Özellikle de Marvel Evreni içerisinde yer alan süper kahramanlar, günümüzde oldukça popüler. Bu popülerlik sağ olsun, özellikle son birkaç senede Marvel’s Spider-Man gibi oldukça kaliteli video oyunları gördük. Yalnız, Marvel’s Spider-Man dediğimiz o oyun, tekli oyuncu temelliydi ve modern oyun yapısına pek uymuyordu. Malum, günümüzde sürekli olarak desteklenen, içerisinde bolca mikro ödeme bulunduran, çevrim içi servis de dediğimiz ürünler ön plana çıkıyor. İşte tam da bu modernliği yakalayabilmek adına Marvel, Square Enix ve Crystal Dynamics, Marvel’s Avengers oyununu karşımıza çıkarttı.

Marvel’s Avengers, 4 Eylül 2020 tarihinde PC, PlayStation 4, Xbox One ve Google Stadia için piyasaya sürülmüş olan bir video oyunu. Kendisi, biraz önce de belirttiğim gibi bir çevrim içi servis ve aksiyon-macera türünde karşımıza çıkıyor. Yalnız, çevrim içi servis dediğimizde aklınıza tamamen çoklu oyuncu temelli bir oyun gelmesin; birazdan incelemesine başlayacağım bu oyun, öncelikle tekli oyuncu temelli bir hikaye modu ile oyuncuların karşısına çıkıyor. Yani, Marvel Evreni içerisinde yer alan en ikonik kahramanların yer aldığı bir hikaye deneyimlemek istiyorsanız bile bu oyun, isteğinize cevap verebiliyor.

Madem hikaye dedim, inceleme yazıma da Marvel’s Avengers oyununun hikayesinden bahsederek başlayayım. Bu oyunda Captain America, Iron Man, Hulk, Thor, Black Widow ve Ms. Marvel bulunuyor. Aslında her süper kahraman bence bu oyunun baş rol oyuncusu ama yine de Ms. Marvel, bir adım öne çıkıyor ve aslında hikayenin temeli, o karakterin üzerinden atılıyor. Yalnız, oyuna ilk adım attığınız zaman tüm bu süper kahramanları tanımanız biraz zor olabilir; oyunun evreninde bu rolleri tamamen farklı görünen kişiler üstleniyor. Yani, Iron Man olarak Robert Downey Jr. yer almıyor ne yazık ki.

Marvel’s Avengers oyununun hikayesinden çok detaylıca bahsetmeyeceğim sürprizleri bozmamak için ama olaylar, A-Day dediğimiz bir günde başlıyor, şehre bir saldırı gerçekleştiriliyor, işler ters gidiyor ve sonuç olarak San Francisco, ölü bir şehre dönüşüyor. Bu sırada ne yazık ki Captain America da ölüyor. Yaşanan bu iki olay yüzünden halk, süper kahramanlarımızı suçluyor ve onlar da tabii ki kendilerini suçluyor. Yalnız, bu saldırı sırasında birçok insan, süper güç kazanıyor ve Inhuman oluyorlar. Zaten, Ms. Marvel da bu şekilde bir süper kahramana dönüşüyor ve ardından oyunumuz başlıyor.

Marvel's Avengers

Marvel’s Avengers, hikayeyi kaliteli bir şekilde sunuyor

Şimdi, Marvel’s Avengers oyununun en başına dönmek istiyorum. Bu kısımda henüz özel güçler kazanmamış olan Ms. Marvel karakterini kontrol ediyoruz. Diğer adıyla Kamala Khan, bir hayran kurgusu yarışmasına katılmak için A-Day ile alakalı kutlamalarda yer alıyor. Bu kutlamalar sırasında bazı mini oyunlar oynayarak, çizgi romanlar kazanmamız gerekiyor. İşte bu çizgi romanları kazanmaya çalışırken oyun, bizlere akıllıca temel kontrolleri öğretiyor, bu sırada da süper kahramanlarımız ile tanışıyoruz. Aynı zamanda Kamala Khan da bir karakter olarak kendisini ortaya çok iyi bir şekilde koyuyor.

