Marvel markası için bugüne kadar sayısız oyun geliştirildi. Konsollar ve bilgisayarlardaki oyunlar da zaman zaman başarısız olsa bile bu marka için en kalitesiz, en para tuzağı ve en kopya oyunlar genellikle mobil platformlar için piyasaya sürüldü. İşte tam da bu sebepten ötürü, 2022 senesi içerisinde piyasaya sürüldüğü zaman Marvel Snap oyununa karşı hiçbir şekilde beklentim yoktu; kendisini muhtemelen 20-30 dakika oynayıp, sileceğim diye düşünüyordum ama oyun, sadece beni değil, herkesi ters köşeye fırlattı ve kendi türünün en iyi deneyimlerinden birini sundu; Marvel markasının lisansını oldukça başarılı bir şekilde kullanan oyunlar arasında yerini aldı.

Marvel Snap; kendi destenizi oluşturup, kartlarınızla strateji yaparak rakiplerinizi yenmeniz gereken bir video oyunu. Bu oyunda Marvel markasına ait sayısız farklı karakter bulunuyor ve kendilerini zamanla elde edip, 12 kartlık bir deste yapıyorsunuz. Bu destenize aynı karttan iki tane koyamıyorsunuz; her karttan sadece 1 adet elinizde bulunabiliyor. Oyunun kendisi ise 6 raunt sürüyor. Bu oyundaki amacınız, son raunt bittiği zaman oyun alanındaki 3 alandan en azından 2 tanesinde rakibinize kıyasla daha fazla güce sahip olmanız. Yalnız, bunu yapabilmek tahmin ettiğiniz kadar basit değil; oyun, strateji alanında kendisini oldukça derinleştiriyor.

Her şeyden önce, Marvel Snap oyunundaki her kart, benzersiz özelliklere, güç puanına ve enerji değerine sahip. Benzersiz özellikler, stratejinin kaynağını oluştururken, güç puanı da kartı eklediğiniz oyun alanına güç ekliyor. Enerji değeri ise o kartı oynayabilmeniz için elinizde olması gereken enerji oluyor tabii ki. Oyundaki tur sayısı arttıkça, enerjiniz de yükseliyor. Raunt sayısına göre eşit enerji alıyorsunuz. Yani, birinci rauntta 1, altıncı rauntta 6 adet enerji puanınız oluyor. Her rauntta harcamadığınız enerji sıfırlanıyor. Yani, son raunda kadar enerjilerinizi saklayamıyorsunuz. Üçüncü raunttaki 3 enerji puanı, dördüncü raunda taşınmıyor.

Marvel Snap oyununda kartlarınız gibi bu kartları oynamanız gereken üç alanın da benzersiz özellikleri oluyor. Her oyunda kartların oynanabileceği üç alan, geniş bir havuzdan rastgele olarak seçiliyor; Stark Tower, Central Park ve Daily Bugle gibi yerlere kart oynayabiliyorsunuz. İşte bu alanların tamamı farklı özelliklerle geliyor. Mesela, başlangıç kartlarınızdan bir tanesi, ortadaki alana kendisini oynadığınız zaman ekstra güç kazanabiliyor. Yalnız, ortadaki alana kart oynamak, oranın özelliği yüzünden destenize güçsüz bir taş ekleyebiliyor. Tabii ki her kartın özelliği olumlu, her alanın özelliği de olumsuz olmuyor; işler bayağı değişebiliyor.

Marvel Snap

Marvel Snap, lisansını en iyi kullanan oyunlardan biri

Marvel Snap oyununda kartlarınızı, karşınızdaki oyuncu ile aynı anda oynuyorsunuz. Bu yüzden, raunt başlayana kadar karşınızdaki oyuncunun hangi kartları oynadığını, hangi alanlara kart oynadığını göremiyorsunuz. Sadece önceki turlarda oynanmış kartlar görünüyor. Bu arada, oyunu karşılıklı oynadığınız kişiler her zaman gerçek oyuncu olmuyor. Hatta, kendileri çoğunlukla bot oluyor. Evet, oyunu oynayan çok fazla oyuncu var ama gerçek bir PvP deneyimi oyunda şimdilik yer almıyor ama geliştirici ekip, böyle bir oyun modunun 31 Ocak 2023 tarihinde bir güncelleme ile ekleneceğini açıkladı. Bu arada, oyunda gerçek oyuncu olmasa bile belli bir rekabet var.

Marvel Snap oyununda bir lig sistemi mevcut. Her karşılaşmada kazanıp, puan kazanarak liglerde ilerleme kaydediyorsunuz. Bir noktadan sonra karşılaşmaları kaybettikten sonra da puan kaybedip, liglerden düşmeye başlıyorsunuz. Standart olarak kazanmak veya kaybetmek, 1-2 puan oynatıyor hesabınızda. İşte bu puanları yükseltmek için “Snap” özelliğini kullanmanız gerekiyor. Karşılaşmalar sırasında ekrandaki “Snap” butonunu kullanarak, kazanılacak/kaybedilecek puanı katlayabiliyorsunuz ve en fazla 8 puana kadar iddianızı yükseltebiliyorsunuz. Bu özellik, kazanacağınıza yönelik kendinize güvendiğiniz zaman kullanılıyor genellikle.

