kendisini gösteriyor. Neyse, kostümler haricinde özelleştirilebilir MVP animasyonları, ifadeler ve spreyler var. Yani, işin kozmetik kısmı Overwatch kadar gelişmiş değil henüz. Bunu olumsuz bir yorum olarak söylemiyorum; onlarca farklı kategoride yüzlerce kozmetik içinde boğulmak yerine bu oyunun şu anki halini çok açık ara bir farkla tercih ederim yani.

Uzmanlık, şaşırtıcı bir şekilde biraz zayıf kalmış. Marvel Rivals içerisinde her karakterin kendisine ait olan görevlerini yaparak uzmanlık puanı kazanabiliyorsunuz ve bu sizin o karakterdeki uzmanlık seviyenizi arttırıyor. Bu seviye arttıkça verilen ödüller ise sprey, nakavt ipucu ve avatar. Ben açıkçası burada en azından maksimum seviyeye ulaştığınızda açılan bir kostüm veya MVP animasyonu görmeyi tercih ederdim. Şu andaki haliyle, bu oyunda uzmanlık üzerine zaman harcamak çok büyük bir vakit kaybı gibi hissettiriyor ve umuyorum ki gelecekte bu daha da anlamlı bir hale gelecek.

Marvel Rivals

Marvel Rivals içerisindeki her karakterin kendisine ait yetenekleri var demiştim. Bu yetenekler genelde R2 ile yapılabilecek standart bir saldırı, L3 + R3 ile yapılabilecek bir nihai yetenek ve R1, L1 ve L2 ile yapılabilecek diğer yeteneklerden oluşuyor. Ayrıca bazı karakterlerin duvarda yürüme veya ağ atarak ilerleyebilme gibi kendilerine ait yetenekleri de var. Oyunun kullanıcı arayüzü, tüm bu yetenekleri anlaşılabilir ve temiz bir şekilde gösteriyor. Ayrıca, her karakterin kendisine ait bir pasif yeteneği ve birlik olma yeteneği de var… Peki, nedir bu birlik olma?

Marvel Rivals oyununda süper kahramanların, belirli diğer süper kahramanlarla uyumu olabiliyor. Mesela, Magneto ve Scarlet Witch, Metalik Kaos bağına sahip. Eğer siz bu iki kahramandan biriyseniz ve bir başka oyuncu da diğer kahramanı seçerse, ekstra aktif ve pasif yeteneklerin sahibi olabiliyorsunuz. Oyunda bunun 15 farklı bağ bulunuyor ve bazı bağlarda 2 kahraman varken, bazılarında 3 kahraman bulunuyor. Yani, eğer 1 veya 2 arkadaşınızla bu oyunu oynuyorsanız, bağ kurup, daha rahat bir şekilde maçları domine edebilmeniz mümkün.

Marvel Rivals içerisinde bir de mikro ödeme mağazası bulunuyor ki tahmin ettiğiniz üzere bu mağazada oyunun kahramanlar için kostümler ve diğer eşyalar satılıyor. Bu noktada oyun, Birim isimli bir birimi kullanıyor ve kendisini savaş biletinden ve görevlerden elde edebiliyorsunuz. Ayrıca, satın alınan Latis de 1:1 oranla Birim olabiliyor. Oyunda bence gereksiz sayıda para birimi var ve Overwatch ve zaman zaman da Fortnite oyununu çok bariz bir şekilde örnek alan bu yapıttan daha basit bir ekonomi beklerdim. Ayrıca, savaş biletinin aksine, mağazayı oldukça pahalı buldum.

Marvel Rivals oyununun ilgi çekici paketleri, 2.600 ve 2.400 Birim. Bir alt seviyedeki paketler ise 1.600 ve 1.800 Birim. Oyunun mikro ödeme birimi fiyatlarını hatırlatmam gerekirse 100 Latis, 35 TL; 1.000 Latis, 350 TL, 2.180 Latis, 700 TL ve 5.680 Latis, 1.800 TL. Bu durumda, Örümcek Adam: Eve Dönüş Yok gibi popüler bir paketi satın almak için neredeyse 1.000 TL ödemeniz gerekecek. Bu da bana biraz abartı geliyor. Ayrıca, Birim isimli birimi de oyun içi emeklerle elde etmek oldukça uzun sürüyor. Yani, mikro ödeme mağazası gerçekten mikro ödeme temelli.