İncelemekte olduğum bu oyun, ganimet temelli bir yapıt. Yani; Destiny, Anthem, Diablo ve Tom Clancy’s The Division gibi markalara mantık olarak benzeyen bir deneyim yaşıyoruz. Yalnız, bu tip oyunlarda genelde hikaye pek de başarılı bir şekilde anlatılamaz. Mesela, Destiny ve Anthem gibi oyunların içinde anlatılan hikaye oldukça zayıftır ama arka plan hikayeleri oldukça güçlüdür. Mesela, Destiny serisinin evreni, oyunda anlatıldığından yüzlerce kat daha derin ve ilgi çekicidir. Oyun içerisinde bu hikayelerin anlatılmıyor olmasının sebebi ise bu tip video oyunlarının odak noktasının hikaye olmamasıdır.

Durum böyle olunca, Marvel’s Avengers oyununun hikaye modundan pek de bir şey beklemiyordum ama oldukça şaşırdım. Oyun, öncelikle oldukça güçlü sinematik sahneler ile kendi hikayesini anlatıyor ki bu benim için büyük bir sürpriz oldu. Oyunun en başından, final sahnesine kadar kalitesini sürekli olarak arttıran bu sinematik sahneler, tutarlı karakter geliştirmeleri, kaliteli diyalog yazımları ve daha fazlası ile de destekleniyor. Yani, benim gözümde bu oyunun hikaye modu, kendi türünün en iyilerinden bir tanesi. Aslında, süper kahramanlar da aktörlerin gerçek yüzlerinden ve seslerinden oluşsaydı, daha iyi olabilirdi.

Bu oyunun hikayesi, beni çok memnun etti. Özellikle hikayenin komedi tarafı bir tık daha çok hoşuma gitti. Yalnız, benim hikaye modu ile alakalı tek problemim, kötü karakterler oldu. Yani, bu oyunda karşımıza AIM şirketini alıyoruz; MODOK, Taskmaster ve Abomination gibi karakterlerle karşı karşıya geliyoruz. Bana bu karakterler ne yazık ki yeterli gelmedi. Oyunun iyi karakterleri kalite olarak çok yüksekte iken bence çok daha tehdit unsuru olabilecek kötü karakterleri görmeliydik. Yine de bu problem, benim hikayeden aldığım olumlu etkiyi engelleyemedi, özellikle de karakter olarak Ms. Marvel, favorim oldu.

Marvel's Avengers

Hikaye ile vakit kaybetmek zorunda değilsiniz

Bir kez daha söyleyeceğim, Marvel’s Avengers oyununun hikayesi ve genel olarak hikaye modu oldukça başarılı. Hikayeye laf edebileceğim çok nadir birkaç nokta var. Hikaye görevleri ise giderek çılgınlaşan yapısı ile sürekli daha fazla zevk veriyor. Açıkçası bunların neler olduğundan da bahsetmek istemiyorum ki sürprizi kaçmasın. Yalnız, dediğim gibi bu tip oyunlarda normalde hikayeye önem verilmez; oyuncular, hikaye aramaz. Eğer siz de öyle bir oyuncuysanız, direkt olarak aksiyona atlamanız için bir fırsat veriliyor. Oyunun ana menüsünde eğer dilerseniz, direkt olarak oyun sonu içeriklere ulaşabiliyorsunuz.

Oyunun hikaye modunun açılış demosu filan çok güzel ama dediğim gibi herkes o kaliteli sinematikleri izlemek zorunda diye bir kural yok. Hikaye modu yerine The Avengers Initiative seçeneği ile oyuna giriş yaparsanız, tüm kahramanlar sizin kadronuzda yer alarak, oyuna başlıyorsunuz. Tabii ki hiçbir karakter ile henüz ilerleme kaydetmediğiniz için herkes birinci seviyede yer alıyor ama zaten oyunun mevzusu bu; görev yaparak seçtiğiniz bir süper kahramanı geliştirmeniz gerekiyor. The Avengers Initiative, kesinlikle güzel düşünülmüş bir şey ve bu yüzden de bence övgüyü hak ediyor.