Marvel Snap oyununda kaybedeceğiniz garanti olduğu zaman ise oyundan erkenden ayrılabiliyorsunuz. Bu özellik normal şartlar altında biraz rahatsız edici olabilirdi rekabetçi bir ortamda ama bu oyun, erkenden çıkışı bir mekanik olarak sunuyor. Mesela, diyelim ki üçüncü raunttan “Snap” yaptınız ama altıncı raunda kadar işler kötü gitti. Altıncı raundu da oynayıp, 8 puan kaybetmektense oyundan çıkıp, sadece 4-6 puan kaybedebiliyorsunuz. Bu noktada, eğer siz çıkan tarafta değilseniz de aynı seviyede az puan kazanıyorsunuz. Bu da biraz moral bozucu olabiliyor tabii ki, sonuçta yeneceğimiz ve 8 puan alacağımız garanti idi.

Marvel Snap oyununda bir de ilerleme sistemi bulunuyor. Bu sistem dahilinde öncelikle karşılaşmalara çıkıyorsunuz, karşılaşmalar bittikten sonra destenizde aktif olan 12 karttan bir tanesi için kart parçaları elde edebiliyorsunuz. Kart parçalarını kullanarak, o kartları kozmetik anlamda iyileştiriyorsunuz ve bu iyileştirmeler size koleksiyon puanı olarak geri dönüyor. Koleksiyon puanı yükseldikçe de belli seviyelerde destenize yeni kartlar ekleniyor. Tabii yeni kartları oyunun savaş biletinden de elde edebiliyorsunuz ama kendisinin ülkemizdeki fiyatı inanılmaz yüksek. Özellikle de bir mobil oyun için kabul edilebilir bir fiyatta değil.

Marvel Snap

Her karşılaşma kısa ama eğlenceli sürüyor

Marvel Snap oyunundaki karşılaşmalar genellikle birkaç dakika sürüyor, 3-4 dakikayı bile geçmiyor. Eşleştirme sisteminde botlar da olduğu için oyun bulmanız da sadece birkaç saniye sürüyor. Bu sayede oyunu her an oynayabiliyorsunuz. Oyun, bu noktadaki hızlı ulaşılabilirliği ile kesinlikle ön plana çıkıyor ama oynanış da kalitesinden ödün vermiyor. Eğer karşılaşmadaki iki oyuncu da ne yaptığını biliyorsa, kazanan genellikle son turda belirleniyor ve bu da son ana kadar büyük bir heyecan üretiyor. Ayrıca, bu sayede “Snap” özelliği de kumardan ziyade oldukça risk-ödül tarzında hissettiriyor. Tabii bunu olumlu anlamda söylüyorum.

Konu, Marvel Snap oyunundaki stratejik mekanikler olduğu zaman da ayrı bir zenginlik sunuluyor. Elinizdeki kartlar farklı arketiplerde olabiliyor. Mesela, bazı kartlar elinizdeki diğer kartları silerek güçlenmeye odaklanıyor. Bazı kartlar sürekli devam eden efektler veya sadece alana koyduğunuz zaman çalışan efektlere sahip olabiliyor. Kendi kartlarınızı yiyip, güçlenebilen kartlar, diğer kartlarla birleşebilen kartlar ve çok daha fazlası sizi bekliyor. Sıkıntı şu ki oyunda bu kadar fazla strateji imkanının olması, meta olan kartları çok ön plana çıkartıyor; bir süreden sonra gerçek oyuncuların çoğunluğu aynı kartlarla, aynı destelerle karşınıza çıkıyor.

Yine de Marvel Snap oyunundaki her şey sizin efsanevi stratejinize ve/veya meta kartlara dayanmıyor. Her oyunda karşınıza rastgele olarak çıkan üç farklı bölge, aktif stratejileri anında değiştirebiliyor. Şimdi, bu benim açımdan kesinlikle güzel bir şey. Oyunda çok fazla rastgele yapı olduğu için oynadığınız her oyun benzersiz hissettiriyor ama aynı zamanda saf strateji arayan oyuncular için de çok fazla rastgele yapı, ciddi anlamda rahatsız edici olacaktır. Oyuna sürekli olarak yeni bölgeler ve yeni kartlar eklendiği için bu rastgele yapı da hiç bitmiyor. Ayrıca, kartların çok fazla olması da biraz boğucu olabiliyor ne yazık ki.