Marvel Rivals

En önemlisi olan oynanış kısmına gelecek olursak Marvel Rivals, bence inanılmaz eğlenceli. Oyundaki her bir kahraman benzersiz hissettirmiyor ama belirgin farklılıklar yine de var, özellikle de pasif ve aktif yetenekler üzerinde. Etrafta hareket etmek, ateş etmek, yetenek kullanmak, görevlere odaklanmak filan gayet kolay. Yani, türe yeni başlayan oyuncular için de ideal. Daha da önemlisi, karşılaşmalar Overwatch gibi bir seriye kıyasla daha tadımlık. Benim bazı maçlarım oldu, 4-5 dakikada bitti. Bazıları da 6-8 dakika sürdü. 8-10 dakikaya ulaşan maçlarımın sayısı çok az.

Marvel Rivals ayrıca oldukça dengesiz. Oyunun kahramanları arasında hiçbir denge yok. Cloak ve Dagger, destek kahramanları olmanın çok daha ötesine kolayca geçebiliyor, Iron Fist ise gerçekten hayatınızı karartabiliyor. Doctor Strange gibi bir karakter, bütün savaş alanını karıştırıp, Black Widow gibi Widowmaker benzeri bir karakter ise yeteneğinizi hiçbir şekilde ödüllendirmiyor. Yani, bazı kahramanlar aşırı güçlü, bazıları da aşırı güçsüz. Bu, elbette çok sert bir meta oluşturuyor ve lobilerde yükseldikçe artık sürekli aynı kahramanları görmeye başlıyorsunuz.

Son olarak, Marvel Rivals oyununun sunum elementlerinden bahsetmek istiyorum. Oyun, görsel olarak gerçekten ilgi çekici ve göze hitap ediyor. Kahramanların her biri özenle hazırlanmış ve kostümler de albeni sahibi. Oyunun harita tasarımları belki bir tık daha iyi olabilir ama en azından güzel görünüyorlar; yıkılabilir çevre detayı da kesinlikle hoş. Ayrıca, müzikler her ne kadar biraz geride kalıyor olsa da karakter seslendirmeleri başarılı ve ayrıca oyunun PlayStation 5 Pro üzerinde 4K/60 FPS olarak çalışıyor olması da ayrı bir güzellik; oyun çok net ve akıcı duruyor.

Söylemek istediğim şudur ki eğer Marvel evrenini veya genel olarak süper kahramanları seviyorsanız, bu oyuna bir şans verebilirsiniz. Aynı şekilde, süper kahramanları pek takmayıp, Overwatch tarzındaki oyunları seviyorsanız da bir şans verebilirsiniz. Marvel Rivals bence zayıf noktalarına rağmen oynanmayı ve desteklenmeyi hak eden bir yapıt ve ben bu oyunun gelecek sezonlarda karşımıza nelerle çıkacağını gerçekten merak ediyorum. Tek dileğim, gelecek güncellemelerle kahramanların dengelenmesi ve mikro ödemelerin bir tık daha ucuz olması.

Marvel Rivals
Olumlu
Temel oynanış eğlenceli.
Bolca farklı kahraman mevcut.
Kahramanların birlik yetenekleri güzel düşünülmüş.
Maçların kısa sürmesi güzel bir farklılık; tadımlık deneyimler ortaya çıkartıyor.
Görevleri takip etmek ve yapmak kolay; bu yüzden savaş bileti de ucuz ve adil.
Görsel kalite yüksek ve sanat tasarımı kreatif.
Müzikleri vasatın üstü ama seslendirmeler hoş.
Türkçe desteği fena değil.
Olumsuz
Kahramanlar çok dengesiz.
Mikro ödemeler biraz fazla belirgin ve pahalı.
8

Etiketler:

,