İsterseniz öncelikle hikaye modunu oynayın, isterseniz de direkt olarak oyun sonuna kendinizi atın; karşınıza çıkan sistemlerin tamamı aynı oluyor. Yani, dört kişilik takımımız ile bölümlere gidiyoruz ve buralarda bizlere verilen görevleri tamamlıyoruz, ganimetler kazanıyoruz, bu şekilde karakterimizi güçlendiriyoruz ve tüm bu olayları sürekli olarak tekrarlıyoruz. Marvel’s Avengers oyununda karakterimiz hem güç seviyesi olarak, hem de yetenek seviyesi olarak yükselebiliyor. Güç seviyesi, ekipmanlarla yükseliyor ve Diablo oyunlarına benzer sistemler görüyoruz. Yetenekleri ise zaten biliyoruz.

Marvel’s Avengers oyunundaki her kahramanın kendisine ait ekipmanları ve yetenekleri bulunuyor. Ayrıca aynı anda sadece tek bir karakter üzerinde ilerleme kaydedebiliyoruz. Ekipmanlar, onlarca farklı yüzdelerle, puanlarla, nadirlikle filan düşebiliyor. Yani, minimum-maksimum güçlendirmeler yapabiliyoruz. Zaten bu sebepten ötürü oyunun Diablo serisine benzediğini söyledim. Karakter yetenekleri ise üç farklı kategoride, her kategori başına üçe ayrılıyor. Yani, toplamda 9 adet yetenek ağacı bulunuyor her kahraman için. Eğer bu oyunda son seviyeye ulaşabilirseniz, tüm yeteneklerin kilidini açmış oluyorsunuz.

Marvel's Avengers

Marvel’s Avengers, kendisini hemen tekrar ediyor

Marvel’s Avengers oyununda şimdilik altı farklı kahramanı kontrol edebiliyoruz. Kahramanların temeli genelde aynı ama tabii ki hepsi farklı farklı deneyimler yaşatıyor. Yine de oyunun ana mantığı pek değişmiyor; hafif saldırılar, ağır saldırılar, karşı saldırılar, savuşturmalar, kaçınmalar, saldırı yeteneği, savunma yeteneği ve nihai yetenek, her kahramanda yer alıyor. Tüm bu sistemler ile robotik düşmanları, zaman zaman da insanları dövüyoruz ama oyunun en büyük zayıf noktalarından bir tanesi de burada karşıma çıkıyor: Bazı kahramanlarda oynanış çok eğlenceli olsa bile düşman tasarımları sıkıcı.

Marvel’s Avengers oyunundaki robotların ve insanların tamamı, birbirine benziyor. Aslında farklı farklı robot ve insan tipleri var ama kendileri, mesela bir Destiny 2 oyunundaki kadar ayırt edilebilir seviyede değil. Ayrıca, yine Destiny 2 oyununda düşmanları öldürmek ayrı bir zevk verir insana ama bu oyunda öyle bir his elde edemiyorsunuz. Sonuçta bu oyun bir süper kahraman oyunu ve ben Hulk gibi bir kahramanı kontrol ederken, basit bir robot tarafından bile sersemletilmek, o süper kahraman hissini ne yazık ki bana aktaramıyor. Benzer şeyler aslında bölüm tasarımları için de geçerli.

Şimdi, bu oyunda birkaç farkı bölge var. Bu bölgeler, farklı iklimlerde ve yapılarda. Mesela, oyunda bir orman, bir de çöl var ama bu iki bölümü bile birbirinden ayırt etmek oldukça zor olabiliyor. Bunun sebebi ise oyun boyunca birçok yapının kopyala-yapıştır mantığı ile tasarlanmış olması. Yani, bölümlere özel yapılar bulunmuyor. Geliştiriciler, birkaç farklı bina tasarlamış ve bu binalar, oyundaki tüm bölümlere direkt olarak kopyalanmış, üzerinde en ufak bir oynama bile yapılmamış. Aynı şey, bölümlerdeki ilerleme mantığı için de geçerli. Marvel’s Avengers oyununda sürekli olarak bir asansöre binip, bölümden bölüme geçiyoruz.