Marvel Snap oyununda markanın en ikonik karakterlerinden tutun da belki de ilk defa duyabileceğiniz isimlere kadar sayısız kart var. Bu kartları kozmetik olarak geliştirmek de çok güzel hissettiriyor. Mesela, ilk seviyede kartınız çok basit görünürken, seviye seviye kendisinin görünüşünü yükseltmek; karakterin ismini efektlendirmek, arka planı üç boyutlu yapmak, çerçeveyi renklendirmek ve çok daha fazlası sürpriz bir şekilde benim çok hoşuma giden bir sistem oldu. Ayrıca, bazı kartların farklı varyasyonları da bulunuyor. Mesela, Hulk için piksel varyasyonu filan mevcut. Bunlar ayrı ayrı kartlar olarak sunuluyor ve bu biraz can sıkıyor.

Marvel Snap

Marvel Snap, bazı sıkıntılara da sahip tabii ki

Marvel Snap oyununda çok sevdiğiniz bir kartın standart varyasyonuna çok emek harcayıp, onu tamamen geliştirdikten sonra kendisinin çok daha fazla hoşunuza giden varyasyonunu elde edip, her şeye sıfırdan başlamak biraz rahatsız edici olabiliyor. Ayrıca, varyasyonların hepsi aynı kart parçalarını kullanıyor. Yani, Hulk ile kendisinin piksel varyasyonu aynı parçalar ile yükseltiliyor. Varyasyonların ayrı kartlar olarak değil de ana kart için her zaman seçilebilir alternatif bir görünüm olarak sunulmasını tercih ederdim. Oyun zaten koleksiyon seviyesi için çok fazla “grind” sunuyor. Bunun içine bir de varyasyonlarla sıfırdan uğraşmak eklenince, kendileri bela oluyor.

Kendi türündeki diğer oyunlara kıyasla Marvel Snap içerisinde kart paketleri alamıyorsunuz. Bu da ne yazık ki oyunu rahatsız edici seviyede uzatıyor. Evet, oyunda bir mikro ödeme mağazası var ve savaş bileti de hem ücretli, hem de ücretsiz ödüllere sahip ama bu noktada da hem fiyatlar çok pahalı, hem de ücretsiz ödüller çok değersiz. Hatta, ücretli savaş biletindeki ödüller de öyle çok güzel seviyelere çıkamıyor. Kendiler için sadece “idare eder” diyebilirim. Diğer kart ve strateji oyunlarına kıyasla bu yapıtta çok daha yavaş ve sabırlı bir şekilde ilerlemek gerekiyor. Yani, Magic: The Gathering ve Hearthstone oyunlarındaki gibi hızlı ve etkili bir ilerleme beklemeyin.

Marvel Snap, sunum tarafında da belli bir kaliteye sahip. Oyunun genel görsel kalitesi gayet güzel, görsel efektler ilgi çekebiliyor ve animasyonlar da zaman zaman benzersiz olabiliyor. Ant-Man gibi bazı karakterler için özel animasyonlar bile mevcut oyun içerisinde. Performans tarafında ben bu oyunu Samsung Galaxy A72 ile deneyimledim ve stabil bir 60 FPS değeri elde edemedim ama bunun haricinde başka bir problem yoktu. Sesler ve müzikler de tamamen bir mobil oyun seviyesinde. Yani, performans haricinde her şey gayet ideal; en çok öne çıkan sunum elementi ise kesinlikle oyunun görselliği diye düşünüyorum.

Durumu özetlemek gerekirse Marvel Snap, kendi türünün en ilgi çekici ve kaliteli oyunlarından bir tanesi. Yalnız, bu oyunu uzun vadeli bir şekilde oynamak oldukça yorucu olacaktır; özellikle de Magic: The Gathering ve Hearthstone gibi diğer kart oyunları ile karşılaştırdığınız zaman bu oyun, uzun vadede eğlence pek sunamıyor. İlerleme kısmında 500. koleksiyoncu seviyesinde duvara tosladıktan sonra öyle bir “grind” yapmanız gerekiyor ki kendinizi sanki çok sıkı bir MMORPG oynuyormuş gibi hissediyorsunuz. Ayrıca, oyunda çok fazla rastgele özellik bulunduğu için tamamen saf bir strateji deneyimi de yaşatılamıyor ne yazık ki.

Marvel Snap
Olumlu
Kısa süren, derin, eğlenceli ve her defasında farklı bir oynanış sunuluyor.
Marvel tarafının lisansları muhteşem bir şekilde kullanılıyor.
Kart tasarımları, animasyonlar ve görsel efektler oldukça başarılı.
Olumsuz
Kart koleksiyonu oluşturmak uzun vadede çık sıkıcı bir hal alıyor.
Rastgele sistemlerin çok fazla olması strateji yapısını biraz siliyor.
Mikro ödemeler hem pahalı, alacağınız ögeler pek ilgi çekici değil.
9

Etiketler:

,