Marvel’s Avengers, saymış olduğum bu iki kritik problem yüzünden bana sürekli aynı şeyi yaptığım hissini veriyor. Aslında, zaten aynı şeyi yapıyoruz sürekli ama genelde video oyunlarında bu durum, sahte çeşitlilik ile makyajlanabilir. İşte bu oyunda öyle bir makyaj bulunmuyor, oyunun kendini tekrar etmesini birçok farklı yolla, en gerçekçi çirkinliği ile görebiliyoruz. Yani, herhangi bir oyuncunun bu yapıttan uzun vadeli bir zevk alması ne yazık ki imkansız. Anthem, Destiny ve Tom Clancy’s The Divison türündeki, kendini tekrar eden görevleri yaptığımız türdeki oyunları seviyorsanız, bu oyundan anca o zaman zevk alabilirsiniz.

Marvel's Avengers

Tabii ki kahramanlarımızı özelleştirebiliyoruz

Çevrim içi servis tipindeki video oyunlarının en önemli noktalarından bir tanesi, mikro ödemeler olarak geçer. Marvel’s Avengers oyununda da mikro ödemeler bulunuyor ve bu sayede kahramanlarımızı özelleştirebiliyoruz. Öncelikle, her kahraman için savaş bileti tarzında bir sistem yer alıyor. Oyunun temelindeki altı farklı kahraman için bu savaş biletleri ücretsiz ama gelecek olan yeni kahramanlarda bu sistem, 10 Dolar veya 1000 Credit birimi üzerinden satılacak. Savaş biletleri üzerinden de 1300 Credit civarında birim kazanabiliyoruz ama tabii ki onları ilerletmek ayrı bir dert.

Savaş biletleri sayesinde kahramanımız için farklı kostümler, ifade hareketleri, profil kartları ve bitirici hareketler elde edebiliyoruz. Kostümler hariç her şey güzel ve bence kostümler, temel olarak problemli. Şöyle ki tasarımcılar, her kahraman için 2-3 adet kostüm tasarlamış ve ardından da bu kostümler, 10 farkı renge boyanmış, bu şekilde savaş biletine eklenmiş. Bu nasıl bir tembelliktir? Tabii ki benzersiz görünen kozmetik ögeleri ayrıca, sadece Credit birimi kullanarak oyunun mağazasından satın alabiliyorsunuz ama kazanılabilen kostümlerin o seviyede olması tam bir rezillik benim için.

Bu durum benim için çok daha büyük bir problem; Credit birimi sadece satın alabiliyoruz veya savaş biletinden kazanabiliyoruz. Bazı insanlar, Destiny markasının mikro ödeme konusunda bu oyundan ders alması gerektiğini söylüyor ama bence bu oyunun Destiny 2 oyununun şimdiki modelinden ders alması gerekiyor. Destiny 2 oyununda Bright Dust isimli bir birim var ve bu birim, haftalık olarak kazanılabiliyor. Bu birimle de mikro ödeme temelli ögeleri satın alabiliyorsunuz. Marvel’s Avengers oyununda ise mikro ödeme birimini kazanma gibi bir olay, sadece savaş biletinde yer alıyor.

Yalnız, yine de bu oyunda kozmetik eşya kazanmanın tek yolu bunlar değil; aynı zamanda oynanış ile de kozmetik ögeler kazanılıyor ama öncelikle bu kozmetik ögelerin oynanış sistemi üzerinden elde edilme ihtimali oldukça düşük. Ardından da oyunda o kadar yer doldurucu boş kozmetik öge bulunuyor ki istediğiniz ögeleri elde etmeniz neredeyse imkansız oluyor. Yani, oyunda binlerce farklı profil kartı varken, 10 farklı kostümden bir tanesini kazanabilme ihtimaliniz doğal olarak çok düşük oluyor. Ayrıca, bazı kozmetik ögeler, farklı bir birim ile de alınıyor ama o mağazada da kostümler filan çok nadir çıkıyor.

Marvel's Avengers

Marvel’s Avengers, günlük ve haftalık içerikler sunuyor

Marvel’s Avengers oyunundaki hikayede ilerledikçe bir güvenli bölge keşfediyoruz ve kendi üssümüz de sürekli olarak gelişiyor. Önceden ölü gibi görünen üssümüz, oyun bittiği zaman adeta canlanıyor. Oyundaki tüm üslerde eşya satan karakterler ve görev verici tanıdıklar yer alıyor. Bu görevler, günlük olarak işliyor ve bu görevleri bitirerek, o karakterlerle olan ilişkimizi arttırabiliyoruz. İlişki seviyemiz yükseldikçe hem hediyeler elde ediyoruz, hem de satıcı karakterlerden daha nadir ögeleri satın alabilir hale geliyoruz. Ayrıca oyunda daha uzun vadeli görevler de yer alıyor; genelde bölüm sonu karşılaşması ile sonlanıyor.

Bu görevlerin yanında ayrıca her kahraman için günlük ve haftalık meydan okuma görevleri de veriliyor. Bu görevlerle de savaş bileti üzerinde ilerleme kaydediyoruz. Bu sırada, görevleri yapmak için oyunun asıl görevlerine adım atmamız gerekiyor, bu sayede de sayısız robotu dövüp, birbirinden nadir ganimetler topluyoruz. Genelde, Marvel’s Avengers oyununun günlük ve haftalık döngüsü bu şekilde işliyor. Ayrıca oyunda haftalık olarak süren topluluk görevleri de bulunuyor ama şimdilik benim oyunumda bu görev için herhangi bir ilerleme görünmüyor. Bu yüzden de kendisini yorumlayamıyorum.

Bu sırada, ne yazık ki Marvel’s Avengers oyununda ilerleme kaydetmenizi engelleyen birçok önemli hata da bulunuyor. Mesela, bu inceleme yazımı yayımlamadan daha bir gün önce bitmek bilmeyen yükleme ekranı problemi ile karşılaştım. Mesela, birkaç kez oyunun başlangıcındaki yükleme ekranı saatlerce bitmedi. Ardından da oyunun hikaye modunda hiç bitmeyen yükleme ekranları çıkmaya başladı. Şu anda oyuna girmek için illa The Avengers Initiative seçeneği üzerinden giriş yapmam gerekiyor; aksi halde oyun kitleniyor. Oyun içerisinde de zaman zaman çökmeler yaşanıyor ve rahatsızlık çıkıyor.

Yükleme ekranları bitmek bilmese de genelde kendileri bitiyor. Yalnız, bunlar da dakikalarca sürüyor. Mesela, bu oyunda eğer olur da ölürseniz, 30-60 saniye arasında bir yükleme ekranı izliyorsunuz. Bölümlerin yüklenmesi de aynı uzunlukta sürebiliyor. Tamam, ben bu oyunu konsolda oynadığım için normalden daha uzun yükleme süreleri görüyorum ama sonuçta yasa dışı bir şey yapmıyorum. Geliştirici ekibin konsolları da düşünmesi, ona göre optimizasyon işlemleri yapması gerekiyordu. Bu oyun, açıkçası bana yeni nesil konsolları her şeyden daha fazla özletiyor.

Marvel's Avengers

Sunum tarafında nasıl bir performans veriliyor?

Marvel’s Avengers oyununu 4K, HDR ve 60 Hz destekli bir televizyonda deneyimledim. Konsol olarak da PlayStation 4 Pro kullandım. Karşıma çıkan görsellik ise kesinlikle idare ederdi. Eğer bu oyun için yazdığım ön incelemeyi ve diğer fikir yazılarını hatırlıyorsanız, görsellik bana oldukça bulanık gelmişti. Sanıyorum ki oyunun final sürümü için iyileştirmeler yapıldı; beta sürümüne göre ben final oyunda daha hoş bir görsellik aldım. Oyun kesinlikle kötü bir görsellikte değil ama ne yazık ki kendisi muhteşem de değil. Ayrıca, PlayStation 4 Pro konsolunda çözünürlük ve performans modu da yer alıyordu.

Çözünürlük modunda oyun, 4K/30 FPS olarak çalışıyor ama bu performans, çok aksiyonlu sahnelerde 10 FPS değerlerini bile görebiliyor. Performans modunda ise çözünürlük 1080p oluyor ve görsellik de bir tık düşüyor. Buna karşılık 60 FPS gibi bir performans verildiğini düşünebilirsiniz ama durum öyle değil; sadece 30 FPS üzerindeki kilit kaldırılıyor. Bu yüzden de 30 FPS ile 60 FPS değerleri arasında oyun gidiyor, geliyor. Tahmin edersiniz ki bu da güzel bir deneyim oluşturmuyor. Yine de oyunun yeni nesilde 4K/60 FPS olarak çalışacak olması beni oldukça heyecanlandırıyor.

Görsellik için ortalama üstü dedik. Performans ise kabul edilebilir seviyede. Peki, sesler ne alemde? Açıkçası oyunun özellikle de kahraman seslendirmeleri pek de etkileyici değil. Ms. Marvel ve Hulk, başarılı seslendirme sanatçılarına sahip ama Iron Man ve Thor gibi diğer kahramanlar ne yazık ki bu noktada biraz eksik kalıyor. Ayrıca bu seslendirme sanatçılarının orijinal isimler olmaması da rahatsız ediyor. Bunun haricindeki diğer sesler ve müzikler ise gayet başarılı. Yani, Marvel’s Avengers oyununun sunumuna genel olarak baktığımız zaman ortalama üstü diyebiliriz kesinlikle.

Durumu özetlemek gerekirse Marvel’s Avengers, benim için başarılı sayılabilecek bir oyun. Yalnız bunun en büyük sebebi, benim bu tip sıkıcı oyunlardan hoşlanıyor olmam. Yani, Marvel’s Spider-Man oyununu oynadıktan sonra gelip, isim benzerliğinden filan bu oyunu da benzer sanmayın. Bu oyun, daha çok Destiny ve Tom Clancy’s The Division gibi markalara, en çok da Anthem ve Diablo yapıtlarına benziyor. Aynı zamanda bu oyunun şimdiki nesil konsollar yerine PC ve yeni nesil konsollar üzerinde oynanmasını öneririm. Yani, bu oyunu hemen oynamak istemiyorsanız, gönül rahatlığı ile yeni nesli de bekleyebilirsiniz.

Marvel's Avengers
Marvel's Avengers
Öncelikle hikayedeki kaliteli ile beni etkileyen Marvel's Avengers, kesinlikle kötü bir oyun değil. Yalnız, bu oyunu sevebilmek için Anthem ve Destiny gibi sürekli kendisini tekrar eden içerikleri temel alan, bir tane değerli ganimet kazanmak için milyonlarca düşman öldürdüğümüz tipteki yapıtlardan hoşlanmanız gerekiyor; Marvel's Avengers da öyle bir yapıt. Yalnız, yine de bu oyun problemsiz sayılmaz. Mesela, PlayStation 4 Pro konsolumu uzaya çıkan bir roket gibi seslendirmesi çok büyük bir problem. Aynı zamanda bölüm, düşman ve kostüm tasarımları da oldukça tembel bir şekilde karşımıza çıkıyor. Ayrıca bu oyun, şimdiki nesil konsollar için pek de başarılı bir şekilde optimize edilmemiş gibi görünüyor. Bu yüzden oyunu PC ve çıktığı zaman yeni nesil konsollar için kesinlikle önerebilirim.
Olumlu
Hikaye, tahmin edeceğinizden daha kaliteli ve etkili.
Temel dövüş sistemi, bolca yetenek ile oldukça detaylı.
Ganimet elde etmek zevkli ve o etkileri hissedilir seviyede.
Her süper kahramanın farklı oynanış hissi sunabilmesi.
Olumsuz
Düşman, bölüm ve kostüm tasarımlarının tembelce yapılması.
Bazı süper kahramanların seslendirmeleri pek başarılı değil.
Yükleme ekranlarının çok uzun sürmesi; optimizasyonun zayıf olması.
Çok kritik oyun hatalarının bulunuyor olması.
8.9